login |

13 Reasons Why: kezdett a 4. évad

2020. 06. 05. 20:50 - Írta: Necridus

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Meg is érkezett a Netflixre a 13 okom volt negyedik, egyben utolsó évadja, mely 9 közel egy órás részből áll – és egy 98 perces záróepizódból. Az első szezon, mind tudjuk, mennyire sikeres lett, és azt is, hogy miért, a második viszont már annál megosztóbbra sikerült, míg a harmadik még több negatív kritikákat kapott. De vajon mi lesz a negyedikkel?

A premiert látva nem fogja továbbra sem felülmúlni az eddigieket az évad, de talán kevésbé lesz logikátlan és önpusztító, mint azon, amiket tavaly és tavaly előtt mutattak be. Idén – ahogy azt az epizód eleji szöveg is közli – a mentális problémákkal, a bűntudattal és drogfüggőséggel lesz dolgunk. Utóbbi nem igazán jelent még meg, de előbbi annál inkább. Ráadásul hallucinációkkal…

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Szóval a gimi utolsó évében járunk, pont Karácsony van, amikor Justin hazajön az egy hónapos elvonóról a Jensen családhoz. Ani és Clay a világ egyik legrosszabb kapcsolatát élik, Jess-t elutasítja Justin, mert önmagára és józanságára kell koncentrálnia, Tony és Zach pedig látszólag nem önmaguk. Előbbi elfojtja fájdalmait, és főként az edzésre koncentrál – főleg, amiért nem lehet újra együtt kiutasított családjával, utóbbi pedig vidámnak mutatja magát, de valójában szörnyen érzi magát. Nem véletlen, hogy Justin hazaváró bulijára részegen ért oda.

Clay és Ani kapcsolata nem csak azért rémes, mert nulla kémia van köztük, hanem mert mindketten titkolóznak egymás elől. Ani azt, hogy el kell költöznie (végül nem volt erre szükség, mert Jesshez költözött), Clay pedig azt, hogy mindenhol Monty-t látja, akit tavaly bemártottak, majd a börtönben megöltek. Vigyorogva, őrült szemekkel. Rémálmai és pánikrohamai is vannak emellett. De úgy tűnik, egy hallucináló karakter nem volt elég, mert mellé társult Jess is, aki pedig Bryce-t látta, miután elégette kazettáját.

Miután Bryce-t, a Liberty egyik tanulóját holtan találták, s az is kiderült, hogy Tyler fegyvert vett, fémdetektoros kapukkal szerelték fel az iskolát, amit most már rendőrök őriznek. Ebből pedig Jess-ből rögtön elő is jött a lázadó, főleg akkor, amikor férfi tiszt kérte őt, hogy álljon félre, mert meg kell motoznia.

Jess mellett még Alex kapott saját történetet, ahol Zach-et megcsókolta, de ő elutasította. De mindkettejük a csapattal együtt el lesz foglalva azzal, hogy titkolják azt, amit tettek. Igaz, egyelőre nem úgy tűnt (addig a jelenetig, amíg a rendőr meg nem nézte azt a felvételt, amikor Clay fegyvert fog Bryce-ra), hogy tényleg nyomoznak utánuk, inkább üldözési mániának nézett ki.

Ezért is éreztem az egész első epizódot annyira mesterkélt drámával telinek. Nem is történt még semmi komoly, még csak az esetet próbálják kinyomozni, nem konkrétan a fiatalokat próbálják lecsukni, de ők már úgy tettek, mintha minden szem rájuk szegeződne és mindenki tudná, hogy ők voltak. Arról ne is beszéljünk, hogy 17-18 éves tinikről van szó, akik lelkileg megtörtek, és mégis olyan magabiztosan mondogatták, hogy elintézik, nem lesz baj.

De gondolom majd az évadban lesz több összezuhanás. Esetleg még egy öngyilkosság? Reméljük, Clay-nél (aki a premierben üvegszilánkkal szándékosan megvágta ujját) azért nem lövik ezt el, mert Hannah után elég elcsépelt lenne, hogy ő is elvágva ereit hal meg.

Megjelent még Winston, aki által felfedték Monty titkát a szexualitásával kapcsolatban. Ő egyelőre adja a rejtélyes, háttérben mindent megtudó zseni manipulátort. Talán ő  számított pozitívumnak az évadnyitóban. Meg jön majd elvileg Diego új állandó szereplőnek, s bár nőtt a szereplők száma, a rész eleji temetős jelenet arra utal, hogy valaki meg fog közülük halni. 

Ez megint az az évad lesz, amivel azért fogok viszonylag gyorsan végezni, mert már véget ért sok más sorozatom idei szezonja, és van időm rá az újoncok bepróbálása előtt. De nem azért, mert annyira felcsigázott volna ez a kezdés, amibe belecsempészhettek volna valami többet, valami olyat, ami igazán beindítja a történetet. Mondjuk azt a graffitit, amivel a második rész indított. Mert így csak rezignáltan fogok rákattintani a “Next Episode” gombra. Azért remélem, ez változni fog, és jobb részeket kapunk. A sorozat megérdemelné.

19 hozzászólás Ne habozz!

damien. - 2020. 06. 05. 21:30

Mar nagyon vartam az uj evadot, aminek lassan a vegere is erek. Tenyleg nem kezdett tul erosen, de engem ez nem zavar. A karakterek, akik mar igazan a szivemhez nottek, szerintem meg evekig elvinnek a hatuk ezt az egeszet (nekem), csak sajnos ezt mar nem nagyon lehet hova fokozni.
De lenyeg a lenyeg, hogy akinek az elozo evad nem jott be, annak ez sem fog, akinek viszont igen, az nem fog panaszkodni. (szerintem)

geroge08 - 2020. 06. 05. 21:37

Őszintén nem tudom, hogy miért folytattam azok után, hogy már a 2. évadot sem szerettem (és ez még finom kifejezés). De aztán jött a 3. évad a gyilkossággal és úgy voltam, hogy adok neki még egy esélyt, bár utólag kiderült, hogy nem érdemelte volna meg.
És tessék, mindezek után a 4. évadnál is itt voltam, ha már úgyis ez a vége.

Nem érte meg. Nem néztem végig minden epizódot, belepörgettem, mert nagyon untam. Komolyan rossz érzés volt ránézni minden epizód elején, hogy 50 perc, mert tudtam, hogy tök sok feleslegnek leszek a szemtanúja.
Folyamatosan azt éreztem, hogy minden próbálja rámerőltetni, hogy valami izgalmas is lesz nemsokára, nézzed-nézzed! Néztem, de aztán a következő epizódban is elhangzott, hogy, de jön az a valami, tarts ki, nem most, de lesz. Tényleg lesz…

A legnagyobb bajom az, hogy egyszerűen túl sok dolgot akartak egyszerre bemutatni, aztán minden elsiklott a másik mellett. A végére már egy karakter se maradt, akinek érdekelt volna a története.

Iskolai lövöldözés? Erőszak? Bántalmazás? Drogproblémák? Gyilkosság? Öngyilkosság? Pánikrohamok? Szexualitás? Gimis dolgok? Családi erőszak?
Jöhet minden! Nembaj, ha nem jutunk el addig, hogy valamit kifejtsünk, majd valahogy meg lesz oldva. Kell minden, mert ez egy tanító jellegű, merész és tabudöntögatő sorozat kell, hogy legyen, hogy ezt ne csináld meg azt se. De azért gyilkosságot ússzanak meg, és vádoljanak meg egy kívülállót, ha már úgyis kapóra jön… De nehogy megöngyilkold magad, mert az még mindig rossz. Emlékezz az érfelvágos jelentre, durva volt, nem? Ja, kivágtuk? Semmi gond, akkor is, hidd el, hogy az volt…

Szerintem ez az egész borzalmasan lett kezelve. Miért nem tudtak maradni az emberi oldalán a sorozatnak? Elképzelem ennek egy HBO változatát, ott simán díjesélyes lehetett volna sokéven át, ha normálisan megírják.
Ehelyett miért kellett ebből úgy újabb Pretty Little Liars szintet kerekíteni?

Nagyon csalódott vagyok. A zárás nekem semmilyen volt, ahogy önmagában az utolsó évad is.

A nagy halálesettel kapcsolatban is inkább csalódott vagyok, mintsem meglepett. Az egyetlen karaktert kellett megölni teljesen indirekt módon, akinek még tessék lássék módon normális íve volt a négy évad folyamán… Csak a végső dráma kedvéért.

Összességében ennyi. Vége lett. Megnéztem, elmondhatom magamról, hogy láttam, de több nem lettem tőle.

Ayrons - 2020. 06. 05. 22:43

Remélem Jess nem éli meg a sorozat véget, ritka egy ellenszenves karaktert sikerült belőle csinalni.

Böbi - 2020. 06. 05. 22:51

Ilyen erős első évaddal rendelkező sorozatot sosem láttam ennyire mélyre zuhanni.A második évadot rettentően vártam, és akkora csalódás volt számomra, hogy szerintem junkie életem során nem igazán tapasztaltam ehhez hasonlót.A harmadik borzalmasabb volt mint a második évad, az új karakter teljesen kinyírta az egészet, mintha egy teljesen más sorozatot néztem volna.A negyedik évad első része után már csak az utolsó két részt voltam hajlandó megnézni, mert a részek nagyjából a semmiről szóltak.Az a rengeteg szenvedés amit a szereplők átélnek, már ha lehet ennyit?! az is teljesen hiteltelen volt.Szerintem teljesen kiégtek a színészek is, mindig ugyanaz a szenvedő szerep, elenyészve láttunk jellemfejlődést.Én csodálkozom, hogy ezeknek az íróknak valaki egyáltalán fizetett ezért.Közhelyekkel teli, borzalmas színészi játékkal megáldott évadokat láttunk.A rettentő nagy húzásukról már nem is beszélve, már meg sem tudtak hatni vele, inkább csak rettentően idegesített hogy miért pont őt, mert a színész előtt le a kalappal, elhittem amit látok a képsorokon.

wondorog - 2020. 06. 05. 22:59

7. rész után valószínűsítem, hogy Justin vagy Tyler fog meghalni, karakterfejlődésben ők ketten voltak a legerősebbek a 4 évad alatt, mindkettőt sajnálnám. Egyébként, mintha zsidó szertartás lett volna a temetés (de nem vagyok benne biztos), nem tudom a karakterek közül kiről derülhetett ki esetleg, hogy zsidó vallású vagy legalábbis a családja.

Bara - 2020. 06. 05. 23:20

Még nem értem az évad végére, de egyenletes minőségnek tűnik az évadnyitótól: baltával verik a néző fejébe a mondanivalót. Csak az első évad volt valamelyest bátor, ott kifinomultabb (bár jellegzetesen amerikai) eszközökkel meséltek. Azóta az “aggódó szülők” jóváhagyását keresik, előre markánsan értelmezett, szájbarágós stílusban.
Metoo Jess nagyon zavar. Az erő nem arról kellene szóljon, hogy hangosan beszólunk mindenkinek, akkor se, ha #girlpower van. Sajnos azt is baltával sulykolják, hogy húú, mennyire kiforrt Jess, így kell erősnek lenni – hát nem, így kell egy rohadt nárcisztikus virágzó királylánynak lenni.
Nem tudom, mi lesz ebből a végére, de fene egye a kompletizmust, nem éri meg az időt.

infinity - 2020. 06. 06. 00:05

Nálam az első évad nyert, az egyik legjobb -persze egyben megdöbbentő, durva, sokkoló is…- sorozatos élményem volt. Aztán a 2. évad már nem jött be annyira, viszont jobb volt mint a 3-4. szezon.

Megnéztem az összes részt, és ha egy szóval jellemezném a 4.évadot az a fura lenne. Sajnos már nem hasonlított magára a sorozat, mintha elfelejtették volna honnan indultak… És ez a színvonalon is meglátszik véleményem szerint. Éppen ezért nem bánom hogy nem lesz több évad, Viszont egyben sajnálom is, Visszagondolva mi is történt, hogyan kezdődött…

Bara - 2020. 06. 06. 10:33

Végére értem. Rossz volt szerintem, de lezárták.
A karakterek története kb összeáll és rendben is van, egyedül Clay szála volt elrugaszkodottan elszigetelt, pl. alig volt reakció a felnőtt világból, ahová pedig sokszor be-betört története, az egyetemi felvételi szál is totál irreális, a farmerdzsekis zsebes jelenetnek sincs utánkövetése, stb.
Az előre értelmezett tartalom, ahogyan a sztorit elmondták, viszont zavart az elejétől a végéig.

damien. - 2020. 06. 06. 16:06

Amikor valaki azt irja, hogy az evad elso resze utan csak az utolso kettot nezte meg, mert a reszek a semmirol szoltak, akkor o mire gondol?
Ha nem latta a reszeket, honnan tudja mirol szoltak?

serjorahbonbon - 2020. 06. 06. 16:21

@damien,én megnéztem mindet, és simán elég lett volna az elso meg az utolsó, annyira nem történt semmi érdemleges.

a túlhype-olt 1. évadban még láttam is vmi értelmet (nem a téma szempontjából, hanem a készítésben), ebben az évadban nulla volt. jó, h vége :)

Rammsch - 2020. 06. 06. 19:33

az 1. évad elég jó volt, a 2. jó… a 3. botrányosan rossz… a 4. évad 1. részébe belenéztem, és elegem is lett belőle…

Never - 2020. 06. 06. 20:23

szerintetek miert nincs szinkron az elso evadhoz? Anyira nem erdekel hogy angolul nezzem meg viszont látom hogy S2 3 es 4hez is van szinkron csak az elsohoz nincs. Cenzura?

Devin - 2020. 06. 06. 22:43

A 2. évad nagyon lerombolta a sorozatról kialakított véleményem, a 3. évaddal pedig el is kaszáltam a sorozatot, annyira sok volt Ani és a logikátlanságok. A negyediknek viszont úgy éreztem, adnom kell még egy esélyt. Meglátjuk, mi sül ki belőle, mindenesetre jobb szájízt nyújtott még a közepes kezdés is, mint amit az előző évad hagyott maga után.

Anit mondjuk nem bántam volna, ha kiírják. Az meg megint annyira logikus volt, hogy Jessica szerint az apja kedveli Anit. A lányt, aki lefeküdt azzal a fiúval, aki megerőszakolta a lányát. Oké…

Amúgy szerintem rohadt idegesítő ez a hallucinációs dolog. Nyilván nem akarják könnyen elengedni a már megszeretett stábtagokat. Azt viszont remélem, hogy a “szellemeket” nem a pánikrohamokkal magyarázzák majd…

Aszti - 2020. 06. 07. 07:38

Számomra is csalódás ez az évad, komolyanvehetetlen, a sztori amire fel van húzva nagyon gyenge, ezzel ennyi részt és ilyen hosszúságban nem lehet megtölteni, max. egy 4-5 részes évad futotta volna ki az eddigiek alapján (7. résznél tartok).
Már a 2. résznél megfordult a fejemben, a 3. meg a torzított hívásokkal meg is erősített benne, hogy műfajt és stílust kellett volna váltani a készítőknek és egy Tudom mit tettél tavaly nyáron-Sikoly hibridet letenni az asztalra, izgalmasabb lett volna az egyszer biztos.
A karaktereket is sikerült elcseszni, mi van itt mindenki varázsgombázik??? Haluznak jobbra-balra, ha csak így tudták visszahozni azt a 2 karaktert akkor szerintem felesleges volt, persze sejtem, hogy a készítők így akarják szimbolizálni a karakterekre nehezedő érzelmi és lelki nyomást, de akkor is, ezt elég nehezen tudom lenyelni.
Összességében eddig csalódást keltő, elhúzott, unalmas évadot látok.

cathy - 2020. 06. 08. 18:03

Gary Sinise volt az egyedüli fénypontja ennek az évadnak meg talán Brandon Flynn, nagyon odatette. Clay szörnyű volt pedig Minette próbálta belőle kihozni a maximumot. Ani meg szót sem érdemel. :D :D

B - 2020. 06. 09. 12:20

Nem tudom, miért mindenki ilyen negatív az új évaddal kapcsolatban. Én tegnap néztem végig és tetszett. Persze, nem volt olyan jó mint az első évad, de nagy általánosságban ez így szokott lenni a sorozatoknál. Tudtam kötődni a szereplőkhöz, vegig kísérhettem jó pár jellem fejlődést, és kijelenthetem, hogy aki csak az első meg az utolsó részt nézte meg, nem látott semmit. Nekem a második és harmadik évad is tetszett, azért valjuk be, nem sok sorozat érint ilyen témaköröket, persze voltak elcsépelt és klisés pillanatok, de összegzésében tetszett a sorozat, nekem nem okozott csalódást:)

Drea - 2020. 06. 09. 19:54

Én szerettem ezt a sorozatot a mélypontjai ellenére is. Nyilván az első évad a legjobb, de a többi sem annyira katasztrófa. Számomra a harmadik évad volt a legrosszabb és Ani karaktere. Egyáltalán nem hiányzott volna a negyedikben sem. A negyedik valóban furcsa és nyomasztó, túl sok minden történik, de olyan témákat érintett megint, amiket tényleg nem látunk gyakran így megjelenni, a lövöldözést is meg mérték lépni. Sajnáltam, hogy vége és Brandon Flynn tényleg elvitte ezt az évadot.

cathy - 2020. 06. 09. 20:03

Nekem a színészekkel továbbra sincs különösebb bajom, inkább a forgatókönyv felett vesztették el az irányítást. Az első tökéletes példa volt a forma és tartalom összhangjának, a többi már inkább csak a tartalomra fókuszált a formára nem (lásd a 3. évad kuszasága). Ezért volt nekem súlytalan a 4. mert még kevésbé tudta eldönteni hogyan szóljon ezekről a problémákról. Az talán jó irány volt, hogy Clay beszélgetései kapnak fókuszt Elmannal, de mégsem azt helyezték súlypontra, pedig az összes részben azok voltak a legtökéletesebb jelenetek. Szegény Grace Saifot rendesen sajnálom, mert Ani egy nagy nulla, hiába van ebben a színésznőben potenciál, semmit nem tud ebből a figurából megmutatni mert nincs mit.

zoli221 - 2020. 07. 18. 13:45

Csak az utolsó 2 rész kellett volna az évadba, a többi bohóckodás :(Kazualitás, logika, konzisztencia, hallucinációk 0, Gary Sinise, a prom invitek az Eli Manning beszélgetés 10, Clay minden hisztije és narrációja nagyon cringe+megtanultak teleportálni is? :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz