login |

Pilot: The Great

2020. 06. 02. 21:20 - Írta: human

29 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Annyira orosz!? Minden képtelenség, ami ugye hozzáköltött dolog a történelemhez, igaznak tűnik az oroszok neten folytatott ámokfutása alapján. Az HBO GO-s premier után ma tévébe is befutott a Hulu idei újonca, ami talán le sem tagadhatná, hogy a The Favourite írójától (és díszleteiből?) érkezett.

Röviden összefoglalva a The Great (sok) fikcióval feldúsított, történelmi alapokra építkező sorozat, ami a 18. századi Oroszországban hatalomra jutó II. Katalin korai éveiről szól, vagyis azt költi nekünk, mert olyan abszurd és képtelen, hogy nyilván nem így játszódott le semmi – ha valakit érdekel, a Wikipédia-cikk elég részletesen kifejti a valóságot, vagy ott a Catherine The Great tavalyról.

Konkrétabban a sorozatról: a főhős egy romantikus fiatal nő, aki összeházasodik Péter cárral. Katalin azt hiszi, hogy révben ért, közösen lángot csiszolnak a szerelem szikrájából, ehhez képest a cár egy elkényeztetett gyereknek tűnik, akinek nem való a hatalom a kezébe. Erre lassan Katalin is ráébred.

A bevezetőt pedig teljesen komolyan lehet venni, a sorozat sokkal inkább a komédia felé kacsingat, csak épp az abszurd humor mellett a feketét részesíti előnyben, főleg amíg azt mutatja be, hogy milyen romlott az orosz vezetés Péter keze alatt, és a The Great műveletlenségüket is kiemeli. Ugye II. Katalin alatt sokat javult Oroszország megítélése.

A főszereplő szépen lassan rájön, hogy a romantikus álmaiban nem Péterrel levő kapcsolatát, hanem az országgal valót látta, azét amitől meg kell szabadítania a férfit. Csak ez nem olyan egyszerű, így indulhat az összeesküvés. Kíváncsi vagyok hova viszik. Ahogy az is érdekes lehet, hogy miképp lesz dörzsölt nő a naiv Katalinból.

Ami viszont mindenképp parádés, az a kidolgozás. Remek díszletek, sok statisztás jelenetek, ez bizony nem csak a színészek miatt kerülhetett sokba a Hulu-nak. Nem tudom mennyire jött be a presztízs-tervük vele, annyira sok beszédet nem látok a a sorozatról, de technikailag le a kalappal a sorozat előtt.

A főszereplő Elle Fanning/Nicholas Hoult-duó pedig kifejezetten jó. Főleg előbbi, bár Hoult nyilván nehezebb helyzetben van az empátiát egy másodpercre sem követelő borzasztó cár alakításában, de ez megy neki, amikor a könyvtárban előbújik a tényleges rosszindulat a “móka” alatt, az hatásos.

Igazából az előzetesek után nem mondhatom, hogy a komoly téma sötét humorú csomagolása meglepetés, de az első két rész sima 8/10. Kár, hogy a kosztümös stílust igazából 1-1 film hosszúságra tudom csak tényleg szeretni. Vagy másfél, ha Kubrick mesterművére gondolok.

29 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2020. 05. 17. 02:03

2 rész után: nem látok benne semmi komédiát. Épp hogy elég kamaradrámásra vették a figurát, és néhányszor groteszk, elmebeteg jelenetek és megoldások fordulnak elő, de nevetni nem lehet rajtuk. Ez nagy szerencse, mert a “komédia” műfaj miatt alig mertem belenézni. Így viszont – eddig legalábbis – tetszik.

pali - 2020. 05. 17. 11:50

Huh, neked azért elég érdekes lehet a humorérzéked! Vagy inkább nekem? Péteren azért van mit nevetni, bár tény nem túl PC poénok! :D
Szerintem pedig tök jó a sorozat, a színészek is remekek! Mondjuk így 8 rész után jó lenne ha valami konkrét is történne :)

Python - 2020. 05. 17. 17:52

Nem egy klasszikus drámasorozat, az már biztos! :P ;)
Viszont tényleg igen jó (baromi jó… ;) ) a humorfaktor az egész évadban, és Elle Fanning tényleg igen jól hozza a fiatal Nagy Katalint. Összességében én adok rá egy 7,5/10 minden zokszó nélkül. Viszont aki egy klasszikus történelmi drámát keresne benne az bizony csalódni fog!

e-batta - 2020. 05. 18. 11:48

Én istenien szórakozom rajta, most tartok a 8. résznél. Tele van sziporkázóan bizarr jelenetekkel, amelyeken kénytelen vagyok hangosan nevetni. Elle Fanning már rég túlnőtte a nővérét, de leginkább Nicholas Hoult alakításán vidulok nagyokat, elképesztően jól hozza az identitászavaros cárt. Természetesen egy csepp köze sincs a valódi történelemhez, de akár így is történhetett volna.

Python - 2020. 05. 18. 16:14

@e-batta: Úgy mondanám, hogy cseppnyi valóságtartalma van minden egyes résznek, de kb. 5-10%, és a valós eseményeket fordították ki egy groteszk, de nagyon vicces alternatív valóságban! A sorozat humora zseniális szerintem is! ;) :) Elle Fanning brillírozik a Katalin szerepében, Nicholas Hoult pedig tényleg jól hozza az uralkodásra alkalmatlan idióta Pétert, aki egy gyermeteg p…fej…! :P :D Mindenféleképp egy üdítő színfolt lett ez az évadnyi agymenés. Akik jókat akarnak nevetni, mindenképp ajánlott! Sokkal jobb lett, mint azt elsőre gondolni mertem volna. ;)

picipetrus - 2020. 05. 19. 14:13

Imádtam, rá is ment a hétvégém erre és a Normális emberekre. A humor mellett a kosztümök is meseszépek, csak annyit tudok mondani, hogy Huzzah!

idarpidi - 2020. 05. 19. 14:14

Rég láttam ilyen szórakoztató sorozatot. Tényleg senki ne akarja a történelmi hűség miatt nézni, nem arról szól, de nagyon jó kikapcsolódás és tényleg nagyon vicces. Elle Fanning meg Hoult zseniális.

FrankLuck - 2020. 05. 20. 07:24

Nálam a klasszikus történelmi dráma instant kasza, bele se nézek ilyesmibe. Ebből tegnap három rész csúszott le, ami bőven a maximum fölött van, amit egy nap ugyanabból a szkriptelt soriból fogyasztani bírok (általában sokból nézek egyet) és alig várom, hogy végezzek a melóval, hogy folytathassam. Szóval a történelmi téma ne riasszon el senkit, a humora mindent visz.

clegane - 2020. 05. 21. 14:46

ez egy nagyon kiváló sori!
nagyon groteszk a humora, meg néhol elég keményen setét, de igazából szerintem működik komédiaként és drámaként is, amit elég ritkán látni!
csak ajánlgatni tudom.

Marcipáncica - 2020. 05. 22. 14:01

Nekem nagyon bejött ez a sorozat. Két nap alatt ledaráltuk, hihetetlen furcsa humora van és eszméletlen jó a két főszereplő (igazából a többiek is) benne.

Irgalmatlan jól sikerült! Bármeddig nézném még. A humora, a meglepő zeneválasztások… úgy összességében minden zseniális. Egy kérdés: mi az a szó és milyen nyelven van amit mindig kiáltanak kvázi “hurrá” jelentéssel?

Geza Kovacs - 2020. 05. 22. 22:50

Mostanra néztem végig. Ahogy halad előre, egyre kevésbé vicces, egyre inkább dráma. A végére szinte már egyáltalán nem vicces, max. formabontó dráma. Nagyon jól kitalálták. Nehéz elhinni, hogy csak minisorozatnak szánták. Ha az lenne, kár, de akkor csúcsteljesítmény marad.

irgum76 - 2020. 05. 25. 11:04

engem elriasztott a történelmi, álltörténelmi megjelölés
de annyi dicsérő kommentet olvastam, hogy gondoltam belenézek
abszolult pozitív csalódás tényleg remek színészi játék és hatalmas enyhén abszurd poénok
legalábbis az első két rész alapján

danonino1984 - 2020. 06. 02. 21:18

Elborult egy sorozat, de nagyon szeretjük :)

Alterego9 - 2020. 06. 02. 21:28

“Ugye II. Katalin alatt sokat javult Oroszország megítélése, így…

…A főszereplő szépen lassan rájön”

Lemaradt egy sor vége, vagy csak becsúszott egy fölösleges enter?

human - 2020. 06. 02. 21:39

” nagy szerencse, mert a “komédia” műfaj miatt alig mertem belenézni”

vajon mire gondolsz, ha a komédia szót hallod? nyilván nem egy Will Ferrell-mű, de például a Dr. Strangelove is komédia.

TeddyK - 2020. 06. 02. 22:24

Ledaráltam a hétvégén, és nagyon is tetszett.

A két főszereplő közötti interakciók az unalmasnak tűnő töltelék részeket is feldobják. Sikeres casting, sikeres forgatókönyv, sikeres író.

Nem működne szerintem egy második évad, ha nincs benne Nicholas Hoult karaktere. Két, vagy akár 5 rész erejéig nem lenne értelme őt visszahozni. Habár a többi karakter is hozza a szórakoztató formáját, nem menne ez a cár nélkül. Elle Fanning, pedig imádnivaló. 8,5/10 nálam.

Löfli - 2020. 06. 02. 22:38

Imádtam! :) Dispatches from Elsewhere után másik kedvenc újonc. Elle Fanning és Nicholas Hoult párosa parádés, szerintem a humora is teljesen rendben van a sorozatnak, a csernobilos poénon kiégtem. Csak ajánlani tudom, bár nyilván nem mindenkinek fogja bevenni a gyomra.

Mondjuk az a maci CGI elég csúnya volt.

kinezer - 2020. 06. 02. 23:03

3 emelettel a The Favourite felett van.
Remek, groteszk, vicces. Egyetlen dolgot tudok felhozni,
az elejen tulsagosan szinpadra irt a dramatirgia, de aztan elmulik.

Johet a folytataa

Hallak65 - 2020. 06. 02. 23:05

Nálam a történelem hűséggel együtt ment a kukába. Akartam szeretni, de így nem megy. Miért nem találtak ki egy fiktív uralkodót akkor már? Plusz a hajamat tépem evvel az állandó “diverse” castingokkal.

Florabell - 2020. 06. 03. 00:22

Nagyon bejött, a The favourite őrültsége keresztezve egy profi kosztümös drámával.A karakterek meg mind szuperek.Nagyon drukkolok,hogy legyen második évad. A Favourite amúgy nem tetszett,mert nem lehetett kötődni a pszichopata karakterekhez,de ez sokkal néző barátabb.

Edrick - 2020. 06. 03. 01:17

Szórakoztató, és nagyon jó, hogy a fekete humort annyira komolyan veszik, hogy mindig állítanak vele szemben egy véresen komoly ellenpontot, amin már nem nevetek. Viszont ez így 50-60 percben hol nagyon tömény, hol pedig unatkozom. Pedig a részletek minden pontjára érdemes odafigyelni (az év eleji Doctor Who után Sacha Dhawan számomra az év meglepetése), és mégis csak 4 részt láttam eddig, nem egyet több részletben. Amennyire jó, és amennyire hasítanak a párbeszédek meg kiváló Hoult és Fanning, annyira nehezen csúszik.

perelli - 2020. 06. 03. 07:00

Annyira orosz?! Nem.

heidfeld - 2020. 06. 03. 07:36

Profi kosztümös dráma, abszurd őrültségekkel, jó párbeszédekkel, többnyire remek színészekkel. Néha leül, pedig igazán érdemes figyelni a részletekre. Pár karakterből, többet is ki lehetett volna hozni.
Jól szórakoztunk, de halálra nem kellett magunkat nevetni. 5 évad lehet? Esetleg, idősebb színészekkel is, ugorva az időben. De a Cár karaktere nélkül, nem igazán látnám értelmét.. Oké, el vagyunk rugaszkodva a történelemtől, így bárki felbukkanhat.
Erős 7/10.

totoro - 2020. 06. 03. 09:00

Nálam az év pozitív meglepetése ez a sorozat, simán az idei top 3-ban van. Intelligens, polgárpukkasztó, meg tud lepni, a színészek brillíroznak. Történelmi hűség az persze látványosan nincs, de nem is ez a cél, ez egy gátlástalanul görbe tükör az emberi gyarlóság előtt, épp ezért is működik ennyire.

Fegyula - 2020. 06. 03. 11:47

@totoro mindent leírt, nem kell tovább ragozni. Nagyon élveztem, a 9. epizód maga tökély, azon totál kihaltam.
A Kedvenc nem volt kedvenc (azt csak a színészi játék miatt érdemes megnézni), de ez nagyon is.
Én megkockáztatok egy 9/10-t, főleg azért, mert eddig ez az év nem nagyon kényeztetett el.

Thomas - 2020. 06. 07. 21:27

Belenéztem, tényleg elég szórakoztató, annak ellenére, hogy irtózom a kosztümös dolgoktól, Elle Fanning ebben is szuper:) 2 rész gyorsan elment, de fogalmam sincs, hogy folytassam-e. Mondjuk, ha a 2. rész végére meglett volna a cár elleni merénylet, akkor biztosan folytatnám, de sejtem, hogy az egész évadban el kell még viselni, így viszont nagyon hosszúnak tűnik. Lehet, hogy úgy leszek vele, mint Human, hogy csak 1 filmhosszúságig bírom a kosztümöst:)

Marcipáncica - 2020. 06. 15. 09:24

@Thomas – szerintem ez a sorozat csak Nicholas Hoult karakterével együtt működik, tehát nagyon remélem hogy nem tüntetik el még egy jó ideig.

horka - 2021. 11. 29. 23:43

Jócskán benne a második évadban: _nagyon_ kellemes kis sorozat. Üdén morbid cucc, kimagasló színvonalon megoldva. Csak ajánlani tudom, mindenkinek.

Python - 2021. 12. 27. 23:01

A 2. évadról: Bármennyire is meglepő, de van olyan jó mint az első évad volt. Igaz ennek történelmileg már annyi köze sincs a valósághoz, mint az elsőnek volt.A sorozat szarkasztikus humora továbbra is valami zseniálisan jó! :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz