login |

Pilot: Trackers

2020. 06. 10. 15:50 - Írta: human

15 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ez mi a fene volt? Teljesen negatívan értve a felvetést. Az HBO GO-n már elérhető, nemsokára tévébe is érkező elérhető dél-afrikai Cinemax/ZDF-koprodukció, a több afrikai országban játszódó Nyomkeresők elvileg akció-kémthriller lenne, gyakorlatilag viszont… egy semmi. Lehet, hogy páran a 24 megnézése után ezt gondolták: “ilyet mi is tudunk csinálni”? Nyilván nem ez történt, csak ilyennek érződik.

Mondjuk már a leírás is gyanús kellett volna legyen, olyan sok mindent vállalt fel, mintha a földrész összes problémáját elő akarnák venni, és terítékre tenni villámgyorsan. Van itt hírszerzés, gyémántcsempészet, terrorizmus, szervezett bűnözés, orvvadászat. Persze ez mind összefügg a végére, csak valahogy fókusztalan már a felvezetése is. Nincs meg a hook, amire ráakadhat a néző. Komolyan az első rész után nem tudnám, hogy mi akar lenni, hasonlítsátok össze a Strike Back, vagy a 24 pilotjaival.

Mindezt nem túl sok pénzből valósítják meg, legalábbis annyira durván kicsik a belső helyszínek. Például a “CTU” egy félemeletnyi iroda. Olyan, mintha az utcán forgatni olcsóbb lenne Afrikában, mint díszletek között, ami teljesen az ellentettje Hollywoodnak. Ez ad egyedül valamennyi hangulatot a sorozatnak, meg hogy Dél-Afrikában olcsón lehet statisztákat is találni, annyi van belőlük némelyik jelenetben.

“CTU”

A hang is olyan, mintha csak amit a helyszínen felvettek azt lenne, és kész. A Trackers-t mintha több lépcső választaná el egy profi sorozattól, de jó úton vannak amúgy, mert a kompozíciók egy része jó, a színészek igyekeznek, de valami nagyon hiányzik, hogy hyperreality, vagyis sorozat legyen belőle.

Az írás is teljesen adja a zsánert, ha már könyvadaptáció, nem azon múlik tényleg. Hogy is mondjam, kicsit az ugrott be a Trackers kapcsán, hogy olyan, mint amikor lezajlott a DSLR kamerák revolúciója, és megkapták a rendes videó funkciókat a gépek, és utána boldog boldogtalan forgatott mindenfélét, miközben próbált komoly anyagot letenni.

Próbáltam pozitívan hozzá állni az első jelenet után, de mégis, a tldr; tényleg az, hogy az egész sorozat olyan, mintha pár félamatőr próbálna csinálni valamit.

Lehet az én skálám van máshol, mert az írás mellett nekem fontos a kinézet, és hát ez… 4/10. Mindennek van rajongója, ahogy winnie szokta mondani, de ennél végképp nem értem azt a pár kommentet, amit most idemásoltunk a posztertől, mert remek ellenvélemények.

15 hozzászólás Ne habozz!

sz.norbert - 2020. 06. 07. 05:00

Az első rész alapján egész jó. Bár sok ismerős fordulat van benne, az afrikai miliő külön ízt ad neki. Én szeretni fogom.

Python - 2020. 06. 08. 23:41

Egy rész után azt mondom, hogy ez bizony nézős! Ez sokkal jobb lesz mint a Strike Back valaha is volt! ;)

winnie - 2020. 06. 10. 16:08

ma nincs jó napom a pilotokkal, de ez is olyan volt, hogy már 10 perc után tudtam, hogy nem az enyém lesz. egy percig sem mozgatott meg, pedig a könyves alap biztos rejt magában a történettel kapcsolatban komplexitást, amit szeretni szoktam, de nem. lehet, hogy az afrikai sorozatokra is immunis vagyok, mert már a 4. nem jön be egymás után, de nem azért, mert rossz, hanem mert… olyan semmi különös.

a megvalósítással nem volt gondom, egyébként.

Hegedda - 2020. 06. 10. 16:16

Ezt hívnák tisztes iparosmunkának, de ez csak egy iparos munka, mondjuk sorozatnál nem éppen egy rész utan kellene ítélkezni, de manapság annyira sok a sorozat, hogy ami ennyire natúr, az nem biztos, hogy megtartja a nézőt addig amíg valami színt és ízt kap…
A másik, hogy még a zsánerében is elég langyos ezidáig.

human - 2020. 06. 10. 16:18

“a megvalósítással nem volt gondom, egyébként.”

érdekes, mert azért mégiscsak audio-vizuális médiumról van szó, és csak az írás magában nem elég

winnie - 2020. 06. 10. 16:24

Hegedda: ez igaz, de pilotkritikát sajnos csak egy után tudunk írni, ha nem teljes évados a premier, akkor ugyanis azért próbálunk többet.

a limit kapcsán: bár régen én mindig megadtam a 3-at, ma egyrészt erre nincs időm sokszor, mert annyi mindent néznék, de azt vettem észre, hogy míg a kérdőjeles pilotoknál bármerre eldőlhet a kérdés a folytatásra, vannak olyanok, amiknél nagyon érzem már az első résznél is, hogy esélytelenek. és mivel ez gyakorlatban is bebizonyosodott, ritka volt, mint a fehér holló, hogy valami a számomra érdektelen pilot után képes volt felállni (idén a Tommy volt ilyen, talán egyedül), ezért sokszor nem is megyek tovább egynél. vannak olyanok, amik nagyon hamar elveszítenek, és bár megnézem a részt, de szinte semmi nem kelti fel a figyelmemet bennük – a trackers mellett ilyen volt ma a curon, vagy pár napja az egyébként általam nagyon várt devils is. a franc se tudja, hogy mi ennek az oka, de ebben is bíztam.

winnie - 2020. 06. 10. 16:24

human: mármint úgy értem, hogy nem olyan volt a pilot, amire azt mondtam volna, hogy valami más lenne benne negatív irányba. tehát nem a deficittel nem volt bajom, hanem nem láttam a deficitet.

Geri - 2020. 06. 10. 16:52

Nem azt mondom hogy kihagyhatatlan, hanem kíváncsi vagyok a következő részre is…

Judith - 2020. 06. 10. 18:29

Azért nem olyan rossz.

Python - 2020. 06. 13. 23:26

Két rész után: Igen, tetszik. 7/10 egyenlőre. Nem egy M:I vagy James Bond, ez egy klasszikus, lassan építkező sorozat, ami mély betekintést tesz a titkosszolgálati, elhárítási, stb. (összefoglaló becenéven: a gumitalpúak) világába. Realisztikus az amit látunk, mert a sorozat által bemutatott világ, a nyomozás sebessége, a miliő, a módszerek, stb. sokkal közelebb állnak a valósághoz, mint amit egy pörgősebb, hasonló témát boncolgató hiper-szuper ketyerés, mozgóképes alkotásokban láthatunk.
A búr nyelvű részek, meg úgy a dél-afrikai közeg dob egy nagy pluszt a sorozathoz, legalább is számomra biztosan.

szocika - 2020. 06. 21. 20:25

Eddig jó iparosmunkának tűnik 2. rész után, 6/10 simán. Viszonyítási alap, a ZeroZero, az tényleg 8/10 volt.

Afrikai környezet, gyéméntcsempészek, maffiozók, terroristák, simán indítom a következő részt.

sz.norb - 2020. 07. 01. 04:53

Én most kezdtem el nézni, ahogy a HBO GO-n megjelent, és engem magával ragadott. A “sufni-24”-hangulat azt erősíti bennem, hogy egy afrikai ország hírszerzésének nem futja mindenre (egy ponton segítséget is kérnek a CIA-től), de a fenyegetések, amikkel küzdenek, nem kisebbek. A karakterek, amennyire sablonosak, annyira szerethetők is. Mindnek van háttere, motivációi. A negyedik részben frankón elérte nálam a sorozat, hogy átérezzem az egyik terrorista kudarcélményét, amikor veszélybe került a küldetése.
Az afrikai miliő egyszerűen varázslatos. Orrszarvúcsempészet, véres gyémántok, mindenki mindenkinek tartozik, bádogvárosok…
Nekem nagyon bejön ez a sorozat.

Python - 2020. 07. 04. 14:17

IMDB szerint 5 részes, de a HBO GO jövőhétre még mutat egy 6. befejező epizódot is.
https://www.imdb.com/title/tt9074360/episodes?season=1&ref_=tt_eps_sn_1

És szinte biztos, hogy nem így van vége, ahogyan az 5. rész véget ért. Van itt izgalom a fináléra is, összességében 7,5/10 körül teljesít ez a sorozat szerintem. ;)

winnie - 2020. 07. 04. 14:19

jövő héten lesz finálé, imdb-nek nem kell hinni:) tényleg minden attól függ, hogy képben van-e a felhasználó, aki legutoljára szerkesztette.

Python - 2020. 07. 04. 18:54

Köszi winnie! Volt egy ilyen megérzésem. ;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz