login |

Legends of Tomorrow: vége az 5. évadnak

2020. 06. 04. 21:45 - Írta: Necridus

7 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

A Legends of Tomorrow idén elég egyedi módon egy 0. epizóddal mutatkozott be a Crisis of Infinite Earths crossoverben még az év elején, majd csak ezután startolt el ténylegesen az 5. évad melyről itt írtunk bővebben.

Majd egész hamar a talán eddigi legjobb évaddá avanzsált. Visszavettek a bugyutaságból, és megtalálták az arany középutat az eseménydús, drámai szuperhősködés és a vicces stílus közt. Néha egy-egy kínosan túltolt poén akadt még (pl. Nate tánca a fináléban), de bőven elvesztek a remekül sikerült poénok és szituációk közt. És végre nem egy súlytalan bohóctörténet volt az egész, kaptunk erős gonoszokat, valódi drámát, érdekes háttértörténetekkel, csavarokkal, és még így is tudott a saját maga bolondos stílusában létezni.

Ősszel még a negyedik évad fináléjához az utolsó bekezdésekben azt írtam, hogy az ötödik évadban több hősködés, főellenségként Astra, illetve még több történelmi arc várható, ami remek húzás lehet. És így is lett. Igaz, a történelmi figurák csak az évad elején voltak jellemzőek, utána viszont sokkal komolyabb és érdekesebb vonalat vett a széria. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Az alakváltó Charlie-ról ugyanis kiderült, hogy valójában sokkal több, mint amit tudunk róla, ugyanis ő Clotho, az egyik Fate a három közül, aki, miután elpusztította a Loom of Fate-et, menekült testvérei elől, akik ezért bosszút akartak állni.

Mondhatni, hogy beleillik a történelmi arculatába a sorozatnak ez a sztori, hiszen a Fate-ek az európai, főleg görög mitológiában jelenlévő három istennő, akik szövik az emberek sorsát. Clotho, hogy saját akaratot adjon az embereknek, elpusztította a Loom of Fate-et, ezzel azonban olyan problémákat okozott, mint a különféle háborúk, Sztálin hatalomra jutása, stb. Adtak is ezzel Charlie-nak az évad végére egy olyan szálat, ahol megrendül a hite abban, amit eddig képviselt.

Miközben a legendák a Fate-ek ellen harcoltak, több problémával is meg kellett küzdeniük. Ott volt például Astra pokolból (akit a Constantine-sorozatból ismerhetünk), aki leginkább Johnon bosszút állva akarta saját sorsát újraírni. Eleinte ő küldte Charlie testvérének segítségével a Földre a történelmi személyeket, hogy a legendák megküzdjenek velük.

Majd először kényszeresen, végül ténylegesen a csapat tagjává vált, s talán csak onnantól kezdve számított igazán jó karakternek, hiszen előtt csak a pokolban mormogott. Amint a legendák közé került, a folyamatos feszültségben a cinikus énje remek jeleneteket hozott. Ésl ténylegesen látszott idővel, hogy átalakul személyisége és már nem az a velejéig gonosz lány, aki korábban volt.

Astra tehát csatlakozott a csapathoz, azonban más legendák elhagyták a Waverider fedélzetét. Például Ray és Nora, akik végül megtalálták a boldog befejezést egymás mellett. Igaz, hogy az egyik alapító tagja volt a legendáknak Ray, de a maga lebutított verziója volt csak jelen itt, igen ritkán mutatta meg zsenialitását. Nem is bántam, hogy távozik, hiszen a túltolt bugyutaságok középpontjában sokszor ő állt (tavaly meg a Neron-szál eléggé mellélövés volt vele).  Norát viszont annál inkább sajnálom, hogy távozott, hiszen egy remek karakter volt, főleg ebben az évadban.

A tavalyi évadzáróban, miután átalakult az idővonal, Zari testvérét, Behradot kaptuk meg a legendákhoz. aki elsőre nem tűnt egy közönségkedvenc-potenciált magában hordozó karakternek (és igazából a végére se lett az), azonban remek mozgatórugója volt az évadnak. Megismertük az új Zarit, aki saját korában egy influenszer. Egyáltalán nem az a hős típus, konkrétan teljesen ellentéte az eddigi Zarinak, ebből pedig baromi jó jelenetek alakultak. Főleg viccesek, de akadtak jól működő drámai részei is. Meg Constantine-nal is alakul a viszonya. A totemes Zari meets Zari jelenetsor pedig egyszerűen kiváló volt.

Egyiküktől sajnos az évad végén el kellett búcsúznunk, hogy Behrad életben maradhasson. Ez pedig a régi Zari volt, akit Nate épp csak most kapott vissza. Jó volt újra látni, mégis furcsa volt még egyszer búcsúzni tőle, hiszen – legalábbis én – már elengedtük, mikor megérkezett az új Zari. Jövőre tehát Behrad és Zari közösen szuperhősködnek a totemmel. Nate pedig reméljük, nem kap maga mellé egy új legendát, mert Amaya után Zari iránti nagy románca is hiteltelen volt elsőre, hát még ezután mi lenne.

Rajta kívül még két karakter távozott: Astra és Charlie.

Előbbi végre megtalálta boldog befejezését és normális életre vágyik (habár bőven lehet még vele mit mesélni), utóbbi azonban végre először érzi, hogy nem kell menekülnie, így visszatért oda, ahol először találtuk: a saját bandájához. Astra esetében elégedettek lehetünk, teljes lezárást kapott a története, a Charlie-t/Clotho-t alakító Maisie Richardson-Sellers azonban hiányozni fog. Miután a nagyon kedvelt Amaya búcsúzott, most a szintén szórakoztató és szerethető Charlie/Clotho is elhagyja a sorozatot (a színésznő önkéntesen távozott, nem tér vissza új szerepben).

Az évad legnagyobb erénye, hogy miközben tudott humoros is lenni, egy kifejezetten izgalmas, szórakoztató, komoly és cseppet sem súlytalan szállal rukkolt elő. Ezt a tökéletes egyensúlyt bizonyítja például az a rész, amikor Saraék a Supernatural forgatási helyszínére kerülnek, Sara fangörcsöl, majd lassan átalakul a hangulat sokkal komolyabbá, ahol Sara megvakul, s szupererőre tesz szert Charlie testvérével való küzdelem során.

Először szkeptikus voltam az erővel kapcsolatban, azonban a végén nagyon jól sült el. Nem repkedett, nem alakult át, nem lett erős, amik mind a karakter rovására mentek volna (hiszen ő a halandó bérgyilkosként tökéletes, nem?). Helyette rövid látomásai lettek, amikkel könnyedén tudták a történetet továbbvinni – sajnos az évad végén az ereje eltűnt, látása pedig visszatért.

Ezen rész mellett pedig az évad utolsó előtti epizódja még jó példa, amit Marc Guggenheim, az Arrow egykori showrunnerje rendezett. A legendák különféle tévé műsorok szereplői lettek egy új világban, amit a Fate-ek uraltak, de Clotho megegyezett velük, hogy ne öljék meg őket, csak börtönözzék be őket a képernyőkbe, amit olyan agymosott rabszolgasorsú polgárok néztek, mint Gary vagy Mona – igen, sikerült a sorozat két legidegesítőbb karaktert összerakni egy egész részre.

A sorozatnak szerencsére sikerült megtanítania nézőivel, hogy ami itt történik, nem mindig kell komolyan venni, mert a stáb sem tesz így. Az évadzáróban lévő csata is például inkább volt humoros és csak a fun miatt elkészített, mint olyan, amin izgulunk, ki éli túl (ezzel szemben például a zombis, ahol Sarat felfalták, nagyon betalált). A megoldáson pedig igazából fenn sem akadok, hogy az, hogy az egyik istennőt belelöktél a loomba, miért éppen azt és úgy eredményezte, ahogy véget ért az évad.

Nem ez a lényeg. Ha továbbra is tudja tartani ezt a szintet, ahol humoros, de azért komolyabb szálakkal is rendelkezik (mint idén a testvér elvesztése), bőven elégedettek lehetünk.

Sarat pedig elrabolták az űrlények, akik az új évad ellenségei lesznek! Meg az új legenda is kapcsolódni fog hozzájuk. Felteszem a szokásos kérdést: kell nekünk egy új csapattag? Elég nekünk a mostani team, vagy jobb lenne valaki új vérfrissítésként? Esetleg el kéne valakit még engedni? Mondjuk Mick-et, akinek a lányával mintha megalapoztak volna a visszavonulásnak?

7 hozzászólás Ne habozz!

mSO - 2020. 06. 05. 01:50

Mick eddig is csak a háttérben iszogatott, fel se tűnne a hiánya. Maradjon Mick lánya és legyen mindkét Zari. Klónnéni meg Acélbácsi leléphet.

Mom - 2020. 06. 05. 07:19

Szeirntem az évad legjobb része az utolsó előtti volt, ahol a szereplők megjelentek híres sorozatok (Star Trek, Jóbarátok) utánérzéseiben.
De tetszett a Clotho által feldolgozott Cul-de-sac főcímdal is a végén :D

Egyfelől szerintem is visszább vettek a bugyutaságokból, másfelől viszont egyetértek, hogy ez a sorozat metaságán és humorán egyáltalán nem rontott.

Nekem a Behrad-Zari vonal nem annyira jött be. Ezt a szereplő újrahasznosítást egyszer már ellőtték Clothóval, én nem éreztem indokoltnak ezt még egyszer bedobni. Bár az új Zari a végére kezdett kedvelhetőbb lenne, sajnos az eredeti Zarinak sokkal intelligensebb poénokat lehetett írni, ami hozzám közelebb áll, mint a felszínességből fakadóak. De ezen a következő évadban még tudnak fejleszteni, mert az új Zariban bőven van potenciál.

Astrától viszont nagyon örülök, hogy megszabadultunk végre. Nekem nem jött be a karaktere, főleg a Constantine-hoz fűződő viszonya miatt. Szerintem John karakterét eléggé visszavetette ez a vonal, de meglátjuk mi lesz most, hogy már nincs a nyakán.
Mellesleg azt a részt, ahol elmagyarázták, hogy miért is kell bejárnia érte a poklot, azóta sem tudom felidézni. Köze van Astra anyjához, azt tudom, de hogy miért? Na mindegy, azért a Fate-szál (pun intended) megmentette a sorozat gonosz oldalát nekem is.

Összességében nagyon elégedett vagyok, még mindig borzasztóan szórakoztató! És nagyon jól állnak neki ezek a rövid évadok, mert halad a cselekmény, de azért bohóckodni is van idő, közben pedig mégsem érződik, hogy nyúlik, mint a rétestészta.

heidfeld - 2020. 06. 05. 09:22

Nagyon kétélű fegyver, ha évad közben irányt váltanak. Tetőzi a bajt, ha olyan helyre lépnek vissza ahol már többször jártak, de sok újat, már nem tudnak mutatni.
Lényegében, Charlie és Constantine barátai spinoff-ot kaptunk.. Utóbbi miatt, sokan nézik, de én nagyon jól ellennék, hókusz-pókusz nélkül.
Megértem, hogy Charlie karakterének komolyabb szerepet szántak. Mitológiai hátteret, én is ismerem, de nem igazán lehet komolyan venni, történtek fényében.
Nem sok mindennel értek egyet, írással kapcsolatban, de Ray nagyon le volt butítva. Nora távozása, még nagyobb veszteség, de a gonosz énjének elhagyása, talán nagyobb hiba, mint a mostani évad zsákutcája.
Sorozat legnagyobb ereje a lazaság, hogy magukat sem veszik komolyan. Tudatosan, profin építettek a gagyira. Mondhatni: Gagyiság, még sosem volt ilyen menő! C-D-kategóriás szuperhősök, akiket többször leírtak, nem számolnak velük.. No, ezért sem áll jól a szériának, komolyabb stílus.
Fate-vonal, mint komoly ellenség-dologgal is vitába szállok. Nem voltak eléggé súlyuk szerintiek. És még az is hanyagolva volt, hogy vannak szuper képességeik. Ezek használata is takarékon égett.
Igen, túl is lehet tolni, bugyuta dolgokat, de kinek jutoot eszébe, 2000-es évek elejének, egy-két slágeres énekesét, betolni a fináléba??
Oké. Ne legyek, teljesen igazságtalan,”spinoff” fél évaddal: Maisie Richardson kifejezetten jó színésznő. Gideon-Gery párosból, én is néznék egy igazi spinoff-ot, és Mona tényleg idegesítő, de Ramona Young, mint színésznő, bitang jó.
Kér, évad másodi részéért. Nagyon hullámzott a minőség. De, tévedni emberi dolog. Egy zseniális rész biztos jutott. A “klingonok” .. Áhhh.D

levitra - 2020. 06. 05. 14:26

General Low-down Far this outcome

Kplesz - 2020. 06. 07. 00:43

Nekem ez az évad is nagyon bejött. Szórakoztató, hétről hétre vártam. manapság alig követek valamit hétről hétre, de ezt mindig vártam.
Nate mehetne tőlem. Mick nagyon háttérkarakterré vált. Én azt hittem h évad végén ő is lelép.
Mindenképp kell a vérfrissítés. Valami nagyobb volumenű karakter kellene, de aki jól beleillenea csapatba, de azert uj helyzeteket is kialakitana. Constantin jo adaleka volt a csapatnak.
Ha a szint marad akkor meg remélem sokáig folytatódik. A közép rövid evadok tokeletesek. Az egyetlen arrowverse sorozat ami nem ment az agyamra nehány évad alatt. Mondjuk az elso evadat a LOTnak nem neztem meg, nem tetszett.

csakegysrac - 2020. 06. 08. 19:18

A finálé cliffhangere már kifejezetten parodisztikus volt, azt nem kellett volna, ahogy annak is jobban örültem volna, ha az eredeti Zari marad a többiekkel, mert a díszpicsa Zaritól falra másztam, de ezektől függetlenül a finálé a teljes évaddal együtt tartotta az eddigi szintet.

Edrick - 2020. 06. 09. 05:06

Egészen jól megtalálták az egyensúlyt a humor és a félkomolyság-komolyság között. Tavaly talán csak az évadzáróra tudták összeszedni magukat, de most végre se Time Bureau, sem állandó Mona és Gary (igazából ebben a mennyiségben elviselhetőek voltak, ha így maradnak a továbbiakban is, nem lesz gond), és történelmi ellenfelek. Simán a 2-3. évad szintjét hozták.

Ray és Nora kiszállása tényleg szomorú volt, én éltem, hogy Ray mindig mekkora szívvel állt hozzá a problémákoz, a társaihoz, heti szörnyekhez, miegymáshoz. A lánykérős rész volt részemről az évad csúcsa, és ha Mr. Parker továbbra is Ray kvázi öröksége marad (és ez lesz az új Beebo/crossover running joke is?), örülni fogok.

Behradot egészen megszerettem ahhoz képest, hogy mennyire nem szívleltem, hogy majd egy pót-Zariként ugrik be, de tök jól működött. Hiányzik a régi Zari, de ha foglamazhatok így: ő szerintem már túl pozitív volt a sorozathoz, ellenben az új Zari sokszor kiszámíthatatlan, és jobban beillik a sokszor hibázó, félig elkallódott csapatba.

Mick tényleg nagyon a háttérben van, bár jól áll neki, hogy van egy lánya. Remélem, mindketten maradnak, ha már maradnak, de fogadni mertem volna én is, hogy Mick ezzel a szállal fog kiszállni.

És Nate fog kapni valakit maga mellé, akit egyszer az életben nem veszít el? Mármint na. Tudom, hogy sem vele, sem Avával nem foglalkoztak annyit idén, de mindketten hoznak egy stabilan jó szintet, csak Nate-et jó lenne már a haverkodáson túl is boldognak láni.

Charlie kapcsán, hát, Maisie Richardson-Sellers hiányozni fog, Charlie annyira nem. Ebben az évadban jobb volt, mint az előzőben, de Amayához képest szerintem nem lesz zavaró a hiánya. Legalább jó búcsút kapott. Astra szintén. Constantinnál vagyok nagyon kíváncsi, hogy mennyiben fog jól működni a csapattal, ha nem mágiáról van szó. Mármint ő pont az a szereplő, akinek a jelenléte szükségelteti a mágiát, démonokat, varázslatokat, poklot, úgyhogy várom, hogy kiderüljon, mi lesz vele.

Pacsi a készítőknek, remélem, tartják továbbra is ezt a szintet!

@Mom: “Mellesleg azt a részt, ahol elmagyarázták, hogy miért is kell bejárnia érte a poklot, azóta sem tudom felidézni. Köze van Astra anyjához, azt tudom, de hogy miért?”

Astra anyját baleset érte, és meghalt. Constantine megidézett egy démont, hogy feltámassza, de miután ez sikeres volt, a démon lelket lélekért alapon magával ragadta Astrát, és elvitte a pokolba. A tudat miatt pedig, hogy elvesztette saját életéért cserébe a lányát, Astra anyja öngyilkos lett. Astra pedig úgy nőtt fel a pokolban, hogy utálta Constantine-t mindenért, amit vele és az anyjával tett. Éppen ezért, amikor Johnnak lehetősége adódott az előző évadban megmenteni Astra lelkét, Astra nem kért ebből, és inkább a pokolban maradt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz