login |

Pilot-mustra: Robbie – 1×01

2020. 06. 09. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Comedy Central elég sunyi módon mutatta be legújabb komédiáját, a Robbie-t. Semmi csinnadratta, semmi komolyabb reklámozás, semmi előzetes bejelentés, rejtett előzetes a YouTube-on, még csak tévés premiert sem kapott, csak ingyen elérhetővé tették a teljes szezont az alkalmazásukban. Minket persze ez nem érint, ugyanúgy nézhetjük, mint bármi mást, maximum nem kell hetiben várni a részekre.

Amit egyébként megtennék, mármint a heti várást, mert ez a stílus bejön, és azért is, mert Rory Scovell (random friss standup) zseniálisan tudja hozni a sikamlós és/vagy dusbeg (douchebag) karaktereket, és ez itt sincs másképp. De az ma már közel sem baj, ha egy komédia főhőse egy f*szkalap, nem?

ROBBIE – 1×01 – 6,5/10

A főhős egy kosárlabdaedző, aki gyerekeknek “tanítja” (minimális hozzáértéssel) a sportágat, és aki nagyformátumú apja árnyékában kényszerül élni, már amennyire egy középiskola kosárcsapatának az edzője lehet nagyformátumú. Akárhogy is, amikor az apa visszavonul, akkor megüresedik az állás, és Robbie-nak lehetősége nyílik lecsapni rá. Apja legnagyobb bánatára.

Persze ez csak az összkép fele, hiszen Scovell karaktere addig is húzza az igát egy gyorsétteremben, valamint nem kis sokk éri azzal, hogy korábbi barátnője bejelenti, hogy van tőle egy (kábé 10 éves) gyereke. És ez indít meg valamit Robbie-ban. Nem közvetlen megjavulást vagy önkritikát, mert először csak az jár a fejében, hogy a fekete srácot beszervezze az egyházi kosárcsapatába (és, hogy közben elhallgassa mindenki elől, hogy ő az apa), de azért érezzük, hogy ez lesz mindennek a kiinduló pontja, ahogy kettejük a kezdeti (elég sok) döccenő után mégiscsak közelebb kerülnek egymáshoz.

A Robbie tipikusan a (nevezzük így) mazochista komédiák közé tartozik, amiknek a készítői nem kímélik a főhős karakterét (főleg, hogy a készítő alakítja a főhőst), amiben lehet, hogy a néző is élvezi azt, ahogy nézi, hogy a főhős bár ritka nagy bunkó, de legalább folyamatosan szív, de közben kezd megbékélni vele, és azért nem bánja, ha mondjuk a részek végén kap némi feloldozást, vagy rámosolyog egy másodpercnyit a szerencse, vagy hogy neki is egy kicsit jó lesz. De persze szigorúan csak egy másodpercig.

Robbie az a lúzer, aki totál kicsinyes és sosem veszi észre magát, amikor ilyen, bezzeg másoknál mindig lecsap olyasmire, ami sértettséget okozhat, és mi is filózhatunk azon, hogy valóban szívére vesz dolgokat, vagy csak reflexszerűen tahó. És tippre pont akkor rombolja valami porig, amikor a legkevésbé számítunk rá.

Sok furkó főhőst láthattunk már tévés komédiákban, nyilván egy “híres” baseball edző, Kenny Powers is beugorhat nekünk Robbie-ról, hiszen mindkettő elég inkompetens, öntudatos, mindenféle filter nélküli és abszolút nem PC figura – és mindkettő totál underdog, esélytelen alak (bár mindkettőnek összejött egy saját osztályán felüli barátnő), kizártnak érezzük, hogy sikert arassanak, mégis sejtjük, hogy össze fog jönni nekik. És, hogy mi a tanulság? Nincs tanulság.

A Robbie nem emelkedik ki, mint az Eastbound & Down, és talán annyira sportközeli sincs, de ettől még élvezetes a maga módján, mindenképp nézősnek tűnik, pont azért, amiért az HBO egykori komédiája is, a készítő-főszereplő miatt. Ahogy abban Danny McBride, itt Rory Scovell magának írja a poénjait, nem fél attól, hogy nevetségessé tegye a karakterét (sőt, inkább sportot űz ebből), és ez kölcsönöz edge-et a komédiának.

Nyilván a humor szubjektivitása miatt a komikus megítélése is elég szubjektív, szóval nem mindenki fog egyetérteni, de Rory Scovell egyszerűen túl vicces, amikor bunkó karakterként brillírozik – vagy csak önmagát adja? Nem fogja vissza magát, az biztos.

2 hozzászólás Ne habozz!

Kopasz gyerek - 2020. 06. 09. 19:44

Ez miért van, hogy sehogyse reklámozzák a sorozatot? Így kevés emberhez jut el… Vagy abban hisznek, hogy szájról szájra terjed majd?

winnie - 2020. 06. 09. 20:30

Jó kérdés. Ráadásul pont mostanság, de biztos van ennek is előnye, platformexkluzív vagy nem viszi le a nézettséget az ismétlésekhez képest, nem tudom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz