login |

Dead To Me: vége a 2. évadnak

2020. 05. 21. 21:30 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: kritika,

We don’t live in a normal world. Not anymore.

Ritka, hogy egy második évados kezdés annyira bejöjjön nekem, mint a Netflix-es Halott vagy esetében, de hát olvashattátok, hogy mennyire oda meg vissza voltam tőle annak ellenére, hogy elég komoly cápaszerűség ütötte fel magát a sorozatban. De, ahogy írtam, a Dead To Me az a sorozat, amely tudja magáról, hogy olykor mennyire abszurd, és azt is, hogy mennyire agyament némelyik fordulat – és ennek ellenére vállalja be ezeket.

– Hey, you know what? Crazier things have happened.
– No, literally they have not.

A szezon nagyjából hozta a kezdés szintjét, mindössze az utolsó két részre hagyott némiképp alább a lelkesedésem, a tovább mögött kifejtem, hogy miért. Természetesen spoileresen.

You’re drunk, Karen.

A 2. évad sem fogta vissza magát csavarok tekintetében, azonban ezek a fordulatok nem annyira fejfogós WTF-ok voltak, hanem olyanok, amik bedobásakor sokszor hatalmasat röhögtem, mint amikor például csendes pillanatként a zsaru hazatér a 2×06 táján, amikor Judy újdonsült barátnőjével van (nem mellesleg, csak engem lepett meg, hogy az Umbrella Academy után ellőtték itt is az I Think We’re Alone Now-t?). Ezek azok a fordulatok, amik nagyon tudnak hatni. Ha nem tudjuk, hogy jön valami, akkor ezerszer hatásosabb.

Vegyük például a szezonzáró legvégét. Pontosan tudtuk, hogy lesz valami. Aki nézte a játékidőt, még azt is sejthette, hogy a STOP táblánál. Így nyilván akkora sokkot nem jelentett az ütközés, de nem is ez volt a gondom a cliffhangerrel, hanem az, hogy cseppet sem volna olyan húzás, ami miatt jobban várnám a folytatást. Várom, de ha nem történt volna semmi, akkor is pont ugyanennyire várnám.

Is that an elephant made out of ivory? ‘Cause that’s fucked up.

Legalábbis én nem érzem akkora volmenűnek azt, ami történt. Jen nyilván életben marad, és akkor most Steve tesója fog titkolózni a lányok előtt? De hogy állunk a miérttel, ha erre fog sor kerülni? Miért hajtott el? Miért nem fogja megmondani? Mivel közel sem tűnik annyira szorultnak a szitu, ezért nem is pörget fel, de persze az írók ki fognak majd találni valamit, ebben biztos vagyok.

És, ha már zárás: ahogy írtam, a végén egy kicsit lejjebb ment nálam az évad. A 2×09-et elég komolyra hangszerelték, ezért jött be kevésbé. Pofonegyszerű. Elismerés a készítőknek, hogy mertek mélyebbek lenni, hogy még jobban rákoncentráltak az érzésekre (az anyaságra), cseppet sem gond, hogy engem ez kevésbé érdekelt – és nem azért, mert sekélyes vagyok, egyszerűen csak kizökkentett, vagy nehezen tudtam erre a hullámhosszra hangolódni.

– I can’t have you fucking her girlfriend on the other side of the wall!
– That’s not their layout.

A finálé pedig…, nos, míg a 2×09 viszonylagos eseménytelenségének volt oka, addig a szezonzáró esetében azt éreztem, hogy csak el akarják odázni a rész végét. Ültek a karakterek és nyugodtak voltak, mintha ők is várták volna velem együtt, hogy mi lesz a cliffhanger. Nem azt vártam, hogy mi fog konkrétan történni a következő pillanatban, hanem azt, hogy mivel fogják befejezni a szezont. Míg korábban végig benne voltam a sztoriban, és együtt éltem vele, a végén mintha elfogyott volna a szufla.

Mindez persze nem húzta le az S2-t, csupán egy hajszállal, remek volt az egész úgy, ahogy volt. Abszolút bejött, hogy némelyik vendégszereplő kapott némi fókuszt, illetve az is, hogy ilyen vendégszereplőket (Natalie Morales, Frances Conroy, Katey Sagal, Jere Burns, Marc Evan Jackson) sikerült megszerezni. És az is nagyon imponál, hogy komédia ide, abszurditás oda, a karakterek abszolút komplex érzésekkel küszködnek, nincsenek elmaszatolva ezek a dolgok, szóval ha a felszínt lehántjuk, akkor igenis elég tragikus az összkép.

Jó volt látni, hogy a gyászoló Jen és Judy új kapcsolatokra lelt, azonban a régi kapcsolataik közül magam sem tudom, hogy miképp viszonyuljak az anyákhoz. Nyilván Jen esetében végig erős komikus vonal volt jelen a két nő között, azonban Judy anyjának a szála (ha lehet ugyan annak nevezni) elég súlytalan volt számomra, még akkor is, ha egy jelentős dolog fakadt belőle. Cserébe viszont a gyerekekkel elégedett voltam, Charlie a klasszikus lázadó tini teljesen rendben lévő karakter, legalábbis engem egy percig nem idegesített.

Ami talán negatívum volt, hogy bizonyos fenyegetéseket jelentő szálak viszont el lettek nagyolva, vagy legalábbis nem kerültek (még?) kibontásra. Egyrészt azt hittem, hogy a szomszéd Karen és a kamerája nagyobb szerepet fog kapni (ettől még Suzy Nakamura karaktere és a férje zseniális volt – fura volt látni őt azok után, hogy totál más karaktere volt az Avenue 5-ban), másrészt azt hittem, hogy a görög szálnak lesz komolyabb jelentősége is – sajnos a rendőrparancsnok eléggé partvonalra lett állítva.

(Ja, és persze a legkisebb, egyben a legnagyobb bűnösről ne feledkezzünk meg: az odavetített hátterekről. Valaki az évadkezdés után említette kommentben az autózós jelenetet, amin simán túltettem magam, azonban a részben több olyan szabadban üldögélés/álldogálás is volt, ahol még nekem is feltűnt, pedig általában nem veszek észre ilyesmit. Mondom, apróság, az értékelésemben nem játszott szerepet, de nagyon meglepett.)

Szóval jár a taps a szezonnak, szerettem nézni, roppant szórakoztató volt. Ugye lesz 3. évad?

Oooo-kay.

10 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2020. 05. 21. 22:40

Pont ugyanezeket gondoltam. Mikor a nyomozócsaj hazaér, meg pláne mikor összefut Judy-val a konyhában. EPIC.

És mindezek mellé ott vannak még Jen beszólásai, amik általában a vérg**i és a cinikus szint közt mozognak.

Attól működik baromi jól az egész, hogy adottak a fent felsorolt erősségek, és irtó profi arányban vannak adagolva. Nagyon ritka, hogy valamelyikből sok lesz, és akkor is épp csak egy percre.

Az évad végére meg ráadásul sikerült berakni egy olyan homlokra csapós, “na ne már!”-t kiáltós mozzanatot, mint amilyen Ben megjelenése volt. Már most nézném tovább.

NatoLocator - 2020. 05. 21. 23:35

Én azt bírtam volna, ha Katey Sagal játssza “Jen” anyját :D Mekkora poén lenne…

Kisanna - 2020. 05. 22. 06:12

Nekem nagyon bejott, meg jobban is, mint az elso evad, talan porgosebb volt, nem tudom. Jokat szorakoztam a dumakon, mondjuk a vege, hat igen, elegge wtf volt, de ebbol meg igy barmit ki lehet hozni a kovetkezo evadban. Remelem ki is fognak.

Edrick - 2020. 05. 22. 09:25

Szerettem, talán jobban is, mint az első évadot, de az utolsó rész nekem is szépséghiba. Vártam a cliffhangert, de az egész rész halál nyugodt volt, és az ütközés nálam sem hozta azt az érzést, hogy tűkön ülve várjam a folytatást. Jere Burnsnél mosolyogtam, hogy megint egy maffiózót játszik, de hogy pont a görög maffiát vették elő, és nem valami fenyegetőbbet, nekem megint csak aláhúzta az őrült fordulatokat. Hogy aztán tényleges veszélyforrássá próbálták őket tenni, meg hogy képernyőn kívül ez el is lett intézve az kb. a két véglet közti ugrálás, és sajnáltam, hogy ennyi lett az egész szál. De tényleg tetszett az évad, és nálam még az utolsó előtti rész is tetszett, hogy kifutott valahova a sok ki nem mondott feszültség, csak aztán az évadzáró váratlanul lapos lett.

Scott21 - 2020. 05. 22. 14:03

Én kifejezetten örültem, hogy az utolsó rész ennyire nyugis lett, és hogy nem dobtak be olyan cliffhangert ami miatt szét izgultam volna magam. Jelen helyzetben nem szerettem volna még több stresszt az életembe

freestyle82 - 2020. 06. 01. 01:45

Ez a 2. évad végi cliffhengööör nagyon jóra sikeredett, belátom.
Tulajdonképpen egy tripla Cliffnek is lehetne nevezni, de a teljesség igénye nélkül, itt az eddigi 1-2 évados véleményem,(kibeszélőbős másolva az alábbiakat)

Ugyan még 2 részem hátravan a második évadból, de nem kockáztatok egy véleménnyel sokat.
Nem vagyok túle elájulva egyáltalán, nem mondom, hogy unalmas,de ez nálam semmiképp nem több 7/10nél.Ez jóindulattal, az erős 6.5/10 is abszolút reális lenne.
Pedig imádom az efféle, közel a lebukásos szitukat, dexter(talán) 2. évada volt ilyen. Na az zseniális volt, ez kissé vontatott. Nem mondom, hogy unom, mert abbahagytam volna, de különösebben nem fogott meg ez a sorozat. Linda C pedig valamiért rettenetesen irritál, nem tudom megmondani az okot, de valahogy igaz ez.
Az első évad amúgy jobban tetszett mint a második(bár 2 részem még van)
De az sem lépi túl semmiképp a hetest.

winnie - 2020. 06. 01. 04:56

freestyle82: csak a sztori miatt, biztos, hogy nem értékelném annyira magasra, de számomra ez annyival több, mint a sztori, ahogy az évadnyitós írásomban írtam. amikor egy mondatokon nyerítve tudok röhögni, akkor ott más is van a képben számomra.

freestyle82 - 2020. 06. 01. 23:32

Sagal és Applegate egyazon epizódban való szereplése kinda shocking volt mondjuk:)

Ennél már csak az lett volna durvább ha lett volna közös jelenetük.Vártam, de elmaradt.

infinity - 2020. 06. 02. 21:43

Nekem mind az első mind a második évad nagyon bejött! Most is jól szórakoztam a részeken, de talán a mostani szezon még jobb volt mint az előző.

Christina a személyes kedvencem, kiválóan alakít, nagyon szimpatikus, jól hozza ezt a karaktert is.

[Judy anyja olyan ismerős volt, csak nem tudtam honnan… később esett le hogy ki ő… (nem lett volna rossz egy kis reunion XD)]

Várom a következő évadot!

Florabell - 2020. 06. 20. 18:13

Nekem pont az első két résszel volt ilyen érzésem,mint Winnie-nek a fináléval,de örülök,hogy maradtam,mert a 3.résztől ismét zseniális volt minden.Konkrétan sírva röhögtem,amikor azon veszekedtek,hogy mit kamuzzanak a rendőnek,milyen bogyós bokrot ültettek az erdő közepén éjszaka. Azán ez a zárás,annyira Dead to me-s volt. Lehet,hogy nincsenek olyan eget verő cliffhangerek,de a fordulatok abszurditása pont elég jól hajtja ezt a cseppet sem átlagos sorozatot. Amikor Judy kiszedte a pénzt a festményeiből az haláli volt…
Jaj csak legyen 3.évad!!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz