login |

Pilot-mustra: The Secrets She Keeps – 1×01

2020. 05. 29. 16:00 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, pilot-mustra,

Könyvadaptációk esetében, ha thrillerekről vagy más, rejtéllyel is operáló átívelős történetekről van szó, akkor mindig nehéz egy pilot alapján megítélni a sorozatot, ugyanis az inkább csak bevezetést nyújt, hisz sokszor csak az első pár fejezetet adaptálja, egyes fontos szálak vagy karakterek még meg sem jelennek, és előfordul, hogy nem kristályosodik ki az sem, amire valójában fókuszálni fog a történet.

Ennél a pár hete indult ausztrál sorozatnál is ezt éreztem. Az itthon Dédelgetett titkok címen megjelent Michael Robotham-regény adaptációja kapcsán még annak sem néztem utána, hogy milyen műfajt fog képviselni, hogy szimplán dráma lesz-e, vagy bűnügyi, neadjisten thrilleres aspektussal is rendelkezik, inkább csak belevetettem magamat a világába, és a kritika megírása után a második részben is meg fogok mártózni, mert kifejezetten érdekelni kezdett, hogy mire megy ki a játék.

THE SECRET SHE KEEPS – 1×01 – 7/10

A sorozat két középponti figurája két terhes nő. Egyikük már kétgyerekes anya, mamiblogger és egy kifulladófélben lévő, vagy legalábbis annak tűnő házasságban él, bár nem tudni, hogy a férjének vele van-e baja, vagy azzal, hogy jön a harmadik gyerek. Másikuk pedig egy egyedülálló pénztáros, aki gyerekét egy korábbi vetélése után várja, és amellett, hogy nem nagyon van a képben apa, valamilyen rejtélyes okból előbbi megszállottja lesz – legalábbis mintha irigykedne és kiemelt figyelmet szentel neki, olykor még a házát, a magánéletét is megfigyeli titokban.

A két nő ugyan bolti körülmények között találkozik egymással, de a pilotban (még?) nincs igazán közöttük semmilyen kapcsolat, így a kezdő rész inkább az ő, illetve környezetük felépítésére koncentrál, mely kapcsán nem nagyon látni figyelmeztető jeleket, amik arra utalnának, hogy valami nincs rendben – kivéve persze azt, hogy Agatha-t valamiért nagyon érdekli Meghan. Ja, és mellékesen: az anya kommentekben elég komolynak tűnő, fenyegető üzeneteket kap.

Tudom, mivel még a spoilereket is kerülnöm kell, amit leírtam, nem sok, ilyesmire nem nagyon fogja felkapni az ember a fejét, ha ajánlót olvas, de biztos vagyok benne, hogy a folytatásban jobban ki fog bomlani a történet, és ki fog derülni az is, hogy hol kell keresni azokat a titkokat, amiket a cím szerint dédelgetnek a szereplők.

Az biztos, hogy bár csak sejtetnek dolgokat (vannak flashforwardszerű snittek is, amik baljóslatúak), valamiféle feszültség mégis ott bujkált a képsorokban, és érezni, hogy pszichológiai szempontból fogják megközelíteni a boncolni kívánt témákat, illetve kapcsolatokat.

Abszolút tisztességes volt a kezdés, és elkezdtek érdekelni a karakterek is, mondhatni ennél többre nem is nagyon számít az ember egy kortárs könyv adaptációja esetében: az érdeklődés felkeltésére sor kerülni, lapoznék azonnal tovább a második fejezethez, nincs semmi okom rá, hogy letegyem az olvasnivalót. Bízok is abban, hogy a The Secrets She Keeps meg fogja hálálni a bizalmat.

Egyedül talán azt sajnáltam a kezdésben (azon kívül, hogy még tapogatózok annak kapcsán, hogy merre megy a sztori, de amit láttam, az felkeltette a figyelmemet, kifejezetten intriguing volt), hogy a rész végi csavart elég hamar kitaláltam, már, ha bármit is ki kellett találni rajta, valamiért egyértelműnek tetszett, így a pilot zárása nem csúcspont volt számomra, hanem inkább egy kötelezően lefutandó kör.

3 hozzászólás Ne habozz!

Divide - 2020. 05. 29. 18:34

Ezek alapján mondjuk adódik egy elég kézenfekvő tipp, hogy mi az a nagy titok, remélem, azért “annál” fantáziadúsabbak voltak.

winnie - 2020. 05. 29. 19:11

szerencsére többes számban van a címben a titok, szóval nem csak egy van:)

gromit - 2020. 09. 04. 15:26

“a rész végi csavart elég hamar kitaláltam”
van/lesz, aki nem? :) annyira nagyon adja magát, tényleg.

megnéztem az első részt. nem rossz, de nem is kiemelkedő. még maradok, érdekel (még) mire megy ki a játék

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz