login |

Control Z: vége az 1. évadnak

2020. 06. 03. 21:37 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: kritika,

Hamar berendelte a Netflix a CTRL+Z második évadját (a pilotkritikánk), amiben a mexikói állami suliban történő hackertámadás és a közvetlen utána történtek következményeit mutathatják majd meg. Kicsit 13 Reasons Why-os (na tessék, már megint hasonlítgatok) érzésem van, ahol van egy egész jó első évadunk, amit nem zártak le teljes mértékben, mégis elégedettek lehetnénk, ha így ér véget. De jön az új szezon, ami pont annyira ronthatja a minőséget, mint a Netflix másik, elég sötét tinidrámája esetében.

De ne rohanjunk ennyire előre, mert itt van még az első évad. A sorozat eredetileg a Z generáció irányíthatóságáról szól, hogy a hacker ezt a technológiával annyira összenőtt korcsoportot hogyan tudta befolyásolni, miközben legsötétebb titkaikat leplezi le. Kaptunk ehhez egy egész ígéretes és karakteres főhőst, rengeteg eltérő és titkolózó karaktert, na meg egy rendkívül feszült osztályt.

A pilpt után színvonal ugyan némiképp visszaesett – ezt leginkább a főhős miatt mondom -, de még így is egy egész korrekt évadot kaptunk. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Térjünk is rögtön a lényegre: mekkora beetetés volt Sofia nyomozói képességeinek bemutatása az évadnyitóban! Utána egész konkrétan egy eset volt, amikor kitalált valamit – a tettest, egyébként végig elvolt a saját magánéleti problémáival, és nem volt olyan, mint a premierben, hogy apró részletekből kitalál elég komoly történeteket mások életéből. Cserébe az apja életben léte és a szerelmi háromszög foglalkoztatta – na meg egyszer el is rabolták.

Végül sikerült lelepleznie Raúlt, aki bosszúból az iskola informatikusának segítségével osztotta meg barátai legféltettebb titkait. A hetedik epizódot neki is szánták, ott derült ki, mit miért és hogyan csinált. Nem mondom, hogy nagy shocker volt, mert ha elkezdtem volna agyalni, ki miért tenne ilyet, biztos rájövök. De nem annyira ezzel foglalkoztak, nem akartak apró nyomokat elrejteni, nem találgattak a karakterek olyan erősen és gyakran, mert elvoltak a saját problémáikkal.

Sokkal inkább a támadás következményeivel foglalkoztunk… meg azzal, hogy mennyire erős a bullying a suliban. Luist, a visszahúzódó srácot nem csak szekálták, de leköpték, megütötték, majd kómába is esett, annyira eldurvult a helyzet, amikor az iskola legmenőbb gyereke nekiesett. Sajnálatos módon bele is halt később, amivel próbálták Gerry karakterét árnyalni és  jobb útra terelni, ahol egy érző és megbánást tanusító srácról beszélhetünk.

Szóval a sorozat ha nem arra koncentrált folyamatosan, ki is a hacker, akkor mire? A generáció dühkezelési problémáit sokkal erősebben ábrázolta (borzasztóan rángatózó kamerafelvételeken). Gerry gyakorlatilag halálra verte Luist, az évadzáróban a nagy bulin pedig tömegverekedés tört ki. Csak lestem, hogy ez most mi. Egyik pillanatban kiderült, ki a hacker, majd utána mindenki ütött mindenkit, akit lehet.

Az epizód végén pedig Gerry fegyverével lelövik Javiert, majd szépen lassan eltávolodunk (Raúl láthatóan meglóg), majd kb egy perc alatt a kamera ráfordul az éjszaka kivilágított városra. Hogy ennek az elnyújtott zárásnak mi haszna, nem tudom, mindenesetre Javier haldoklik, Raúl pedig meglógott, így meg is van, mivel folytathatják rögtön a második évadot.

A Control Z lehetett volna jobb, ha komolyabb szerepet kap a nyomozás és kicsit visszavesznek a szerelmi háromszögből, de még így is egy teljesen nézhető széria. Kérdés, hogy az új szezon mivel akar majd lenyűgözni. Újabb titkokkal? Mennyire lesz hihető, ha még egy halom rejtély bejön? Példa van arra, ahol ez sikerült, igazi sokkoló pillanatokat és gamechangeröket hoztak, de van olyanra is, ahol nem igazán, és inkább volt erőltetett, mint hatásos. Meglátjuk majd.

1 hozzászólás Ne habozz!

Pribi - 2020. 06. 08. 21:58

Eleinte úgy voltam vele, hogy nem tetszik. Unszimpatikus volt sok karakter (főleg Gerry és Natalia).
Aztán azt vettem észre, hogy nézeti magát – mondjuk nem olyan hosszú, kábé 24 óra alatt néztem meg, nem egyhuzamban.
Az elején megzavarodtam, és azt hittem, Sofia a hekker, és látjuk majd a szemszögét.
Utána Javierre tippeltem, de elvetettem az ötletet, amikor már a szereplők is rá gyanakodtak. Aztán jött Raúl, de utána rögtön ki is derült a rész végén, úgyhogy nem volt nagy dolog a részemről.

Az utolsó rész sok volt, sejtettem, hogy ott már a folytatásnak készítik elő a terepet.
Összességében feljebb lépett egy szintet a nem tetszikről, de valószínűleg nem fogom tűkön ülve várni a folytatást.
Engem egyébként zavart, hogy az üzenetek angolul jelentek meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz