login |

Will & Grace: vége a 11. évadnak. És a sorozatnak is. Megint.

2020. 05. 27. 19:30 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

– We’ve always just been Will and Grace.
– It’s okay.
– What do you mean?
– Maybe we’ve been Will and Grace long enough.

Amikor anno 8 évad után leköszönt a Will & Grace (mert kiderült, hogy valójában csak a Friends utónfutójaként lett siker és önmagában már közel sem állta meg a helyét – itthon sem taposták magukat a csatornák a sorozat megvásárlásáért), nem tudom hányan gondolták volna, hogy még vissza fog térni. De egy jól fogadott összeállás megihlette az NBC vezetőségét, a színészeknek pedig nem volt ellenére még egy kicsit együtt dolgozni – akkor még nem tudták, hogy az egész hogy fog végződni…

És most megint leköszönt a széria, még egyszer utoljára meghajoltak a színészek a közönség előtt, mely a hattyúdalt is lelkesen végigröhögte (és gondolom végigzokogta) a helyszínen.

Sosem voltam Will és Grace-rajongó, legalábbis azok a random részek, amiket láttam anno, enyhén szólva sem tetszettek, de amikor egy lassabb nyáron (akkor még volt olyan, HA-HA!!) nem volt sok írnivaló, akkor a Régiség-rovatunk kedvéért megnéztem az 1998-as első három epizódot, és azok kifejezetten kellemes meglepetést okoztak. Rajongó persze nem lettem, de pozitív irányba változott a véleményem. Más kérdés, hogy az újkori pilot, azaz a 9×01 is csak közepesnek tűnt számomra, és az idei évadnyitó sem győzött meg.

– “What the whozie? Where’s the boozy?” said the floozy to the snoozy.
– It’s all packed up.
– No, it isn’t. It’s behind the Jewzie.

Elfáradtak volna az évtizedes rutinban? Csak erre tudok gondolni, mert ha valamit ki lehet emelni a sorozattal kapcsolatban, az az, hogy a hangneme elég konstans volt, nem nagyon változtattak rajta. (És épp ezért volt kellemes meglepetés az I Love Lucy-epizód, ami tényleg zseniálisan jó volt, és mindenkinek ajánlom, aki ismeri a sorozatot, íme 3 részlet belőle.)

Ahogy arra számítani lehetett, miképp a 11. évados premier, az utolsó rész is (biztos, hogy utolsó?) is érzelmesre lett hangszerelve, bár én sokkal inkább könnyekre hajtóra számítottam, az ősrajongók nem elsiratni fogják így a kedvenceiket, csak megint búcsút vesznek tőlük. Főleg, hogy mindegyik karakter kapott egy optimista és előremutató lezárást, szóval lehetett velük együtt örülni – és még egy (nem annyira) meglepetés vendégszereplő is érkezett.

Ha eltekintünk a búcsútól és a régi időszakra visszautaló nosztalgiafröccstől, akkor maga a rész nem volt semmi extra. Nyilván zárásnak tökéletesen megfelelt, pont olyan volt, mint máskor a sorozat, az érzelmesség és a harsányság váltotta egymást, sztori szempontjából mondjuk Grace kapcsán többet vártam volna, de a lezárást senki sem fogja hiányolni.

2 hozzászólás Ne habozz!

goodjohnwin - 2020. 05. 28. 14:54

Szerintem azért nem lehet a W&G régi sikerét annyival elintézni, hogy “utánfutó” volt, mert hiába erős a bevezető műsor, ha valami rossz, nem fogja megtartani a nézőket semennyire sem, és kaszát kap.

A W&G az elején nemcsak, hogy jó volt, hanem frissnek is hatott és persze a társadalmi-kulturális jelentőségét is sokan (f)elismerték.

Később a vendégsztárok és az élő adások segítségével még mindig szóraoztató maradt a sorozat, de tény, hogy nem volt benne 8 évad.

A felélesztés még rajongóként is meglepett, szerintem ez egy-két személy érdeme lehetett, akik erősen lelkesedve el tudták adni ezt az ötletet az NBC-nek a választási különkiadás sikere után, az amerikai médiában pedig éppen a “reboot” volt a buzzword.
Ez az erős lelkesedés mögött igazi friss tartalmi ötlet már nem volt, és a megszokott fordulatok és frázisok kerültek előtérbe. illetve jobban rámentek a fizikai komédia, csetlés-botlás jellegű helyzetekre – utóbbinak köszönhetően született pár zseniális jelenet, de más vonalon fáradtak voltak a poénok.

A különkiadások jól sikerültek, kár, hogy élő adásos rész nem volt az új évadokban. Rajongóként örülök, hogy elkészültek ezek, de nem tettek hozzá semmit a “klasszikus” szériához, a feltámasztás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

elliot - 2020. 05. 28. 15:38

Kedvenc sorozatom volt a Friends után. Imádtam. Az eredeti sorozatot csak magyarul láttam és csak egyszer, ezt meg ugye eredeti nyelven. Így eleinte nagyon lelkes voltam. Aztán ahogy teltek az új sorozatból az évadok, úgy lett egyre érdektelenebb a számomra. Pedig imádom a baráti társaságokról, Manhattanről, felsőközéposztályról, politikai poénokról szóló sorozatokat. Sőt, tavaly voltunk megnézni élőben a W&G házat is. :D De mégsem. Az utolsó részeket már meg se tudtuk nyitni, egyszerűen nem tudtunk annyira unatkozni, hogy jó lesz az is. Sajnálom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz