login |

Pennyworth: az 1. évad – írta heidfeld

2020. 06. 08. 21:38 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Bruno Heller már régi motoros a sorozatos világban. Elég a remek Rome-ot vagy a Batman-közeli Gotham-et megemlítenem, mely után a készítő úgy gondolta, van még mit elmesélnie a tévében a DC-univerzumból. Sok potenciális filmes karakter mellett próbált találni egy olyat, aki képes lehet megfogni Gotham és a denevéres igazságosztó világának rajongóit. Így esett Alfredre, a  komornyikra a választás.

Alfred???, kérdezhetnénk, de amikor kiderült, hogy mi az alapkoncepció, már sokkal kevesebb volt a kétkedő hang, és azok egy része is eltűnt a pilotot követően. A karakter katonai, bűnözőkkel szerzett tapasztalatai párszor említésre került korábban is, így izgalmas lehetőségnek tűnt fiatal éveinek bemutatása. Gondoltam én, de a sorozat idehaza kriminálisan alulértékelt maradt, de talán így, a 2. évad előtt fel fogják még fedezni páran.

Mondjuk látva a végeredményt kicsit úgy érzem, hogy Bruno Heller megvezette a képregényes sorozatra vágyókat. A Pennyworth ugyanis inkább politikai játszmás, gengszteres, alternatív világos széria a 60-as évek Londonjából. Csupán az extrém, erőszakos karakterek sokasága emlékeztetett az eredeti világra. De ez az előzmények nagy lehetősége, hogy viszonylagos szabadsággal mutathatják be bennük a karakterek korábbi tetteit.

A történet elején Alfred huszonéves, majd évtizedes katonai múlttal, és két volt bajtársával London éjszakai klubjaiban old meg kényes vagy veszélyes ügyeket. Közben Londont a Holló Társaság és a Névtelenek Ligája híveinek harcai dúlják fel, melyek kapcsán a kormány is kénytelen erőszakot bevetni a rend megőrzése érdekében.

Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

A főhős, akinek ekképp kifejezetten újszerű volt a megközelítése, nagyon komolyan veszi őfelsége szolgálatát – többek között Martha Kane és Thomas Wayne is Alfred megbízói között voltak, így találkoztak, miután egyre jobban belekeveredtek a Holló/Névtelenek-harcba, amiből előbbi tűnt nyertesnek. Alfred apja amúgy a Hollók egyik veterán csoportjának vezetője volt, és sokkal bensőségesebb kapcsolata van köztük, mint gondoltam.

A szezon fordulópontját Alfred jegyesének, Esmének a meggyilkolása jelentette, ami bár nyilván tudatos döntés volt a készítők részéről, de muszáj megjegyeznem, hogy a párosuk számomra látványosan nem működött.

Alfred idővel egyre keményebb lett, és megszállottan kereste Esme gyilkosait, miközben saját múltja démonaival is szembe kellett néznie, valamint a közel sem jófiú Bet Sykes segítségét is igénybe kellett vennie, miközben bőven R-kategóriás, brutális jelenetek, sátánista orgiák, könyörtelen leszámolások zajlottak körülöttük.

Nagyon profi, átgondolt sorozat a Pennyworth. És nagyon angolos. És az angolok nagyon jók krimikben, politikában és gengszteres szériákban, jár is rá egy nagyon erős 7/10.

4 hozzászólás Ne habozz!

mSO - 2020. 06. 09. 00:36

Köszi, jó tudni erről. Nálam az elején kikerült a látótérből és azóta sem hírezett senki róla igazán elismerően.

FP Jones - 2020. 06. 09. 05:41

Ez egy baromi jó sorozat. Valamiért mindig az Agent Carter ugrott be róla.

heidfeld - 2020. 06. 09. 07:18

Paloma Faith alakítja, Bet Sykes-t, remekül. Eredetileg énekesnő.
Némi Spoiler:

Elején, ő rabolja el, tartja fogva Esme-t, és szerelmes belé. Ezért állnak, közös oldalra. Bet-et nővére segíti. /Polly Walker/

Némi spoiler vége.
Jack Bannon telitalálat a szerepre. Színészek között, sok az ismerős arc. És azt a szól, hogy “bájos”, kifejezetten használhatjuk, Emma Corin /Esme/ kapcsán. Ő fogja alakítani, Diana Hercegnőt.

Megalodon - 2020. 06. 09. 08:39

Nagyon jo sorozat,kotelezo darab!!
Jack Bannon es Paloma Faith tokeltesek es iszonyatosan huzzak a sorozatot az alakitasukkal.Nagyon angolosan, angolos!!!
Remelem jon a kovetkezo evad is!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz