login |

Pilot-mustra: Trying – 1×01

2020. 05. 25. 15:57 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

– Mel knows two fellas got gay married, and then they gay adopted.
– You know you can just say “married” and “adopted”?
– Yeah, well, I don’t know all the lingo.

Egy kicsit lemaradtam az AppleTv+ sorozataival (nem mintha platform alapján sorozatoznék, egyszerűen így alakult, még a Defending Jacob-ot sem láttam, ahogy az általam übervárós Home Before Dark-ot sem kezdtem el (arról is jön írás a héten), mert annyi minden néznivaló van), de a Trying-ról lerítt, hogy olyan lesz, ami nekem bejöhet, és valóban!

Eddig az AppleTv+ eléggé amerikaiakra volt hangszerelve nagyobb drámákkal, szellemes komédiákkal, indie antológiákkal, horroros thrillerekkel, scifikkel és epikus fantasykkel (észrevétlenül illeni fog ide az Asimov-féle Alapítvány is!), ez a komédia, a Próbálkozások viszont annyira brit, hogy britebb nem is nagyon lehetne. És (épp ezért – vagy ennek ellenére?) oly bájos és szerethető, hogy nagy önuralom kell ahhoz, hogy az ember ne fogjon azonnal darába.

TRYING – 1×01 – 7,5/10

A Trying alapsztorija röviden leírható: egy fiatal párról szól, akik gyereket akarnak. Ez az egyetlen vágyuk. És már az első jelenet definiálja őket, vagy legalábbis egyiküket (és némiképp talán a sorozat stílusát is), amikor is egy viszonylag üres buszjáraton a lány (miután beugrik neki, hogy ovulál) szexet kezdeményez barátjával. Nem túl meztelent, de ettől még a nyilvános hely nyilvános hely.

– Yeah, but how do we even know she’s a good doctor?
– She was Asian. We didn’t get the one bad Asian doctor.

Nem sokkal később megtudjuk egy orvosi vizsgálat révén, hogy egészségügyi okok is lehetnek a hasztalan próbálkozások hátterében, így további próbálkozások mellett egyéb opciók is előtérbe kerülnek a pár számára, például az örökbefogadás. Alapvetően tehát két ember értelemszerűen érzelmekkel teli utazását kísérhetjük (végig? – a 2. évad már be van rendelve), és nem csak karakterszinten, hanem a gyerekvállalást megelőző folyamatokra (próbálkozás, örökbefogadás) koncentrálva, meglátva azokban a humort és helyenként az abszurditást.

A Trying alapvetően két emberről szól, aki a boldogságot hajszolja, épp ezért piszok könnyű velük egy hullámhosszra kerülni. És a két főszereplő, Ester Smith és Rafe Spall nagyon megkönnyítette számomra a folyamatot a játékával. Annak ellenére, hogy van a sorozatban mellettük zseniálisan jó mellékszereplő (Imelda Staunton-alert!), ez mégis az ő szériájuk. Aki elviselhetetlennek találja őket az első pár perc után, annak szerintem nem is érdemes próbálkoznia a szériával.

– They’re so vulnerable. They sleep so deeply.
– Yeah, it’s ’cause they trust us.
– Idiots.

Nálam semmi ilyen probléma nem jelentkezett, és amellett, hogy a karakterek szerethetőségén sok múlik, érdemes kiemelni, hogy a sorozat nem annyira folyamatos poénförgeteggel támadva próbál komédia lenni, hanem inkább lesből lecsapva, vagy mellékes kommentek révén, vagy pedig meghökkentő megoldásokat bevetve (ld. a kezdés vagy pedig a pilot végén az, amit csinálnak a mobilokkal). És közben őszinte próbál maradni, mi pedig filózhatunk, hogy milyen szülő is lenne Jason és Nikki.

Ez van, a Trying nagyon betalált nálam a stílusával és a karaktereivel, ez pont olyan stílusú pilot, amit tudom, hogy akármennyiszer meg tudnék nézni. Mert egyszerűen jó volt nézni. Élvezetes. Mert akiket láttam benne, azokat jó volt nézni. Nem feltétlenül azért, mert magamat láttam volna bennük (hahh!) vagy annyira kötődni tudtam volna hozzájuk, hanem mert elég hétköznapiak voltak (ők és a kapcsolatuk is) ahhoz, hogy ne tévésorozatos figuráknak tűnjenek.

Persze én szeretem ezt a stílust, amiben teljesen tudatos taktikaként jópofának állítják be a karaktereket (és ezáltal mégsem lesznek mesterkéltek), és biztos vagyok abban, hogy az efféle nem lesz mindenkinek a zsánere, de ők talán másra is rálelnek majd a Trying-ot nézve. Mert a jópofizás felszíne alatt azért mégiscsak ott húzódnak a karakterek és az egyéni tragédiák.

11 hozzászólás Ne habozz!

wickee - 2020. 05. 04. 15:35

Szombaton megnéztem, nagyon nagyon nagyon aranyos volt. :) Komédia ellenére nem igazán voltak hangosan röhögős jelenetek, de végigmosolyogtam az évadot. :D

Rapguruz88 - 2020. 05. 05. 11:34

Aranyos volt nagyon, jön a második évad is majd! :)

Diapolo - 2020. 05. 25. 16:48

Az idei év egyik legjobb sorozata. Nagyon kedves és jópofa, még el tudtam volna nézni egy darabig :) engem kicsit a Love-ra emlékeztetett, az volt nekem utoljára ilyen.

danonino1984 - 2020. 05. 25. 16:53

Annyira aranyos, szerethető ez a pár, minden percben szurkol nekik az ember.

Nikolka - 2020. 05. 25. 22:45

A kritika és a hozzászólások minden szavával egyetértek.
Ritka kincs ez a sorozat. Rég láttam ennyire szimpatikus, szerethető párt.
És a többiek is totál rendben vannak. Nagyon sokszínűek a karakterek.

Azért azzal kiegészíteném, hogy a késöbbiekben komédia ellenére bevisz pár gyomrost.
Nálam simán 9/10 az évad. Volt 2 kiemelkedően kedvenc részem ks

Eltiron - 2020. 05. 26. 21:39

Nekem túl “hagyományos” a humora (értsd: nem volt benne olyan poén, amit ne láttam volna már több tucatszor), így hamar elengedtem. Amúgy a két főszereplő tényleg rendben van, de sztem ez 2020-ban elég kevés.

k.dave - 2020. 06. 13. 18:23

Én is inkább fanyalognék. Ha valakinek ez bejön, akkor nézze meg a Catastrophet, szerintem az tényleg minőségi. Nagyon egyszerű, kiszámítható, sekélyes, a fütyülős gitározós limonádé zenétől a falat kapartam. A telefonos jelenetben, illetve korábban az abortuszos lánynál pedig majdhogynem ellenszenvessé vált a sorozat.

winnie - 2020. 06. 17. 17:52

de ez így nem logikus, hiszen a példádból az jön le, hogy az nézze meg, akinek nem jön be, nem? mármint az is nézze meg, akinek bejön, ergó mindenki nézze meg, csak valahogy fura a “tetszett neked egy sorozat, mondok egy másikat, ami elég jó”-érvelés. ha valaki zseniálisnak fogja tartani a catastrophe-t, attól még ezt nem fogja hirtelen nemértékelni.

k.dave - 2020. 06. 17. 18:29

Persze, mindenkinek ajánlom a castastrophet, de azt nem ehhez a poszthoz írom. :D Azt gondolom, ha valakinek bejön ez a stílus, még jobbat is találhat, erre próbáltam rávezetni az embereket. Az engem nem érdekel, hogy ezt utána is kedvelni fogja, vagy nem.

fajro - 2020. 06. 18. 11:19

Én például láttam a Catastrophet, de ott pont nem voltak annyira szimpatikusak a főszereplők, csak néhány pillanatban/helyzetben. Itt meg imádtam őket.
Szóval én mondhatnám, hogy akinek tetszett a Catastrophe stílusa, de nem teljesen volt megelégedve a szereplőkkel, az nézze meg ezt. :) Szerintem mind a kettő minőségi.

Amúgy pedig újfent köszönöm az ajánlást, a Hollywood kritikán keresztül jutottam ide, és már végig is néztem mind a 8 részt. Szeretem ezeket a kapcsolásokat. :)

Szerethető, kedves, Imelda Staunton ismét zseniális, de tényleg nagyon jók a mellékszereplők is.

Nessa - 2020. 12. 30. 20:55

Abszolút, az volt az első gondolatom, hogy ez egy Catastrophe-szerű sorozat, csak emberibb, szerethetőbb. Örülök, hogy rátaláltam (me regeltem az Apple +-ra, első indítás, csak gyorsan nálatok csekkolom ki-mit gondol róla).Az első rész után egyértelmű, hogy marad. Jason. a főszereplő Peter MacNicol-ra emlékeztet nagyon, és a lánytól (Nikki) szintén viszketek, csak nem bírok rájönni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz