login |

Pilot-mustra: Central Park – 1×01

2020. 06. 15. 15:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Tippre nem nagyon kapnánk írást az AppleTv+ legutóbbi (magyar feliratos) premierjéről, ezért írnék ezt-azt róla, de tényleg csak abból a célból, hogy ne nyom nélkül enyésszen el, mintha tudomást sem vennénk róla. (Pénteken jött ki az 1×04.)

A sorozat kapcsán az előzetesnél azt írta human, hogy ezzel meg fog szakadni nálam a platform nyerő szériája (eddig tényleg hihetetlen jó arányban jöttek be nekem az Apple-sorozatok), és nem tévedett. De persze nem is volt nehéz nem tévednie, hiszen pontosan tudja, hogy az animációs műfaj nálam általában képtelen áttörni az élvezhetőségi küszöböt. Azonban ez a sorozat azon animációk közé tartozik, amiket talán érdemes ajánlani, mert valahol elég egyedi.

A Bob’s Burgers készítője, Lauren Bouchard Josh Gad-del állt össze egy zenés, sőt, egy musical-komédia elkészítésére, és azt hihetetlen mennyiségű ötlettel pakolták tele. Az alapsztori nem is annyira érdekes (bár, jó ha kötődik az ember a karakterekhez), miszerint New York City hatalmas kiterjedésű parkjában járunk, ahol egy családot, a park gondozásáért és programjaiért felelős családfőt, valamint ott dolgozókat ismerünk meg – no meg egy “gonoszt”, aki keresztbe akar tenni mindennek, ami jó.

A Tillerman család (szerencsére? sajnos?) nem olyan, mint a Belcher família, abszolút önállóak, nem kópiák a karakterek, legyen szó felnőttekről vagy gyerekekről (ráadásul utóbbiak még érdekesnek is mondhatóak, sztorival rendelkeznek), a stílusban pedig nekem nagyon bejön, ahogy képes váratlan poénokkal operálni (csak az ezek között eltelő idő okoz nekem gondot…), és úgy képes abszolút felnőttkompatibilis lenni, hogy közben egy gyerek is élvezni tudja.

De nem is a történet a lényeg (bár az epizodikus sztorik nyilván megkapóak lehetnek), hanem a tálalás. Egyrészt dialógok és (olykor dalos) narrációk terén, melyek eléggé nem tipikusak, önreflektívek és elég szellemesek, másrészt pedig természetesen a musical betétek révén, amik nem csak azt jelentik, hogy olykor dalolni kezdenek a szereplők és táncra perdülnek (a környezetükkel együtt), hanem az efféle zenés részek afféle össznépi montázsban is realizálódhatnak.

És ez az az elem, ami kiemelkedő. A dalok sajátok, változatosak, illenek a jelenetekhez és abszolút kreatívak, no meg szellemesek. Már a kezdő jelenetben is nagyon rendben van Josh Gad, de később a pilot során erre csak rátesznek, nem is egy lapáttal. (Ezt például Sara Bareilles írta és Kristen Bell énekli.)

A természetes ajánlásom nyilván a Bob’s Burgers rajongóinak szólna, hiszen mind kinézetileg, mind tartalmilag, mind stílusilag vannak átfedések a két sorozat között, és bár sok mindenben különböznek, mégis nekik lehet legegyszerűbb rátalálni a sorozatra, aminek a szinkronhang-gárdája is parádés: Josh Gad, Kristen Bell, Tituss Brugess, Kathryn Hahn, Daveed Diggs és (mondanom sem kell, hogy a gonosz nyanya szinkronhangja) Stanley Tucci.

Csak a fentieket akartam elmondani. A saját osztályzatomat, abból kiindulva, hogy az animációs sorozatok 95%-át 10 másodperc után unni kezdem és képtelen vagyok nézni, ki lehet találni, de ez abszolút nem érdekes, sokkal többet mondhatnak azok a kommentek, amik esetleg majd a műfaj ismerőitől, kedvelőitől, vagy éppenséggel tolerálóitól érkeznek.

5 hozzászólás Ne habozz!

oriole - 2020. 06. 15. 17:05

Én sem vagyok oda az animációkért, csak a zenés irány és a szereplőgárda miatt próbáltam be, de ez nagyon aranyos. A zenék fülbemászóak, a szereplők szerethetőek, Bitsy/Tucci pedig remek főgonosz. Nagyon hasonlít a főnökömre, csak ő nem ennyire fun.

Flanker - 2020. 06. 15. 17:21

A karakterek kinézete, pontosabban megrajzolási stílusa viszont annál jobban Bob’s Burgeres.

winnie - 2020. 06. 15. 17:26

igen, mindkettőt a bento box csinálja.

Shannen - 2020. 06. 15. 17:34

Én sem nézek animációt, de ezt a zenés aspektus és a szereplőgárda miatt bepróbáltam, de 10 perc után kinyomtam. Hiába volt aranoys a kezdő dal, de úgy tűnik én képtelen vagyok animációt befogadni.

sherlock20 - 2020. 10. 07. 17:34

hát megadtam az esélyt neki, de engem pont a dalbetétek riasztanak el, musicaleket sem bírom.
hiába tetszett 1-2 pont és látom a fantáziát, zavar h a harmada random dalolászás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz