login |

Charmed: vége a 2. évadnak

2020. 05. 25. 20:00 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Nagy szükségem volt a “Previously on Charmed…” blokkra a rész elején, mert ötletem sincs, mivel töltötték ki a második évad 19 részét. Pedig olyan jól indult, aztán elkezdtek olyan érdektelen történetvezetésbe kezdeni, ami odáig vezetett, hogy kvázi háttérzajos sorozattá alakult át nálam. Tudom-tudom, miért néztem tovább? Na, ez a jó kérdés!

Mert őszintén szólva egyáltalán nem érdekelt, mit kezdenek a szerelmi háromszögEKkel, sőt, igazából a főszereplők se lettek annyira megnyerőek az évadban, mint tavaly. Mel például csak a háttérbe húzódott csendesen, s csak akkor vették elő, ha a többi karakter történetét kell valamivel táplálni. De legalább a Barbie stílust elhagytuk a showrunner-váltással. Csak a varázslást nem kellett volna…

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Julian, Harry, a másik Harry és Macy, valamint Jordan, Parker és Maggie. Nyilván a két új állandó karakter szerelmi viszonyba került egy-egy bűbájos lánnyal, a többiek meg vagy régiek, vagy régiek másik énjei… De mindez még nem is lenne baj, ha történt volna ezeken kívül más is. Merthogy varázslás nem volt, az fix. Az elején nem volt erejük hőseinknek, aztán szépen lett, aztán megint nem lett, a végén meg elvileg lett, de nem is használták. 

Ráadásul ez odáig fajult, hogy követni se tudom már, ki milyen erőre tett szert (meg ha jól rémlik, egyszer fel is adták az erejüket). Az évadzáróban Maggie például bedobta az érzelmeket módosító varázslását, amint Macy-t megérintette, előtte meg valamilyen robbanást okozott az erdőben, amikor apjukkal voltak. Most akkor mire is képes? Oké, legyen több ereje, csak ne érjen már meglepetésként, hogy létezik egyáltalán varázslat egy boszorkányos sorozatban egy-két mormoláson meg teleportáláson kívül.

Mel például nem is tudom, mikor varázsolt utoljára, Macy-nek meg az erejére sem emlékszem már – és nem hiszem, hogy az én agyam lenne ennyire gyenge. Azt viszont megjegyeztem, mennyire ostoba szövegeket tudtak írni a karaktereknek:

We can’t go through SafeSpace anymore.
Because it’s not safe anymore.

Jajj!

Mondanám, hogy cserébe rámentünk a világépítésre, de… eh. Még az se. Megjelentek a Darklighter-ek, vagyis a Whitelighter-ek gonosz énjei, akik közül nyilván Harry számított nekünk. Vagyis az ő gonosz énje, aki elcsábította Macy-t, de az évadzáróban sikerült végre uralkodni felette. Gonoszokból kijutott még több, például itt van Abigail Caine, Parker testvére, aki félig boszorkány, félig démon, és baromi jó karakter, csak nem merik használni.

Szerintem a félvérségből igen sok mindent lehetne kihozni, amivel simán elnyomná a három leányzó unalmas szerelmi szálait. Vagyis kettőét, mert Mel ugye nem nagyon lett mozgatva. A már említett Parker is megjelent, a testvérek meg is küzdöttek a hatalomért, végül Parker lemondott Maggie-ért a démonságról, aki így sem fogadta vissza, ami még egész meglepően és frissnek hatott.

Az évad úgy indult, hogy a maradék boszorkányokat kell a Charmed lányoknak megvédeniük, mint kvázi új véneknek, erre volt kb 4 ilyen eset? Aztán azóta semmi? És jött a “handsome billionaire”, aki elcsavarta Macy fejét, majd kiderült, hogy ő a gonosz a manipulátor nagynénivel együtt (de a háttértörténetét és motivációját csak az utolsó 20 percben tudhattuk meg). Igen, ő az, aki varázslat detektorokat épített a SafeSpace épületébe. Ismétlem, varázslat detektor…

Oké, ez eszméletlen gagyin hangzik, ismerje el mindenki, de én – és lehet, hogy túl pozitív vagyok – a harmadik évadra el tudnék képzelni egy tudomány kontra varázslat-szálat, ami elég ingadozó lábakon áll, mert sok lehetőség van az elszúrásra és a nevetséges irányba vinni, de igényesen is meg lehet valósítani, amivel sokkal jobb évadot hozhatnak, mint a mostani volt. Mert ez rettentően gyenge lett néhány epizód után.

Az évadzáróból az egyik kedvenc pillanatom, amikor Macy és Henry olyan hangosan esnek egymásnak (titokban!), hogy Mel és Maggie azt hiszik, baj van Macy-vel. Kicsit gyorsított sétával felérnek az emeletre, majd Maggie egy pillanatra megáll, körbenéz, mert eltévedt a saját házukban, majd megy Mel után. A másik, amikor közlik Harry-vel, hogy ne menjen ki a körből, mert annak beláthatatlan következményei lesznek, Macy vissza is kérdez, hogy milyen, majd amint lehet, Harry egyből kisétál a körből. Ööö…

Maradok? Nem tudom, évadnyitótól függ, mert ugye lesz folytatás. Lehet, hogy In The Dark, lehet, hogy Riverdale-esetbe ütközöm, majd kiderül.

1 hozzászólás Ne habozz!

Cleda - 2020. 05. 25. 22:55

Nekem abszolút guilty pleasure, szerintem az jól jött a sorozatnak, hogy átrakták őket egy másik városba, de a “witchness protection”-től kész voltam. Abby sokkal érdekesebb karakter, mint a három főszereplő, sajnálom, hogy a végefelé hanyagolták. Tény, hogy a szerelmi háromszögeket ki kéne dobni, de valamivel ki kell tölteni az időt, mindenesetre örülök, hogy legalább Parkertől megszabadultunk, nagyon nem kellett már ide. Én sokszor hétről hétre elfelejtettem, hogy mi történt az előző részben, úgyhogy a magic self-discovery dolgot nem is próbáltam már követni, csak annyit, hogy most már megint tudnak varázsolni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz