login |

Madam Secretary: vége a 6. évadnak. És a sorozatnak is.

2020. 06. 09. 19:30 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Na, egy újabb veterán köszönt le. Végleg.

Nem mondom, hogy uptodate az írásunk a 2014-ben indult Madam Secretary President zárásáról, de azért csak sor került nálunk is a sorozat búcsúztatására, mely talán az egyetlen klasszikus, felnőttes politikai dráma volt a színtéren (az országoson mindenképp), és épp ezért nem is lepődök meg azon, hogy itthon elég hamar kiderült, hogy a tévézőket nem érdekli. (A magyar cím, Az elnök embere megint egy jó példája lett volna a nem jól öregedő címeknek.)

Szerencsére a junkie-k azért nem pontosan a tévézőket fedik le, így nem volt meglepő, hogy itthon azért kialakult egy kisebb, de szilárdabb tábora a sorozatnak, mely már csak azért is nagy fegyvertény, mert a mai, menthetetlenül, megannyi határvonal mentén ketté osztott társadalomban a sorozat megpróbált egy vékony, középső sávon egyensúlyozni, és nem úgy, hogy oldalakat szolgált ki, hanem Elizabeth-hez hasonlóan pártatlannak maradni. (Már, ha valljuk azt az alapfeltevést, hogy az nem pártosság, ha valaki a emberségességre voksol bizonyos kérdésekben.)

A finálé természetesen egy (várt?) nagy eseménnyel ért véget, még egy utolsó, ugyancsak előre mutató és egységesítő politikai kérdést is bedobtak (vagy maszatoltak el, ha a rá szánt időt nézzük – tippre Tyne Daly-t nem csak ennyire kérték fel), illetve ismerős arcokat is láthattunk a korábbi szezonokból. A tovább mögött folytatom spoilerekkel a zárásról.

A finálé jó pár hónapot ugrott előre az időben. Megtörtént az esküvő (naná, hogy az elnök, mármint az előző elnök részvételével), az amerikai női focisták révén a nemek közti egyenlőség kérdése is szóba került (a semmiből), a megosztottság kapcsán alkotmánymódosítás lengettek be, amit jól pofán is vágtak gyorsan azzal, hogy jelezzék, hogy az efféle emblematikus politikai intézkedések sokszor tényleg megmaradnak reprezentatív szinten, és nem hoznak valódi változásokat.

És ez az az aspektus, amit említettem, hogy nagyon ment a sorozatnak. Lehet, hogy vannak páran, akik hajlamosak bizonyos kérdések kapcsán vörös posztót látni a szemük előtt, ha nem a kedvükben jár a témáról beszélő, de azért pontosan tudjuk, hogy minden csak nézőpont kérdése, és egy kérdésben való álláspont még nem feltétlenül mond el a személy másféle preferenciáiról mindent.

Az elnök tehát megkapta a fejéhez vágott dolgokat Cicely Tyson-tól, és ahogy írtam, azt sajnálom, hogy a kérdésben más nézeteket való szenátorra kevés idő jutott, és az egész B-szálat a felvezetése után gyorsan lekeverték, mert ezúttal fontosabbnak vélték a magánéleti szálak elnyújtását.

Nem mondom, hogy rettenetesen izgalmas volt a zárás, értelemszerűen a magánélet nem annyira izgatott (és most ez volt a fókusz), de azért felemelő és aranyos volt valamilyen szinten, és azt biztosan megfogta, aki hetiben végigtartott a sorozattal. Egy ilyen szériát így kell lezárni. És talán idővel több elismerést fog kapni, vagy az emberek felfedezik maguknak, mint egy fajta kordokumentumot, hogy így is lehet.

ui: Zeljko Ivanek végre szabad! (Jut eszembe, ő jól járt, mert Russell végre kapott egy személyes történetet, amit lehet ugyan banálisnak tartani, de mégiscsak jó volt nézni.)

5 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2020. 06. 09. 21:03

Komolyan lehet venni egy ilyet egy Veep után?

winnie - 2020. 06. 09. 21:34

ha az ember nem szuletett cinikus, akkor simán. ők azt teszik. ez segít.

heidfeld - 2020. 06. 09. 21:43

Mivel ez egy drámaibb-jellegű sorozat, igen.
Vérnyomáscsökkentő hatása, kiválóan működhetett, idősebb, amerikai nézőknek. 6 évad alatt, talán ötször érte veszteség az amerikaiakat…Legkeményebb, családi dráma, két részig tartott….Viszont, akit érdekel a külvilág, politika, pár jobb színész, tud kötődni, szimpatikusabb karakterekhez, mint én -, nézhette.
6. évad volt a legjobb. Fogtam is a fejem, hogy milyen jellemző ez, egész szériára. Érdekesebb dolgokat vágtak el, hirtelen. Simán lett volna még benne, de ennyi jutott.
Igazság szerint, minden évadra jutott, 5-6, igazán jó rész. De, két dolog, roppant idegesített. Oroszokat, még megközelítően sem ábrázolták, súlyuknak kicsit sem közelében. És, nagyon zavaró, ahogy Téa Leoni, majd megfullad, beszéde közben. Karakterét sem kedveltem.
6/10

zengerege - 2020. 06. 10. 08:08

Hálás voltam azért, hogy képesek voltak egy jól funkcionáló házasságot végig megtartani. Persze nem minden házasság ilyen, de néha felülreprezentálva érzem a szörnyűeket, felbomlóakat.

saspafrany - 2020. 06. 10. 11:58

Hűségesen követtem a sorozatot egészen a végéig. Szerettem a karaktereket, a hangulatát, a (kicsit) izgalmas politikai fordulatokat. Szépen lezárult. Jó szórakozás volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz