login |

Pilot: Alex Rider – írta Kissur

2020. 06. 07. 15:50 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Anthony Horowitz nagysikerű tinikrimijeit ismét megpróbálják feldolgozni. A negatív visszhangot kapó, számomra is inkább csak elfogadható Alex Rider: Operation Stormbreaker (itthon: 001 – Az első bevetés) film után 14 évvel, a napjaink trendjeinek megfelelően sorozat formában keltik életre a regények főszereplőjét, Alex Ridert. Tény, hogy a történetnek jobban fekszik a sorozat formátum, úgyhogy a bejelentés óta nagyon vártam, hogy elkészüljön.

A Sony, először a brit Amazon Prime-ra felkerülő sorozata kapcsán már az elejétől lehetett tudni, hogy ezúttal a második könyvet fogják feldolgozni, de az alapkoncepció miatt visszanyúlnak az elsőhöz, így egyfajta első-második rész összeolvadása lesz. És ennél jobb dolog nem is történhetett volna!

Alex Rider a könyvben egy 14 éves gyerek, de itt a sorozatban kicsit öregítettek rajta, és ez határozottan kellett. Amikor először láttam a castingot, nem voltam megelégedve, mert nem volt túl hihető 14 évesnek (pláne, hogy a címszereplőt játszó Otto Farrant idén már 23 éves), plusz ennyire fiatal karakter talán kicsit túlságosan hihetetlen.

Ezt valószínűleg az író is belátta, ezért döntöttek a tini személyiség mellett. Egyébként Horowitz sokkal szervesebb része volt a produkciónak, mint anno a film forgatásának.

Szóval Alex a nagybátyjával Ian Riderrel, és annak házvezetőnőjével, Jack Starbrighttal lakik Londonban, mivel a szüleit elvesztette. Iannek látszólag egy unalmas banki munkája van, de egy rejtélyes haláleset kapcsán kiderül, hogy valójában egy titkos kémszervezetnek dolgozik. Alexet fiaként szerette és nevelte, de azért tudat alatt felkészítette őt a kéméletre is. Többek között megtanította aikidózni, és hegyet mászni.

Az üzletember halálának nyomozása közben Ian rábukkan a Point Blanc nevű iskolára, ahová a meggyilkolt milliomos fia járt. Ez viszont a vesztét okozza, mert egy bérgyilkos, Yassen Gregorovich egy parkolóházban végez vele. Láthatóan ismerik egymást, de az útjaik most keresztezték egymást, és ebből csak egyikük távozhatott élve.

Az újabb haláleset miatt Alexet felkeresi a titkos kémszervezet, és bár azt hazudják neki, hogy autóbalesetben hunyt el a nagybátyja, a fiú átlát a szitán, ezért nyomozni kezd. Természetesen megtudja, hogy igaza volt, így hát az Alan Blunt vezette kémszervezet felfedi a lapjait. Alex eleinte ellenáll, de amikor egy szempillantás alatt felforgatják az életét, a fiúnak nincs más választása, minthogy beszáll Blunt kocsijába, és belemegy a játékba.

Az egyetlen negatív dolog, amit fel tudok hozni a kezdéssel kapcsolatban, az talán Alex legjobb barátja, aki rém idegesítő volt, és a második könyvben nem szerepel ennyit. De biztos lesz neki is jelentősége, ha ennyire kiemelten kezelik.

A szereposztásra kicsit visszatérek, mert szerintem a filmben voltak jó választások, más színészek viszont itt lettek inkább eltalálva. Mrs. Jones sokkal inkább tűnik telitalálatnak itt, mint a filmben, valamint Alan Blunt is tökéletes lenne, ha nem lenne körszakálla.

(A filmben egyébként sztárparádé volt és sorozatos vonatkozásai is voltak, szinte mindegyik akkor szereplőt láthattuk mostanság: Alex Pettyfer, Sarah Bolger, Alicia Silverstone volt Jack Starbright, Ewan McGregor Ian Ridert személyesítette meg, Damien Lewis lett Yassen Gregorovich, Bill Nighy pedig Alan Blunt. Szóval elég ütős volt a szereplőgárda, csak éppen a végeredmény túl könnyed lett. Jobban áll ez sötétebb, kicsit komorabb verzió egyelőre a sorozatnak.)

A kezdés korrekt volt. Aki olvasta a könyveket, azoknak mindenképpen ajánlom, aki nem, azok adjanak neki pár részt, hogy megértsék mi miért történik. Összességében mindenképp bizakodó vagyok, még akkor is, ha a pilotra 6/10-nél többet nem tudok adni. De hát nem lehet elvárni, hogy minden puskaporukat ellőjék már itt az elején, főleg, hogy nem pilot alapján került sor a berendelésre, így építkezhetnek nyugodtan.

Egyébként 8 részes az évad, darabja 40-45 perc, úgyhogy maximum 2 nap alatt ledarálható. Én kicsit lassabban haladok, de amint a végére érek, érkezem az évadkritikával, hátha az jobban árnyalja majd a képet.

9 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2020. 06. 07. 19:04

Én a könyvek olvasójaként majdnem 1 nap alatt végig néztem (7 rész ment le 1 nap alatt). Tetszett, jók voltak a zenék, a karakterekkel se volt gond. Szolid 7.5 /10 számomra.

Hellhound - 2020. 06. 07. 20:58

Valahonnan ismerős volt a cím, aztán amikor megláttam az író nevét akkor minden világossá vált. Hivatalos. James. Bond. író. – nekem ennyi elég volt. :D Mostanában a fiatalabb szereplőkkel annyira nem tudok azonosulni a koruk miatt, de azon kívül minden klappolt. A nagybácsi igazán meggyőző volt, a zene is tetszett, és nem is volt túl hihetetlen az akció az első rész alapján. Aki szeret kémkedni a királynőnek, annak ajánlom.

zoliszekely - 2020. 06. 07. 20:58

Gondolom felirat ehhez sem érkezik…

winnie - 2020. 06. 07. 22:20

ha az amazonra gondolsz, akkor nalunk nincs, csak az angoloknál. itthon majd az axn-re vagy a viasatokra jön.

winnie - 2020. 06. 10. 16:47

korrekt volt a pilot, se nem jó, se nem rossz, bárhogy elsülhet, de kell egy rész még legalább. vagy kettő.

Kissur - 2020. 06. 20. 20:41

Végeztem az évaddal. A végére nagyon megszerettem. Nagyon jól adaptálták a könyvet, és az ottani plot hole-okat betömték itt. Látszik, hogy az író tanult a könyv megírása során elkövetett hibáiból, mert szinte az összeset kijavította itt. Remélhetőleg holnap meg is írom az évadösszegzőt.

Enzo - 2020. 06. 24. 00:13

1×01 (pótlás péntekről)

Olvastam az összes könyvet, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy nézzem-e a sorozatot. Azzal már szerzett egy jó pontot, hogy átvették a könyvekből a második kedvenc jelenetemet (a lift-hologramos gyilkosság), aztán utána igazából nem is tudtam felírni semmit a pilotból. Nagyrészt alapozás volt – rendben van a mű eddig, nyilván nem leptek meg nagyon a történések. A főszereplő srác arcát még szokni kell, de alakul a dolog.

Enzo - 2020. 08. 07. 00:40

Na, amúgy már az évadzáró előtt járok, de bedobom azért azt a pár dolgot pótlásképp, amit epizódonként felírtam.

1×02

– A főcím amúgy tetszik, látványos, de valahogy nem a megszokott sémára épül, és a zene se rossz alatta.
– Alex arca, amikor berakták neki a metált :D
– Hogy lenyúlta a gémkapcsot a kiszabaduláshoz, ügyes :D
– A hőkamerás jelenet mekkora bullshit volt már – értem, hogy vizes a srác, de bakker, látszik a lehelet, Alex testhőmérséklete meg messze nem hűlhetett le 0° köré, ergó durván elüt a környezettől…
– Volt egy ilyen érzésem, hogy ez az egész csak egy teszt, és tényleg.
– Na, elhangzott a klasszikus akciófilmes mondat: csak ez az egy meló és vége :D Ilyenkor sosincs így.

1×03

Pozitívum: Fiona jól játssza a gazdag elkényeztetett kis p!csát, és szexi is a csaj.
Negatívum: kihagyták a kedvenc könyves jelenetem (lovaglás, vasúti alagút), meg mivel nem David Friend-ként épül be, a Sir Alex Feguson-os dumát is (aki olvasta, érti)

#hétidézete:
“-Just tell me who did it.
-And?
-And we’ll finish them. I mean, utterly.
-How?
-Deepfake pictures of their parents on donkey porn and put it online, always works.” :DD /Tom/

1×04

– Jó kis társaság gyűlt össze a Point Blanc-ben, a mosogatós parti hatalmas feelgood jelenet.
– Hé, Laurát Katrin Vankova (a kis szerelmem a Snatch-ből) játssza, azért ismerős! De jó látni valamiben <3
– Vicces, hogy Jackie kezdeményezte a talit Mrs.Jones-szal, de amaz a saját javára fordította.
– Maga az alapsztori így nem annyira izgi, hogy tudom, mi történik, de azért unalmasnak se mondanám.
– Wilby és Jack jelenete is kellően feszült lett, tetszett.

#hétidézete:
"Me, I think Stellenbitch keeps the husks of her used-up lovers up there." :DD /James/

Enzo - 2020. 09. 06. 23:18

Bedobom pótlásként az évad második feléhez tartozó kommenteket is, az 1×08-at meg inkább a záráshoz :)

1×05: Hát a hackelés nagyon gagyi a sorozatban, de legalább a rész vége elég creepy-re sikeredett…

1×06
Tomot szépen csőbe húzták, meg Alex esetében sem tudtam, hogy keveredik ki ebből a szituból, de Kyra ügyesen megmentette. A vasalódeszkán snowboardozás mekkora ötlet már :D …és micsoda cliffhanger, hogy elütötték :O

1×07

Pozitívum: Alex halálának eljátszása remek húzás volt, meg Smitherstől Parker Roscoe gépi utánzása is.
Negatívum: Ne már, hogy Greif-ék nem nézik meg az ajtózárak kódjait ennyi idő után sem… a laborban való dobálózás Stellenbosch-sal már inkább a nevetséges kategória volt, mint izgalmas, és azt is nagyon sajnáltam, hogy már itt az epizód végén lelőtték a poént (Alex klónja), pedig a könyves megoldás nagyon ütött volna. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz