login |

13 Reasons Why: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is.

2020. 06. 09. 21:35 - Írta: Necridus

25 hozzászólás | kategória: kritika,

El is érkeztünk a végéhez a kezdetektől fogva nagy népszerűségnek örvendő Netflixes drámának. Melynek általános vélemények szerint elég komolyan csökkent a színvonala az első évadhoz képest, de mivel ennek ellenére nagyon sokan maradtak nézők, így elérhetett a 13 okom volt a 4. szezonjáig, ami talán egy hajszálnyival jobban is sikerült, mint elődje. Volt nyilván benne háttérzajos jelenet, amikor az ember legszívesebben pótcselekvést végezne, de legalább kevésbé volt logikátlan és üres.

Azért van, ami nem változott. Például az, hogy a sorozat folyamatosan feszegetni akarja a határokat és olyan jeleneteket hoz képernyőre, amelyeket még nem láthattunk. A tinédzserkori depresszió, erőszak, gyász és szorongás szintén végig jelen volt most is. Na meg Zach gyorsan javuló testrészei…

Az évad elején még úgy tűnt, hogy egy elég unalmas és levezető etap elé nézünk, de azért történt javulás. Csak a vége ne lett volna ennyire elnyújtott és túl nyálas. A tovább mögött máris spoileresen folytatom, hogyan is zárta pályafutását az egykor oly dicső tinidráma.

Ami egyértelmű pozitívum volt a 10 részes negyedik évadban, hogy rengeteg szálat hoztak, és egyik sem tartott végig. Van, amelyik csak az első három epizódig volt jelen, van, ami csak az utolsó két részben, de végig változott és bőven volt mit mesélni. Kár, hogy ez néha rohanásba csapott át, és nem sikerült egy-kettőt annyira jól megjeleníteni és kifejteni.

Ott volt például Alex sztorija, akinek mintha sietősre vették volna a történetét azzal, hogy három sráccal is kavart pár rész alatt, főleg, hogy nem azért tette, mert férfifaló akart lenni, hanem mert az érzései diktálták ezt. Csakhogy ezek a gyors váltások számomra némiképp hiteltelenné tették az egész szálat. Az egyik percben Zach-hez vonzódik, majd Winstonnal járt, és amint szakítottak, már Charlie-val jön össze.

A már említett Winston egyébként érdekes figura. Szeretem az ilyen titokzatos, háttérben kémlelő karaktereket, de nála ebbe szinte csak belekóstolhattunk. Egy-két részig rejtélyes volt, mindenkit figyelt, aztán már annyira leredukálták ezt, hogy max minden második epizódban megkérdezte, ki ölte meg Bryce-t, aztán már folytatódott is a szerelmi bánatos története.

Jess és Justin pedig továbbra is a se veled se nélküled kapcsolatot mutatták be – igaz, most Jess eközben nyilvánosan Diegóval volt, aminek igazából semmi következménye nem lett. Tanítsuk a nézőket arra, hogy két vasat tartani a tűzben jó, és semmi baj nem származik ebből? Ráadásul olyan hisztissé írták, hogy egyre unszimpatikusabb lett. Ani csak rákérdezett, hogy biztos jó öltet-e Diegóval randizni, mire ő nekiesett és elmondta a legjobb barátját mindennek…?

Ahogy már a premiernél is említettem, kezdhettek volna a Monty was framed graffitivel, ami még érdekes is volt, mert ezután jött több botrány is, mint pl az, hogy a suliban felszerelt kamerákat megrongálták, amikről mind kiderült, hogy valójában Clay volt. Ő azonban erre nem emlékszik, így a terapeutája rájön, hogy valójában tudathasadásos a főszereplő. És ezt amint bejelentették, meg is szűnt létezni ez a szál. Nem volt több rongálás, nem volt következménye, egyszerűen csak megtudtuk, hogy Clay skizofréniás beteg, és ennyi.

A terapeutával való beszélgetés közben egyébként Clay-nek voltak saját, filozofálgatós gondolatai, amik az évad narrálásának számítottak. Voltak költői kérdések is, mint anno Hannah-nál, de itt nem sok értelmük volt. Néha egyáltalán nem illett oda, máskor totál félreértelmezte azt, amit mutattak, és inkább volt zavaró, mint hatásos.  Cserébe a színész többször megmutatta, hogy többet is tud, mint a bamba nézés. Amikor a suli folyosón a kirohanást kellett eljátszania, nagyon meglepett.

Ja, meg ott volt az autóbaleset, amikor Clay elvesztette önmagát, az autó konkrétan leszaltózott egy dombról, majd Clay sérülésmentesen menetel az iskolában, Zach-nek meg egy karja meg egy lába sérült csak meg? Utóbbi amúgy is híres a gyorsan gyógyuló testrészeiről (tavaly ugye törött térddel rugdosta Bryce-t), most is bicegett, majd betört egy-két ablakot, és amint meglátta a rendőröket, Alex-szel együtt elsprintelt.

Mielőtt az évad végéhez érünk, még muszáj megemlítenem a zaklatós szálat, ami talán az egyik legjobbnak ígérkezett, hiszen elég komoly dolgokra vették rá a zaklatók Clay-t. Ráadásul igen feszes tempóban, nem csak egy részben egyszer, hanem szinte folyamatosan kísértették. Végül kiderült, hogy Diego és a focista társai voltak azok, hogy Monty besározásának körülményeire tudjanak fényt deríteni.

Az aktualitása miatt mindenképp említésre méltó és a valós történésekre önkéntelenül is reflektált az, ami történt, amikor az iskola egyik rendőre Justint csak elzavarta, azonban Diegót egyből letartóztatta, s ebből hatalmas botrány lett: Jessica és Clay lázadást kezdett vezetni, aminek következményeképpen nekiestek a diákok a pajzsos és gumibotos rendőröknek. Clay pedig tudtán kívül felgyújtotta az igazgató autóját.

Végül elértünk a vihar előtti csendhez, ami a kilencedik epizódbeli iskolai bál volt (ahol Alex és Charlie lettek a bálkirályok és ahova Winston odahaluzta Monty-t). Már érződött a búcsú, sokan megkapták a boldog befejezést (Tyler például elhívta a bálba Monty húgát, aki boldogan igent mondott). Jó volt látni, csak nagyon eltért az eddigiektől hangulatilag. Túl giccses és kivirult jeleneteket sikerült elkészíteni. Mondjuk megértem, hiszen így hatott igazán Justin ájulása, ami az utolsó epizódban történő halálához vezetett.

Az egyik legjobb karakterfejlődést kapó figura ugyan túltette magát a drogozáson, de a múltjában ott a hajléktalanság és a szexmunka, amik miatt a kialakuló AIDS sajnos nem engedte, hogy tovább éljen. És ez még csak az évadzáró egyharmadában történt meg. Addig rengeteg felesleges jelenet volt. A folyosó folyamatos sűrűsödését például többször is végignéztük, ráadásul néha csak egyik helyről átültek a másikra…lassítva.

Mondjuk ki: túl volt nyújtva rendesen a finálé, én legalábbis őszintén nem értem, miért kellett a másfél óra. Mindenkitől elbúcsúzunk legalább kétszer, megtudjuk, kit hova vettek fel, aztán eljutunk a ballagáshoz, ahol Jessica és Clay is beszédet mondott. Két fő mondanivalója volt a szónoklatnak és a sorozatzárónak:

  1.  a gimi sz*r, ez tény, az a kérdés, ki hogy éli túl. Na jó, volt itt erőszak, öngyilkosság és tömegverekedés, de csak nem azt akarjuk tanítani a fiataloknak, hogy minden középiskola ilyen, és az a normális, ha rossz, és “túl kell élni”.
  2. Nem számít, mi mindenen mentünk át, a lényeg, hogy legyünk képesek szeretni és megbocsátani. Bármi is történt. Ez már azért jobb tanulság, de inkább hangzott úgy, hogy Clay csak meg akarja nyugtatni magát, amiért bemártották Monty-t. Elvégre egész eddig ezzel küzdött, ezért is alakult ki a betegsége.

Az évadzáróra egyébként visszatértek régi karakterek, köztük Courtney és Ryan, bár túl sok szerepük nem volt. Jessica hirtelen – miután odahaluzta Bryce-t – megszerette őket és a barátjának tartotta mindkettőt. Ryan pedig elég erősen rányomult Winstonra, hogy ő is kapjon maga mellé valakit. Winston egyébként megtudta, hogy Alex ölte meg Bryce-t, de mégsem megy a rendőrökhöz.

Egy pillanatra pedig megjelent Hannah is, akit Clay képzelt a tornaterembe, mielőtt megismerkedett volna egy lánnyal. A randi előtt azonban barátaival elmentek elásni a kazettáit (amit előtte Mrs. Baker postázott el Claynek – ami valljuk be, elég beteg dolog), ezzel eltemették az összes bajt, ami történt velük a múltban. Na jó, de ettől hirtelen elmúlik mindenki bűntudata, depressziója és szorongása?

Mindenki tehát egyetemre megy, a nyomozás Bryce halála ügyében végleg lezárult, a srácok pedig egyből megnyugodtak, nem problémáztak már azon, hogy ki fog derülni a titkuk. Oké, de vajon ki szólt nekik, hogy lezárult a nyomozás? Valahogy annyira idegen volt ez az egész zárás az eddigi történésekhez képest. Jess is ismét elkezdett barátkozni Diegóval – miután Justin meghalt -, aki hiába tűnik most rendesnek, ha valahogy megtudja, hogy Monty-t tényleg besározzák, bármikor bepöccenhet.

Az utolsó jelenetben Clay és Tony ülnek az autóban, miközben az egyetem felé hajtanak. És lehúzzák az ablakot. És néha egymásra néznek. Néha meg kinéznek. Néha meg csak előre. És csak mennek az utcán és nézelődnek… Elnyújtott. Mondjuk ez a másfél óra tekintetében már nem osztott, nem szorzott.

Az az erénye a záróévadnak, hogy rengeteg mindent akart elmesélni, és hiába volt sok tekintetben ott a buktató, csak le tudott kötni a feszes tempó és gazdag történet. Már csak ezért is kár a rossz szájízt előidéző dolgok miatt.

A 13 Reasons Why tehát lezárta az összes szálát, hol ügyesen, hol rémesen, és ezzel el is köszönt nézőitől a Netflix tinidrámája, ami eredetileg egy könyv adaptációja volt, és onnan gondolták tovább a karakterek történeteit Brian Yorkey-ék.

25 hozzászólás Ne habozz!

Ayrons - 2020. 06. 09. 21:44

Az előző két évad csak szimplán rossz volt, ez meg végtelenül károsra sikeredett.
Minden egyes része pocsék volt, és emellett rossz példát is mutatott. Clay csak simán ordivált, Jess egy kiállhatatlan nő lett stb stb.
Nem szabadott volna folytatni az első évad ot, ez a széria iskolai példa lehetne, hogyan nem szabad folytatást készíteni.

damien. - 2020. 06. 09. 23:11

Elso napos dara volt, nagyon megerte! A giccses lezarast leszamitva, nekem nagyon tetszett, hianyozni fog a sorozat. Vagy inkabb a karakterek, nem tudom.

Hellhound - 2020. 06. 09. 23:31

Nem volt rossz csak szimplán már nem igazán értettem hogy mi a célja így a vége felé. Nem akarok érzéketlen lenni, de túltolták a lelki szenvedést véleményem szerint.
Tudom radikálisak a nézeteim, de nem értem Monty bemártásán mit szenvedtek annyit. Veleményen szerint véletlenül megölni valakit sokkal kevésbé rossz mint szándékosan megerőszakolni egy embert.. Ha nem mártják be, akkor is börtönbe ment volna és akkor is megtámadják ott, hisz nekik is az erőszakkal volt a bajuk. És ahogy ott ment a sírás, hogy egy erőszakoló (vagy kettő) mennyire hiányzik mindenkinek és megbocsájtás meg blablabla, hát undorító volt. Diego is egy tipikus jock volt, eléggé visszafejlesztette Jess karakterét…

Lilith Dark - 2020. 06. 10. 01:39

Az első három epizód nekem elég idegesítő volt, értem én, hogy Clay-nél beütött a betegsége, de ezt még az sem indokolta; sorban hozta az irreális, nyomoronc döntéseit, legszívesebben én vertem volna falba a fejemet helyette…
Aztán viszont javuló tendenciát mutatott szerintem ez az utolsó évad, az első pár epizód még elég csapnivaló, kissé életszerűtlen és szándékosan klisés konfliktusteremtő volt, de utána gyorsan visszatért a “régi” fénye a sorozatnak, szerettem. :) Ezt a pár epizódot kivéve végig az egyik kedvencemként tartom számon ezt a sorit, végre egy olyan éles társadalomkritika, amitől a súlyos történések ellenére sem volt soha keserű a szám íze. Csomóba szorult gyomor és nehézlégzés, az sokszor volt, igen; de az kellett is, mert ellenkező esetben magamra sem ismernék. :)

cathy - 2020. 06. 10. 10:36

Egyetértek Hellhound-dal, undorító volt, ahogy mások életét tönkrevágó emberek után ilyen szinten érzékenyítenek. Mert ha ennek lett volna mondjuk az első évadtól kezdve szála, hogy jaj Monty mennyit szenved és jut el a 3. évad végére érthető. De csak hopp előkapták, hogy “ja egyébként neki nehéz élete volt, ezért vegzált análisan egy szerencsétlen gyereket egy csővel, bocsássatok meg neki”. Értelmetlen. Diego is egy abszolút potenciális nőverő, én se értettem Jessica mégis mi a fenét csinált. Dobhatták ki a nőjogi harcost a kukába azon nyomban, főleg, hogy végül Justin volt mégis az igazi what a surprise, felesleges volt mással összehozni.

RiCo - 2020. 06. 10. 12:05

Tipikusan egy olyan sorozat, ami nagyon jó is lehetett volna, ha a karakterekkel foglalkoznak többet, nem a “kamu drámával”. Jajj, de sok ilyen van..

Kicsit túltolták a dolgokat egy idő után. Első évad – oké, volt egy öngyilkosság, Bryce megerőszakolt több lányt is, ennyit még simán el tud képzelni az ember.

Még Tyler bántalmazása és a “majdnem iskolai lövöldözés” is talán-talán az egye fene kategória.

Na de erre rátenni Bryce megölését, az egész eltusolását, Monty-ra kenését, az ő halálát, a rendőröket, kamerákat, lázadást, autórobbantást, rongálást, active shooter drill-t, stb-t az iskolában… Jézusom.
Mellétehetjük még a tudathasadós sztorit, azt hogy minden második karakter ittasan vezet, megver valakit vagy megrongál valamit, ne vicceljünk már.

Ezek a “főhős” karakterek példaképek kellene hogy legyenek? Mert attól nagyon messze állnak. Mindenki csinálhat gyakorlatilag bármit, semminek nincs igazi következménye, súlya. Már ami a főhősöket illeti.
Ez a sztori kellene, hogy felhívja bizonyos problémákra a figyelmet? Mert ha igen, jó lett volna a realitás keretein belül maradni (már amennyire lehet), mert ez így önmaga paródiája lett a végére.

Voltam én is középsulis, ráadásul nem az úgymond “menők” közül, de azért ez a túl kell élni dolog elég túlzó. Vagy amcsiknál tényleg ennyire beteg állat mindenki?
Persze, fiatalokról beszélünk, sok hülyeséget csinált mindenki abban a korban, na de ennyit és ilyen mértékűt?

Az pl. lehet, hogy egy elcseszett vélemény, de más nem lett volna kíváncsi egy mélyebben kidolgozott Bryce vagy épp Monty karakterre? Mármint gazdag család, elvárások, szülőktől való elhidegülés, vagy az otthoni verések, closeted sexuality stb, szerintem mindkettejük kifejezetten érdekes karakter lehetett volna. Minden rosszal együtt, amit tettek.
Nem szimpatikus, de szerintem kifejezetten érdekes karakterek lehettek volna, ha jobban ki vannak dolgozva.

Még egy-két apróság:
Minden főhősünk szülei fogyatékosak? Kb. úgy viselkedett az összes szülő, mint valami fogalmatlan idióta, konkrétan soha, semmit nem vettek észre a gyerekeikkel kapcsolatban, nagyon súlytalan volt az egész. Persze, léteznek rossz szülők, na de ennyi?

Ami még külön nevetséges volt, egy ilyen sorozatban, ami figyelemfelhívó / tanító jellegű kellene, hogy legyen: a kempingezős részben valami “that’s what football players do” jellegű dumát lökött Clay. Azért sikerült lazán általánosítani, hogy a focisták mind bunkó faszok…

Áhh, hagyjuk is, így is hosszú lett az írás.

Ja és egyébként az autóbaleset csak szerintem nézett ki kivételesen gagyin? :D

motch - 2020. 06. 10. 12:11

Atyaég annyi probléma volt az évaddal azt sem tudom hol kezdjem.
Kezdjük mondjuk a kémkedő szülőkkel. Tekintsünk el attól a ténytől hogy olyasfajta kémtechnológiát használnak amiről az FBI csak álmodni merne, de ez a féle kémkedés nemcsak hogy normál esetben baromi illegális de a személyiségi jogokat a földbe tiporja, komolyan milyen elmebeteg szülők ezek, a másik hogy egyáltalán miért akarják látni a böngészési előzményeket ami tele lehet beteg dolgokkal.
2. az iskolai lövöldözés. Akkor egyedül értettem egyet Clay-el, mármint egy ilyen eset olyan sokkot okozott a diákoknak amit életük végéig magukkal hordhatnak de az igazgató szerint ez tök jó ötlet volt, komolyan miért akarják mindig a felnőtteket rossznak és hülyének beállítani?
3. a következmények totális hiánya. Csak soroljuk fel: Clay egy rendőr fegyverével hadonászik, megszökik az elmegyógyintézetből, autóbalesetet okoz, majdnem megerőszakol egy lányt, agyonver egy csávót, felgyújt egy autót és mi a következménye? Abszolút SEMMI! Az ilyesmikért szerintem már börtön járna de mindegy.
4. a lázadás. A gyerekek teljesen jogosan és békésen tüntetnek erre mit csinál az igazgató? kihívja a tömegoszlató rendőröket GYEREKEK ellen. Az előbb is megkérdeztem már DE normális ez az igazgató?? Ha a valóságban ilyen történne már rég börtönben űlne.
5. az aids. Szerintem ezt a szálat az utolsó pillanatban találták ki és arra sem volt idejük hogy kiguglizzák hogy a hiv-nek legalább tíz év kell hogy aids legyen belőle és utána is két év mire belehal az illető, itt meg mivan Justin egyik nap még táncol másnap megmár meghal.
6. Tyler a rendőri besúgó. Tényleg arra gyúr a sorozat hogy minden felnőttet hülyének állítson be. Egy gyereket odaküldeni hogy vegyen fegyvereket komolyan??
7. Jessica. Tényleg attól lesz valaki erős női karakter hogy egyik pasitól a másikig szaladgál és rendőröket ver?
Aztán így utoljára Winston. Mindenáron megakarja bosszúlni Monty halálát de miért? Azt állítja hogy szereti őt, de hogy szeretheti? egyszer dugtak egyszer meg agyonverte tényleg így esnek szerelembe a mai fiatalok.
Az évad nagy üzenete az volt hogy csinálhatsz bármit akár gyílkohatsz is nem lesznek következményei mert az összes felnőtt hülye.

becike - 2020. 06. 12. 00:06

motch, minden állításod pontosan megfogalmazódott bennem is. Ugyanakkor az állandó képzelődés, halott emberekkel történő indokolatlan és üres beszélgetések borzasztóan túl lettek tolva. Az első, talán még a második évadban is teljesen helyénvaló volt visszahozni Hannah-t ekképpen, de az utolsó percekben roppant kínos volt, amikor Jess félrevonult kicsit magában beszélni a képzelt halottal.

A másik. Személy szerint teljesen jó ötletnek tartom egy tinisorozatban felhozni témaként, hogy igen bizony vannak meleg középiskolások, ez tök oké, és el kell őket fogadni. Sőt, annak bemutatása is remek felvetés, ha valaki bizonytalan a szexuális irányultságában. De az, hogy a sorozat végére pár kivétellel az összes tini főhős srácról kiderül, hogy meleg, az kissé sok. Ha 16 évesen nézném, szinte már cikinek érezném, hogy nem csókolóztam még fiúval.

Adam9456 - 2020. 06. 12. 11:39

A végére értem én is az évadnak, egyetértek nagyrészt az előttem szólókkal. Voltak jobb részei, szép drámai pillanatai ennek az évadnak is, de összességében nekem sokszor unalmas és kicsit túlzottan szenvedős volt.
Nem jött be az előző évad végi jóslatom, nem került börtönbe ez a díszes társaság, és nem lett börtöndráma a végére, pedig néhanyan igencsak megérdemelték volna. Ebben az évadban mindenki csinálhatott amit akart, következmények nélkül.
Clay kiborulása és a halottlátása minden részben egy idő után igen fárasztó volt, és tėnyleg miután kiderült hogy skizofrén utána, hirtelen el is múlt nála a dolog…Gary Sinise-el, a terapeutával, volt egy pár szép közös jelenete. De azért örülök, hogy a sok szenvedés után happyend lett neki.
Jessica az első két évadban még egy egész szimpatikus csaj volt, de az utóbbi kettőben hihetetlenül irritáló lett… Ő is halottlátó lett az évadban.
Justin volt az egyik legjobb karakterfejlődésen átment szereplő, akinek tényleg sajnáltam is a halálát a végén. (Bár sejtettem én is hogy a valóságban nem ilyen gyors az AIDS)
Alex majdnem három srácon is végigment a suliban, az első évadokban még Jessicáért volt oda, ez hirtelen elmúlt, ahogy a dühkitörései is, lehet valami gyógyszert szedett rá. Tėnyleg érdekes hogy a végére majdnem az összes főszereplő srác meleg lett, oké.
Ani szereplését jó hogy visszafogták ebben az évadban, ő most közel sem volt annyira idegesítő mint előző évadban. Zachnek tetszett az elején az IDGAF attitűdje, de a végén már kicsit sok volt, örülök hogy a végére helyrejött, és Tyler is, ő megérdemli a szenvedései után.
A szülők is érdekesek voltak, a kedvencem Clay anyja volt a táboros rėszben, amikor fel sem tűnt neki hogy eltűnt a fia több órára.
Alex apját viszont mindig bírtam.
A végén meg random visszatért Courtney és Ryan, akikről eddig teljesen elfeledkeztek, plusz miért nem tért vissza akkor Sherri is? (Fekete lány az első ket évadból)Ő is rajta volt a kazettákon, de mindegy.
Hannahról és a kazettákról jó volt a kis megemlékezés, bar kissé erőltetettnek ėrződött.
Összességében nem bántam meg, hogy végignéztem, de elég is volt ennyi, ha lett volna következő évad már nem hiszem hogy néztem volna.

Sidoka - 2020. 06. 12. 13:43

Hat a sorozatot kb 2 fele lehet bontani az elso ket evad nagyon jo volt. A 3-4. Se volt rossz de mas volt teljesen mint az elso ketto inkabb ilyen tudom mit tettel tavaly nyaron szeru krimi/thiller.

Ez az utolso evad kicsit osszecsapott lett csomo mindennel nem foglalkoztak szerintem eleget vagy tul hirtelen hoztak be pl: Justin hirtelen meghal az AIDS tol(ot amugy sajnaltam neki happy endet vartam). Vagy Clay skizo dolgai ott valami olyat vartam hogy valaki titokban valamivel gyogyszerezi es azert kattan be neha(pozitiv drogteszt), amugy amiket csinalt kesz csoda hogy meguszta borton nelkul csomo dolog ugye egybol tiszta volt hogy o csinalta de valahogy mindent meguszott egy kis ejnye-bejnyevel.

Az ia fura volt hogy Tonynak mert kell eladni a muhelyt ha olyan osztondijat kap ami mindent fedez foleg ugy hogy a baratja veszi meg(akinek amugy kb 30 evesen van egy edzoterme meg csak ugy zsebbol megvesz egy muhelyt:D ). Nem lett volna egyszerubb ha csak Tony mondja neki hogy figyelj a muhelyre amig suliba jarok?

A meleg vonal mar nekem sok volt a 4. Evadban az hogy minden masodik fiu meleg a fobb szereplok kozul mar kicsit hihetetlen.

Geza Kovacs - 2020. 06. 13. 23:44

Nagyon messze túllépték a jó ízlés határait, és akkor így talán nem leszek kicenzúrázva. E mellett masszívan rosszul sikerült általában is. De nekem pont a vége tetszett valamennyire, hogy végül csak összehoztak egy igazi középiskolás végzési ünnepi alkalmas beszédekkel teli fél epizódot, így legalább az utolsó jelenetek miatt nem rossz emlék az elválásom a sorozattól :-) De kétségtelenül az 1. évad sztorija számított csak valamennyire extrának, a többi már szartákolás volt csak. Bryce karaktere és a színész nagy király volt, nélküle nem ért semmit a 4. évad, a többi meg miatta volt nézhető.

pribrgre - 2020. 06. 14. 17:23

Sziasztok!
Valaki segítsen nekem légyszi :)
Spoileres kérdésem lenne:
A végén Clay a beszédében említi, hogy 3 ember halt meg akit szeretett – vagy ilyesmi – és 2, akit azt hitte utált. Ki az a 3? Nekem csak Hannah és Justin van meg.. :D

Necridus - 2020. 06. 14. 17:26

pribrgre:

Jeff Atkins, Clay jóbarátja volt, aki meghalt, amikor Sheri és Hannah levitték a stop táblát.

pribrgre - 2020. 06. 14. 17:31

Necridus!
Köszi a választ, valóban :))

Blobov - 2020. 06. 15. 09:37

Szerintem borzasztó lett az üzenete. Justin pont arról szólt volna, hogy van kiút, még az évad közepén is ezen depizik, hogy neki miért lett kiút, ha az anyjának nem; erre kiderül, hogy rajta függetlenül már, de nincs kiútja. Egy tök felesleges haláleset, ami igazából a főszál szempontjából nem osztott/szorzott (elvégre nem ezért állt le a nyomozás, nem ezért állt el a dologtól Winston, Diego, meg Estella (utóbbi végül miért is???); ellenben tök rossz szájízet csinált a végére.

Jimcer - 2020. 06. 15. 12:27

Az első évad után abba kellett volna hagyni,mert még a 2. évad el elment a 3. és 4. évad nagyon gyér lett. Az utolsó évadban mar majdnem mindenki gay lett amivel nem lenne gond ha akkor mondjuk a Tony elkezdett volna csajozgatni ha már így szép lassan rá jöttek a szereplők hogy am jah a saját nememhez vonzódom. Vicc am hogy mennyire eltolták pedig ígéretes volt az első évad után.

winnie - 2020. 06. 15. 12:44

azért nem mindegy, hogy valaki a saját neméhez vonzódik, vagy a saját neméhez IS:) mármint gondolom, ez volt a helyzet a többségnél, akik “rájöttek”.

de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ugye sokan abbahagyták az első évad után, ezt írtátok is, ezért furcsa olvasni, hogy vannak, akik “elmegy” és még annál is gyengébb szezonok után maradtak. persze érzelmi kötődéssel és sok mással is lehet ezt magyarázni, és érthető is a dolog, de én épp azért ugrok ki több évados kedvencekből is 2-3 közepes rész után (ld. most killing eve, két szuper jó szezon után a 3. évadból két rész után nem volt kedvem maradni), mert annyi minden sokkal, de sokkal jobb sorozat is van, mint a közepes, hogy vétek lenne, ha valami nem túl jó miatt nem maradna rájuk időm.

Cordelia - 2020. 06. 15. 15:56

NA ez is megvolt!
Nagyon vegyesek az érzéseim evvel az egész sorozattal. Valahol írtam már, hogy utáltam anno a könyvet is és képtelen vagyok megmagyarázni, hogy miért néztem meg a sorozatot, de puff….megnéztem, minden egyes évadot premier után ledaráltam…kinda guilty pleasure….
Eljött (végre) a záró évad és baromi dühös vagyok.
Annyi sok baromságot csinálni, mint amit ebbe az évadba besűrítettek egyszerűen elképesztő. Tényleg senki nem ült az asztalnál és mondta azt, hogy “gyerekek, ezt azért már nem kéne?!”
Clayt ebben az évadban (sem) szerettem meg jobban. És igen, valaki feljebb írta, hogy MINDENT megúszott ebben az évadban. Verekedést, gyújtogatást, stbstb…
Az autóbaleset, komolyan…rommá törik a cabriót és úgy szállnak ki, hogy az egyiknek semmi baja, a másiknak meg lett két bibi az arcán. Arra ki sem térek, hogy miért nem lett rendőrségi ügy ebből?!
Zacket folyamatosan ronggyá veri valaki meg piál, soha egyik szülő sem kérdezi meg tőle, hogy “hát téged mi lelt édesfiam?”
Nem szeretem sem itt, sem más tinisorozatban sem, hogy a gimit úgy állítják be, mint egy harcteret. “Csak túl kell élni”….WTF?!?! Szerintem ez az a dolog ami generálja saját magát. A filmek/sorik bemutatják, hogy ez így normális, hogy szekáljuk egymást, mert a gimi ilyen. Aztán ha az életben ténylegesen történik valami hasonló, akkor meg pislogunk ha azt mondják, hogy mindenhol ezt mondják, ezt látjuk, hogy a gimiben ez normális, szekáljuk szét a másikat, hisz’ ez így van rendjén, csak túl kell élni… Nem értem ezt.
És ami igazán de igazán felbosszantott, az Justin. Justin volt egy egyetlen karakter, aki bármiféle pozitív változást mutatott be, erre kinyirják. És nem is akárhogy. Szerintem egy ilyen jellegű, ennyi fiatalhoz eljutó sorozatnak igenis meg kellene végre mutatnia és ki kellene mondania azt, hogy igen, HIV pozitivnak lenni iszonyatosan veszélyes, de felelősséggel kordában tartható és lehet vele élni.

Pippa - 2020. 06. 18. 09:33

A végére értem én is. Mindent összevetve szeretem a 13 reasons why-t. A szereplőgárda miatt. Miattuk simán tovább is nézném. Látszik rajtuk, hogy szerelem projekt és mivel követem őket a közösségi médiában, öröm látni, hogy a sorozaton kívül is barátok.

Egyetértek az előttem szóló negatív gondolatokkal is, ennyi logikátlanságot azért ritkán látni, teljesen komolytalan az egész. :D

Ha minden szálat annyira jól hoznak, mint Tyler történetét, akkor nem lett volna ezzel semmi baj. Az Ő drámája tényleg megérintett, volt súlya, sírtam vele együtt. A színész is szuper volt.

Justin halála teljesen értelmetlen volt. AIDS? Nem tudom felfogni ezt ki engedte meg? Tényleg ennyire hülyék az írok? Még azt is jobban lenyeltem volna, ha túladagolja magát, ha már mindenképp ki akarták nyírni. Vicc… teljesen tönkre is tette az évadzárót.

Na és itt van Charlie. Hol volt eddig? Annyira szerethető, tünemény volt, egy igazi felüdülés a sok hülyeség mellett. Örülök, hogy Alexxel egymásra találtak, de ezt is nem lehetett volna jobban kidolgozni? Eddig semmi nem utalt rá, hogy meleg lenne… Simán mélyebbre lehetett volna menni, hogyan döbben rá és mikét dolgozza fel. Ennyi meleg srác amúgy egy gimiben sincs. :D

bandrew12 - 2020. 06. 22. 16:25

Nekem a 13RW mindig is a guilty pleasure kategória volt. Tisztában voltam a tucatnyi hibájával és olykor zavart és idegesített, de alapvetően nem húztam fel magam.
Sőt Justin halála kifejezetten meglepett és elérzékenyültem. Elég felemás érzésem van a sorozattal kapcsolatban egyrészt örülök, hogy van ilyen, mert sok olyan témát érint ami egyrészt aktuális másrészt hiánypótló. Viszont eléggé melléfogtak sok mindennel, ahogy már leírták előttem sokan. Értem, hogy túlozni kell, hogy érzékeltessék a hatást de a szülők kompetenciájának a teljes hiánya, meg a felelősség vállalás teljes elmaradása, meg alapvetően a gimi szar és túl kell élni üzenet nem igazán előremutató szerintem.
Mindenesetre legalább megnyit egy platformot, hogy több ember mindennapjaiba eljusson számos tabunak számító, kényes téma ami szerintem nagyon fontos, úgyhogy ezért jár a pacsi.

veraanikaaa - 2020. 06. 27. 19:38

Én a könyvet olvastam a magyar nyelvű megjelenésekor. Imádtam! 14-15 voltam, konkrétan ezért kezdtem el írni. Szar volt a gimi, senki nem értett meg, úgy éreztem, hogy megtalálom magam a könyvben. Meg egyszerűen oda voltam mindig is a tinidrámákért, még most is 23 évesen. Aztán emiatt nyilván megnéztem a sorozatot, az első évad egészen tetszett is bár többnyire nem így képzeltem a szereplőket, mégis nosztalgia kapott el, és hullajtottam pár könnycseppet. Aztán persze megnéztem a 2.-3. évadot is, amiből előbbi még talán tetszett, aztán a másik már kevésbé. A 4. évad pár része után lespoilereztem, hogy Justint kinyírják, és akkor mondtam, hogy én ezt a sorozatot nem nézem végig.
Meg amúgyis… Olyan kliséket durrogtatnak végig, ami az amerikai sorozatokra jellemző, semmit mondó idézetek, és akkor jöttem rá mennyire értelmét, üzenetét vesztette a könyv, meg akár az első évad megvalósítása is. Justin halála értelmetlen volt, semmit mondott és megöltek vele együtt valamit a sorozatból.
Egy szónak is száz a vége ennél amerikaibb valamit régen láttam, kíváncsi lettem volna mondjuk egy brit megvalósításra.
Azért gimis sorozatok terén emlékezzünk vissza a My Mad Fat Diary-re, Skins-re, – ami persze ízlések és pofonok – de sokkal szókimondóbb, kíméletlenebb sorozatok voltak a témában, és dinamikailag is jobban működtek.
A lényeg, hogy nekem ez a negyedik évad egy über csalódás, igazából az első után felesleges volt folytatni…

boribon13 - 2020. 07. 30. 09:37

Valószínűleg ezt már senki nem fogja olvasni, de a tárgyi tévedéseket muszáj kijavítanom 😀 szóval Clay nem skizofrén, attól, hogy hallucinal vagy hogy disszociativ élményei vannak… És a HIV fertőzésből igenis lehet gyorsan is AIDS-be csúszni (pszichiáter rezidens vagyok és a szakdogam hiv-ből írtam 😀).
Egyébként sztem sem volt túl jó ez az évad, rengeteg következetlenség, logikátlan döntések stb…kár érte :(

KovyZoly - 2020. 08. 05. 19:06

Na hát a végére értem. Március táján kezdtem el, és kisebb-nagyobb szünetekkel ledaráltam a 4 évadot.
Az első évadot szinte együltő helyemben toltam le, annyira beszívott a sztori. Akkor nem is gondoltam, hogy van benne több évad.
A második már annyira nem volt frankó, a harmadikkal együtt elég nyögvenyelősen ment le. A negyediket meg már csak azért néztem meg, mert nem akartam lezáratlanul hagyni.
Persze a sok hibájával együtt a kedvencek között marad, de a végére súlyosan beratyisodott mindenki, az borzasztó gáz lett.
Alex faterja pedig a Lost óta nagy kedvenc :)

Chibifox - 2020. 09. 12. 19:57

Az első rész felénél kb. dobtam. Pedig az előző 3 évadot végignéztem. Volt egy megérzésem és az itteni kommentek alátámasztották azt. Számomra a második évad volt a legrosszabb, valódi hullagyalázás. A 3. évad egész jó is lehetett volna, de óriási hibát követtek el azzal, hogy az afró csajt kilőtték a sorozatból, egyszerűen eltűnt. Pedig őt eltudtam volna képzelni Clay-el és még szimpatikus is volt. Nem, helyette behoztak egy tök ismeretlen afrikai csajt, aki nem kicsit volt unszimpatikus és a történet szempontjából tök indokalatlan karakter. Csak azért, hogy a 4. évadban ő is eltűnjön? WTF? Legalábbis az a fél rész erre engedett következtetni. Utólagosan nem bántam meg, hogy kihagytam az évadot. Tényleg jobb lett volna az első évaddal zárni. Számomra az egy klasszikus volt. A folytatásai meg gyérül sikerült bőr lenyúzások.

Levi - 2020. 12. 12. 01:46

A többi kommentelőhöz hasonlóan én is azt vártam hogy majd jobban kibogozzák ezt hogy clay tudatán kivül tesz ezt meg azt….illetve persze az is nagyon bosszantó hogy több résznek a végén is nagy fordulat jön pl a karambol amikor kétszer fordul át a tengelye körül az auto aztán kovetkező részben már letudtak mindent zach en van pád gipsz claynek meg semmi baja. Justin halála is borzalmasan indokolatlan volt de ami a legjobban zavart az az hogy elveszett a sorozatbol a karakterek érzelmeinek átérezhetősége. Nem tudtam úgy beleélni magam mint az első 2 évadban mert már teljesen irreális volt hogy egyik tragédiát és megrázkódtatást pakolták a másikra

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz