login |

Pilot: Control Z

2020. 05. 24. 15:50 - Írta: Necridus

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mexikóból érkezett (természetesen magyar felirattal) a Netflixre a héten a CTRL+Z nyolc 35 perces résszel. A platformtól megszokott meglehetősen rövid – leírás szerint hackertámadás, gimis közeg és kapcsolatok megrendülése vár a nézőkre. Amit igazából meg is kaptunk a pilotban, csak egy kicsit más tálalásban. Hol ízlésesen fűszerezve, hol agyondíszítve.

De hogy ne csak rébuszokban beszéljek: az alapötlet nem új, a karakterek is igencsak sablonfigurák lettek, vagy ha nem akkor sem igazán eredetiek. Ettől függetlenül a nyitó rész bejött, mert bár nagy hangsúlyt fektettek rájuk, nem ők számítanak a sorozat fő mozgatórugójának. Inkább az, amit a nyitójelenetben is látunk, amikor a főhős fejhallgatóban végigsétál a folyosón, miközben bemutatják, mennyire beépült a középiskolások életébe a technológia. (Nem csoda, hogy a suli épülete úgy néz ki, mint a legmodernebb IT cégeké. )

Főhősünk, Sofia egyébként az egyik, aki nem annyira tipikus figura, amolyan csendes megfigyelő. Jessica Jones külsejét és arckifejezését kölcsönözve ifjú Sherlock Holmes-ként tűnik fel (gyengém, amikor apró részletekből következtet egy nagyon okos karakter olyan titkokra, amikről eddig nem tudtunk), ahogy minden egyes apró részletet megfigyel és megjegyez, és ez az ő nagy képessége, ezzel tud gyakorlatilag mindenki eszén túljárni és felülkerekedni a beszólogatókon is. Emellé sokszor okoskodó és cinikus.

Rajta kívül látunk magányos művészlelket, akit folyamatosan piszkálnak (elég erőszakosan és kegyetlenül!), eminens diáklányt, egymásba habarodott párocskát (akik elbújnak, és arról beszélnek, hogy lassan elmondanák a barátaiknak a kapcsolatuk létezését, közben meg mindenhol egymás szájában vannak?). A tipikus menő srácok is jelen vannak, és az új diák is, aki főhősünk mellé csapódik egy órai projekt miatt.

Az első epizód fele arra megy el, hogy bemutassa az előbb említett figurákat – legjobb módja, hogy a főhősünk az üvegtetőn állva meséli el az új fiúnak, mit figyelt már meg, amivel nem engedi leülni a pilotot.

Pörög is a nyitány, ha nem is azért, mert valami izgalmas történik, de nagyon odafigyeltek arra, hogy valaki mindig csináljon valamit a képernyőn, folyamatos néznünk kelljen valakit, mindig kaptak valami szerepet a háttérben lévők is, és nem csak bámultak maguk elé. És még ott vannak a levegőben repkedő emojik, üzenetek és videólejátszások is.

Idővel pedig megérkezik a hackertámadás, amit ígértek a leírásban, és ami miatt igazából mind itt vagyunk.

Egy előadás közepén fény derül az egyik karakter legsötétebb titkára, amint a titkáról szóló videót lejátssza valaki, és az egész diákság előtt megszégyenül – teszem hozzá spoilermentesen, 2020-ban igen aktuális és sorozatokban kedvelt témáról van szó, aminek nem biztos, hogy így ki kéne csapnia a biztosítékot. De mégsem érzem annyira műdrámának, mert a tipikus tinédzserek reakcióját festi le, és mivel ők a szereplők, belefér.

Szépen lassan lehull a lepel az elkövető(k)ről, amitől úgy tűnhet, túl gyorsan halad a sztori, de bedobnak nagyobb szálakat, például azt, hogy a zsaroló megkeresi az áldozatot is. Közben főhősünk önjelölt nyomozónak áll, mert ki akarja deríteni, ki is a zsaroló, és miért teszi azt, amit, nekünk pedig villogó flashbackekkel bemutatják, hogy nem csak a mellékfiguráknak vannak titkai, hanem főhősünknek is, akiről tudjuk, hogy apja elhunyt, de azt nem, hogy pontosan hogyan, és mi történt vele közvetlen utána.

Vizionálok magam előtt egy rettentően csavaros történetet, ahol mindenkinek van ezer meg egy titka, amik eltemetéséért mindent elkövetnének, és ha azok kitudódnak, baromi jó drámai jeleneteket láthatunk. Remélem, nem csak álmodozom, hanem ilyen is lesz a Control Z.

A pilot megmutatta, hogy lesznek itt titkok, árulás, barátságok megrendítése és sokkoló leleplezések, de még csak bokáig vagyunk bent a tóban. Bőven van még az alapozáson mit mutatni. Legyen 6,5/10, mert az agyamat nem tudtam eldobni a starttól, de azért elszórakoztatott, látok benne potenciált.

12 hozzászólás Ne habozz!

Cole - 2020. 05. 24. 16:18

Nekem tetszett. Szórakoztató volt vegig. Remélem lesz 2. Évad. Amúgy szívesen jártam volna ilyen állami suliba. :D

cherockee - 2020. 05. 24. 18:00

Angol szinkron készült hozzá? (Tudom, hogy szokott, de most is készült?)

Csilla - 2020. 05. 24. 18:07

3 rész után dobtam, mert nálam pl. az Elite magasra tette a mércét, úgyhogy ez a mű mind karakterileg mind cselekményileg unalmas.

Necridus - 2020. 05. 24. 19:45

cherockee:

Igen.

freestyle82 - 2020. 05. 25. 12:48

Az az első kép a posztban marha jó.

danonino1984 - 2020. 05. 25. 15:46

Szegény Luis. Nagyon durván nyomják itt a bullying témakört.

Janiella - 2020. 05. 25. 22:01

Jo sorozat, nekem tetszett, izgalmas is volt, sokaig talalgattam ki is lehet a tettes,de erre nem gondoltam volna. Foleg az indokra, hogy miert.

Jarodfree - 2020. 05. 25. 22:16

Jó az ötlet, vannak benne jó karakterek, de sok a papírmasé is. A forgatókönyv hemzseg a hibáktól és sokszor következetlen.
De a hangulata jó. Húsz részt nem vártam volna ki, de ennyi még bőven kibírható volt.
Nem sokszor mondok ilyet, de kéne belőle egy profi amcsi remake. A főszereplő lányt át is vehetnék.

Nikki - 2020. 05. 26. 00:10

Gyors dara volt, szerettem, de nem értettem, hogy gondolják komolyan, hogy a vége felé valóban elhiszi nekik bárki is, hogy az a hacker, akire a gyanút terelik? Vagy pontosabban Sofia, hogy butult le? Mert nem logikus, cseppet sem, hisz az illetőnek nincs motivációja (többek közt). Másfelől, amikor kezdtem sejteni, hogy ki az, annyira szerettem volna, ha mégsem ő, és meglepnek. Meg a végén is pont az történt, amire számítottam; kár, hogy nem csavarták másképpen. A folytatásnál ott leszek, de nem a cliffhanger végett. Olyan 7/10. Az Așk 101/Love 101 sokkal jobb.

Peppper - 2020. 05. 27. 15:35

Az ötlet jó volt de a megvalósítással már elég sok bajom volt. A legnagyobb bajom a Sofia-t alakító színésznővel volt, engem kimondottan irritált ahogy játszott. Egy másodpercig nem értettem hogy miért verekednek érte a legmenőbb fiúk az osztályból, semmi vonzó nem volt benne számomra. Nagyon sok volt a logikai hiba is. A rángatós kamerázás pedig hihetetlen idegesítő volt a verekedős jelenetnél…Csak a spanyol miatt néztem végig.

Lira - 2020. 05. 28. 17:45

Nagyon jó sorozat! Kár, hogy csak 8 rész az első évad.
Mindenkinek ajánlom.

A téma amúgy is közel állt hozzám, szeretem a filmeket, sorozatokat amik egy iskolában, high schoolban játszódnak. A story is érdekesen hangzott az ismertető alapján. És nem csalódtam,igaz nem volt akkora nagy izgalom, mint sok krimiben, mikor derül ki, ki a gyilkos. De a történet nagyon jó!

danonino1984 - 2020. 05. 31. 19:21

Az a bajom az egésszel, hogy a szereplők annyira nem játszanak, hogy az már fáj. Semmi értékelhető színészi játékot nem véltem felfedezni, se mimikában, se a verbális kommunikációjukban. Lehet, hogy szinkronnal jobb, de nekem ez a része nagyon nem jött be.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz