login |

Pilot-mustra: We Hunt Together – 1×01

2020. 06. 08. 15:56 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Ha leírom, hogy milyen kellemes meglepetés volt az angol We Hunt Together pilotja, akkor felkaphatja rá az ember a fejét, más kérdés, hogy amint részletezni kezdeném, hogy miféle krimiről van szó, sokan azonnal lapozni fognak. Pedig lehet, hogy nem kéne, mert ez a sorozat többnek tűnik szimpla (átívelős) nyomozósnál.

Amikor megnéztem a pilotot, rögtön arra gondoltam, hogy bár írtunk a sorozatról előzetesen és raktunk ki hozzá trailert is, egy átlagos junkie szinte biztos, hogy nem fog érdeklődni iránta. És igazából ezért is örülök, hogy szinte mindent bepróbálok és csak azért, mert pár technikai infó (tartalomleírás, stáblista) nem kelt fel bennem csillapíthatatlan étvágyat, még nem passzolom az adott sorozatot. Mert úgy túl sok minden remek darabról lemaradnék. (Ezen a téren látszik, hogy a kommentek mennyire erősek lehetnek, ld. a minap valaki írta, hogy egy sorozatot kommentes említés miatt próbált be, pedig nem csak előzetest és plakátot raktunk ki korábban, de még kritikát is, sőt, a komment fölötti kritikában is említjük a címet. Épp ezért próbálok mindenkit bátorítani arra, hogy kommenteljen, illetve a heti kérdéses posztokban említsen címeket, mert lesz, aki így talál rá egy új kedvencre.)

De most a tárgyra!

WE HUNT TOGETHER – 1×01 – 8/10

Mondjuk abban biztos vagyok, hogy az angol Alibi csatorna sorozatát nem sokan fogják úgy értékelni, mint én a krimiszálnak és a bedobott gimmicknek köszönhetően, mégis merem ajánlani, mert az alap, macska-egérjátékos felállás, amiből egy Bonnie és Clyde-os sztorit is ki lehet hozni (ami totál más is lehet, persze), máris vonzóbb lehet többeknek. Főleg, hogy a krimi idővel talán nem annyira nyomolvasásra, hanem az üldözésre fog koncentrálni.

De miről is szól a sorozat? Egy éjszakai szórakozóhelyen a mosdóban futólag találkozik egy nő és egy férfi – előbbi vendég, utóbbi ott dolgozik. Nem sokkal később ez a férfi segít a nőnek egy necces szituációban, amikor egy másik férfi erőszakoskodni kezd vele. Ugrunk 3 napot az időben, arra a pontra, amikor a másik férfi brutálisan megölése ügyében elkezdődik egy nyomozás. Bár nem tudjuk, hogy mi történt, azért lehet sejtésünk.

Ez az alapfelállás, és a folytatásban két idősíkon követhetjük a sztorit: egyrészt a 3 nappal korábbi eseményeket a segítségnyújtás után, másrészt a jelent és az ügyben folytatott nyomozás. Két totál külön szál, külön szereplőkkel, csak annyi a közös bennük, hogy az egyik valahogy bele fog futni a másikba a gyilkosságnak köszönhetően. (A pilot végére el is érünk oda, kíváncsi leszek, hogy marad-e ez az időszerkezet, azaz a nyomozók munkáját a folytatásban is 3 nappal később fogjuk-e látni.)

A sorozatból ráadásul a krimik egyik fontos szabálya is kiderül, és itt a válaszra gondolok arra a kérdésre, miszerint hogy lehet egy nézőt egy nyomozás követésére csábítani? Nyilván az ügy is lehet érdekes, de azért az esetek nagy többségében akkor fogjuk a vizsgálódást végig követni, ha érdekes karakterek vizsgálódnak. És a We Hunt Together nyomozópárosa ilyen szempontból tökéletes, az első pillanattól kezdve szuperül működnek.

Pedig leírva semmi extra a duó: egy, korábban rendőri korrupcióval foglalkozó nyomozó érkezik a gyilkosságiakhoz, ahol egy ottani veterán párjának (és egyben felettesének) osztják be. Előbbi sugárzóan optimista, nagyon lelkes és bár tapasztalatlan a gyilkosságokban, de korrekt elméleti tudással bír, a veterán pedig erősen mufurc, a háta közepére kívánja az új helyzetet és eléggé pragmatikus.

Két nagyon különböző emberről van szó, akik az első pillanattól kezdve elég keményen súrlódnak, mégis együtt kell dolgozniuk, és ez a dinamika (ami nagyon humoros) simán el is viszi az ő idősíkjukat, főleg, hogy idővel elkezdenek összecsiszolódni, és talán a végére valódi tímként kezdenek el dolgozni. (És közben talán az eleinte csak felszínesen bemutatott karakterek háttértörténetére is fény fog derülni.)

A másik oldal is érdekes karaktereket hoz, ugyancsak megannyi feltárandó titokkal: a fiatal lány szextelefonosként dolgozik és nagyon szabadszellemű, a férfi pedig menekült, aki hirtelen bepöccen és elég jól bánik a fegyverekkel (no meg fura képek kísértik, amiből talán ki lehet találni az előtörténetét, mert az előzeteshez csatolt leírásunk ezt ellövi.) Előbbi igencsak manipulatívnak tűnik, de nem nagyon értjük az elején, hogy mit mért tesz – újabb feltárásra váró rejtély?

Ha mindez pedig nem lenne elég, akkor a sorozat a kifejezetten megfoghatatlan és fura hangulatával, valamint a képi világával is rátesz az összképre, ez az éjszakai neonfényes, lilás-vöröses-zöldes stílus nekem nagyon bejött.

A We Hunt Together lehet, hogy már eleve a két idősíkjával beszippantott volna (szeretem a nem tipikus narratívát, na, a kedvenc filmjeim mindegyike ilyen), de így, hogy a krimi része élvezetes volt, a bűnözős szál meg kifejezetten érdekes és figyelemfelkeltő, pláne nem volt esély arra, hogy ne jöjjön be, és ne várjam nagyon a folytatást, és azt, hogy merre viszik tovább a sztorit, hogy fogják kibontani, és később összeütköztetni ezeket a karaktereket.

Főleg, hogy ilyen csúcsponttal fejeződött be az 1×01.

3 hozzászólás Ne habozz!

Florabell - 2020. 06. 07. 19:23

Érdekes felállás,nagyon kíváncsi vagyok mit hoznak ki ebből a végére.Macska-egér játék a javából,és az emberek is szépen hullanak.

bvr - 2020. 06. 09. 13:01

Megnéztem tegnap a pilotot, tetszett, érdekes volt (mondjuk azért inkább furcsán érdekes :) Mindenesetre a második részre feltétlen kíváncsi vagyok, aztán majd meglátjuk.

Florabell - 2020. 06. 19. 14:43

Egy korrekt neonfényes fináléval ért véget ez a mini.Nagyon jól megragadták a hangulatot és a lehetőségekhez képest jó lezárást csináltak. Mondjuk így inkább lett belőle pszichodráma,mint krimi,de ez nem baj. A múlt rejtélyei azért jócskán ott kísértettek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz