login |

Pilot: Valeria

2020. 05. 23. 14:50 - Írta: Necridus

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Most, hogy kifutott a legtöbb hetiben nézős országos sorozatom, több időt tudok fordítani a Netflix, nem amerikaiságukból fakadóan itthon kevésbé népszerű, mégis ígéretes újdonságaira.

Rögtön két szériába is belekezdtem, az egyik ezek közül a spanyol Valeria (a másik az argentin Almost Happy/Casi Feliz), ami egy egyszerű spanyol dráma képében ugrik elénk. És nem, nem szappanként, csak mert spanyol nyelvű. Tényleg drámaként.

A történet szerint Valeria egy a harmincas éveiben járó írónő, aki írói válságban (és imposztor szindrómában?) szenved, miközben kihült házassága miatt kínlódik. Azt gondolnánk, ezek alapján csak egy romantikus drámával van dolgunk, de ehelyett a szexuális életre helyeződik a hangsúlyt.

Valeria gyakorlatilag nem írt még semmit a tervezett könyvébe, pedig már nagyon ideje lenne. Ebben barátnői segítenek neki: Carmen, Lola és Nerea, akik közt van szégyenlős szerelmes és vadul bulizós csajszi is. Utóbbi hozta az igazi meglepetést a pilotban, mert az epizód háromnegyedéig csak azt nézhettük, hogy Valeria hogyan keresi az ihletet és már biztonsági őrnek is áll, hogy legyen bármilyen munkája, majd egy buliban a barátnő olyan szexjelenetet kapott, ami egy felnőtt filmbe is bekerülhetett volna, ha a kamera pár centiméterrel arrébb veszi.

Közben Valeria ihletet kap, ugyanis egy új barátja rájön, nem boldog a házasélete, és meggyőzi, írjon a kihűlt szexuális életéről könyvet. A pilot végén pedig a taxisok és az Uber-esek háborújának közepébe kerülünk, ami eléggé randomra sikerült és nem igazán látom, mi szerepe lenne ebben az alapvetően motiváló történetben, ami arra ösztönöz, hogy kövessük álmainkat, legyünk azok, akik akarunk, bármennyire is tűnik vadnak.

Oké, utóbbit még csak én láttam bele, mert Valeria konkrétan nem kezdte el az új regényét, de az előzetest és az első szexjelenetet látva kétlem, hogy nagyon visszafogná majd magát. Ezért is  mondanám, hogy az egyelőre kicsit esetlen, az életben nem túl szerencsés lány (egyébként kicsit Jane Levy Zoey-jára emlékeztet a figura, bár lehet csak a vörös haj teszi) valódi énjét még csak a második résztől fogjuk megismerni.

Valeria férje pedig fotós, aki kvázi a pár kenyérkeresője volt, de most kirúgták, így bízik abban, hogy felesége megkapja a biztonsági őr állást. Tippre ebből is lesz egy olyan szál, aminek az lesz a vége, hogy a férje igazából nem is hisz abban, hogy sikeres író lesz a feleségéből.

Ami a pilot hangulatát illeti, olyan spanyolosra sikeredett: nem csak a nyelvük pörög, de a bruttó 37 perces premier is – többnyire. Az eleje nagyon szórakoztató, főleg az a feelgood jelenetsor, amikor a barátnők kapnak egy-egy bemutató jelenetet, a közepén sajnos kicsit leül az egész, amikor az írói válságáról van szó, majd végén, amikor bulizni mennek, ismét érdekesebb lesz.

Verdikt: Látok benne potenciált. Van még hét, kábé 40 perces rész, ami alatt egy remek sztorit összedobhatnak egy nőről, aki írói és házassági válságban szenved, és közben barátnői is erősen lökdösik ezen mélypontokról való kimászás felé. Ha a többi rész ilyen ilyen, mint a 6,5/10-es pilot, én elégedett leszek.

UPDATE: más az intró az 1×02-ben! Imádom, amikor változik a főcím.

9 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2020. 05. 23. 16:26

Elég kellemes hangulata volt az évadnak, bár nagy újdonságot nem hozott. Elég bevállalós, színészi gárda többsége, jó alakítások vannak. Eléggé eltérőek a karakterek, így nem lehetetlen kedvelhetőt találni.
Egy halványabb 7/10 járhat rá.

Snoopyzit30 - 2020. 05. 23. 20:40

Köszi az ajánlót. Bepróbálom.

kátya - 2020. 05. 23. 21:08

Nekem bejött, tök jó hangulata van, bár valóban nem hoz akkora áttörést, mint vártam. A vége viszont üt – spoiler nélkül – tetszett, hogy nem azt az utat választja, amit alapból sejthettünk. Remélem lesz második évad. Plusz csíptem benne a baráti dinamikákat, meg nyilván apróság, de végre egy sorozat, ahol a barátnők nem puccos koktélokat isznak vagy pezsgőt szürcsölnek, hanem konkrétan sörözni járnak. A casa felizre is rápróbáltam, de engem a második rész után elhúzott pont a Valeria, utána meg a Control Z.

Necridus - 2020. 05. 23. 21:21

kátya:

Pont ugyanez:) Bár én a Valeriával nem végeztem még, 5. rész jön majd, a Control Z-t nézem most is (6. rész, de pilotírással majd arról is jövök). És nálam is az Almost Happy 2 részig bírta.

Egyelőre más irányt vett a Valeria, mint amit itt vázoltam, erősebb lett azért a romantika, de továbbra is szórakoztató. Majd Control Z után visszatérek rá.

Dregnarr1 - 2020. 05. 23. 22:02

Jó kis pilot leírás!
Kis megjegyzés, én beleírnám akár csak egy zárójel erejéig is, hogy milyen színészek játszanak benne.
Mert pl megemlítetted Levyt, csak azt nem, hogy ki az a konkrét színésznő, aki hasonlít rá. Több infó, kevesebb külsős oldalböngészés az olvasóknak.

Pribi - 2020. 05. 23. 22:51

Még nem sikerült időt szakítanom rá, de örülök, hogy leírtad, hogy ami spanyol, az nem feltétlenül szappan.

Peppper - 2020. 05. 24. 18:41

Én gyorsan ledaráltam a részeket, semmi extra, de egy nagyon kellemes kis sorozat. Nagyon jó volt látni a madridi helyszíneket, sörözőket, tereket. Színészek is rendben voltak szerintem. Kicsit Szex és New York-ra emlékeztetett a hangulat, alapvetően könnyed de azért súrolnak komolyabb témékat is. Biztos hogy meg fogom nézni a 2. évadot ha lesz!

Snoopyzit30 - 2020. 05. 30. 19:21

Könnyed kis kikapcsolódás volt ez, 1 nap alatt ledaráltam.
Szerintem a maga műfajában van ez 7-8/10-es is.
A színészek tényleg bevállalósak voltak, tetszett, hogy nem voltak erőltetettek a szexjelenetek. Tényleg sikerült úgy megoldani, hogy könnyednek tűnjön az egész.

Kedvencem volt, hogy a Lola és Victor közötti mosdóbeli affért mindenki a saját aktuális helyzetének megfelelően képzelte el, amikor Lola elmesélte.

Ha lesz 2. évad akkor én is maradok.

AuroraBorealis - 2020. 05. 31. 10:50

Teljesen jó kis sorozat volt. Nagyon érződött, hogy nem amerikai híg limonádé csupa félmodellel, valami álomvilágban, hanem hétköznapi emberek hétköznapi teljesen életszerű helyzetekkel, aminek kifejezetten örültünk.
Kár, hogy a könyveket nem fordították le.
Reméljük, lesz 2. évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz