login |

L’immortale – írta speranza

2020. 05. 17. 21:15 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, mozifilm, , ,

Hat hónapja mutatták be Olaszországban a Gomorra „halhatatlan” karakterének előéletét feldolgozó filmet, amely már az első hétvégén szép bevétellel nyitott. Nem szimpla előzménytörténetről van szó, mert a film cselekménye a sorozat negyedik és ötödik évadja közé illeszkedik szervesen, és egyfajta átkötést képez majd a folytatáshoz.

A rendezői székbe a címszerepet alakító Marco D’Amore ült, az írók között pedig rajta kívül természetesen ott volt a Gomorrah két sikerszerzője, Leonardo Fasoli és Maddalena Ravali is.

Nagyon vártam ezt a filmet, és bár végül csalódást nem okozott, sajnos nem lett akkora durranás, mint amire számítottam. Ha D’Amore a jövőben is írói és rendezői babérokra tör, még van hová fejlődnie, mert voltak pillanatok, amiket sikerült remekül megragadnia, de a végeredmény mégsem lett annyira jó, mint egy átlagos Gomorrahepizód. 

Végignézve arra jutottam, hogy a sorozat rajongói számára kihagyhatatlan a L’Immortale, mert fontos adalékokat szolgáltat a remélhetőleg 2021-ben érkező következő évadhoz (arról nem is beszélve, hogy milyen jó újra látni az egyik legjobban felépített karaktert), de azoknak nem tudnám jó szívvel ajánlani, akik a sorozatot nem látták.

Nincs okom a földbe döngölni a Halhatatlant, mert minden hibája ellenére szórakoztató, és a nosztalgikus érzéseinkre hat, de a Gomorrával való összefüggéseinek ismerete nélkül önmagában szerintem életképtelen. Na, de kezdjük az elején! A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Ahogy azt már sejteni engedték a harmadik évad végén, Ciro túlélte Gennaro (Salvatore Esposito) golyóját, és a felépülése után – Don Aniello (Nello Mascia) segítségével – Lettországba menekül összekötőnek, ahol egy összeszokott kis olasz közösség fogadja, meg egy rég nem látott arc a múltból. Bruno (Salvatore D’Onofrio) egykor fontos szerepet töltött be a csecsemő korában megárvult Ciro életében, mint amolyan elfuserált „apa pótlék”.

A találkozást követően már kettős szereposztásban, párhuzamosan követhetjük a múltat és a jelent. Hamar kiderül, hogy a gyerek Ciro (Giuseppe Aiello) nem a fiatal Bruno (Gianni Vastarella) hatására lett az a dörzsölt maffiózó, akit megismerhettünk a Gomorrában, mert már kiskölykökként is több esze volt a mesterénél.

A film egyik nagy pozitívuma, hogy folyamatosan áthatják az ismerős motívumok. Az egyik ilyen, hogy Ciro már a megérkezése napján egy háború kellős közepébe csöppen. Az Olaszországból érkező kokainért rögtön megindul a harc egy helyi, lett banda és az orosz maffia között, neki pedig döntenie kell, hogy melyiknek fog szállítani.

A külföldi helyszín is jó választásnak bizonyult, mert Riga külvárosa épp eléggé lepukkant, hogy a Secondigliano után itt is otthon érezzük magunkat, a megfelelő atmoszféráról pedig gondoskodnak a Mokadelic sokszor hallott dallamai is. Árulás, halál, és bosszú sem hiányzik a történetből, az alkalmi szövetségek pedig idővel épp olyan gyorsan fel is bomlanak, mint ahogy megköttettek, de mindez inkább csak körítés, amiben az emberek a biodíszletek. 

A hangsúly annyira Giro gyerekkorára helyeződött, hogy mind az orosz, mind a lett karakterek kétdimenziósak maradtak, jóformán semmit se tudtunk meg róluk. Igaz, hogy a továbbiak fényében nem is lett volna érdemes. (A lettek tolmácsa egyenesen egy karikatúrára hajazott.) Sajnálatos módon ez érvényes az olasz kolónia tagjaira is, mert a Virgilio (Gennaro Di Colandrea) – Vera (Mariana Robustelli) házaspáron és Brunon kívül nem kapott hátteret senki sem, és az övékét sem túlozták el. Mindez nem zavart volna annyira, ha legalább az előzménytörténet erősebb lábakon áll, de az sem lett túl izmos, ráadásul sablonos is.

A cselekményben is voltak logikátlan húzások, amik felett nehezen tudtam napirendre térni. Az egyik, hogy egy év zavartalan együttműködés után az oroszok vezetője az első fennakadásnál rögtön elkezd keménykedni, lövöldözni és követelőzni, miközben elvileg az ő emberei védték a bent dolgozó fegyvertelen embereket.

Apropó, fegyverek! Értem, hogy az olaszok csak kisstílű hamisítással foglalkoztak eddig, de komolyan úgy állnak neki a kokain feldolgozásának, hogy senkinél nincs egy darab lőfegyver sem? Csak állnak ott egy helyben, és szóban védekeznek, amíg egyenként szétverik őket. Legalább felkaphattak volna egy-két kezük ügyébe kerülő tárgyat, vagy valamit!

A másik: feltűnt valakinek, hogy milyen kevés a statiszta? A rigai, kültéri jelenetekben gyakran senki nincs a háttérben, egyáltalán semmilyen jármű, vagy mozgás. Életszerűtlen, hogy egy kikötő ipari területén ennyire kihalt legyen a terep fényes nappal… de inkább nem is folytatom.

Jól megfogták viszont a családját vesztett, idegenbe szakadt Ciro gyökértelenségét. Hiába van olaszok között, ez mégsem az a hely, ahol felnőtt, és a magánya szinte tapintható.

Ezen kívül láthattunk néhány brutálisan jó képi megoldást is a filmben, amik mellett nem mehetek el szó nélkül. Nagyon hatásos volt, ahogyan a földrengés emlékképeit összehozták Ciro vízbe zuhanásával, meg a csecsemő megtalálását a test vízből való kihúzásával, és hasonlóan ütős két jelenet volt az elején a búcsú – ami ismétlés volt a harmadik évadból-, a végén pedig a nagy találkozás, amikor szavak nem hangzottak el, de a két pillantásban minden érzelem egyszerre benne volt.

A visszaemlékezések is szolgáltak egy-két olyan emlékezetes pillanattal, mint az árva gyerekek önfeledt öröme a pékségben, vagy az első „szerelem” Ciro életében.

A „Halhatatlan” végül több kérdést hagyott nyitva maga után, mint amennyit megválaszolt. Érdekelt volna például, hogy Ciro milyen ajánlattal küldte el Verát az oroszokhoz, és egyáltalán, mikor lettek Dimitrijjel ekkora haverok? Vagy, hogy ki, és miért tette el láb alól az ajándékba küldött fej tulajdonosát? Mert ránézésre nekem nem volt egyértelmű, hogy Genna lenne a tettes.

Ezekre alighanem az ötödik évad ad majd válaszokat, de arra még várnunk kell. Ha sikerül nyáron elkezdeni a forgatást, akkor csak egy évet.

17 hozzászólás Ne habozz!

tgabo91 - 2019. 12. 24. 21:46

Volt szerencsém megnézni.
Az idősíkok úgy ugrálnak akár a Fear the Walking Dead s5-ben :) nehéz már már követni

spoiler nélkül: Tudtuk eddig is, hogy gyerek korábban több halálközeli esetet is túlélt, innét a halhatatlan név. Csecsemő kort mutatja be, majd párhuzamosan a “valóság” (sorozat közbeni idő) Van több bevágás is s3-ból, illetve gyerek kor kap nagy szerepet. tizen éves Ciro, mint gyerek hogy kallódott el, és került kapcsolatba a savastano klánnal. S5, ha minden igaz késik, csak 2021-ben fog érkezni, viszont előtte javasolt a film megtekintése.

spoiler:
Ciro: “A név kötelez” :D

Ciru - 2020. 04. 15. 21:16

Sziasztok!!!

Láttam,tegnap előtt néztük meg,BAROMI jó volt!!Egy valamit nem értettünk a végén,és NEM AKAROM spoilerezni,tehát AKI NEM LÁTTA ne olvassa tovább!!!De kinek a fejét küldik el Ciro-nak a dobozban,mert erre nem sikerült rájönni,immáron 3 napja:)))Előre is köszi!!!!

ébrenjáró - 2020. 04. 18. 19:01

Hát borzasztó volt. Nagyon gagyi és béna, a remekmű sorozathoz képest. Látszik, hogy nem az eredeti író írta. Marco D’Amore, mint sok más színész, azt hitte, hogy ha szerepelt egy filmben, akkor rögtön írni és rendezni is tud. Unalmas, borzasztóan sematikus, gagyi párbeszédek, kidolgozatlan, egysíkú karakterek. Pont az ellenkezője annak, amiért a Gomorrah jó. Az életszagú, jól megírt komplex karakterekkel, eredeti, autentikus helyzetek..stb. ez pontt nem olyan. A felénél abbahagytam és nem néztem tovább.

Asd - 2020. 04. 21. 08:23

Vegyes erzelmeim vannak. Jo volt ujra latni Cirot, de a resz nagy reszeben olyan erzesem volt, mintha a feherorosz resz lenne mas szereplokkel kicsit hosszabbra nyujtva. Karakterek tenyleg egysikuak voltak, Ciro gyerekkorabol tobbet mutattam volna.
Vege pedig tul rejtelyes akart lenni, de igy sok dolgot nem magyarazott meg. Pl a lelott pasi felesege miert kellett Cironak? Annyi volt a szerepe, hogy kiszallt egy autobol.

Fikusz - 2020. 04. 22. 00:41

Don Aniello “szerepel” az utolsó jelenben

Akamionamiénkéselakarunkmennivele - 2020. 04. 23. 19:19

Sziasztok!

Spoilert tartalmaz:

Először is rohadt jó volt. Másodszor csak a 4. évad után érdemes megnézni. Hiszen ugye ott rá jön az ember, hogy elhagyta a családját Gennaro, erre jön ez a film, és igazából már az elején éreztem, hogy a vége ez lesz, de megérte végig nézni rohadtul.. Aztán jött is a nagy találkozás, amiből már lehet sejteni mi lesz.
Az viszont engem is rohadtul érdekel, hogy kinek a feje volt a dobozban???
Illetve az nem volt világos, hogy az oroszokat hogy vette meg végülis..? Köszönöm előre is a válaszokat.

Rohadtul várom a series5-t.

Protexin - 2020. 05. 04. 22:04

[ Spoiler! Spoiler! ]Ne olvasd el ha még nem láttad a filmet!
A film nagyon szórakoztató, de a sorozat nélkül kifejezetten gyenge lenne.
Valahogy songoku jutott eszembe cirorol, mindig a semmibol meglepetest okoz es konnyeden tuljar mindenki eszén. Ha jol emlekszem nem mutattak mivel vette ra a tetkos bandát hogy jojjenek mogotte 3 autoval. Az sem volt lathato ahogy az orosz testorokkel lepaktalt, arrol nem is beszelve hogy a nagyfonok minek menne az erdobe egy ilyen lopasos-gyanus helyzetben. …Egyebkent azt hittem a szoke csaj fogja megolni az arulo ferfit, vegul abszurd modon utjar engedte az erdoben. (Abszurd)
Ciro nem hinnem hogy nagy fantaziat latna lettorszagban maffiafonokoskedni, szoval gondolom visszater olaszba. Talan a szoke csajjal…
Valaki itt irta hogy nagyon hasonlit a feherorosz/szerb azt sem tudom melyik orszagban jatszodo ciro reszre… Hat igen, eros a hasoblosag csak az sokkal erosebb volt, pedig ezt is elveztem.
10/8 a sorozat miatt, amugy onallo filmként ha vki nem latta a gomorrat akkor 10/4

speranza - 2020. 05. 17. 21:31

SPOILER

Ahogy ezt már felettünk is írták, a fej tutira Don Aniello feje, az érdekesebb kérdés az, hogy miért küldték el neki? :)

Ádám - 2020. 05. 18. 00:11

A sorozat nélkül nem egy nagy durranás ez a film. Inkább olyan volt mint egy duplarész. Én jobban örültem volna, ha hosszabb a fiatalkori rész, az akkori Scampia, Secondigliano meg a fiatalabb Pietro Savastano. Mondjuk ő is megérne egy külön filmet.

Az Aniello-t gondolom azért ölte meg a Genny mert köze lehetett, hozzá hogy lebuktak a harmadik évad végén. Vagy pedig azért mert ő nem engedte, hogy a Ciro visszatérjen Nápolyba. De Gennynek meg szüksége van rá a negyedik évad végén kitört háboruban.

Remeny zoltan - 2020. 05. 18. 07:41

Hatalmas volt a film,a legnagyobb durranas a vegen mikor megjelenik 5mpre Genny.Alig varo mar az 5ik evadot.Addig nezem 4xre az elozo evadokat.

romanista - 2020. 05. 18. 10:45

Kicsit csalódás volt nagy Gomorra rajongóként, de a vége…tiszta libabőr. Már csak ezért is, Genny feltűnése és Ciro mindent elmondó tekintete miatt érdemes volt végignézni.

doki - 2020. 05. 18. 12:58

Kifejezetten jó volt a Gomorra éhség enyhítésére. :)

fixifoxi - 2020. 05. 23. 22:47

nem értem, HBO-n miért nincs fent…

Bulgáriában volt az a rész, amihez hasonló ez a “duplarész”.

Spoiler!
A végén lettek kampó, orosz csávó kampó, tehát Ciro lett a főnök?
Időben hol vagyunk,amikor Gennaro megjelent? 4. évad ugyebár úgy ért véget,hogy egy bunkerben van. Előtte kiugrott Lettországba?

winnie - 2020. 05. 24. 08:31

lehet, hogy még nem került a film nemzetközi forgalmazásba, így ha meg is vette az hbo, nem tudja leadni.

Májk-rém - 2020. 05. 25. 21:52

Üdv,
Spoilert tartalmaz, így aki nem látta a filmet, ne olvassa tovább.
Gondoltam, hogy ez a kis gúnárnyakú tovább fogja szőni a kis fondorlatos terveit, hogy végre főnök lehessen. A vége felé úgy tűnt, hogy megcsillogtatja a régi oldalát, de a történet egy kissé elnagyoltra sikerült.
A drámai rész kidolgozása viszont tökéletes, ahogy – a kölyökkori emlékekből – láthatjuk a bűnöző Ciro kifejlődését.
Az olasz nyelv, illetve Ciro az új évadba történő bekapcsolása miatt érdemes megnézni.
5/3

kremlin23 - 2020. 05. 30. 12:36

SPOILER-es

az a don ani feje volt, és számomra nyilvánvaló hogy a gennaro küldte neki és azon se csodálkoznék ha együtt tervelték volna ki, aztán így fognak nápolyban az öreg helyére átülni együtt.

a film kissé vontatott, sorozat nélkül elég egysíkú, viszont sztem a gyerekkori rész jól sikerült, inkább az adja az értékét, a többi az kvázi egy átvezetés az eljövendőkhöz, valóban a bulgár intermezzóra hajaz. nekem vhogy mindig az az érzésem ezekkel a kelet-európai maffiózókkal, hogy kurva erősek és gátlástalanok, de sokkal butabbak es kevésbé dörzsöltek, mint az igazi olasz menők.

(a gyerekkori rész különben egyfajta antitézise a ‘legyetek jók ha tudtok’ c. szintén olasz filmnek)

Ádám - 2020. 05. 30. 23:16

fixifoxi- a negyedik évad végén játszódhat amikor megjelenik a Genny. A filmben vannak utalások is, pl.: amikor lefoglalják a rendőrök a Patricia drogját. Meg amikor mondják, hogy nápolyban már egymásnak estek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz