login |

Snowpiercer: 3 rész után

2020. 06. 05. 19:25 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: kritika,

– Authoritarian states usually control their own drug trades.
– Snowpiercer’s an ark. It’s not an authoritarian state.

Imádom a Snowpiercer világát. Imádom, hogy mennyi lehetőség van benne. Imádom, hogy az extrém körülmények ellenére teljesen olyan, mint a való világ. Imádom, hogy megvan arra a lehetőség, hogy minden részben újabb és újabb dolgokat fedezzünk fel benne, legyen szó akár a vonat kocsijairól, az Örök Mozdony működési elvéről, a vonat történelméről, a megszűnt világról vagy a mostani világról.

Piszkosul bejön, hogy egy egész világot préseltek szűk vonatkocsikba, és mégsem klausztrofób a sorozat, és minden részben egyre nagyobb és nagyobb lesz az “univerzum”, de azért vigyáznak arra, hogy el ne feledjük azt, hogy mégiscsak egy zárt világot, közösséget látunk, ahol nagyon nem egyszerű feladat megóvni az egyensúlyt, a működteti ezt a mikrotársadalmat.

Ezért is kár, hogy maga a sorozat rohadt unalmas.

Nyilván éreztem már a második rész után is, hogy ki fogok szállni, de mindenképp akartam írni egyet róla, ezért úgy volt korrekt, hogy megnézem az 1×03-at is, hogy ne a múltból véleményezzek. Pedig tényleg nagyon vártam a sorozatot (igen, szeretem a világépítősöket), és művészetnek érzem, hogy sikerült a készítőknek elérniük, hogy ennyire érdektelennek találjam a végeredményt.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A 3. részben is folytatták az előző epizódok koncepcióját, nagyon látszik, hogy apró lépésekkel akarnak előre haladni, és minden részben mindenből adni egy szeletet nekünk, mert feltételezik azt, ami nálam is megvan, hogy a néző beleesik a világban, elkezd csüngeni rajta, és az elé rakott morzsákat mohón felszippantja.

Ezúttal is volt történelemlecke, flashback, vezetői szál, Wilford-mitológia, Tail Section-sztori, elhárítandó kinti világos probléma, új vonatkocsi, társadalmi körkép, szokásbemutatás, új infók a világról, minden. Meg persze nyomozás, ami most jobban dominált, mint az első két részben.

Én is simán beleesnék a világba, de míg az egy dolog, hogy a történet semmi izgalmasat nem mutat, a nagyobb baj, hogy a karakterek rémisztően semmilyenek.

Pedig mennyi kisebb-nagyobb szereplővel dolgoznak! Hmm, lehet, hogy ez a baj? Nem tudom, de elég fura, hogy Daveed Diggs-ben minden megvan, hogy életre keltsen egy érdekes figurát, de Layton-ban a világon semmit sem látok, ami megfogna. A többiekben sem nagyon, egyedül a protokoll droid, PR-os, ÚjWilford Melanie tűnik érdekesnek, az ő munkájáról, az egész történetéről bármi érdekelne. (Nem adja magát nagyon az, hogy idővel felfedez valami gyanúsat, és vagy el fog bukni, vagy maga merül alá a vonat világába, nyilván Layton oldalán, hogy az ő posztját Allison Wright karaktere vegye át a kormányrúdnál?)

Az eddigi részek nézése közben mindvégig azt éreztem, hogy a Snowpiercer az a sorozat, ami x rész után kifejezetten érdekessé fog válni: vagy az évad közepére, vagy a jövő szezonra. Tippre, ha az ember időt ad neki, akkor a sokféle történés, részlet be fogja rántani. Ahogy megtelik élettel a világ és nem csak erőltetve fogják felmondani a kötelező ismereteket, sokkal izgalmasabb lesz.

Ahogy írtam, számomra ennyi volt a Snowpiercer. Mármint a nézése, mert 40 percet nem fogok olyasmire szánni hetente, ami csak közepes érdeklődést vált ki belőlem (értsd: olyan 4-5/10 körüli az egész), viszont az biztos, hogy el fogom olvasni, hogy mi történik benne, 1-2 percet megér szinten tartanom magamat, és ahogy írtam, lehet, hogy a 2. évad már sokkal érdekesebb lesz.

17 hozzászólás Ne habozz!

Necridus - 2020. 06. 05. 20:31

Nagyon egyetértek. Nekem is nagyon bejött a lehetőségekkel teli világ (a rengeteg logikátlanság ellenére is), nagyon kíváncsi voltam, mi lesz ebből, de borzasztóan untatott.

A karakterekről szóló résszel is tökéletesen egyetértek. Azt cserébe felfedeztem, hogy itt van a Nevem Earl Stuart rendőrje és a GTA V Trevorja.

A karlefagyasztós rész nagyon érdekes volt, meg a lavinás is jól indult, még a lázadás is felkeltette az érdeklődésem, de ez bőven kevés ahhoz képest, hogy amúgy teljesen untatott a többi jelenet. Én már be se fejeztem a 3. részt.

Pocok - 2020. 06. 05. 20:56

Szerintem nem olyan rossz, mint leírod. A harmadik rész után megcsak mégjobban várom a folytatást.

Legnagyobb bajom a főszereplővel van, szerintem elég gyenge színész.

winnie - 2020. 06. 05. 21:01

nem rossz, csak túl közepes nekem… ez is az a sorozat, ami mellett lehet, hogy maradnék vonakodva, ha nem lenne 50 másik aktuális cucc, amit szívesebben nézek.

de majd meséltek, max visszajövök:)

Cleda - 2020. 06. 05. 21:01

Én is valahogy így érzek. A for effort a világért és a koncepcióért, de nem tudom eldönteni, hogy megéri-e nézni. Vannak jó pillanatai, de összeségében nem nagyon tud lekötni. Nyáron eleve kevesebb sorozatot nézek, úgyhogy egyelőre még gondolkozom a sorsán, de egyre jobban billeg a kasza felé.

human - 2020. 06. 06. 01:18

akinek a világ tetszett, de a sztori nem -> nyomás megnézni a filmet.

piszkosfred - 2020. 06. 06. 21:32

Ezzel egyetertek, es sajnalom. Tenyleg sok lehetoseg lett volna benne, es nekem is bejon a vilag, de ez most nagyon atlagos lett.

Python - 2020. 06. 07. 10:53

Én 2 rész után hagyattam ott, sajnos túl lassú, és sokszor unalmas! Pedig van és lenne benne potenciál!

Tipi - 2020. 06. 08. 15:43

Nèzhető, de a film sokkal jobb

Dani - 2020. 06. 08. 15:49

Igen, jobb egy 2 órás sztori elmesélésében, de amikor ez fog mondjuk a 36. órában tartani, akkor nem biztos, hogy így fogjuk gondolni. A film egy történetet elmesél röviden és felületesen bemutat egy világot. A sorozat sokkal alaposabban mutatja be mindezt, és sokkal, de sokkal összetettebb történetet mesél, összetettebb karakterekkel.

yo - 2020. 06. 08. 21:14

NE!!!!!!!!!!!!!!!!! :(((((((((((((((((((8

Eva - 2020. 06. 09. 15:38

No, csak meg tudtak lepni

bvr - 2020. 06. 10. 12:28

Én úgy látom a sorozat és a film viszonyát hogy nagyon mást vállaltak, és ebből a film jön ki jobban (sokkal sokkal jobban), mert amit vállal azt nemhogy jól megcsinálja hanem kb ezer százalékosan túl is teljesíti. Rögtön mert nagyon ügyesen pozicionálta magát, mégcsak nem is metaforikus film, hanem konkrétan egy metafora (kb. két mondatban összefoglalhatóan, mint ahogy azt a végén a filmben amúgy meg is teszik) Ezzel kapásból érvénytelenít minden (amúgy totálisan jogos!) ellenvetést hogy de hát miért pont vonat, meg ez nem működhet, meg stb. A film szempontjából ezek a gyakorlati kérdések lényegtelenek. Itt inkább az volt a “veszély” hogy ha ez tényleg egy pár mondatos hasonlat akkor az vajon elég muníció-e egy egész estét filmre, és itt jött a készítői tehetség, ami minden stációhoz tudott teremteni egy nagyon jó atmoszférát, valamint nagyon jó ritmusban görgette előre a dolgokat (mindig kellő időben kapott a néző valami újat, akár egy jó akciót, vagy épp egy új, atmoszférikusan megteremtett helyszínt, vagy éppen drámát. És mindezt egy tök jó szereplőgárdával.Tényleg kíváncsian vártam ehhez képest mi lenne a sorozat. És már a pilot is legfeljebb csak olyan 50-50, aztán a második rész legelején elkezdtek műszakisködni hogy vegyünk vissza 12%kal… Oké, akkor ezt teljesen komolyan akarják venni, de így kb mintha valaki szánt szándékkal borítaná magára a kétajtós szekrényt. Azért a második részt még végignéztem katasztrófaturista üzemmódban, de aztán kasza, nem éreztem hogy ezt miért kéne néznem, a karakterek számomra kb nulla érdekességgel bírnak, a nyomozás az önmagában semmi extra, a látvány és az atmoszférateremtés meg fényévekkel marad el a filmtől. Azt sajnálom csak hogy nem igazi Netflix módira egyben jött ki, azért a záró epizódba még belenéznék hogy végül mire futtatták ki az egészet, így majd elolvasom kommentekből.

secret - 2020. 06. 10. 22:40

a negyedik resz full nyomozos, a vege meglepo csak. nem azert, ami tortenik, habem csak kesobbre vartam.

amugy valobam nem tul erdekes, de a vilag miatt nalam guilty pleasure lett. :(

melanie flashbackjet meg elegge varom

Mate4182 - 2020. 06. 12. 11:27

nekem voltak fenntartasaim a cikk elso bekezdese miatt, pedig anno a filmet szerettem

Na, szerencsere mas velemenyen vagyok mint winnie, nekem baromira bejon ez a sorozat.

4 resz utan ez nekem siman egy nagyon eros 8/10

Tomi - 2020. 06. 29. 21:51

Nekem eddig is tetszett, de ez a hetedik rész odacsapott. :) Emelkednek a tétek. Kiváncsi vagyok ez hogy folytatódik. :)

SPOILER

és úgy látszik nem szívbajosak fonotsabb karakterektől se megválni. Melanie nagyon harapófogóba verte magát, mert a taily lázadás most majd egy köketet kap és ezzel együtt az első osztályos coup is készül ellene.

Rapguruz88 - 2020. 07. 04. 07:39

Sajnos nekem se jön be a sztori, a vonat világa persze más téma… Ebben sokkal több lenne, nem is értem a kivitelezest… :(

secret - 2020. 07. 06. 20:32

fuhh, hat ez most csapott visszafordithatatlan guilty pleasure-be

random guy: menjetek, en feltartom oket
15 masodperc mulva
random guy halott

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz