login |

Run: vége az 1. évadnak – írta Pamats

2020. 05. 26. 21:41 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Az HBO idei újonc sorozata, a Futás érdekesen kezdődött, de a végén elég vegyes érzéseket hagyott bennem – és ahogy olvasom, sokakban.

Az alapfelállás, az előzetes és a pilot is bizakodásra adott okot, arra, hogy a felütésből valami érdekes és jó is kisülhet, de a vége és a sokat emlegetett későbbi történések, meg az évadközbeni csavar miatt is úgy éreztem, hogy valahogy szétcsúszott az egésznek a koncepciója, nem találta a Run a fókuszát. De persze az is lehet, hogy csak az én elvárásaim voltak teljesen mások.

Az alapszituáció ugye adott: van két fiatal Ruby (Meritt Wever) és Billy (Domnhall Gleeson) a történet kezdete előtt még 17 évvel ezelőtt kötöttek egy egyességet, hogy ha valamelyikük elküldi üzenetbe a másiknak azt a szót, hogy „RUN”, akkor mindent eldobva találkoznak egy New York-i vasútállomáson és együtt átutaznak Amerikán.

Az első rész egyébként még abszolút megnyert, hiszen jópofa az alapfelállás, és a szereplők közötti kémia is nagyon jól működött, sőt a két színész a játékával a teljes évad minőségét is felhúzta. De… én inkább számítottam volna egy kamaradarabszerű stílusra, ahol a két karakter közötti dolgokon lesz a hangsúly és azon, hogy megismerjük a jelenlegi életüket, és azt hogy mi vezetett ahhoz, hogy belekezdjenek ebbe a a futásba.

Előkerülhetett volna, hogy mi volt közöttük régen, nyilván megspékelve egyéb stíluselemekkel, mint ahogy azt human is megemlítette a pilot kritikában, miszerint volt az egésznek egyfajta thrilleres kezdése, aztán lett kicsit romantikus, kicsit komédia, meg még sok minden, ami miatt nehéz volt belőni merre haladhat a sorozat (és, hogy kinek ajánlható), de talán pont emiatt volt izgalmas a kezdés.

Nos ezeket, amúgy részben hozta is a Run, de aztán a 7 részes évad közepe felé más(abb) irányt vett az egész, ami engem is, meg szerintem sokakat is fejvakarásra késztetett, de erről már csak a tovább mögött spoileresen ejtek pár szót.

Az ugye az elején is tiszta lehetett, hogy a főhősöknek az életében nem minden működik jól, és nyilván van oka annak, hogy a kettőjük kalandja megtörténik. Ezek szépen felszínre is kerülnek a részek során és ezen a szálon kerül be a képbe Archie Panjabi karaktere, akiről kiderül, hogy Billy asszisztense, és úgy érzi a férfi elárulta és tönkretette a karrierjét, ezért is követi őket Chicagóban, majd a vonaton is.

Ruby-ról pedig tudjuk, hogy férje van és két gyereke, de mégis talán másra vágyik. Billy motivációi és karaktere egyébként a kezdetektől furcsa volt és a viselkedése is sokszor gyanakvásra adhatott okot. 

Ezután csavart az 5. rész az egészen egyet, miután a nő megzsarolta Billy-t és Ruby-t is, majd elmenekült a vonatról a férfinek az életmód-tanácsadásból és könyveiből származó pénzével, amit a magáénak érzett, mivel segített neki befutni és építeni a karrierjét, de elárulva érezte magát, amiért az nem akarta folytatni.

Nos, ez ment át egy üldözésbe majd egy véletlen halálesetbe, amikor is Billy asszisztense egy dulakodás során kiesett egy ablakon és meghalt egy isten háta mögötti helyen.

Az elején írtam, hogy én teljesen egy olyan sorozatra számítottam, ami a két főhősre koncentrál. Ezt sajnos totálisan felborította a haláleset és mindent megváltoztatott számomra, abból a szempontból, hogy kicsit elvesztette a történet a fókuszát, amikor a szereplők nem jelentették az esetet, tehát még úgymond szökevények is lettek.

Erre még jött a helyi seriff és Phobe Waller-Bridge karakterének a teljesen abszurdan komikus párosa, akik a halálesetet hivatottak kinyomozni, nyilván kisvárosiakhoz méltón teljesen inkompetens módon. Egyébként ez a szál vicces is volt, annak ellenére, hogy amúgy nekem már teljesen katyvasszá tette az évadot a kevés rész ellenére is.

Így érkeztünk el az utolsó részhez, ahol összeértek a szálak. Ugye Ruby-ék is elérkeztek Los Angeles-be, de közben a seriffék is megérkeztek a vonathoz. Viszont nyilván az volt a legérdekesebb számunkra, hogy miképpen döntenek a továbbiakról az utazás végén.

Bár a nő a Billy mellett döntött volna, miután az egy vallomás keretében elmondta neki, hogy tudja, hogy a családját választaná, de szeretne örökké emlékezetes maradni a számára, megtudta egy videófelvételből, hogy Billy ezt az egész kalandot egy könyvötletnek szánta (de nyilván az érzései attól függetlenül igaziak).

Az egészet pedig tetézték egy elég hirtelen összecsapottnak tűnő cliffhangerrel, miszerint a videó miatt Ruby feldobta a srácot a rendőröknek, ő pedig látszólag a családját választotta, akik ott várták őt a pályaudvaron.

A sorozat készítői nyilván terveznek folytatással, de a széria berendelése egy újabb évadra még a levegőben lóg (a nézettsége pedig elég alacsony), amivel az a baj, hogy így az egész történet lógva maradt és nem igazán vont le konklúziót vagy összegzést a szereplők érzéseinek vagy döntéseinek kapcsán, csak bumm, zárójelenet, aztán vége, semmi payoff.

Tény, hogy a menekülős-nyomozásos mellékszál vicces volt, de mint írtam, kicsit idegenül hatott, és nem is nagyon lehetett érteni, hogy mi is lenne a Run koncepciója (és persze ez a szál is nyitva maradt). Mindezek fényében némiképp kihagyott ziccernek érzem a szériát, a lezárást pedig ad semmi célzást a folytatást illetően, az bárhogy alakulhat, nem is mernék tippelni, hogy hova szeretnék kifuttatni, vagy hogy mi lenne a terve a készítőknek Ha ugyan van terv.

Összességében tehát nekem csalódás volt a Run, de talán a két főszereplő miatt be lehet próbálni az évadot, végül is 7×25 perc az egész, de nem igazán találta meg a hangját meg az irányát.

8 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2020. 05. 25. 12:39

Meglepődtem, hogy máris vége az évadnak, de közben örülök, hogy nem húzták tovább. Ez így is rossz volt. Ha lesz is második évad, én már biztos nem térek vissza, hiába kedvelem mindkét színészt.

A finálé annyira összecsapott volt, hogy konkrétan rossz volt nézni, ahogy egymás után dobálgatták a jeleneteket mindenféle átmenet nélkül.

Az egy dolog, hogy mást vártam az alapfelállásból kiindulva, és az is egy dolog, hogy az 5. rész csavarja nem jött be (ilyen máshol is előfordul), de itt a legnagyobb gond az írással volt és báriféle koncepció hiányával. Ahogy már írtam, esett szét az egész, nem volt semmi, ami összetartsa. A logikátlanságokról ne is beszéljünk. Míg az első részt végigmosolyogtam, az uolsón már csak fapofával ültem a képrenyő előtt. Még PWB és a seriffhelyettes sem tudta megmenteni a helyzetet, főleg, hogy igazából az ő száluk is kissé kínosnak érződött.

Az biztos, hogy eddig az év csalódása a sorozat. Kár, mert ebből annyi minden dolgot ki lehetett volna hozni, ha tartják magukat az alapszituációhoz.

Snoopyzit30 - 2020. 05. 26. 19:35

Voltak szerethető pillanatai, de nem ez lesz az év sorozata az egészen biztos. Ahogy haladtunk előre az időben úgy lett egyre erőltetettebb az egész. Maradtam a végéig, de csak a színészek miatt.
Gyorsan felejtsük is el ezt a sorozatot (azért sajnálom, mert ebből tényleg többet is ki lehetett volna hozni).

5/10

Neel - 2020. 05. 26. 22:38

Jó, hogy vége. Nagyon nem.

mollyhooper - 2020. 05. 26. 22:52

Hááát, elbénázták kicsit. Nem volt egyik főszereplő sem szimpatikus szerethető. Sőt! A kémia szerintem tökre nem működött (óhatatlanul a Fleabag – Hot Priest párossal hasonlítottam össze, ahol az első vacsorai összenézésből lehetett tudni, hogy ezek ketten giga szerelembe esnek). Nem volt kifejtve, végül is mi a fene elől menekülnek, nem éreztem a drámát.
Amikor Phoebe WB feltűnt, kicsit kisütött a nap a sorozatban, a karaokés jelenetnél kifejezetten röhögtem. Összességében felejthető lett sajnos, pedig nagyon sokat vártam tőle, a Fleabag túl magasra tette a mércét.

Florabell - 2020. 05. 27. 11:43

Hát ez a finálé is bizton versenyezhet a hét legnagyobb csalódása kategóriában.

Eltiron - 2020. 05. 27. 11:43

Ezt az összefoglalót olvasva egyáltalán nem bánom hogy a 3. résznél dobtam, pedig a pilot még egész jó volt.

chamichaze - 2020. 05. 30. 11:49

hát elég vegyes volt. PWB és a promókép miatt vártam, (a promókép nagyon bejött, olyan hangulatos volt) és ahogy előttem írták páran, nekem is inkább egy Mielőtt.. trilógia szerű dolog lebegett a szemem előtt. Persze nem baj, ha nem azt kapom, amit vártam, hanem valami jobbat, de itt inkább semmilyet se kaptam. A főszereplő női karaktert nem tudom hova tenni, nekem eléggé unszimpatikus (a pasas, az összes bénaságával sokkal szerethetőbb), annyira, hogy a végén

SPOILER
amikor a pasas ott esküdözik, hogy mennyire szereti a nőt, azon gondolkodtam, hogy de miért, a nőnek egy szerethető megmozdulása nem volt az egész évad alatt, de tényleg, konkrétan semmi
SPOILER

szóval igen a főszereplők antihősök, de sajnos a végén ott tartottam, hogy anno Dexternek a sorozatgyilkosnak sokkal könynbben tudtam szurkolni, mint ennek a két embernek.
Ennek ellenére belefogok kezdeni a folytatásba, ha lesz, mert még mindig remélem, hogy kisülhet ebből valami. hát ez tényleg vegyes volt.

Enzo - 2020. 07. 13. 14:59

1×07 (pótlás 2 héttel ezelőttről)

Hát, ahhoz képest, hogy évadzáró, alig tudtam felírni valamit. Elég meh zárás volt, mintha nem találtak volna igazán jó ötletet a befejezésre, ezért így kurtán-furcsán abbamaradt az egész, főleg az utolsó jelenet lett nagyon semmilyen. Ja és Babe-éket se zárták le rendesen.
2 pillanat volt az egész részben, ami tetszett: egyik, hogy Ruby akaratán kívül felfedezte és megnézte a könyvötletes videót, a másik pedig a szépen keretbe foglaló “DON’T RUN” üzenet.

Összességében csalódás volt a sorozat: a tetszetős alapsztori nem vitte el a hátán, kedvelhető karakter nem igazán volt benne, és valahogy annyi műfaj akart lenni egyszerre, hogy egyik se sikerült… igazából az egész csak egy csomó fura ember szörnyű és/vagy szürreális döntései egymás után dobálva. Ez arra volt jó, hogy legyen egy sorozatom, aminek 40 percesnél rövidebb részei vannak (home office-os ebéd közben ideális), és ennyi.
UPDATE: na nem lesz 2.évad, úgyhogy nem kell úgy döntenem, hogy kaszálom.

#hétidézetei:
“-You fixed its face.
-No, I just took a face from another badger.
-Right, yeah. I wish someone could do that for me.
-You want me to put your face on this badger?
-No…
-‘Cause that would make my relationship with this badger pretty complicated.” :DD

“-[…]Fucking asshole.
-Show it to me.
-My asshole?
-No, your talk! Show it to me!” :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz