login |

Code 404: az 1. évad

2020. 05. 21. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

– Have you tried switching yourself off and on again?
– I’m not a computer. I’m a detective. A human detective.

A Sky One idén már bemutatott egy zsáner komédiát, egy viccesre vett műfaji sorozatot, és a kémes Intelligence nekem kifejezetten bejött, bár annyira komoly kémkedés nem volt benne. Most pedig itt van a Code 404, ami amellett, hogy elég idióta komédia, még scifi és krimi is. Ráadásul átívelős krimi, amiben nem bagatellizálják el a téteket sem. Épp ezért esik nehezemre inkább negatívan írni róla.

A Code 404 pont annyira idióta, mint amennyire az alapsztorija komoly: a közeli jövőben járunk, egy fedett rendőrségi akciót kísérünk, amiben (némiképp társa hibájából is) megölik a beépített zsarut. Egy évvel később pedig a társsal együtt arra kaphatjuk fel a fejünket, hogy a halott, egyébként elég jó (sőt, istenített) rendőr ismét feltűnik. Mert egy kísérleti mesterséges intelligencia-projekt keretében visszahozták őt holtaiból.

– Wait, the three points form a triangle. That can’t be a coincidence.
– Any three point from a triangle

Ez eddig még simán lehetne valami Almost Human-szerű komolykodás, de elég hamar kiderül, hogy a Daniel Mays által alakított figurának köszönhetően teljesen elgurul a sorozat gyógyszere. A “robot” ugyanis arrogáns módon viselkedik (mondjuk eredetileg is ilyen volt kábé), azonban ezúttal nincs mire felvágnia, mert elég fogalmatlanná válik, nem csak emberként megy neki nehezen a viselkedés, de nyomozóként sem nagyon tud teljesíteni.

Később persze árnyalódik a kép, ahogy az őt programozó amerikai tudós (valamiért nagyon nyomják a karakterét, de szörnyen kínos lett a poénosnak szánt műmenőzése) oda-vissza próbálja őt átkalibrálni, míg pár félresikerült változaton (HUMORFAKTOR!) keresztül sikerül végül az igazi ént visszahoznia. Mi pedig addig is mulathatunk a kiszámíthatatlanságán.

Ami vonzó lehet a sorozatban, az egyrészt az, hogy ezt a nagyonhülye karaktert a már említett komoly stílusba plántálják bele, ahol a cseppet sem viccelő bűnözők valójában kezdenek el az életére törni (a kollégái meg szanaszét szívatni robotos szóviccekkel), másrészt pedig, hogy amellett, hogy a nyomozós szál szolgál egy komoly átíveléssel (mi siklott félre anno a fedett akciónál), karakter szinten is van sztori, ugyanis a megölt nyomozónak volt egy felesége, akivel kapcsolatban pár dologra valami bug miatt nem emlékszik vissza, csak gyanús emléktöredékek vannak benne, amik ugyancsak kezdenek felszínre törni, magánéleti drámát generálva.

Akármennyire is drámai szál lehetne az átívelés, a körítés miatt teljesen esélytelen komolyan venni, mint ahogy azt is, hogy a Stephen Graham által alakított zsaru zuhan pár métert háttal az útra, majd áthajt rajta egy autó, csuromvéresen hagyva őt maga mögött. Az egész hirtelen poénként működött, talán még szemeltakarós röhögést is hozott, de semmi többet nem adott, mintha csak egy rajzfilm-sorozatot néztem volna.

Vér, káromkodás, belsőségek, minden megvan a sorozatban a harsány korhatáros komédiázáshoz, mégis inkább gyerekesnek érződött. A komédia rész. A dráma meg a krimi más tészta, utóbbi ahogy arra számítani lehetett, csavarodik, míg a végére eljutnak a nyomozók a tettesig, de persze egy slusszpoént is tartogatnak az utolsó másodpercre, hogy érdekelje a nézőt a 2. évad.

Két rész után nem tudtam, hogy mit kezdjek ezzel a sorozattal. Volt egy olyan érzésem, hogy ha végignézem az első évadot, akkor azt fogom érezni, hogy egy közepes, kvázi filmhosszúságú komádián vagyok túl, ami ugyan hozott pár agyament és emlékezetes pillanatot, de utána nem nagyon fogok emlékezni rá, maximum a kihagyott potenciál kapcsán. A kérdés csak az volt, hogy akarom-e ezt, vagy inkább tovább turkáljak a pilotos fiókban?

(Egyébként viccen kívül érdekes lenne hallani a válaszokat a kérdésre, hogy kinek mi a vonzóbb: valami, ami elmegy és meglepetéseket is okozhat, és nagyjából tudni, hogy mire számíthat az ember, vagy valami újdonság, ami bárhogy elsülhet?)

1 hozzászólás Ne habozz!

FrankLuck - 2020. 05. 07. 16:26

Már azt hittem végre találtam egy jó idei brit szitkomot – a pilot eleje kifejezetten tetszett is, de utána zuhant a mélybe, hihetetlen, hogy egy ennyire jó felállásból sem sikerült még egy normális pilotot se kihozni. Az alapötlet jó, a színészek jók, a sztorit viszont nagy valószínűséggel két tízéves írta. A második részbe még belenézek, de nagyon kimagaslónak kellene lennie ahhoz, hogy megmaradjon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz