login |

Pilot: Mrs. America

2020. 05. 20. 21:30 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mi van akkor, ha pont egy nő tesz keresztbe a feminista mozgalomnak? A Mrs. America egy ilyen, pár évtiezede megtörtént esetet dolgoz fel, és a jelenkori rezonálása nem is csak az egyenlőség témájában érhető tetten. Tudom, hogy már nyakunkon a finálé, de mindenképp akartam írni az FX Hulu-ra átirányított, itthon pedig az HBO által megvett sorozatáról.

A sorozat az ERA alkotmánymódosítás kérdésén át beszél a feminizmus második hullámáról, és egy konzervatív nőről, aki ezzel szembeszállt. Érdekes már maga az alkotmányosítás is, mivel az amerikai alkotmányban már benne volt, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, de itt azt akarták elérni, hogy a törvény előtt ne lehessen különbséget tenni a polgárok között a nemük alapján.

Ez utóbbi viszont a konzervatív Phyllis Schlafly szerint utat nyitott volna mindenre, arra, hogy háborúba sorozhassák a nőket – a történet a 70-es években játszódik, szóval a vietnami háború miatt épp aktív félelem volt -, és szerinte a módosítás egyben legalizálná a melegházasságot és az abortuszt is. Nem tudom, mennyire spoiler egy megtörtént eseménynél, de a 2. rész kapcsán is látszik, hogy az abortusz kérdése jelentős dolog lesz, hiszen abban még ma is heves viták vannak.

Igazából a Mrs. America szerintem nem a politikai hozzáállásán áll vagy bukik, hiszen Aaron Sorkintól már olyan, de olyan demokrata álomképeket láttunk, és mégis zabáltuk a történeteit. Sokkal inkább az a kérdés, hogy a történetmesélés módja milyen, és ez nekem itt túl politikai. Mármint nem az, amit mond, hanem ahogy teszi azt. Belebonyolódik az apróságokba, de nem szórakoztatóan, hanem fárasztóan.

Érdekes amúgy, mert látszik, hogy fontos témaként álltak hozzá, csak valahogy nincs meg az igazi fókusz, pedig adná magát elvileg: egyértelmű mit akarnak elérni, és az is, hogy Schlafly miért van ellene. Erre a fordulatokat csak úgy bedobják, nem gördülnek előre a részek. Nyilván párbeszédekben eltérhetnek a valóságtól, de az idővonaltól nem, szóval nem csak az írók tehetnek erről, de akkor is, döcög.

Talán az is baj, hogy még a tényeken alapuló hírek eltolódását a véleményközpontú szórakoztatás felé is felvállalta a sorozat, arról is akar beszélni. Nem lehet nem észrevenni a Fox News, a karizmatikus személyiséges vélemény média iránti kritikát, ami félresöpri a tényeket.

A szereplőgárda amúgy parádés, Cate Blanchett “rosszfiúként” elég erős húzás, még akkor is, ha a nyilvánvaló szexizmusra a sok szövege mellett is szomorúan reagál a karaktere – nehéz lehet bevállalni egy ilyen szerepet. A feminista oldalon pedig Rose Byrne és Margo Martindale is fitogtathatja a képességeit.

Talán úgy tűnik, mintha le akarnék embereket beszélni a sorozatról, de annyira mégsem tudok belekötni. Akit a téma érdekel, annak mindenképp javaslom, rendezésileg és színészileg nagyon rendben van az anyag, hiába csak 6/10-et adok az első két részre.

12 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2020. 05. 20. 22:20

igen, én is sok szempontból tartottam méltatni valónak az első két részt, aztán mégis inkább nem folytattam, hasonló okokból.

speranza - 2020. 05. 20. 22:28

Érdekelt a sorozat, de három rész után azt vettem észre, hogy untat. Maga a téma izgalmas lenne, de annyira belementek a részletekbe a választások kapcsán, hogy európai szemmel, az amerikai választójogi rendszer sajátosságait kevéssé ismerve már nem kötött le annyira. Ezt a sorozatot szerintem egyértelműen az amerikai közönségnek szánták.
Mindenki remekel benne egyébként, de egy kicsit száraz a végeredmény. :)

turosz - 2020. 05. 20. 22:38

Nálam is két rész után állt – valószínűleg végleges – parkolópályára. Nagyon steril, túl sok az apró részlet, valahogy szétesett az egész. Ráadásul pont nemrég láttam egy komolyabb dokut a témáról, így a háttér sem tartogat túl sok érdekességet.

spamdog - 2020. 05. 20. 22:42

A legutóbbi epozódban a Ragnarök utalás megvolt?

Edrick - 2020. 05. 21. 00:00

Egy rész alapján még nem igazán fogott meg, de a többi szinte tarolt. Pont azon lepődtem meg, hogy mennyire nem érzem száraznak, se fárasztónak. Eddig végig lekötött, az, ahogyan új szereplőket és új nézőpontokat adagolnak, miközben Phyllisnél csak Phyllist ismerjük meg igazán, de a saját berken belül való lassú széthúzás itt is erős. Nagyon politikai, de nagyon bejön, a gárda pedig, hát.. talán Cate Blanchett jön az Emmy-ért?

heidfeld - 2020. 05. 21. 05:27

Nagyon bejött a sorozat. Kicsit a Hernán ugrik be róla, mert ott is egy-két karakter van a központban, kicsit jobban fókuszálva.
Színészek parádésok, rendezés jó, korszak ábrázolás ötös, téma érdekes. És apróságoknak van igazi jelentősége.
Szülőséget nem lehet tanítani, de ahogy Mrs. Schlafly, legnagyobb fia problémáját kezelte, csillagos ötös.
Erős 7.5/10.

Réka - 2020. 05. 21. 08:43

Nekem nagyon bejön, az első 3 részt egymás után kipörgettem egy este, pedig ritkán esik meg velem ilyesmi :)

fajro - 2020. 05. 21. 09:07

Hétről hétre követem, és végig is fogom nézni, de néha picit elvesztem a fonalat, hogy ki kicsoda, és éppen mi történik – ehhez jobban kéne ismerni az amerikai rendszert.
Pedig annyi ilyen témájú sorozatot néztem már, azt hittem, menni fog. :)

A korszak bemutatását nagyon szeretem, a szomorú az, hogy sok probléma még ma is létezik…

@spamdog:
nem esett le, miközben néztem, de nagyon jó. :D

Vera - 2020. 05. 21. 10:56

Nekem nagyon bejött a sorozat, nagyon hiányzott már egy ilyen témákat feszegető műsor. Az első 7 részt hétvégén nyomtam le, nem bírtam abbahagyni. Számomra tökéletes volt egészében, minden apró részletében.
Mondjuk én alapból bírom a politikai sorozatokat, lehet ezért nem is nyomaszt.
Annak ellenére, hogy a fő vonal a politika, mégis számomra teljesen másodlagos volt a nézés közben. Amolyan kötelező csatorna/eszköz, ahol közölni kell a mondanivalót. Sokkal jobban érdekeltek a hús vér nők hogyanjai, miértjei, mondanivalójuk. Nézés közben azon kaptam magam, hogy azzal az “oldallal” is képes voltam szimpatizálni, akikkel a való életben nemigazán. Politika ide vagy oda, a sok egymást ócsároló nőnek kötelezővé tenném, mert szerintem ad egyfajta heuréka élményt, ami lassan átmegy/átmehet empátiába.

Florabell - 2020. 05. 21. 11:15

Jól indult és Cate Blanchett továbbra is zseniális,de tényleg elég vontatott,nem az a darálós fajta.Így a hetedik rész után meg már elvesztette kissé a varázsát.Nagyon száraz,ahogy egyik nyilvános szerepléstől,vitától a másikig rohangálnak.Viszont üdvözlendő,hogy a szereplők között felosztották a részeket és mindenkinek jut egy alaposabb ismertetés.

Zaki - 2020. 05. 21. 14:25

Igazából az a legizgalmasabb a sorozatban, hogy valós alapokon áll, és érdekes látni, hogy milyen emberek vannak, hogy mennyire hisznek abban, amit mondanak, amit csinálnak oldaltól függetlenül. Szóval nem a gondolatébresztés vagy az aktualitás adja el nekem, hanem inkább a karaktertanulmányok. Azok is felnyitják az ember szemét.

audrey - 2020. 05. 29. 10:40

Kissé valóban száraz, pörögnek az események gyorsan egymás után, de engem most ez speciel beszippantott.
Rávett arra a sorozat, hogy utána olvassak a dolgoknak, különben egyáltalán nem értettem volna mi történik, de még így is elég bonyolult.

Az, hogy néha ferdít a sorozat, nem meglepő, a pro-ERA szereplőkben semmi kivetnivalót nem találunk. Pedig sajnos a Brenda – Phillys (és férjeik) vitája pont ellentétesen zajlott le.

Cate Blanchett nagyon jól hozza a figurát, néha szívesen pofán vágtam volna. Rose Byrne szintúgy nagyszerű, nagyon eltalálta Gloria hanghordozását.

8/10

A főcímért meg a zenékért extra pontokat adok!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz