login |

Homecoming: kezdett a 2. évad

2020. 05. 25. 21:45 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Az Amazon Prime podcast-alapú “összeesküvős” sorozatát szívesen sorolnám “az egyik legjobb sorozat, amit senki nem néz itthon”-skatulyába az ugyancsak Amazon-os, túlvilágos Forever-rel egyetemben – valamiért ezek a viszonylag rövid, nem feltétlenül belőhető stílusú szériák nem találták meg a közönségüket, pedig a Homecoming nem csak a főszereplő (és elég jó) Julia Roberts-et dobta be hívószóként, hanem a Mr. Robot készítőjét, Sam Esmail-t is, aki nem csak executive producerként bábáskodott az S1 felett, hanem az összes részt is rendezte, és ezzel szuper vizuális palettát teremtett a sorozatnak, konkrétan a történet részévé tette a látásmódját.

Az ígéretek szerint az új szezon egy új történetet fog feldolgozni javarészt új szereplőkkel (bár két visszatérőnk biztos, hogy lesz, talán több is), hiszen már berendeléskor afféle antológiaként definiálták. Ezért akár még újnéző-kompatiblisnek is mondanám a startot (az Amazon oldalán ott a “Kezdd a 2. évaddal!”-felirat), még akkor is, ha a középpontban lévő céget és annak alkalmazottait már az S1-ben felvezették. Legyen amolyan hibrid.

A sorozat második szezonja már Julia Roberts és Esmail rendezése nélkül került elkészítésre. Az új főszereplőnk Janelle Monáe, aki énekesi pályája mellett eléggé bekezdett színészileg, amikor pár éve 2 Oscar-kedvencben, a Moonlight-ban és a Hidden Figures-ben debütált. Ő itt egy (volt) katonát, egy veteránt alakít, ahogy az S1-ben Stephan James. A különbség annyi, hogy nem (csak) PTSD gyötri, hanem amnézia.

A 2×01 ugyanis úgy kezd, hogy egy nő egy tó közepén tér magához egy csónakban. Nem igazán tudja, hol van (és, mint később kiderül, azt sem, hogy kicsoda ő), mindössze egy figurát lát a parton, azonban hiába iramodik utána, az meglóg előle. Szerencséjére azonban belefut egy rendőrbe, aki beviszi kivizsgálásra a kórházba, ahonnan meglógva elkezd nyomozni az után, hogy ki is ő valójában. És, ha leírom, hogy ebben segítője is akad, akkor már tényleg majdnem a teljes epizódot leírtam.

Teljesen rendben volt a kezdés olyan szempontból, hogy jó volt visszacsöppenni ebbe a világban, még ha azt, amit korábban megismertünk, mindössze egy plakát, valamint az utolsó jelenet idézi meg. De a rendben lévőnél többnek nem is tudnám titulálni, mert totális alapozásról volt szó, bemutatták az új karaktert úgy, hogy közben nem tudták bemutatni, hiszen ő maga sem tudja, hogy ki valójában, és az sem biztos, hogy a mostani stílusa vagy viselkedése a valódi személyiségéhez passzol.

De ezzel nincs semmi gond, mert mindenképp nézős a folytatás. Nem csak a sorozat pedigréje miatt, és nem csak azért, mert nekem mindig is az egyik gyengém volt a “nem tudok semmit magamról, nosza, akkor derítsük ki, hogy WTF van”-megoldás, egyszerűen csak felkeltette az érdeklődésemet Monáe karaktere (felfedez egyet, s mást magáról) és maga a rejtély (hogy és miért került a tó közepére.) Azt persze nem tudhatjuk, hogy valami nagyszabású dologgal van-e kapcsolatban a főhős, vagy csak kisebb volumenű, magánszál a központi, de szerintem elég hamar ki fog derülni.

Szóval maradok annak ellenére, hogy ez a kezdés a korrekt 6/10-nél nem ért többet. Főleg azért, mert nem volt benne meg az a vizuális plusz, ami az első évadot azzá tette, ami. Lehet, hogy törekedtek Esmail stílusának megidézésére, meg aztán ott konkrét funkcióval is bírt a fényképezés, de egy-két beállításon, valamint egy svenken kívül nem igazán maradt meg bennem vizuálisan semmi, ami azért valahol csalódás volt.

A 2×01 nem kíván meg semmi előzetes tudást, bár az elején ott az “előző évadban történt” összefoglaló, ami (és az, hogy tényleg csak 10*30 perc a szezon) miatt azt mondanám, hogy azért érdemes csekkolni az első évadot, mert nyilván valamilyen szinten tényező. És, mint írtam, tényleg kifejezetten jól sikerült.

6 hozzászólás Ne habozz!

kietle - 2020. 05. 23. 23:03

Én letoltam, csak elfelejtettem az első évadot, így nehéz összehasonlítani. :) Érdekes volt, kevésszer nevettem, de akkor nagyon. Hiányoztak a keret változások. Eléggé különbözik az első évadtól. Sajnos nem teljesen időrendben zajlik a történet, ami engem egy kicsit zavart.

bvr - 2020. 05. 25. 01:44

Most fejeztem be. Hát a legvégét azt inkább zárójelbe is tenném (nyilván lehet ilyen őrült zárást is csinálni, meg lehetett volna másmilyet is) Általánosságban beszélve: az évad elég szervesen fonódik az elsőhöz, olyannyira hogy nekem az kimondottan tetszett hogy kitölt pár olyan rést ami az első évad alatt furcsa is volt hogy ha olyan sokminden részletesen ki van dolgozva akkor miért van benne mégis pár ugrás, a legtöbb ilyet most láthattuk. Igazából odáig mennék hogy a legjobb lett volna ha ez nem 7 epizód hanem mondjuk csak 3, és az viszont konkrétan az első évad részeként megfelelő módokon bele van szőve. Ugyanis aki az első évadot szerette az szerintem ezt az évadot is alapvetően érdekesnek fogja találni (pár dolgot azért esetleg kivéve), viszont számomra nem töltötte ki az átlag 7×30 perc játékidőt. Vizualitásban (mind díszletek, mind kamerakezelés) is elmaradt az első évadtól (nem volt persze rossz, de inkább csak az ott lefektetett dolgokból próbált élni, és kevésbé jól) Szóval érdekes helyzet mert bőven összefonódott annyira az első évaddal hogy azt 11-12 résznyire felbővítve, innen a plusz dolgokat megfelelően beleszőve legyen egy tök jó egyévados széria, másrészt persze volt annyi újdonság is a mostaniban hogy oké, akkor ez egy szorosan kapcsolódó/fonódó 2. évad, csak akkor azért még _szerintem_ dolgozni kellett volna a forgatókönyvön, mert ebben _nekem_ sok volt az üresjárat (példaként, míg mondjuk az első évadban általában tetszettek a beszélgetések, itt sajnos sokszor volt az az érzésem hogy nincs bennük annyi mint amennyi screentimeot kell hogy kitöltsenek)

stargatelost - 2020. 05. 25. 22:21

Én is letoltam, spoileres leszek:

Sam Esmail rendezése nagyon hiányzott, ez nem is kérdés.

Érdekes volt, hogy az első két rész flashforward, és utána látjuk, hogyan jutottunk el oda. Hú, de utálom, amikor filmekben csinálják ezt, főleg, amikor semmi értelme (legutóbb Extraction), itt viszont ugye játszottak a dolgokkal (pl. először kidobja a kukába a fiolát, stb…).

Azonban ezzel már átestek a ló túloldalára néhány esetben, pont a kezdő percek wtf-jának nem nagyon tudtak értelmet adni. Mégis mi értelme volt, hogy a csaj beugrott a hajóba, tudta, hogy amnéziás lesz, nem? A lehető legnagyobb hülyeséget csinálta (meg igazából előtte is a futással), a katona is ahogy elfut, ahelyett, hogy segítene neki, és tovább kérdezné… na mindegy, ettől függetlenül azért ügyesen adagolták a dolgokat, érdekelt, hogy jutunk el oda, mi az út.

A vége is tetszett, hogy Walter megspékelte az italokat.

Valamint az epizódok vége is tök jó volt, hogy már mentek a névkiírások, de közben az adott jelenet is folytatódott (vagy ez ilyen volt az első évadban is? Erre már nem emlékszem).

Igazából annyira nem volt nagy szám, folytatásnak/kibővítésnek jó volt, és ha lesz harmadik évad, nyilván ott leszek :)

bvr - 2020. 05. 25. 22:45

“Valamint az epizódok vége is tök jó volt, hogy már mentek a névkiírások, de közben az adott jelenet is folytatódott (vagy ez ilyen volt az első évadban is? Erre már nem emlékszem)”

Igenigen, ezt is az első évadból vették át hogy a részek végi snittet “ambiens” módon még futatták tovább a stáblista alatt, tök jó volt, nekem is tetszett (ilyenekre (is) gondoltam amikor azt írtam az első évadból örökölt, ott lefektetett audiovizuális alapokra volt szerencséjük építeni)

Shannen - 2020. 07. 01. 22:54

Ma lecsúszott ez is. Nagyon fura egy sorozat ez. Már az első évad is az volt persze. Igaz, sok mindenre nem emlékszem már belőle, de annyi azért megmaradt amennyi tudás kellett, hogy érteni és élvezni lehessen a 2.évadot.

Olyan 7/10-re lőném be. A szerkezete nagyon bejött, jó volt így visszafejteni a szálakat. A legvége nekem kicsit elborult húzásnak tűnt, de itt még ez is belefért.

A casting idén is pazar volt. Kár, hogy rendezésileg és vizuálisan valóban csak az első évad utánérzete volt.

Lesz folytatás? Valahogy nem érzem szükségét. Ahogy fentebb is írták, ez a két évad valóban lehetett volna akár egy is.

Snoopyzit30 - 2021. 05. 29. 17:19

Ledaráltam én is. Ezt valóban nem külön évadként kell értékelni, hanem, mint az első évad utózöngéjét. Ilyenkor nagyon rossz, hogy ennyit kellett várni a két évad között. Szerintem nem veszít vele semmit az, aki nem nézi meg. Ez egy sorozatnál gondolom nem túl jó ajánlólevél.

Viszont, aki még nem nézte meg az első évadot (ami nagyon jó), de tervezi, annak viszont tök jó lesz folyamatában nézni a második évaddal együtt.

Az első évad képi világa itt is visszaköszön, de csak pár kocka erejéig, akkor viszont ugyanúgy rá lehet csodálkozni, ahogy az első évadban is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz