login |

Pilot-mustra: Curon – 1×01

2020. 06. 13. 14:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

A természetfölötti Luna Nera, a szexmunkásos Baby, és a tinis Summertime után egy újabb, saját gyártású olasz sorozatot hozott el a Netflix. A Curon titkai az alapfelállásával biztos, hogy sokakat meg fog venni, főleg, hogy párhuzamnak olyan sorozatokat tudnék bedobni, mint a Locke & Key (jövevény csonka család, kisváros, zárt ajtók) Dark (generációkon átívelő) vagy a The Haunting of Hill House (nagy ház), Ragnarok (ld. előbb), vagy akár a Stephen King-féle Ragyogást (szálloda, ikrek).

Azonban az ígéret még nem minden, sokkal több összetevő kell ahhoz, hogy egy új sorozat elkapja az embert, és bár a megvalósításába nem tudnék belekötni (akit pedig az olasz nyelv zavar, az válthat angol szinkronra is, hogy végképp amerikainak érződjön az, amit néz), valahogy mégis teljesen hatástalanul ment el mellettem ez a pilot. Sajnos. Pedig milyen jól kezdődik!

CURON – 1×01 – 4/10

Veled is megtörténik.

Egy visszatérő szimbólumként (ld. plakát) is funkcionáló, vízzel ellepett templom harangozása és egy éjszakát átszelő autó után azt láthatjuk, ahogy egy anya ijedten fogadja hazatérő lányát (ld. a fenti idézetet), akit apja puskával a kezében a szobájába vezényel, hogy aztán főhősünk, Anna gyanús morajlásokat hallva előmásszon pont akkor, amikor egy csapzott alak lelövi az anyját – hogy aztán megfordulva azzal szembesüljön, hogy a gyilkos nem más, mint… ő. Mármint sajátmaga. MIVAN?

Innen ugrunk (ügyesen, nem ám képkiírásokkal!) az időben 17 évet, amikor Anna ikergyerekeivel együtt autózik csodálatos és némiképp vészjósló észak-olasznak tűnő tájakon, hogy megérkezzen egykori szülővárosába, a rész elején látható családi házba (ami egyébként egy szállodaféleség), ahonnan annak idején apja elküldte. Az öreg most is fogadja őt, de kifejezetten vonakodva, és mintha a településen sem nagyon örülnének  a nő jelenlétének.

A Curon, ahogy a magyar cím is sugallja, a titkokra épít, a múlt rejtélyeire, legalábbis ezt feltételezem az első rész alapján. Ugyanis rengeteg (feltárásra váró) kérdőjellel és viszonnyal szembesülhetünk, egyrészt a rész elején látható történések kapcsán, másrészt pedig a falu viszonylatában, ahol furcsa dolgok történnek (ld. a harang nélküli templom harangozása), és ugyanez a helyzet a szállodával is, mely bezárt szobáival ugyancsak rejtélyesnek tűnik.

És bár Anna tűnik központi figurának első pillantásra, kezdetben sokkal nagyobb fókuszt kapnak az ikrei (egy viszonylag vagány, magát vissza nem fogó lány, valamint egy visszahúzódó, hallássérült fiú), akik amellett, hogy fedezgetik fel a környéket és elkezdenek érdeklődni anyjuk, illetve családjuk múltja iránt, megpróbálnak alkalmazkodni új környezetükhöz, ami természetesen az új iskolát és baráti társaságot is jelent.

Fiatalok és buli – idősek és ódon titkok. Egyfelől nagyon mai a sorozat, másfelől pedig van benne valami régies és hátborzongató (naná, hogy az ijesztő házban éjszakánként fura hangokat hallani), és a hangulati tényezők sokat segítehetnek abban, hogy az ember kitartson, miközben lassan fedik fel a múlt titkait, melyek, ha napfényre kerülnek, minden bizonnyal komolya következményekkel is fognak járni.

Az a sorozat megítélésétől függetlenül elmondható, hogy a Curon nem hoz semmi újdonságot a természetfölötti (és horror?, nem tudom…) műfajba (ld. a fent bedobott címek), de ennek megítélése persze nézőpont kérdése, hiszen úgy is lehet fogalmazni, hogy ismert és kedvelt elemekből próbál kihozni valami figyelemfelkeltőt, olyan sztorit, amit konkrétan még nem nagyon láthattunk.

A Curon titkai a fanatikusok számára simán lehet egy délutáni dara is, hiszen csak 7 részes a szezon, és abban is biztos vagyok, hogy bőven lesz rajongója, a pilot alapján ez nem az a széria, amit szanaszét csépelne a néző. Néha én sem tudom megfejteni, hogy mi az oka annak, amikor sem a történet, sem pedig a karakterek nem ragadnak meg (talán egy fő csapásvonal hiánya?), pedig a hangulati tényezők mind a helyükön vannak.

3 hozzászólás Ne habozz!

zoliszekely - 2020. 06. 11. 20:03

Én ledaráltam és azt kell, hogy mondjam hogy nem rossz. Simán nézhető volt. Nyilván voltak benne klisék, de érdekelt a történet. 10/7 nálam

Rubber Duck - 2020. 06. 13. 17:11

Nézhető volt, én is ledaráltam, de az volt az érzésem, mintha nagyon rövid idő alatt készítették volna el. Ha egy kicsit többet dolgoztak volna a forgatókönyvön és néhány jelenetet újraforgattak volna némi sznészinstruálással együtt, sokkal jobb is lehetett volna.

freel - 2020. 08. 26. 22:04

Korrekt kis sorozat.
7/10 nálam is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz