login |

La Casa de Papel: a 4. évad – írta Anonymus

2020. 05. 29. 20:14 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

2017-ben a La Casa de Papel (Money Heist / A nagy pénzrablás) akkorát robbant, amire szerintem senki sem számított – beszédes, hogy világszinten még a hatalmas hype-ot és médiahátszelet kapó Tiger King-et is lekörözte a Netflix adatai szerint, és alig maradt el a belenézési rátája a The Witcher-étől (66M vs 76M háztartás – de ha azt vesszük, hogy egy 4. évadba már nem nagyon néznek csak úgy bele kíváncsiságból, míg egy újoncba igen, akkor lehet, hogy még a fantasynél is népszerűbb.)

Véleményem szerint ez annak köszönheti, hogy az emberek már nagyon ki voltak éhezve egy agyalós/átverős jól megvalósított sorozatra (gondoljuk csak a Prison Break vagy a White Collar sikerére).

Az azóta már 4 évadot megélt sorozat töretlen népszerűségnek örvend (már egy kritikát olvashattatok is a mostani évadról), és a minőség is viszonylag stabil a 4. évadig, ahol azonban véleményem szerint egy minimális gyengülés érzékelhető. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

A 3. évad cliffhangerjeit viszonylag gyorsan feloldották. Nairobi nem halt meg (még), és az emberek sem fordultak a rablóbanda ellen a páncélos felrobbantása miatt.

Kezdjük először a negatív dolgokkal: a 2. 3. és a 4. résszel. A premier kiválóan megalapozza az évadot, és itt még érezni, hogy a rabláson van a hangsúly, nem pedig a személyes problémákon.

A következő részekben ez teljesen átfordul, mintha valami heistos Barátok köztöt néznék, ahol az a legnagyobb probléma, hogy ki kavar kivel egy rablás közepén. Igen, a készítők nagyon túlzásba vitték a szerelmi szálakat az évadban.

Az új karakterek közül Palermót sikerült talán a legjobban kibontani, azonban hozzá köthető szintén egy másik hiba is, amikor segít Gandiának kiszabadulni. Itt úgy éreztem, mintha mondvacsinált indokokkal hajtanák előre az egész évadot, és nem a természetes módon folyna a történet. Bogotáról még most sem tudunk szinte semmit.

Nairobinak ez az évad volt a haláltusája, végig szenvedett, majd méltó módon búcsúztatták el a sorozatból. A többi karakter (Denver, Tokio stb) minimálisan fejlődtek, de náluk maradt a régi személyiségük. Tokio talán egy kicsit „tökösebb” lett, a jeleneteit általában uralta, és a szövegei is nagyon jók voltak.

A tűzharcok talán ebben az évadban sikerültek a legjobban, eszméletlen akciójeleneteket kapunk, és Gandia szó szerint egy terminátorként lett bevezetve a történetbe, aki elég rendesen megkeserítette a rablóink dolgát.

Az évad második felére viszont visszakaptuk azt a fajta La Casa de Papel-t, amit eddig is szerettünk. Folyamatos pörgés, folytonos történet és eszméletlen akciójelenetek. Az évad szokás szerint megint cliffhangerrel ér véget (de nem kell félni, az 5. évad már be van rendelve).

Összességében elégedett vagyok az évaddal, de nem tudok maradéktalanul örülni az egésznek. Ha értékelnem kellene, az első 4 rész egy 7-es, míg az utolsó 4 rész egy 9 pont lenne. Összességében akkor… ez 8/10?

8 hozzászólás Ne habozz!

doki - 2020. 05. 29. 20:32

Najwa Nimri behozatala nagy húzás volt.
A sorozat pedig könnyed szórakozás.

speranza - 2020. 05. 29. 20:42

Bitang jó volt ez az évad is. Ahogy az előzőek, ez se volt hibátlan, de nekem így is tökéletes kikapcsolódást nyújtott, nagyon várom a folytatást. Csak Alba Flores fog hiányozni. :)

Bert Maverick - 2020. 05. 29. 21:03

Nekem nagy csalódás volt ez az évad, úgy érzem, elfogyott az ötlet. Az egész évadot gyakorlatilag az töltötte ki, hogy eleinte egy bankrablás közben több részen át azon megy a hisztizés, hogy mezítláb üldögélnek-e a kanapén, aztán meg a hajánál fogva előrángatják a teljesen indokolatlan Gandía-szálat.
Eleve a szabadulása is gáz volt, azon meg már csak röhögni tudtam, amikor egy csarnok közepén négyen nem tudták gépfegyverekkel eltalálni. Voltak tök élvezetes pillanatai a szálnak, de azért vehették volna kevésbé terminátorra a figurát.

Emellett azért még mindig erős a sorozat, gyorsan ledaráltam, és pl. Sierra egy nagyon eltalált karakter, de jóval többet vártam az évadtól. És hogy Arturót minek kellett beszuszakolni a 3-4. évadba, azt sem értem, én nagyon jól meglettem volna nélküle.

Kati néni - 2020. 05. 29. 21:28

Nekem sem jöttek be a szappanos mellékzöngék. Igazából tetszik ez a második (avagy harmadik-negyedik évad) etap is, a Dark meg a Stranger Things mellett ez a legeslegeslegkedvencebb tartalmam a Netflixen, viszont szerintem már nagyon rezeg a léc, mintha átugrották volna a cápát valahol és olykor attól féltem, hogy önmaga paródiája lesz a sorozat, mert annyira valóságtól elrugaszkodottnak tűnt egy-két fordulat, hogy ihaj-csuhaj.

Már alig várom az ötödik évadot! És még legalább egy ÉVET kell rá várni? Nemá!

Najwa Nimri fenomenális mellesleg. A fiatalok meg nem is olyan erős színészek, Tokió pláne nem, ellenben Nairobival, aki übermegajó (volt).

Kíváncsi vagyok még, hogy
a) a transzszexuális fiúlány mit művel majd? Átveszi Nairobi helyét? Nagyon úgy tűnik.
b) Öööö… a “tégla a csapatban”-fordulatot még nem lőtték el, ezért sejtem, hogy Rio Sierra kémje lehet.
c) hová lehet ezt még az ötödik évadban húzni?

Így mellékesen megjegyzem: a werkfilmben a készítők elmondták, hogy milyen büszkék a sorozatra, mert az jó arányban keveri az akciót, a thrillert, a drámát meg a szerelmi szálakat. Hát, kevesebb epizódszámmal és kevesebb rózsaszín melasszal jobban meglettem volna.

heidfeld - 2020. 05. 30. 11:17

3 töltelék rész, felesleges drámázás. Utóbbi, más sorozatnál is akad, de hibáztak. Pár színész szintje, egyszerűen nem elég…
Fokozni kell a drámát , a tétet. Aki látta, Vis a Vis 3-4. évadját tudja, milyen extrém dolgokra kellett lapot húzni.
Utóbbi 10-15 évben, rengeteg 1-2 évados, spanyol széria akadt. Párat eleve ennyire terveztek A Móló, A Pestis, de fent említettet , 3-4 évadra.
Meggyőződésem, itt sem többre. De a váratlan népszerűsége viszi tovább, ami nem baj, sőt! Pénz is lett rá, így kellemes szórakozás, néha meglepő, jó húzásokkal, de fárad.

Deny - 2020. 05. 30. 14:32

Nekem is ez volt a leggyengébb évad eddig, de nem érzem úgy, hogy fáradna a sztori, legfeljebb nem a legjobb eszközöket veszik elő. Már többször is leírtam, hogy nekem nem a szappannal volt gondom, hanem, hogy idén nagyon rámentek a gagyi akciófilmes klisékre (ld. golyóálló Gandia). Ez valamennyire levont az élvezhetőségéből, de továbbra is ez az egyik (ha nem a leges-) legszórakoztatóbb sorozat, amit valaha láttam. Imádom.

@heidfeld: Érdekes, hogy felhoztad a Vis a Vis-t, mert nekem pont a 3-4. évad volt csalódás. Oké, felemelték a brutalitást, és senki nem volt biztonságban, de szerintem a minőség inkább csak romlott, és nem csak Maggie Civantos hiánya miatt. Kb. csak Najwa jutalomjátéka miatt volt értelme. A spinoffról meg ne is beszéljünk, az is csak utóbbi miatt értékelhető. Én ott szívesen beértem volna azzal, ha nem folytatja a spanyol FOX, mert csak lehúzták az egyébként 10/10-es első két évadot. Itt még ezt nem érzem, viszont remélem, hogy a berendelt évadoknál nem mennek tovább, nehogy hasonló hibába essenek.

Anna - 2020. 05. 30. 19:25

Najwa Nimri ebbe a sorozatban is odatette magát!

Timi - 2020. 05. 30. 20:24

Én ezt már korábban írtam, de ide is: szerintem is az egyik leggyengébb évad volt, de szerintem is van még a sztoriban és nem fárad, csak jó lenne ha nem lenne ennyi töltelékepizód és nem csak az utolsó 3-4 részben robbantanának igazán.

Off:

@Deny: szerinem is a 3. és 4. évad volt a leggyengébb a Vis a Vis-ben, szerintem Maggie Civantos hiánya nagyon meglátszott, azon Najwa sem segített. A Spin-off eddig szintén eléggé értékelhetetlen számomra, de legalább Najwa és Maggie is benne van.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz