login |

Batwoman: vége az 1. évadnak

2020. 05. 20. 16:02 - Írta: Necridus

16 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Nem gondoltam volna, hogy a nevetségesnek nevezett marketing után ekkora pozitív csalódásban lesz részem, amikor belevágok a Batwomanbe (itt írt winnie a kezdésről, neki is bejött, csak lemaradt). Ráadásul az újonc a 2019/20-ban simán az egyik legjobb szezont hozta Arrowverse-esek közt, persze az Arrow után (a legendák pedig még nem fináléztak).

Elég szerencsétlenül járt a széria, hiszen a koronavírus miatt az első évadját kellett lerövidíteni, így akármilyen nagy csavart terveztek még a maradék részekre, nem tudták azzal zárni az évadot. Éppen ezért nem is lett az a nagy shocker az 1×20 (na jó, azért akadt elég jó cliffhanger), de még így is egy erősebb epizóddal búcsúzott – ami nem meglepő, mert végig ilyen színvonalat hozott a széria eddig.

Meg is előlegezem a 8/10-et a Batwoman első évadjának, ami lehet, hogy túl nagy számnak tűnik a CW újoncának, de amekkora pozitív csalódás lett, megérdemli. Szóval csak így tovább a második évadban! A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Nem meglepő módon előzetesen volt, aki félt attól, hogy túlságosan is a főhős másságára fognak koncentrálni, de erről szó sincs. Egyszerűen csak van egy meleg főhősünk, aki ugyanúgy igyekszik kapcsolatot teremteni másokkal, mint mondjuk Oliver az Arrow-ban. Ennek köszönhetően persze jóval több az LGBTQ karakterek száma, amitől azonban nem lesz jobb vagy rosszabb.

Nyilván Sophie a legfontosabb ilyen szereplő Kate után, aki elsőre úgy tűnhet, csak azért van a képben, hogy kipipálhassák ezt is az írók, de szerencsére több szerepet adtak neki, mint a plátói szerelme a főhősnek azzal, hogy Kate apjának szervezetének fontos része, s igen közeli kapcsolatban van Mr. Kane-nel (és egy később érkező, visszatérő karakterrel).

Más attól félt, hogy Ruby Rose nem lesz elég jó a szerepre. Oké, elismerem, hogy a gárdában talán nem ő a legjobb, de még így is bőven elengedő, amit nyújt. A felszabadultabb jeleneteknél egyszerűen sziporkázik, és a legtöbb drámai jelenetnél is helyt áll. És még a karakter érzékenyebb oldalának megmutatása sem állt tőle távolt, amire meglepően sokszor szüksége is volt – én sajnálom, hogy szögre akasztja a köpenyt, és egy másik színésznő fogja alakítani Batwomant a második évadtól kezdve.

Engem speciel igazán csak egyetlen dolog zavart kimondottan, ez pedig a zene, hiszen igyekeznek mindig valami elektronikus, alternatív(-szerű), női vokálos muzsikát választani, ami nagyon sokszor inkább nem illik a helyére, mint igen. Ahogy az évadzáróban is egyszerűen zavaró volt, hogy egy feszült jelenet közepén néha beleénekelt valaki hangosan, aztán elhalkult, beszéltek a karakterek, aztán megint hangos éneklés.

Hamar kiderült minden részlet arról az estéről, amikor Kate édesanyja és testvére meghaltak, így a flashback-eket elhagytuk még a Crisis előtt. Cserébe Alice és Kate kapcsolata bonyolultabbá vált, hiszen Kate sok ideig próbálta meggyőzni, hogy térjen észhez, de túl sok fájdalmat okoztak egymásnak – Alice megölte Mary édesanyját, Kate átverte és börtönbe zárta. Nem mondom, furcsa volt látni, ahogy az esküdt ellenségek összedolgoznak, pláne, amikor úgy viselkedtek egymással, mintha már régóta partnerek lennének.

De ez nem rontott az összképen, főleg, mert ezek után mindig valahogy keresztbe tettek a másiknak, és így erősebb lett a harag, amit éreztek a másik iránt, mint valaha. Szerencsére még nem kellett elköszönnünk Rachel Skarsten karakterétől, nem sikerült Kate-nek legyőznie. És ennek azért örülök, mert Alice nem csak remek ellenségnek bizonyul eddig, hanem a Birds Of Prey óta hatalmasat fejlődő színésznő is pompázik a szerepben.

Ahogy Alice-nek, úgy Kate-nek is remekül mutatják be több oldalát. Előbbi esetében nem csak a haragos gonoszt láthatjuk, hanem azt a törékeny lányt, akit egyszer elhagyott a családja azzal, hogy nem kereste többet, s a fogadott testvérét is annyira szerető nővért is láthatjuk. Ezért is volt annyira meglepő, hogy az évadzáróban megmérgezte. Utólag belegondolva, mit vártunk egy pszichopatától?

Utóbbi szintén megmutatta igazságosztó oldalát, azt is, milyen, amikor felveszi a nővér, barát vagy hős szerelmes szerepet, és egy remek karakter lett belőle. Nem csoda, hogy mekkora szerepet kapott a Crisis-ban. Nővéri oldalát nem csak Alice-szel való bonyolult kapcsolatában láthattuk, hanem féltestvére, Mary mellett is, aki az évad vége fele megtudta, hogy ki is Batwoman, és csatlakozott Luke Fox mellé a csapatba – és innentől kezdve, eléggé kivetkőzött a karakter magából. Eltűnt hirtelen az influenszer énje, csak nagyon ritkán láthattuk, amint akár a törvényeket áthágva is segít a betegeken, s elég cringe viccekkel dobálózott.

Kate-nek apjával sincs egyszerű kapcsolata, aki (még) nem tudja, hogy az általa annyira gyűlölt Batwoman valójában saját lánya (elsőre kicsit megütközhet a néző azon, hogy másfél méterre áll tőle, és nem ismeri meg a csak fél arcát eltakaró maszk alatt a saját lányát, de ez műfaji sajátosság, ugye). Egyelőre Jacob annyira vérszomjasan üldözi az igazságosztót, hogy képes volt rálőni, nem egyszer, így nehezen látom, hogy ne az legyen ennek a vége, hogy Alice megöli, és halála előtti másodpercekben Kate felfedi magát, majd megbocsát. De lepjenek meg!

Amit viszont hiányolok, az a civil élet, a kettős lét nehézségeinek bemutatása. Kate visszatért hosszú idő után, aztán azóta vagy bárokban látjuk, vagy az apjánál az irodában, vagy a saját irodájában üldögélve. De a pilotban látható családi vacsora azóta sem ismétlődött meg a képernyőkön például, vagy nem látjuk, ahogy dolgozik (tudom, csak kamu a munkája). Hiányzik, hogy Kate Kane életét is bemutassák, a hétköznapjait, ahogy többször kell titkolóznia, hazudnia, megjátszania magát. 

Ami viszont egyáltalán nem hiányzik, az még több Batman-karakter. Mármint olyanok, akik legtöbbször Batman mellett tűnnek fel a képregényekben. Ezért is könnyebbültem meg, amikor Lucius Fox halálát említették, mert így a Batwoman építheti a saját világát, nem kell folyamatosan Batman árnyékában élnie. 

Oké, itt van Hush, aki az utolsó néhány részben debütált és simán az egyik legjobb ellenség lett, így azt mondom, oké. Kellően hatásos, keménykezű, a kosztümje meg egyszerű, de nagyszerű. De ha azért lenne itt, hogy folyamatosan csak Batman miatt szólogasson be, azért csak húznám a szám. Mintha az írók is lekicsinyítenék a saját sorozatuk, mert nem kaphatták meg Batmant. De szerencsére itt nem ez a helyzet.

Reméljük, nem is lesz, miután Hush megkapta Bruce Wayne arcát, akit most már hivatalosan is Warren Christie alakít (aki az Arrowverse-n belül az apasorozat elején játszotta Carter Bowen-t (nyilván semmi közük egymáshoz, hunyjunk szemet efölött, ahogy Juliana Harkavy esetében is tettük – többek között).

A casting most szerencsére nem derült ki előzetese, ami már nagyon ritka az Arrowverse esetében, hiszen lassan tudunk mindent előre, legyen szó érkezésről, távozásról vagy visszatérésről (legutóbb például a Legends 6. évados hivatalos szinopszisa árulta el, hogy visszatér majd az egyik halottnak hitt karakter). Reméljük, mostantól ez lesz a norma.

Szóval Bruce (még) nem került elő, de Hush jövőre az ő arcát felvéve fogja manipulálni Kate ellen a várost. Legalábbis remélem, mert azzal elég nagy próbatétel elé tudnák főhősünket állítani. Ráadásul Alice ugyanúgy szabadlábon van, ahogy a rengeteg Arkham Elmegyógyintézetből szabadult gonosz is, így Kane nem fog unatkozni. Az ő kalandjait nézve pedig reméljük, mi sem, ahogy eddig sem tettük a kellően akciódús, badass és brutális epizódok alatt.

16 hozzászólás Ne habozz!

wondorog - 2020. 05. 18. 19:04

A vége érdekes lett, akkor jelenleg már Bruce Wayne-ből is 3 verziónk van. Ugye ott van a Crisisos Kevin Conroy, a Titan-os Ian Glenn és most kaptunk egy újat, akinek Hush viseli az arcát. Kíváncsi leszek, később Batwoman tervezi-e a tényleges Batmant behozni. Ja és egy korábbi részben meg erősen utaltak rá, hogy jelenlegi felállás szerint Batman már megölte a Jokert.

DarkEagle - 2020. 05. 19. 15:41

Nagyon fasza kis finálé volt. CW-n eddig a Batwomannek volt talán a legkoherensebb 1. évada. Bruce castingolása meg nyilván azt jelenti hogy hamarosan megjelenik az eredeti is hiszen miért castingolták volna ha nem hozzák be?! Na meg Hush mellé dukál az eredeti is. Mikor Hush megjelent először ugye még “rendes” emberként azt hittem: “Áh csak jó kis easter egg.” Aztán behozták hogy levágták az arcát és újat akar, na mondom most már tuti hogy castingolni fogják Bruce-t mert a képregényben is az ő arcát viseli ugye.

Rachel pedig továbbra is remekül alakítja Alice-t és Ruby Rose bár nem színésznagyágyú de az évad végére azért beletanult a szerepbe. Persze még mindig van hová fejlődni de most már jobban el tudja adni a drámaibb részeket a többivel meg eddig se volt gond mert viccesnek vicces és az akcióknál amúgy se mindig ő van.

519 - 2020. 05. 20. 16:58

Hm, kábé semmivel sem értek egyet, azon kívül, hogy Rachel Skarsten ellopta a show-t (de ő is csak akkor, amikor Alice-t játszotta, Beth-ként elég semmilyen volt).

A színészek gyengék, az írás pedig botrányos. Még amikor volt valami jó ötletük, azt is elbaltázták valami olyan hülyeséggel, amire már nem tudja azt mondani az ember, hogy “jó, képregénysorozat, belefér”, vagy csak szimplán lazy writing. Ott volt pl. Cartwright halála, ami vitt egy kis színt Kate karakterébe, de feloldották az egész problémát azzal, hogy “nyugi, Batman is megölte Jokert, úgyhogy no para”. Ha legalább abból kihozták volna azt, hogy azért akasztotta szegre Bruce a jelmezt, mert megszegte a fogadalmát, de nem, mert jóval azelőtt történt, hogy eltűnt volna. És akkor a kriptonitról, mint az egyetlen anyagról, ami átlyukaszthatja Batwoman ruháját, ne is beszéljünk… Könyörgök, célozzanak az arcára, amit nem fed maszk, és akkor bármivel megölhetik :D

Ami a színészeket/karaktereket illeti, Nicole Kang kritikán aluli (istenem, mi volt az a “meglepődés”, amikor Luke megmutatta neki a barlangot?), Luke-nál egyáltalán nem működnek a szarkasztikus beszólások (és valaki magyarázza meg nekem, hogy mi értelme volt még akkor is győzködnie Maryt, hogy nem Kate Batwoman, amikor már Kate is megmondta neki, hogy nyugi, Mary tud mindent? Mert vicces nem volt, csak rettenetesen kínos), Meaghan Tandy játékában (meg Sophie-ban) kb. annyi élet van, mint egy darab fában, nem tudnék mondani még egy színészt (bármelyik sorozatból), akinél ennyire azt éreztem volna, hogy úgy mondja a szövegét, mintha lapról olvasná, Dougray Scottnál meg kimerül a színészkedés abban, hogy mindent nagyon mérgesen vagy kiabálva mond.

Az évad közepe felé volt vagy 2-3 rész, de kb. ennyi. Esetleg még a jelmezekre tudnám azt mondani, hogy azok jól sikerültek, de aztán megjelent Hush azzal a nem tudom, mivel a fején. Minek kellett az, ahelyett, hogy bekötötték volna rendesen szerencsétlen Gabriel Mann fejét, mint az eggyel korábbi részben? Megint csak: ijesztő volt? Nem. Nevetséges? Annál inkább…

És mielőtt feltenné valaki a tök jogos kérdést, hogy akkor mégis minek nézem: kényszerből. Pusztán kényszerből…

Bio25 - 2020. 05. 20. 17:32

(legutóbb például a Legends 6. évados hivatalos szinopszisa árulta el, hogy visszatér majd az egyik halottnak hitt karakter)
Pontosan kiről van szó ,mert nem találom.

WraithBar - 2020. 05. 20. 18:03

Ma a munkatársam azt mondta hogy Ruby Rose Felbontotta a szerződését a következő évadra? Erről bármi hír?

winnie - 2020. 05. 20. 18:15

ld. a linket a posztban, a reggeli híreket és a részeletekről a kommenteket.

Ayrons - 2020. 05. 20. 18:18

Én a felénél kaszáltam, nekem addig olyan érzésem volt, hogy mintha egy Tesco gazdaságos Gothamet meg Batmant néznék. Nekem Gotham egyenlő Batmannel és a többi hozzákapcsolódó karakterrel. Egyedül a Beyondnál tudtam azt mondani ez jó és ötletes.

Mernék fogadni arra, hogyha Bruce vissza is tér akkor majd megmondja Batwomannek, hogy nyugdíjba megy és Gotham már az övé, mert nagyon faxán helytállt.

Anonymus - 2020. 05. 20. 18:21

“2019/20-ban simán az egyik legjobb szezont hozta Arrowverse-esek közt”

Te jó Isten hová lehet még süllyedni CW-s szinten? :D
Én már kaszáltam az összes DC-s CW-s sorozatot, de hatványozottan ez volt a legggyengébb közöttük, ha csak az első évadokat hasonlítjuk össze.
5 részig bírtam, de ez már olyan rossz volt, hogy rendesen utólag sajnálom azt az 5 résznyi időt is amit ráfordítottam.

Llew - 2020. 05. 20. 18:29

WraithBar:
ott a link a hírhez a kritikában a második kép alatt

Necridus - 2020. 05. 20. 18:55

Bio25:

https://www.digitalspy.com/tv/ustv/a32480286/legends-of-tomorrow-season-6-characters-return/ Itt olvashatod (nem írnám ki ide a spoiler miatt, szóval 5. bekezdésben az utolsó név).

DarkEagle - 2020. 05. 20. 19:26

519: Amit írsz valamilyen szinten igaz de a nagy része azért csak szőrszálhasogatás és ezt tőlem “hallani” azért ironikus de ennél a sorinál azért igaz. Persze lehet mondani hogy a tré Flash és Supergirl mellett felnyomja a minőséget a Batwoman de ez nem igaz teljesen. És igen vannak hülyeségek a sorozatban de melyik CW soriban nincs de azért olyanba belekötni hogy miért nem lövik a fejét? Ez már a röhejes kategória. Ilyenkor szoktam azt mondani hogy kapcsold ki a tévét és menj el nyaralni vagy valami mert ilyet épeszű ember nem ír le. Ennyi erővel a sorozatok, filmek főszereplőit vagy csak szereplőit 2 perc után ki lehetne iktatni bármikor mert hát maszk egyik arcát se védi meg oké golyó nem hatol át a Bat ruhán akkor adjunk neki napalmot bazdki. :D

Egyébként az hogy csak kryptonit hatol át rajta először nekem is fura volt de belegondolva abba ki is Bruce totál logikus mert hát ő az egyetlen EMBER aki feltudta venni a harcolt Supermannel szóval nem meglepő hogy olyan ruhája van amin csak az hatol át ami Clarkot is megölheti.

VISZONT itt jegyezném meg hogy az évad közben volt egy másik fegyver amit Alice lopott el már nem is rémlik mi lett vele asszem csak nincs bele több töltény de az pl nem kryptonit töltény volt szóval nem csak a kavics tud áthatolni a páncélon.

Ami a színészeket illeti egyik sem színészóriás elvégre ez CW de ez minden sorozatról elmondható náluk de azért az évek alatt beleszoktak mindig vagy csak mi szoktuk meg őket. És mire megszoktuk őket addigra az írók degradálták le a karaktereket a béka segge alá. :D

kpeter - 2020. 05. 20. 19:46

Az a baj, hogy Alice egyedül viszi el a sorozatot kb. Rajta kívül mindenki középszer. Pont emiatt nem lehet 8/10 az évad. Inkább a 6/10 a reális sajnos.

Narxis - 2020. 05. 20. 22:24

Még 4/10 is erős jóindulattal de sajnos ez a CW szint mert ugyanezt az értékelést tudom adni a Flash-nek és a Supergirl-nek is. Egy hajszálnyit jobb a Legends és ami kilóg a sorból az a Black Lightning ami kaphat egy 6/10-et.

Ezeknek a CW sorozatoknak a jellemzője a borzalmasan szájba rágott, egyszerű forgatókönyvírás meghintve egy kis szappannal és PC mondanivalóval.

Egydimenziós karakterek ölik vagy veregetik egymást háton, kb. ez a karakterfejlődés. Ha Luke-ot kivennénk a sorozatból akkor se történne semmi mert Mary úgyis feltalálná magát.

Gyerekek, a főszereplő csak úgy nem lép le, Ruby Rose is látta már, hogy ez a sorozat úgy sz.r ahogy van és nem éri meg neki elviselni a beszólásokat, zaklatást meg azt, hogy a nevetség tárgya legyen, a karrierjét meg nem viszi előre egy ilyen ZS kategóriás sorozat. Nem véletlen nem ment ő Comic Con-ra se, nem tette volna zsebre amit ott kap pedig nem ő itt a legnagyobb probléma hanem a CW ahol ilyen minőségre rábólintanak.

winnie - 2020. 05. 21. 05:41

Narxis: ” Ruby Rose is látta már, hogy ez a sorozat úgy sz.r ahogy van”

most komolyan…:)

egy színész nem néz sorozatokat (mikor nézne?:O), főleg nem a sajátját, gőze sincs arról, hogy milyen a sorozat. szkriptet kap, viszont annak kapcsán tud kommunikálni a készítőkkel, és arra mérget vehetsz, hogy kreatív szempontból semmi baja nem volt. (ez univerzálisan igaz, ők tényleg nem tudnak belülről megítélni semmit, ismerik a saját jeleneteiket, szinte semelyik sem tudja, hogy milyen lesz, ha összerakják, bár a kábelesek meg tudják nézni, ha akarják, de egy országos sorozatos nem.)

de a legfontosabb: kiszállni sem tud belőle, akkor sem, ha akarna. azért ment el, mert nem marasztalták: nem bírta az országos tempót, ami kihatott a munkájára, és sem ő, sem a készítők nem érezték, hogy folytatni kéne. (egy ilyen sorozat nem hogy az ember karrierjét előre viszi, de örökre meg is teremti, hiszen fix megélhetést biztosít, ha szükséges: nem csak a hosszú évek fix fizuja, hanem utána conokra való járás is. egy színész nem azért száll ki egy sorozatból az első évad után, hogy utána lehetőségek hada közül válogathasson. nyilván most a karrierje megbicsaklik, de még felállhat. az meg, hogy trollok, zaklatók, ugye ez az, ami üres beszéd, találgatás, hiszen gőzöd/gőzünk sincs, hogy mi a helyzet, de jó eséllyel semmi. igen, volt, de 1.) ha valaki nincs közösségi oldalon, akkor eleve nem jut el hozzá semmi, 2.) ma már a trollok közül a kutya nem törődik vele és a sorozattal, vannak új dolgok, 3.) az ember eldöntheti, hogy mit hall meg, és nyilván ő is úgy intézi, hogy a sok pozitív jusson el hozzá)

Namu - 2020. 05. 21. 09:34

Darkeagle: Meséld màr el nekem légyszives, hogy neked mi logikus abban, hogy Bruce olyan ruhàt csinàl ami nem védi a sajàt fegyverétől.
Mert végül is ha màr van egy lőfegyvered akkor olyan golyóàlló mellényt veszel fel ami nem golyóàlló, ugye?

Valahogy én nem làtom a logikàt ebben, főleg hogy smallville òta tudjuk, hogy egy ólom lemez simàn megàllitja a kriptonit lövedékeket.

Kati néni - 2020. 05. 21. 15:25

Azért beleirhatnák valami ügyes rejtéllyel, hogy Katinka is új arcot kap.

Kár ezért a sorozatért, az alapötlet jó, az Alice-t alakító színésznő is, de egyrészt nagyon bóvli, a városnak nincsen egyáltalán Gotham-feelingje, másrészt az írás elképesztően rossz.

Szerintem teljesen felesleges elpazarolni így jó karaktereket és történeteket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz