login |

Pilot: Barkskins

2020. 06. 04. 20:00 - Írta: human

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A National Geographic vadonatúj, szkriptelt sorozata elég nehéz helyzetben van, legalábbis az előzetes alapján ezt gondoltam, de valójában a hivatalos leírásban levő “300 évet ölel fel” dolog ha jól látom úgy értendő, hogy összesen, majd a sok évad alatt, mert az első szezon ezekkel a karakterekkel marad, szó nem lesz a leszármazottaik történetről még itt.

Hogy miről van szó? Az új Franciaország telepeseiről. Ide érkeznek az akkori Franciaország kitaszítottjai, hogy egy új urat ez esetben favágással (a Barkskin jelentése kéregbőrű, avagy a fákat irtó) 3 évig szolgálva földet és helyet szerezzenek maguknak az új világban.

A sorozat azzal dobja fel, hogy a már ott levők, az urak, a franciák és angolok sem vidáman éldegélnek, hiszen jó pár hatalmi játszma zajlik, miközben még az indiánok is folyamatos fenyegetést jelentenek. Sőt, ha ez nem elég, akkor az új világba nők is érkeznek, hogy férjet találjanak maguknak, és letelepedjenek. Sőt, még egy “nyomozás” is zajlik.

Próbáltam a felsorolásnál érzékeltetni, hogy mi is a fő bajom ezzel a pilottal: nagyon zsúfolt, de egyben az érdekes szálakra alig jut ideje a Barkskins-nek. Konkrétan az első részben a két favágó egy nulla, de persze alapozni kell a történetüket. A másodikban kicsit több kiemelést kapnak. Erre ott vannak a férjet kereső nők, akikről másfél rész után nem is tudnék hirtelen többet mondani, pedig vagy 20 percet kaptak.

Ellenben a hatalmi játszma is sekélyes valamennyire, kivéve az eltűnt után nyomozó pasi meg az indián (aki equal, sokszor kiemelve) jeleneteit. De közben még ott a fogadós neje is, aki nyilván tud dolgokat, és összeér majd ezt a két szál. Sőt, minden összefügghet.

Mindeközben szinte végig ásítoztam. Pedig látom, a Barkskins presztízs drámának van szánva, és konkrétan a kicsit hideg erdő, a mocskos díszletek, na meg a szereplők is valahogy minőséget sugalltak. Hát még a beszédük, érdemes bekapcsolni az angol feliratot, ha nincs más.

Mondjuk a mocskos házakra és jelmezekre kitérnék, mert tipikusan látszik, hogy “csak” rájuk dobták a koszt, nem pedig tényleg használtak, belakottak. Olyan jólfésült a sorozat, ha ezt a jelzőt elfogadjátok rá, nem érződik igazinak. Emiatt hihetőnek sem. Pedig Új Franciaország történetében lehet lenne valami, főleg ha olyan karaktereken át mutatnák be, akiknek a sorsa, és leszármazottaiké, érdekel minket.

Értem, hogy a NatGeo miért ilyen sorozatot gyártat, illik a felhozatalukba, szóval amit negatívumnak írok, az lehet a rendes nézőiknek pozitívum is. Mégsem tudok a tökéletes középszer 6/10-nél többet adni.

3 hozzászólás Ne habozz!

Eltiron - 2020. 06. 04. 20:13

“a Barkskin jelentése fatörzs bőrű, avagy a fákat írtó”
Maradjunk inkább a kérgesbőrű-nél, az áll a legközelebb a jelentéséhez. ;)

human - 2020. 06. 04. 20:15

ja tényleg, csak nem ugrott be rendesen :D átírom

monti - 2020. 08. 04. 08:52

hát ez nagyon jó lett, minden percét élveztem

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz