login |

All Rise: vége az 1. évadnak

2020. 05. 26. 20:10 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Nem leszek továbbra sem All Rise-rajongó, pedig továbbra is tartom, hogy a bírós koncepciója érdekes ennek a CBS-sorozatnak (a pilotkritikám), csak ez kissé kalodába is zárja a készítőket. Régen ugyanis simán elment volna, de manapság nem biztos, hogy sok nézőt lenyűgöz az, ha valakit igazságosnak akarnak mutatni – ha pedig a főhősön, Lola-n túl nézünk, akkor valójában csak klasszikus, tárgyalótermi jogi sorozatot látunk (ügyvéd, ügyész) magánéleti szálakkal megspékelve. Persze, csavartak a formulám, az ügyeken, végkimenetelen, próbáltak valódi dilemmákat beledobni, de azt mégsem tehették meg a készítők, hogy konstansan ellentmondásossá tegyék a főhős személyiségét ítéletei révén, azt meg főleg nem, hogy bármiféle negatív dolog hatására ítéljen.

De mindez most nem számított, ugyanis ez volt az az országos sorozat, mely egyedül bevállalta azt, hogy “karantén epizódot” forgasson, azaz a színészek által rögzített, saját otthonukban, szeparáltan felvett részt. A végeredmény kapcsán pedig az juthat eszünkbe, hogy lehet-e ez a jövő, hogy van-e még kakaó a formátumban, vagy azoknál a bizonyos sorozatoknál, ahol ellőhető a dolog, csak egy részre alkalmas-e.

Az az igazság, hogy az All Rise kényszerfináléja kapcsán is szkeptikus voltam, mert annyira magánéletezéssel és lelkizéssel (szappannal), ment el a finálé első negyede, a karakterekkel foglalkoztak, persze a sorozatra jellemző módon némi humorral, de amikor előkapták a jogi szálat, akkor hirtelen minden a helyére zökkent és kifejezetten élvezetes lett az epizód.

Nem a random ügy (egy testvéri összekapás) volt érdekes, hanem minden más, ami a hivatalos személyek részéről kísérte a neten élőben közvetített, a közönség számára is szabadon követhető tárgyalást, ami újszerű volt, és pont a főhősre bízták azt, hogy úttörő legyen, hogy kiderüljön, működik-e ez a formátum. Nagyjából működött – nekik is és nekünk, a nézőknek is, mert összességében a körítés szórakoztató volt.

Már korábban is írtam, hogy az All Rise-t számomra inkább a mellékszereplők teszik élvezetessé, illetve a főszereplők velük való kapcsolata (mert az biztos, hogy Wilson Bethel karaktere egy szezon alatt sem lett érdekes), és itt is ez volt a helyzet. De előtte még egy nagy kalapemelés a készítőknek és a színészeknek, hogy meg tudták ezt a részt csinálni. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Ahogy írtam, összességében tetszett a rész. Bár nem volt finálé-finálé, komolyabb cliffhangert sem kaptunk (csak pl. összeköltözési javaslatot), azonban még ilyen formátumban is sikerült előre mozgatni a történetet, sikerült érdekes (szakmai) konfliktusokat bedobni, sikerült a formátumot megcsócsálni a tárgyalás kapcsán – és még némi IRL-élettel kapcsolatos filozofálgatás is elfért benne az emberi kapcsolatokról és azok szükségességéről.

Persze engem könnyen meg lehet venni a pozitív megközelítéssel, és az All Rise mindenképp pozitív akart lenni ezekben az időkben. És talán a sorozatot is ezért passzoltam: mert túl pozitív és példamutató. Amivel nincs gond, csak éppen egyrészt kiszámítható lesz így, másrészt pedig nem fogja beindítani a nézőt, ha mindent mindig elsimítanak.

Jó volt látni a részben a többi bírót, köztük “Romano dokit” és Peter MacNicol-t, kellemes meglepetés volt, hogy találkoztak karakterek (ehhez csak házaspár színészt kellett találni), illetve, hogy még börtönös belsőt is sikerült megidézni.

Többet nem is nagyon tudnék írni (ja, a lépcső ötletért jár a pacsi!), esetleg még az elég jól működő személyes pillanatokat és a feelgood lezárást említeném meg, bár nem vagyok meggyőződve arról, hogy annyira működött volna a rádiós DJ-s keret, de olyasmiért biztos nem fogok a készítőkbe kötni, amivel pluszt akartak adni az eléggé merev, komoly keretek közé szorított formátumhoz.

1 hozzászólás Ne habozz!

tghcs - 2020. 05. 26. 20:34

Nekem nagyon bejött a sori, a finálé meg különösen.
Amiben viszont annyiszor volt borospohár a szereplők kezében, hogy én is megkívántam tőlük, és muszáj volt töltenem magamnak is :-D
Még az utolsó belinkelt képen is látszik…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz