login |

Supergirl: vége az 5. évadnak

2020. 05. 19. 15:59 - Írta: Necridus

5 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Hogy melyik az a Supergirl-évad, amit úgy, ahogy van, kukáznék? Kétség kívül az ötödik.

Egy céltalan, üres félszezon után megkaptuk a csalódást keltő Crisis On Infinite Earths-öt, a 100. epizód se sikerült valami fényesre, és az S5 utolsó részei se fokozták a minőséget. Talán ha hozott volna bármi új színt a sorozat világába, bármi meglepő húzást, vagy valami új történetet! De vagy üresség, vagy önismétlés töltötte ki a részeket.

It’s gonna be our Black Mirror season”

Maximum “a little bit darker than white mirror” lett ebből. Legalább jelentett volna a technológia tényleg valami veszélyt. Mondanám, hogy helyette ment a dráma, de még az sem igazán… A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Szóval jött a Leviathan, mint nagy gonosz, akikről kábé annyit tudunk, mint az évad legelején. Vannak, titkolóznak, nagy hatalmúak, pusztítani akarnak. A földidomár tagot elég hamar megismertük, meg Gamemnae (a technológia istennője?) is viszonylag hamar előbújt az árnyékból, hogy furcsán mosolyogva szövögesse ördögi terveit, de az évadzáróban láttuk csak a bázisukat (ami úgy nézett ki, mintha a Spy Kids díszleteit látnánk) és két további tagot, akik meg se szólaltak, csak úgy keménykednek.

Melléjük pedig csatlakozott Lex Luthor, aki ugye a COIE alatt kapott újra szerepet, és visszatért az új világba, mint National City egyik legkedveltebb figurája. Megtartotta a sorozat legjobb gonoszának címét idén is, főleg, mert Jon Cryer játéka és a karakter csavaros tervei viszik hátukon. Kár, hogy azért került vissza a képbe, hogy valami jó is legyen az évadban.

A társa lett Eve, aki ismét Lex segítője lett azzal, hogy átverték, majd zsarolták édesanyja megölésével. Gyakorlatilag a tavalyi évadzáróban való elmenekülése után ugyanoda került, ahol előtte volt – már amikor képernyőn volt, mert a 19 epizódból mindössze 11-ben kapott szerepet, amiben volt több olyan is, ahol összvissz 10 másodpercet érdemelt.

Brainy is Lex mellé állt, hogy utána az évadzáróban hátba támadja a Leviathant és Lexet is, ami nyilván nem sült el úgy, ahogy akarta, így haldoklik. Azzal, hogy Lexnek is dolgozott, visszavettek az idegesítő stílusából, cserébe csak egy folyamatosan szomorú átlagkarakter szintjére süllyedt le, aki olyan dolgokat tett, hogy még az idén kissé háttérbe szorult Nia Nal is elfordult tőle. Valahogy a kettő közti állapotot kéne megtalálni Brainy-nél, hogy tényleg működjön – vagy írják ki, úgyis pótolható már, mert mindenki vagy szuperhős vagy hacker.

Három új állandó szereplőt kaptunk még idén (Eve-en kívül). Kelly Olsent, aki Alex partnere és a csapat tech supportja és kellemes mennyiségben érkezett, nem tolták túl. és nem is hanyagolták, mint Eve-et. A másik William, aki egy egyszerű újságíró a CatCo-nál, aki Karával kezd romantikus viszonyt kialakítani, és bemutatta, mennyire hiányoznak a hétköznapi karakterek a sorozatból.

Valamint itt volt Andrea Rojas, a CatCo idei igazgatója, aki néha köddé tud alakulni a semmiből, néha gonosz, néha nem, néha Lena barátja, ha épp a történet úgy kívánja vagy be akartak mutatni egy külön epizódot rá fókuszálva, de egyébként az egész karakter egy nagy káosz.

Kiemelnék két fontosabb dupla epizódot az évadból: az egyik ilyen páros, amikor Winn visszatért és az epizódokat simán az évad csúcspontjává emelte. Érdekes történetet hozott végre a Supergirl ötödik szezonjába, a dráma is működött, visszahozott a régi stílusból egy keveset és megmutatta, mennyivel jobb karakter volt a pótlékjánál.

A másik duó pedig az évadzáró előtti két rész. Előbbi a Melissa Benoist rendezte Lex-centrikus epizód volt, utóbbi pedig az, amikor Lena karakterét végre helyrepofozták. Kara az évad közepén végre a talpára állt, és megtagadta Lenától, hogy úgy kínozza, ahogy akarja a bűntudatkeltéssel, most viszont Lena kereste fel Karát, hogy bocsánatot kérjen és felajánlja segítségét, mert végre rájött, hogy Lexet más célok vezérlik. Azon ne akadjunk fel, hogy miért csak most? Ennyire még nem írták ostobára Lenát, mint most…

Az évadzáróra visszatért M’gann M’orzz, hogy segítsen a csapatnak, és belecsempésszen J’onn történetébe is egy kis romantikát (mert az nagyon kell most!), illetve elpusztult a DEO épülete, aminek konkrétan semmi következménye nem lett? Oké, hogy már Alex is kilépett Lex miatt, és nem az a fő helyszínünk, de az egyik legfontosabb intézménynek lett annyi National Cityben, amiről egy másodpercre sem emlékezett meg sem a média, sem a karakterek (mert az önsanyargató “like we couldn’t save the deo” nem minősül annak).

És a csúcspont, hogy Alex is kapott saját kosztümöt, amihez a marsi technológia segítségével bármilyen fegyvert párosíthat, de könyörgöm, hogy néz ki? Értem én, hogy elfedjék a személyazonosságát, de ahhoz kell a vastag smink meg a kék tincs? 

Az évadzáróban a két marsi Supergirlnek kiadva magukat átverték a Leviathan-t, hogy Lena és Kara eljuthassanak Lena laborjába, hogy elkészülhessen az anti-kryptonit ruha, majd Alex, Dreamer, Miss Martian és Martian Manhunter összecsaptak az idomárokkal, miközben Kara észhez térítette a sok civilt, akik a virtuális valóságba menekültek. Lena eközben megállította Rojas-t Kara meggyilkolásában.

Brainy pedig a Leviathan embereit akarta megállítani, ami sikerült is, de felesleges volt, hiszen Lexet így sem sikerült megállítani, csupán feleslegesen megölnie magát. Eve elfogta Williamet, aki nyomozott Teschmacher után, de az ő fejével is lehetett beszélni. Lena és Kara pedig kibékültek, és együtt akarják megállítani Lexet. Végre?

Valaki szóljon az íróknak, hogy jövőre már lapozzanak a naptárban, és ne a tavalyi tervet valósítsák meg újra. Megint Lex a gonosz, megint a köpeny nélküli, buborékfejes szerkó oldja meg a dolgokat, megint átverték Eve-et, megint Lena és Kara kapcsolata körül kezd el minden forogni. Egy ilyen defektes évad után még a kaszán is elgondolkodtam hirtelen csalódottságomban…

A hatodik évadot már berendelték, de a CW a koronavírus miatt januárra tolt minden évadkezdést, ráadásul Benoist terhessége miatt a Supergirl premierjét még későbbre időzítik, midseasonre, de még nincs pontos dátuma.

5 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2020. 05. 19. 17:16

Hát kevés sorozat tudja szerintem elmondani magáról hogy 1 évad alatt HÁROM komolyabb sztorit is elbaltáztak. Először ugye a cikkben is említett Black Mirror hülyeség. Ezzel a VR dologgal szokás szerint semmit sem kezdtek. Volt mert kellett egy ideig de aztán puff Kara mindenkiből kibeszélte a rossz érzéseket. Értem én hogy Kara szép meg erős meg cuki én is szeretem meg Melissa engem is rá tudna venni sok dologra :D de azért kezd, bocs, nem kezd hanem már az agyamra megy hogy gyakorlatilag mindenki harcol csak ő nem mert ő a szavak embere de mégis valahogy az ő kapcsolatai a legsilányabbak. A Lenával való vívódástól a falra másztam mindig PEDIG két remek színésznőről beszélünk ugye és ezt többször is bizonyították mikor az írók voltak olyan kegyesek és a kliséken kívül adtak nekik normális szerepet is.

Aztán ugye itt van Acrata is aki elég jó karakter LETT VOLNA ha rendeltetés szerűen használják de hát Andrea is csak egy báb volt a sok közül pedig az ő legendája belefért volna egy komplett évadba is.

És akkor itt vannak a nagyágyúk az istenek, bár a képregényben sincs sok szerepük de azért mégis csak idegen bolygóról jött lényekről beszélünk akik felfedezték a Földet és irányítottak mindent majd megalapították az Ősök Ligáját amiből megint csak nem láttunk semmit hiszen csak Gemmát meg a Rama Khan-t láttuk. A másik két egyénnek még a nevét sem említették. Őszintén szólva a fináléban látott másik két egyént képesség alapján fel sem ismertem szerintem ők az írók által kitalált karakterek. Pedig de jó lett volna a Felkentet (Anointed One) látni de ő túl nagy falat az itteni csapatnak.

Na de a lényeg hogy Gemma aki ugye Atlantiszból származik mármint ott fogadták be de kitagadták a tech mániája miatt megint csak egy szimpla szöszi volt semmi több. Ráadásul a végén totál kiherélték és csináltak belőle egy őrült terminátort. Nem is értem ezt a külsőt honnan jött bár az eredeti külseje igaz hogy korhatáros lett volna a CW-re de azért basszus ne csináljunk már belőle harmadrangú robotot könyörgöm.

És akkor a végére maradt Leviathan aki le is maradt hiszen annyit tudunk róla hogy ez a neve. Na most tudom ez nem képregény de a képregényben is csak 2 féle módon ismerjük “őt”. Az egyik a legújabb ami most ment nem rég róla nem spoilereznék. Viszont a régebbi az egy konkrét csoport akiket Talia al Ghul vezetett. Az ő neve nyilván ismerős lehet sokaknak hiszen az Arrow-ban láthattuk de nekem senki ne akarja bemagyarázni Talia majd idegen isteneket fog irányítani. :D Szóval ha tippelnem kéne Leviathan mivel nő, mi más is lehetne a Supergirlben ugyebár :D valószínű valami totál új dolog.

Viszont valahogy nekem az az érzésem hogy ezt nem fogjuk megtudni soha mert ha mégis akkor az azt jelentené hogy a következő évad megint erre megy el. Márpedig nagyon úgy fest. És a Flash-el egyetemben azt hiszem ezt is küldöm kaszálni a mezőkre.

A jó dolgokat fentebb már leírta Necridus. De 1-2 részen kívül nem igazán tud mást felmutatni a brigád. A sorozat túlságosan átment SJW baromságba amit még meg is értenék ha lenne sztori mögötte de nincs.

heidfeld - 2020. 05. 19. 18:31

Évad megtekintése közben jutott eszembe, hogy erőforrások ilyen nagyvonalú pazarlásáért engem, kereskedelmi iskolánk udvarán végzett volna ki osztályfőnökünk, az összes tanuló előtt, elrettentésként…
Rengeteg az állandó szereplő, de minek. Eve, Brainy, Marsi, az angol újságíró, Nia, és bizonyos fokig Lex.. Lena-Kara kapcsolata, már olyan mélységbe jutott, ahonnan már nincs visszaút. Maga is eltökélt, hogy leszámoljon Supergirl-lel.
Évad legjobb része, Lena-Rojas barátságának megromlásáról szóló epizód. Bármivel állná a versenyt. Julie Gonzalo lazán hozza a karaktert. Sokkal többet időt érdemelt volna- és nem azért, mert eyecandy listám 6. helyén áll – megint egy nagy pazarlás.
Leviatan ábrázolására nagyobb teret-energiát kellett volna fordítani! Értem én: Véges a költségvetés. De lehetne csak 18 részes az évad, kevesebb töltelékkel!
CW-sorozatok egyik gondja, hogy a nagy képregényes ellenfeleket nem igazán tudják jelentőségüknek megfelelően ábrázolni. Nekem, nincs nagy képregényes múltam, de rágondolni is szomorú azokra, akik ismerik e világot, és csalódniuk kell a megvalósításban.
Julie, Gonzalo, Katie McGrath, Chyler Leigh fő érvem, hogy nézem, ha eszembe jut… Ja, és Chyler Leight 2.0 “verzió” is van – hála az Isteneknek kegyének! Natasha Calls – Nurses.

DarkEagle - 2020. 05. 19. 18:46

“Leviatan ábrázolására nagyobb teret-energiát kellett volna fordítani”

Őt nem is ábrázolták benne se volt az évadban. És van egy olyan érzésem hogy nem is lett volna amúgy sem. Gemma nem Leviathan csak hazudott Andreanak.

Cseho - 2020. 05. 19. 21:32

Számomra ott lett halott az évad mikor benyögték ezt a VR baromságot. (Szal’ az elejétől). A Terminatrix a végén meg wtf :D

John Doe - 2020. 05. 30. 16:50

Miért nézzem? Az ok max Melissa, de nem, már ő sem ok rá, nem elegendő ok, több év után. Kiszálltam, pedig én aztán nagyon drukkoltam a sorozatnak, de ez így már nem vállalható szint és még a jelmeze is gagyi lett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz