login |

Pilot: Hightown

2020. 05. 19. 17:25 - Írta: human

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Starz friss premierje, a Hightown egy kicsit régimódi sorozat, erről már a másfél perces főcíme is árulkodik – és mindezt a legpozitívabban értem. Az FX korai aranykora ugrik be, a Thief… oké, ez túl random, inkább arra gondolok, ahogy a korai, átívelő sztorival rendelkező szériák közé, a The Sopranos utáni útkeresésbe illik kicsit a most tárgyalt darab.

Oké, 10 éve nyilván nem női főszereplővel készült volna, viszont ezzel nincs baj.

A történet középpontjában egy halászati rendőr áll, aki zaklatja a “becsületes” munkásokat, hogy miért fogtak ki védett dolgokat is a vízből. Azok pedig szabadkozva mentik magukat, és el is engedi őket figyelmeztetéssel, hiszen utána este közösen italoznak, mivel mást nem lehet csinálni P-Town-ban, csak bulizni, piálni, drogozni, és ezt kiszolgálni.

Egy buliturizmusból élő városról van tehát szó, ahol a kő-helyiek kicsit meghasonlanak a mindennapokban. És a történet jobb ismertetését azért kerülgetem, mert egyrészt jobban ránézve túl tipikus, másrészt pedig sok szálat mozgat, nehéz jól összefoglalni. A lényeg, hogy egy informátor lányt fejbe lőnek, a hulláját a már említett rendőr találja meg véletlenül, így kerül bele egy, az egész turizmus alatt levő sötétebb, drogterjesztős titkok ügyébe.

Egyrészt tehát itt van nekünk Monica Raymund karaktere, aki nem akarja beismerni, hogy függő, az alkohollal, droggal és alkalmi szexszel nyom el magában valamit, és véletlenül keveredik az eseményekbe. (Hogy aztán majd valami megragadja, de a pilotból nem derült ki, hogy pontosan mi, nem fedték fel a tényleges motivációját.)

És közben James Badge Dale oldala is jelen van, akinek a karaktere állami rendőr és drogügyekben nyomoz. Az ő informátorát lőtték fejbe, és ezáltal egy általa elkapott bűnöző juthat ki esetleg a börtönből, szóval eléggé személyes indíttatással vág neki az esetnek. És persze a bűnözők oldalát is mutatják. Arról nem is beszélve, hogy még a munkahelyen is baja lesz a főhősnek a függéséből kifolyóan, és… még minden, amit még kidobtak a kliséfalon.

A nagyon bevált recepteknél minden a megvalósításon múlik, és basszus, el kell ismernem, hogy itt betaláltak nekem. Jó volt “nosztalgiázni”. Tényleg nehéz szavakba önteni, miért a régi sorozatok ugrottak be a Hightownról. Talán az is közrejátszott, hogy nem leptek meg egy másodpercre sem, mindent láttam már, viszont olyan lendülettel, és a realizmus pont kellő eldobásával tették, amit tényleg jó nézni.

Meg a nosztalgiához az is kellett, hogy a sorozat rengeteg veteránnal van tele, ismerős arcok tűnnek fel kisebb szerepekben is, és teljesen kiszámítható választásokkal állnak a karakterekhez. Kicsit paródiába is hajolhatna, de valahogy mégsem csúszik át oda a dolog. Csak olyan régimódi keménykedésről van szó.

Meg is van miért nosztalgikus tényleg: a sorozat mindenfajta öniróniát nélkülöz, miközben a témáit előhozza, teljesen egyenesen adja elé magát, nem reflektál a zsánerének jelenlegi felhozatalára, pedig az a trend ugye a ma pop sorozatainál. Mindenképp érdekes. 7/10.

2 hozzászólás Ne habozz!

lalakov - 2020. 05. 17. 20:46

Az első rész jó volt. Maradok.

bvr - 2020. 05. 22. 01:15

Hát nekem ez a pilot olyan nem rossz, nem rossz, de annyira nem is érdekes. Ami nyilván változhat(na), hát majd néha visszanézek lesznek a későbbi részekről informatív pozitív vélemények.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz