login |

After Life: kezdett a 2. évad

2020. 05. 27. 21:30 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Fuck me.

Á, már hiányzott ez a pikírtség! Még mindig egy kicsit lemaradva futunk a Netflix-premierek után, hisz még most is heti 5-10 újoncunk van, de valamikor csak utol fogjuk érni magunkat, nem? HA-HA, jó vicc volt, még pár április kezdés sem volt meg, szóval haladjunk csak ezekkel előbb.

Például itt van Ricky Gervais keserédes komédiája, a szuper After Life – Mögöttem az élet, amely egy feleségét gyászoló, s ezért magát inkább megölni kívánó, elég pokróc újságíróról szól. human a pilotot inkább kőkemény dramedynek titulálta és hiába tartotta nagyra, nem nagyon tudta tovább nézni sötét tónusa miatt. Én csak nem sokkal az S2 kezdése után hoztam fel magam, mert tudtam, hogy ha bejön, nekem kell írnom az új évadról, s mivel itt vagyok, lehet következtetni arra is, hogy nagyon jónak találtam az első évadot, sima 8/10-re hoztam ki.

Amellett, hogy a gyász fő témája érthetően lelombozza az embert, miképp az is, hogy Gervais karaktere elég goromba másokhoz, azért az első évadban a karaktere megkapta a kellő ívet annak érdekében, hogy megbékéljünk vele. Ezt persze lehet, hogy egyesek kissé meseszerűnek és leegyszerűsítettnek gondolták, de én cseppet sem bántam.

– We call him “the Nonce” or “Pedo Ian.” I mean, he’s not a real kiddy fiddler. It’s a… it’s an in-joke.
– Oh.
– He fucked a dwarf once when he was off his head. He said it was like fucking a child. But legal. Although, should it be?

A nagy kérdés az volt számomra, hogy a második évadban vajon egy újabb tragédia visszataszítja-e őt a korábbi önsajnálatos időszakba (mit ne mondjak, “jelentkezők” akadnának…), vagy a régi alteregón túllépve most már inkább a munkára, a kapcsolataira és a kisvárosra fogunk koncentrálni, és a drámát nem fogják merőkanállal mérni, inkább csak a háttérben lebegtetik pár szívszorító pillanatot előidézve.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Nos, a kezdés egyelőre arra utal, hogy az After Life egy szimpla, kevésbé önmarcangoló komédia lett idénre (aki már végignézte, most lehet, hogy lesajnálóan biccent egyet, hogy ha tudnám, hogy mi következik, akkor nem ragadtatnám magam ilyen elhamarkodott kijelentésekre), és az évadkezdésben az összes ismert karaktert visszahozta és jól meg is mutatta nekünk, hogy mi a helyzet velük, más nem is nagyon történt talán, maximum arról tájékozódhattunk, hogy Tony még mindig nem talált magának partnert – adja is magát egy történetszál.

Ha már karakterek: Gervais elmondta, hogy legalább féltucatnyi olyan figura van a főhős körül, akikre önmagukba is sorozatot lehetne építeni, és bár ezt a kijelentést némiképp túlzásnak tartom (de persze ki vagyok én, hogy lássam, mi van a készítő fejében?!), azzal egyetértek, hogy bár egyik szereplő sem került komolyabban fókuszba, azokkal az apró szeletkékkel, ami jutott a színészeknek, nagyszerűen felépítették a figuráikat.

Most soroljam? Lenny? A legjobb. Kath? Zseniális – főleg az, ahogy a főszerkesztő irodájában kitárulkozott. Matt? Őt nem lehet nem kedvelni – ráadásul most elkezdett terapeutához járni? A terepauta? Oké, tény, hogy kicsit sok a csávó, de bőven szállított fejfogós pillanatokat. De a sort folytathatnám Tony apjával, a nővérrel, Pat-tel, a postással, a gyásztárs Anne-nel, a letörhetetlen Sandy-vel és persze Roxy-val, a prostituálttal, vagyis szexmunkással.

Mondanom sem kell, hogy nagyon örültem a szereplők viszontlátásának, és mi lett volna akkor, ha sokakhoz hasonlóan több, mint egy évet kellett volna várnom rájuk?! És örültem ennek az egyszerre őszinte és szarkasztikus hangnemnek is, amit megüt a sorozat, és amit Gervais remekül át tud adni, főleg, amikor megmártózik a karaktere az önsajnálatban. És akkor mindemellett ott vannak majd minden részben az aktuális kisvárosi aprócseprő riportok alanyai, akik be akarnak kerülni az újságba – vagy nem, mint a premierben a 100 éves nő.

Ritkán mondok ilyet, de ennél a sorozatnál elég biztos vagyok abban, hogy eszembe nem fog jutni a kasza, egyszerűen képtelenségnek tartom, hogy ne tetszene a szezon. Ha a történet vagy az új szálak, illetve karakterek nem is fognak meg, a régiekkel bőven elleszek, nem? Persze a nemkaszának is vannak fokai, lehet imádni valamit és elnézegetni – remélem, hogy a hűvösebb fogadtatás ellenére nekem csont nélkül be fog jönni a mostani etap is.

Szóval naná, hogy folytatom a szezont, és idővel szerintem jelentkezni fogok az évadkritikával is, azonban mivel nem darálok, hanem vagy 50 sorozatot nézek egyszerre és hangulat alapján választok néznivalót, szerintem ez időbe fog telni, és addigra mindenki el fogja felejteni, hogy mi is történt az évadban, szóval kommentben nyugodtan lehet spoilerezni.

És ugye nem feledi senki, hogy annak ellenére, hogy a The Office, az Extras és a Derek után joggal gondolhattuk volna, hogy az After Life is a kétszezonos Gervais-komédiák sorát fogja gyarapítani, már sor került a 3. évados berendelésre is. Ami azért elég beszédes a komikus és a sorozat kapcsolatára nézve. Persze lehet, hogy csak arról van szó, hogy a Netflix gúzsba kötötte őt a nemrég vele aláíratott készítői szerződéssel, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező pár évben Ricky Gervais minden sorozatötletére a digitális platform csaphat le elsőként.

Tippre lesz jó pár. És tippre pont ugyanannyira fogjuk várni, mint a korábbiakat. A Derek megosztó fogadtatása ide vagy oda, Ricky Gervais nem nagyon változik, megbízhatóan szállítja azt a minőséget, amit évek, sőt, évtizedek óta megszokhattunk tőle.

13 hozzászólás Ne habozz!

totoro - 2020. 04. 25. 10:32

Ledaráltam. SPOILERES LEHET: Még mindig nézhető a maga kis hétköznapi, szerethető módján, de sajnos a főszereplő karaktere ugyanott topogja végig a második évadot, ahol az elsőt. Semmi fejlődés, vagy haladás, az ő karakterszála a legunalmasabb, önismétlő és fárasztó sokadszorra ugyanaz tőle. A mellékszereplők sokkal érdekesebbek, a postás, a pszichológus stb. mind szerethető és kellően bolond figura, de valahogy hiányzik az egészből az innen eljutok ide, inkább csak életképeket látunk. Van ugyan az utolsó részben egy lezárásszerűség, és új lap nyitása, de az is inkább csak véletlenül alakul úgy, ahogy, nem megalapozott és az előzményekből következő.

Anonymus - 2020. 04. 28. 17:26

Nálam a pszichológus karaktere volt totál kapufa. Az első évadban még elment, de itt szerintem nagyon túltolták. Annyival jobb lett volna a sorozat, ha azt a szálat komolyan gondolják.

boom - 2020. 04. 28. 18:46

Összességében nem rossz a második évad sem, de az első messze jobb volt. Kicsit azt éreztem, hogy volt az a pénz amiért lehetett folytatni a sorozatot, de igazából ez már nem szívből jött. Kicsit erőltetett és repetitív volt, de ismétlem, még így is gyorsan lecsúszott a 6 rész és nem bántam meg, viszont tovább már tényleg nem erőltetném. :(

Ronaldo - 2020. 04. 28. 18:58

boom:
semmi erőltettséget nem érzek (hacsak nem az alpszitu és a karakterek ismerősségének érzése az “erőltettség”). Sőt bizonyos szempontból jobb, mint az első évad. Oké, még csak 3 részt láttam eddig…

boon - 2020. 04. 28. 22:38

Totál egyetértek Anonymussal, a pszichológus karakterét elcseszték és ez más karakterre is igaz.(Ronaldo: pl ez is erőlködés volt számomra)Pszicho, Postás, dagadt gyerek meg az anyja stb. full kreténbe nyomták ami szerintem szükségtelen volt.
Amit hiányoltam, hogy a Prost.., bocs Szexmunkás karakterét nem használták többet és olyan jól mint az első évadban.

Neton - 2020. 04. 29. 09:23

Szerintem volt olyan jó, ha nem jobb, mint az első évad. Mégpedig azért, mert jobban rámentek a drámára, illetve Ricky karakterére. A többiek az előző évadban is fullba nyomták a kretént, nézzétek vissza (ok, a pszichológus tényleg sok volt) viszont itt már ismerős volt a környezet, nem kellett a karakterek épitésével foglalkozni, amiből azért még igy is akadt 1 kevés. Valahogy most még jobban átjött mennyire szar lehet az, ha elveszted a világon azt, akit a legjobban szerettél és mennyire tré nélküle valamint csak 1 kis apróság kell ahhoz, h kinyird magad. És mennyire vicc, h nem is rajta múlt, h nem tette meg kb. Deus Ex? :)

Snoopyzit30 - 2020. 04. 29. 14:46

“Nálam a pszichológus karaktere volt totál kapufa.”

Abszolút egyet tudok érteni. Nagyon lehúzta azokat a jeleneteket amikben játszott. Rosszul éreztem magam a jelenetei alatt, de szerintem nem feltétlenül ezt a hatást akarták elérni az alkotók.
Ami még iszonyú kínos volt az a revü előadás vagy minek lehet nevezni azt a borzalmat. Egyszerűen már olyan szinten a legalja volt, hogy nem lehetett hova fokozni, erre a következő jelenetben meg húztak egy olyan komolyat, ami miatt alig kapott levegőt az ember.

Szerintem Ricky Gervais jelenetei működtek csak igazán, vagy amikor az idős hölggyel beszélgetett. Nem azt mondom, hogy nem röhögtem fel jó pár jelenetnél (főleg, amikor az újsághoz gyűjtenek anyagot), de az összes többi szereplőt felesleges időkitöltésnek éreztem.
Talán még a kis indiai csaj volt szimpatikus, de aztán mindenki más iszonyú idegesítő volt.

Szerintem az 1. évad jobban működött, és bár lecsúszott 1 nap alatt ez is, de már nem volt olyan jó.

6,5/10

Hor1 - 2020. 05. 03. 15:53

Nekem is jobban tetszett az első évad, inkább vágytam volna humorra, mint drámára, de az utóbbi volt túlsúlyban, viszont annyira jól megírva és eljátszva, hogy huhh.. Rég bőgtem ennyire mint az utolsó részen.

-E. - 2020. 05. 27. 22:37

Egy délután alatt ledaráltam, és kellemes meglepetés volt. Az első évad szerintem egy kicsit jobb, de alapvetően ez is tartott a szintet.

A legfőbb kritikám, hogy nagyon szájbarágósnak éreztem a padon ülő nagy megvilágosodásokat és érzelmes összegzéseket. Imádom a szarkasztikus humort, itt mintha picit kevesebb lett volna. De összességében fenntartom, hogy baromi jó sorozat, Ricky Gervais nagyon tud.

El-ahrairah - 2020. 05. 28. 08:48

Félbehagytam az évadot, szerintem rettentően gyengére sikerült, predig imádtam az előzőt.
Ricky szála nem nagyon tart sehova, nincs meg az a fajta katartikus ív ami az első évadban annyira jól működött. Ez persze várható volt valamennyire, de illett volna valami új irányvonalat keresni, ahelyett, hogy megpróbáljuk mégegyszer ugyanazt.

A mellékszereplők vonalán sikerült az eddig viccesen különc karaktereket áttolni teljes bohócparádéba. Ahogy mások is írták, a pszichológus karaktere tragédia, de nekem a postás és az amatőr színjátszókör is messze túl sok volt.
Roxy, Ann és Lenny jók, de őket is lehúzza az, hogy majdnem mindig a vállalhatatlanul ócska szereplőkkel vannak interakcióban.

k.dave - 2020. 05. 28. 08:57

El-ahrairah: +1

gricsi - 2020. 05. 28. 10:24

Nagyon bejött ez az évad is, talán még jobban is, mint az első. Simán 8/10

what1what2 - 2020. 05. 28. 12:33

Az első évad nagy kedvenc volt és a másodikat is nagyon akartam szeretni, többször is nekiugrottam..de valahol a negyedik rész körül abbahagytam. Tervezem befejezni de a második évad nekem is csalódás volt. Nem igazán mozdultak a dolgok semerre és amíg az első évadon könnyesen nevettem, itt alig alig. Valahogy azok a fekete viccek tűntek el amik működtetés az elsőt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz