login |

The Flash: vége a 6. évadnak

2020. 05. 18. 21:30 - Írta: Necridus

18 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Ahhoz képest, hogy a The Flash évadnyitó minősége mennyire jó szezont ígért, elég nagy csalódást hozott végül. Ismét. Az évad első felében ugye Bloodwork okozott fejfájást Flash-éknek, aki kimondottan jó ellenfél volt (csak a büdzsé nem engedte meg, hogy jól is nézzen ki), aztán jött a Crisis On Infinite Earths, ami különösen nagy esemény a sorozat esetében, elvégre ehhez építkeztek már 5 és fél éve.

Mind tudjuk, mennyire silány megoldással rukkoltak elő és zárták le a The Flash legérdekesebb és leghosszabb szálát.

Kérdéses volt, mivel fog ezután megfogni a sorozat? Van még a régi karakterekben annyi szufla? Tud hozzátenni az egészhez az új showrunner? Van még olyan erős történet az írók tarsolyában? És az új karakterek vannak annyira megnyerők, hogy ugyanúgy szeressük a sorozatot? És a sorozat stílusa?

Háááát…. Vékony jégen táncol a sorozat sokaknál, hiszen a feelgood heti meta ellenségek legyőzése mellett egy átívelő rejtélyt kaptunk eddig, amihez képest most lecsökkent az új meták száma, és az átívelésre fókuszáltak, ami rejtélyes volt, de kiszámítható. Így pedig, hogy megmaradtunk a már jól ismert világunkban, ahol egyetlen egy új metával sem építettek feljebb, muszáj lett volna valami érdekesebbel előrukkolni, mint egy tökéletesen kiszámítható főszál.

Folytassuk a tovább mögött spoilerekkel.

Ahhoz képest, hogy az évadzáró “csak” a 19. rész lett volna a 22-ből, és a járványhelyzet miatt kényszerült finálénak minősülni, meglepően merészeket húzott, és már-már klasszikus, szezonvégi cliffhangerökkel hagyott itt minket. Mondhatni élveztem is, hogy történik végre valami. Caitlin és Frost búcsúznak egy időre Danielle Panabaker terhessége miatt, amihez szükség volt egy heti kábé 3 percet igénybe vevő “beteg vagyok, hívjátok a tudós anyukám, hogy segítsen”-szálra.

De az ő szála még így is a jobbak közé tartozott, ahogy Frost és Caitlin egy testben két lélek szituációját ismertették meg egy új oldalról, vagyis a családtaghoz való viszonyok oldaláról. Eközben ott volt például Cisco, aki kezdi teljesen levedleni a humorát, és vagy meg sem jelenik, vagy ha ott van, morcosan bámulja a monitorokat és Kamilla után sír. Joe pedig elvesztette varázsát már, ki is került a képből egy-két epizódra, amíg tanúvédelmi programba kényszerült.

És akkor itt van a maradék 2 eredeti karakterünk, Barry és Iris (Most nagy levegőt veszek, hogy egy pillanatra megnyugodjak, és ne ócsároljam őket egész nap). Találják meg egymást a sorozat első évadjaiban, oké, szeressék egymást, oké, ne legyen szeret nem szeret szenvedés, oké, DE…DE…DEEEE… muszáj folyamatosan azt néznünk, hogy küszködnek, ha nincsenek egymás mellett? Mióta összeházasodtak, Iris minden évben veszélybe kerül, és minden évben azt nézzük, hogy kínlódnak.

A Running home to you még egész aranyos volt, de azóta baromi kínosan ábrázolják a kapcsolatukat. Nem azzal van baj, hogy együtt vannak, hanem hogy folyamatosan a sírást és szenvedést kell nézni, mert minden évben szétválasztják őket valahogy. Nem lehetne, hogy csak megvannak egymás mellett, boldogan, és nem arra építik a főszálat, hogy mennyire szeretik egymást? 

Az újak (vagyis nem a legelejétől jelen lévők): Cecile egy időben nagyon sok volt, de most visszavettek belőle, és elkezdték hasznossá és jól megírttá alakítani (bár érdekes, hogy a gyereke konkrétan évadokra eltűnik, például az 5×02 után a 6×12-ben jelent meg legközelebb). Ralph pedig továbbra is hozza a bolondosabb, képregényesebb jelleget, amivel mind meg lehetünk elégedve.

Nash pedig az első Wells, aki legalább annyira jó karakternek bizonyul, mint anno Harry. Végre nem csak egy bohóc, vagy egy idegesítően beszélő “nyomozó”, hanem haszna is van, a múltja is komolyabb szerepet kap, és a többi Wells-szel a fejében is csak érdekesebb karakterré válik. A jövőre állandóként visszatérő Allegrával (aki szinte sosem használja az erejét) pedig a kapcsolatán van még mit csiszolni, mert egyelőre csak Allegrát mutatják be hisztis tinilánynak.

Voltak még fontosabb karakterek, mint a jövőre szintén állandó Chester, aki az évadnyitóban létrehozott egy fekete lyukat, valahol az évad közepén volt egy rész erejéig a Star Labs-ben, aztán azóta is eltűnt. Csak tudnám, minek kell ő ide. Vicces tudós? Oké, Ralph vicces, Caitlin tudós, Cisco pedig vicces tudós. Mi olyan értéke van Chesternek, ami miatt elengedhetetlen? Oké, ez nem is igazán Chester ellen szól, hanem a létszám miatt panaszkodom, hiszen már most túl sokan vannak. Cisco például úgy ahogy van, kimaradt az évadzáróban lévő összetűzésből az Atlantis-i útja miatt.

Bőven elég lenne egy olyan karakternek Chester, mint Wally vagy Pied Piper, akik néha megjelennek, és az évad legjobb részeit hozzák. Utóbbira régóta vágyom, hogy legyen állandó csapattag, simán elcserélném sokukat érte. Wally pedig abban a részekben jelent meg, ahol kiderült, Barry elpusztította a Speed Force-t, és szépen lassan kezdi elveszteni az erejét. Reverse-Flash-hez hasonlóan saját erőt akar magának létrehozni, de ezt a projektet már hetek óta jegelik, és csak azt nézzük, hogy szenved a gyorsaságának elvesztése óta.

Sue Dearbon kapott még nagyobb szerepet, aki Ralph képregénybeli felesége, itt meg (egyelőre) önjelölt titkosügynök és tolvaj? Annyira hiányolom, hogy karakterek különlegességét megalapozzák. Mitől lett Sue ennyire jó a terepen? Egyébként teljesen jó karakter lenne, bár engem az, hogy Ralph eszén mindig túljár, nem igazán nyűgöz le, mert kissé lerágott csont a megközelítés.

Visszatérve a kevés új metára, a második félévadra ez különösen igaz. Itt voltak Carver angyalai, Ultraviolet, Sunshine és Dr. Light, valamint Eva McCulloch a főgonoszunk, és Godpseed. Ezek a karakterek jelentettek fenyegetést ebben a 10 részben, és folyamatosan ezeket használták fel újra – a gumiemberről ne is beszéljünk, mert ő az ellenségek újrahasznosításának legjobb példája.

De miről is szólt az évad második fele? Elkezdtek nyomozni egy Blackhole nevű szervezet után, aminek hatására Iris egy tükörbe került, ami a Mirrorverse-be vezetett. Természetesen Mirror Master volt ennek az irányítója, aki nem az, akit eddig ismertünk, hanem a Blackhole vezetőjének felesége, Eva McCulloch (képregényben Evan).

Felesküdött a férjén bosszún állásra, amiért sosem próbálta kimenteni a tükrökből, miután a részecskegyorsító robbanás után beleesett. Oké, gyűlölet, ez tetszik. Eleinte csak áldozatként volt jelen, aztán szépen beszippantott a tükrökbe embereket (Iris, Kamilla, Singh), és tükörverziójukat küldte Barry-ék után katonaként. Oké, ez is tetszik. A végén kiderült, hogy ő az igazi gonosz, nem is a férje, kijött a tükörből, menő ereje van (leszámítva azt a fura lézerágyút, az inkább nevetséges), megölte a férjét sikeresen, és továbbra is egy kegyetlen manipulátor. Na jó, Bloodwork után kaptunk még egy jó ellenséget?

Team Flash az évadzáróban megpróbálta megvédeni Carvert Eva-tól, ami nem sikerült (mert bementek egy monitorokkal teli szobába a tükröket irányító ellenség elől, hallóóó, többdiplomás karakterek, hol az eszetek?), s közben Sunshine, Dr. Light és Ultraviolet triójával kellett megküzdeniük.

Közben megjelentek katonák is, és az egész egy borzalmasan elnyújtott, nevetséges bunyóba csapott át. Mindenki a tipikus lengőpofonokat akarta adni, senki nem ütött úgy, mintha tudna is ütni, ráadásul a katonák úgy lőttek, mint a Star Wars-os klónok/rohamosztagosok. Mentek a lézerlövedékek mindenfele, de egyszer sem találtak el senkit.

Ráadásul az egész a riasztó miatti vörös színben lett tálalva, ami borzasztóan rontotta a láthatóságot (hát még a vágás…), és akkor még bedobtak olyan “új trükköket” is, mint a lapozós jelenetváltás, vagy a több ablak egymás mellé helyezése. Jót lehetett nevetni ezeken a gagyi próbálkozásokon, az biztos. De hogy ezt a stáb komolyan gondolta, az fáj.

Utolsó jelenetekben Eva 6 év után visszatért a köztudatba azzal, hogy férjének halálát bejelentette (nyilván nem azt, hogy ő ölte meg, hanem Sue-ra kente az egészet), s azt, hogy átveszi férjének vállalatát. Joe pedig visszatért a tanúvédelmi programból. Juhú. A Mirrorverse-ben lévő Iris pedig kezd alkalmazkodni a világhoz, tudja már irányítani egy részét. Aztán migrénje lesz, kikristályosodik, és eltűnik, Kamillát otthagyva.

Jövőre tehát kiderül, hova lett Iris, le kell győznünk Eva-t, meg kell mentenünk Sue-t és vissza kell hoznunk Barry erejét. Ezek mellé ígérték Godspeed-et, John Wesley Shipp-et valamilyen formában (ha ismét Jay, eszméletlen dühös leszek, hogy megint nem lehet valaki tényleg halott) és szokásosan a Reverse Flash-t is. Na meg kezdik Robbie Amellt, vagyis a legelső Firestorm-ot is egyre többször megszólaltatni a Flash-sel kapcsolatban.

18 hozzászólás Ne habozz!

Mate4182 - 2020. 05. 12. 19:08

Az egyetlen indok amiert nezem meg ezt a marhasagot az Cecile aki egyre tobb screen timet kap.
Azt hiszem ez mindent elmond az elmult 2-3 reszrol kialakult velemenyemrol :D

wondorog - 2020. 05. 13. 17:30

Azért annyiból jót tett a sorozatnak a leállás, hogy így elkerültük az évadzárós Iris drámát (pont eleget kaptunk az utóbbi részekben, és majd az új évad elején kezdhetjük elölről). Talán emiatt, még elég korrekt évadzárót kaptunk, bár ezt inkább csak az évad szintjén mondanám, ami borzalmas volt. A főcímet meg lassan tényleg lecserélhetnék Flash helyett Iris-re.

szotyi - 2020. 05. 13. 19:48

Hát ugye ez elvileg nem évadzáró lett volna de csak egy kicsit volt jobb mint az elmúlt két rész. a Flash-nek nincs sebessége ez az 5. évad. Hatalmas fail ez az évad.

Ayrons - 2020. 05. 18. 21:44

Rohamosztagosok, a klónok tudnak lőni, a birodalomi rohamosztagosok nem tudnak.

Necridus - 2020. 05. 18. 21:52

Ayrons:

Most beugrott az a jelenet a kommentedet olvasva a Clone Wars második évadjából (oké, előnyöm van, múlt héten láttam), amikor Grievous droidjai betörnek Anakin hajójára, és kb 3 méterre vannak az első sornyi klóntól, lövöldöznek egymás felé és az ég világon senkinek nem esik bántódása vagy egy percig. Egyik generációnak se volt erőssége a lövöldözés.

nish - 2020. 05. 18. 23:28

“”Cisco például úgy ahogy van, kimaradt az évadzáróban lévő összetűzésből mindenféle magyarázat nélkül.””
Elvileg Atlantis-ba ment

FP Jones - 2020. 05. 19. 05:16

El is mondták, hogy oda ment Cisco.

Necridus - 2020. 05. 19. 06:34

Jogos, javítva. Mondjuk azt hozzáteszem, hogy nem átugrott a szomszéd városba, hanem Atlantisba ment, szóval ennek valami nagyobb jelentőséget is adhatnának. Néhány jelenet minimum. Mégiscsak Atlantisról beszélünk (de lehet, hogy meg van kötve a kezük ezügyben).

Mate4182 - 2020. 05. 19. 12:14

Necridius – amennyi penzbol gazdalkodjak ki ebben a sorozatban az effekteket, csak semmi olyat ne mutassanak ami nem valodi diszlet :D

Barry - 2020. 05. 19. 12:22

Irist már ki kéne írni a sorozatból, irritáló szereplő. A sebesség erő halála c. epizód a legrosszabb húzás volt, mert éppen, hogy Flashnek sikerült feltárnia az összes képességét és tényleg rengeteg féle képpen vihetnék a főszálat. Ehelyett kapunk megintegy latin dráma szerű Iris szálat… Talán ha picit jobban alapoznának a képregényekre (teszem azt a Black Racer/Black Flash érintésével kitörli Irist a létezésből) sokkal jobb sorozat lehetne. Csomó karakterrel annyi mindent lehetne kezdeni, de Savitar óta állandóan Iris hisztijét kell nézni.

Sidoka - 2020. 05. 19. 13:32

Hát a crisis óta botrányos részek vannak ugyanígy az Arrow is rém gyenge lett a crisis után az utolsó pár részre. Valahogy ugyan azt a köröket futja sajnos a Flash is mint az Arrow ahogy telnek az évadok sorra hozzák be a bénábbnál bénább mellékszereplőket(most pl ez az Allegra)…

motch - 2020. 05. 19. 15:52

Én megigértem magamnak még az ötödik évad végén hogy a crisis után kaszálom a flasht mert azt azért mindenképp meg akartam várni(nem kellett volna de mindegy) aztán behozták bloodwork-öt aki végre egy érdekes főgonosznak indult, végre nem egy speedster és egy nevetségesen overpowered gondolkodó csávó. De aztán valahol az ötödik-hatodik résznél kerek 15 másodperc alatt változott át egy saját tetteitől szörnyűlködő világmegmentő orvosból egy hidegvérű gyilkossá, tisztán emlékszem arra a jelenetre, ránézett az orvosi esküjére és bumm, meg is kérdeztem magamtól hogy komolyan ennyi. Aztán jött a crisis utána meg a leghülyébb dolog amit egy ember elkövethet, mindenki megbocsátott Nash-nek. Annak az embernek aki a multiverzum pusztulását idézte elő egyszer Cisco kicsit hangosan beszélt vele emiatt de ennyi, én és szerintem kb minden ember ezen a födldön páros lábbal rúgta volna pi@@án azt az embert de jó nem lehet mert Wells nélkül nincs flash duhh. Aztán behozták a második főgonoszt és mirroririst. Meglepő módon mirroriris sokkal sokkal szerethetőbb volt mint az eredeti még a leggonoszabb pillanataiban is. Azt kívántam bár véglegesen lecserélnék az igazival de neeeem mert kell a szappanopera. A főgonoszról nemigazán tudok sokat írni mert ritka lapos karakter, azon kívűl hogy bosszút akar állni a férjén nem emlékszem semmi más tulajdonságára. Ennek ellenére ez az évadzáró a legjobb volt az elmúlt három évad közül és ez nagy szó de még mindig édes kevés hogy maradásra bírjon. Hosszú idő otas érik a kasza és végre eljött az idő.

DarkEagle - 2020. 05. 19. 16:52

Tudom szerte Amerikában a fanok meg igazából szerintem a készítők is azzal takaróznak hogy a Covid-19 miatt rövidebbek az évadok ezért nem úgy zárták ahogy akarták DE könyörgöm nehogy már egy vírusra akarjuk fogni hogy az évad 90%-ban nem történt kb semmi érdemleges.

Bloodwork volt kb az egyetlen akivel kezdtek valamit de a Crisis után mintha nem is lett volna senki az írói szobában csak egy gép random összedobálta a mondatokat.

Az egyetlen jó ebben a sorozatban hogy kaptunk egy remek Ralph és Sue párost. Ha ők ketten kapnának egy noir-os nyomozós sorozatot instant kasza lenne a Flash BÁR elég valószínű hogy így is az lesz mert nem tudom már én sem tovább húzni ezt. Az Arrow eljátszotta velem ezt évekig hogy az utolsó 2 évadban behozzák a lemaradást de nem ezt nem játszom el újra. És azért az Arrow még a szar napokon is adott valami pluszt és nem téptem a hajam minden 2. mondatnál. Meg ott cask Felicty volt az észlény itt meg konkrétan a csapat 90%-a 10-szeres diplomás de mégis segg hülye az összes. Na nem mintha ahhoz diploma kéne hogy rájöjj hogy Iris akit gyerek korod óta ismersz nem is az igazi mert beszél több nyelven és tud sütni főzni. :D

És akkor ez csak egy hatalmas EPIC FAIL írói szemszögből.

LaCRossE - 2020. 05. 19. 17:21

Én vagy 6 résszel a finálé előtt nem igazán folytattam egyik Arrowverse sorozatot sem (a Legends of Tomorrow új évadját már el sem kezdtem, unalmas az idétlenkedésük most már), de ezt a kritikát és a Supergirl kritikáját olvasva így hagyom is ezeket a sorozatokat a fenébe.

A Black Lightning-ot mondjuk befejezem, mert az még mindig elég jó.

Nem tudom, hogy a következő tévés szezon új Arrowverse sorozatait elkezdem-e egyáltalán, talán itt az ideje szakítanom ezzel a csatornával.

szotyi - 2020. 05. 26. 10:07

Az eddigi leggyengébb évad számomra ez a crossoverrel együtt.

megmondokapitany - 2020. 06. 06. 22:33

Minden évad utáni kritikánál látszik, hogy az író és a kommentelők is rohadt nagy szakértők.
Ha meg valaki kaszalja ne nevezze már magát rajongónak. Oké ő ne nézze, de ne úgy állítsa már be, hogy mindenki számára sz@r az egész.
Valaki kitart mellette, más nem, ilyen egyszerű…

Mate4182 - 2020. 06. 09. 22:21

Na, a mai hir utan asszem megvan a pont az i-re hogy kaszaljam a flasht

esel - 2020. 10. 24. 22:23

Nem tudom… Én élveztem. Bloodwork király ellen volt (ráadásul kíváncsi vagyok a tervére ami miatt vissza sétált a cellájába, remélem nem feledkezzünk csak még úgy róla…) a tükrös néninek meg alapvetően egy tök jó alapozása volt szerintem. Az Iris utálatot meg abszolút nem tudom megérteni, mert azon kívül hogy egy elcseszett casting (annyi kémia van köztük – mármint a két színész között – mint 2 darab egymás mellé rakott kő között) a drámázás (nekem legalábbis) nem több, mint bármilyen hasonszőrű produktumnál.És szerintem nem is volt túl sok ebben az évadban.

A Caitlyn – Frost karakter érdekes, Ralph meg Sue iszonyat működnek, Cecil cuki, Joe meg még mindig tök jó “mindenki apja”.

Nekem Chester is szimpatikus, kicsit kevesebbnek kéne lennie, de még pont az idegesítő/szerethető határán billeg.

Összeségében nekem várós, főleg a cliffhanger miatt + kíváncsi vagyok mi lesz Barry erejével.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz