login |

Pilot: Alex Rider – írta Kissur

2020. 06. 07. 15:50 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Anthony Horowitz nagysikerű tinikrimijeit ismét megpróbálják feldolgozni. A negatív visszhangot kapó, számomra is inkább csak elfogadható Alex Rider: Operation Stormbreaker (itthon: 001 – Az első bevetés) film után 14 évvel, a napjaink trendjeinek megfelelően sorozat formában keltik életre a regények főszereplőjét, Alex Ridert. Tény, hogy a történetnek jobban fekszik a sorozat formátum, úgyhogy a bejelentés óta nagyon vártam, hogy elkészüljön.

A Sony, először a brit Amazon Prime-ra felkerülő sorozata kapcsán már az elejétől lehetett tudni, hogy ezúttal a második könyvet fogják feldolgozni, de az alapkoncepció miatt visszanyúlnak az elsőhöz, így egyfajta első-második rész összeolvadása lesz. És ennél jobb dolog nem is történhetett volna!

Alex Rider a könyvben egy 14 éves gyerek, de itt a sorozatban kicsit öregítettek rajta, és ez határozottan kellett. Amikor először láttam a castingot, nem voltam megelégedve, mert nem volt túl hihető 14 évesnek (pláne, hogy a címszereplőt játszó Otto Farrant idén már 23 éves), plusz ennyire fiatal karakter talán kicsit túlságosan hihetetlen.

Ezt valószínűleg az író is belátta, ezért döntöttek a tini személyiség mellett. Egyébként Horowitz sokkal szervesebb része volt a produkciónak, mint anno a film forgatásának.

Szóval Alex a nagybátyjával Ian Riderrel, és annak házvezetőnőjével, Jack Starbrighttal lakik Londonban, mivel a szüleit elvesztette. Iannek látszólag egy unalmas banki munkája van, de egy rejtélyes haláleset kapcsán kiderül, hogy valójában egy titkos kémszervezetnek dolgozik. Alexet fiaként szerette és nevelte, de azért tudat alatt felkészítette őt a kéméletre is. Többek között megtanította aikidózni, és hegyet mászni.

Az üzletember halálának nyomozása közben Ian rábukkan a Point Blanc nevű iskolára, ahová a meggyilkolt milliomos fia járt. Ez viszont a vesztét okozza, mert egy bérgyilkos, Yassen Gregorovich egy parkolóházban végez vele. Láthatóan ismerik egymást, de az útjaik most keresztezték egymást, és ebből csak egyikük távozhatott élve.

Az újabb haláleset miatt Alexet felkeresi a titkos kémszervezet, és bár azt hazudják neki, hogy autóbalesetben hunyt el a nagybátyja, a fiú átlát a szitán, ezért nyomozni kezd. Természetesen megtudja, hogy igaza volt, így hát az Alan Blunt vezette kémszervezet felfedi a lapjait. Alex eleinte ellenáll, de amikor egy szempillantás alatt felforgatják az életét, a fiúnak nincs más választása, minthogy beszáll Blunt kocsijába, és belemegy a játékba.

Az egyetlen negatív dolog, amit fel tudok hozni a kezdéssel kapcsolatban, az talán Alex legjobb barátja, aki rém idegesítő volt, és a második könyvben nem szerepel ennyit. De biztos lesz neki is jelentősége, ha ennyire kiemelten kezelik.

A szereposztásra kicsit visszatérek, mert szerintem a filmben voltak jó választások, más színészek viszont itt lettek inkább eltalálva. Mrs. Jones sokkal inkább tűnik telitalálatnak itt, mint a filmben, valamint Alan Blunt is tökéletes lenne, ha nem lenne körszakálla.

(A filmben egyébként sztárparádé volt és sorozatos vonatkozásai is voltak, szinte mindegyik akkor szereplőt láthattuk mostanság: Alex Pettyfer, Sarah Bolger, Alicia Silverstone volt Jack Starbright, Ewan McGregor Ian Ridert személyesítette meg, Damien Lewis lett Yassen Gregorovich, Bill Nighy pedig Alan Blunt. Szóval elég ütős volt a szereplőgárda, csak éppen a végeredmény túl könnyed lett. Jobban áll ez sötétebb, kicsit komorabb verzió egyelőre a sorozatnak.)

A kezdés korrekt volt. Aki olvasta a könyveket, azoknak mindenképpen ajánlom, aki nem, azok adjanak neki pár részt, hogy megértsék mi miért történik. Összességében mindenképp bizakodó vagyok, még akkor is, ha a pilotra 6/10-nél többet nem tudok adni. De hát nem lehet elvárni, hogy minden puskaporukat ellőjék már itt az elején, főleg, hogy nem pilot alapján került sor a berendelésre, így építkezhetnek nyugodtan.

Egyébként 8 részes az évad, darabja 40-45 perc, úgyhogy maximum 2 nap alatt ledarálható. Én kicsit lassabban haladok, de amint a végére érek, érkezem az évadkritikával, hátha az jobban árnyalja majd a képet.

7 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2020. 06. 07. 19:04

Én a könyvek olvasójaként majdnem 1 nap alatt végig néztem (7 rész ment le 1 nap alatt). Tetszett, jók voltak a zenék, a karakterekkel se volt gond. Szolid 7.5 /10 számomra.

Hellhound - 2020. 06. 07. 20:58

Valahonnan ismerős volt a cím, aztán amikor megláttam az író nevét akkor minden világossá vált. Hivatalos. James. Bond. író. – nekem ennyi elég volt. :D Mostanában a fiatalabb szereplőkkel annyira nem tudok azonosulni a koruk miatt, de azon kívül minden klappolt. A nagybácsi igazán meggyőző volt, a zene is tetszett, és nem is volt túl hihetetlen az akció az első rész alapján. Aki szeret kémkedni a királynőnek, annak ajánlom.

zoliszekely - 2020. 06. 07. 20:58

Gondolom felirat ehhez sem érkezik…

winnie - 2020. 06. 07. 22:20

ha az amazonra gondolsz, akkor nalunk nincs, csak az angoloknál. itthon majd az axn-re vagy a viasatokra jön.

winnie - 2020. 06. 10. 16:47

korrekt volt a pilot, se nem jó, se nem rossz, bárhogy elsülhet, de kell egy rész még legalább. vagy kettő.

Kissur - 2020. 06. 20. 20:41

Végeztem az évaddal. A végére nagyon megszerettem. Nagyon jól adaptálták a könyvet, és az ottani plot hole-okat betömték itt. Látszik, hogy az író tanult a könyv megírása során elkövetett hibáiból, mert szinte az összeset kijavította itt. Remélhetőleg holnap meg is írom az évadösszegzőt.

Enzo - 2020. 06. 24. 00:13

1×01 (pótlás péntekről)

Olvastam az összes könyvet, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy nézzem-e a sorozatot. Azzal már szerzett egy jó pontot, hogy átvették a könyvekből a második kedvenc jelenetemet (a lift-hologramos gyilkosság), aztán utána igazából nem is tudtam felírni semmit a pilotból. Nagyrészt alapozás volt – rendben van a mű eddig, nyilván nem leptek meg nagyon a történések. A főszereplő srác arcát még szokni kell, de alakul a dolog.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz