login |

Condor: kezdett a 2. évad

2020. 06. 16. 21:45 - Írta: Shannen

14 hozzászólás | kategória: kritika,

Annak ellenére, hogy anno a premier után szinte rögtön berendelték a második évadot, mégis két évet kellett várnunk az Audience Network (mely időközben idén megszűnt) sorozatának folytatására, mely “A keselyű három napja” című klasszikus kémfilm (illetve könyv) alapján készült (nagyvonalakban).

Az első évad igazi nyári pörgős kikapcsolódás volt a kémtörténetek kedvelőinek és az idei szezon duplarészes kezdése alapján most is hasonló élményre számíthatunk.

Mondhatnám, hogy akinek máris hiányzik a Homeland, az ide nézzen, de azért a Condor sokkal inkább popcorn sorozat, igaz, így is nagyon szórakoztató. Akárcsak egy jó kém-thriller esetében, az első évad tele volt váratlan fordulatokkal. Ami kifejezetten tetszett, hogy az írók mertek bátrak lenni, a főhősön kívül szinte senki nem volt biztonságban és bizony sorra írták ki a szereplőket.

(Emlékeztek, hogy anno a Harper’s Island promoanyagainál ikszelgettük hétről hétre, hogy ki nem élte túl az adott epizódot? Nos, ugyanezt a Condor első évados csoportképével is meg lehetett csinálni. Mondjuk úgy, nem sokan úszták meg piros ikszek nélkül.) 

Bármennyire is jó élményként maradt meg az első évad, két év az hosszú idő, a történet részleteire már nem emlékeztem, így kicsit félve kezdtem neki az új részeknek (tudván, hogy időm most biztos nem lenne újranézni a korábbi epizódokat). Szerencsére a szezonyitó elején kapunk egy gyors összefogalót: főhősünk, Joe Turner, egy fiatal és idelista CIA-elemző, aki egy nap olyan infomációkra bukkan egy terrorista-gyanús személy nyomozása során, ami miatt bérgyilkosokat küldenek rá.

Míg kollégáit megölik, neki sikerül elmenkülnie, ám bújkálni kényszerül, hiszen szinte mindenki, így az Ügynökség is azt hiszi, hogy ő a tettes. Joe-nak egyszerre kell tisztára mosnia a nevét és felgöngyölíteni a szálakat, amelyek egészen a CIA felsővezetéséig érnek.

Az évad végére a legtöbb szálat elvarrják, Joe maga mögött hagyja a múltját és Európába utazik. A második évad a történtek után két évvel veszi fel a fonalat.

A tovább mögött spoilermentesen folytatom.

Először is a “legfontosabb”: 2×01 teljes egészében Budapesten játszódik, ami nyilván külön élmény a hazai nézőknek, nemcsak mert kifejezetten szépen és érdekes perspektívákból van fotózva a város, hanem mert visszatérő elemként Max Irons bizony többször is megszólal benne magyarul.

Szóval Budapesten vagyunk, ahol Joe éli nyugodt, kémektől mentes mindennapjait abból a pénzből, amit a CIA igazgatóhelyettesétől nyúlt le tulajdonképpen kárpótlásként, az Ügynökségnél dolgozó nagybátyjával nem beszél, egyedül régi barátja özvegyével Mae-vel tartja a kapcsolatot. Egy nap egy orosz kém környékezi meg, akinek tudomása van egy tégláról a CIA magas beosztású vezetői között. Hajlandó felfedni a személy kilétét, ha cserébe segítséget kap, hogy elhagyhassa Budapestet, mert tudja, hogy az oroszok a nyomában vannak.

Joe-nak eleinte esze ágába sincs belebonyolódni az ügybe, ám egy haláleset mégis arra sarkallja, hogy segítsen neki és visszatérjen Washington D.C.-be, és ezzel kezdetét veszi a saját nyomozása, nemcsak az orosz kém által említett tégla után, de a haláleset kapcsán is.

Ígéretesnek tűnik az új évad, akárcsak az első szezonnál, itt sem húzzák sokáig a rejtélyeket, inkább a mennyiségre mennek, és a folyamatos csavarokra építik a sztorit. Az egyetlen félelmem a családi szál, konkrétan Mae tinédzser fia, aki szinte biztos, hogy bajba fog még kerülni valamikor a későbbiekben. Az ilyen történetszálak mindig neccesek (elég csak a Brody-családra emlékeznünk), és ritkán szoktak jól elsülni. De persze ne legyünk pesszimisták, inkább bízzunk az írókban. 

14 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2020. 06. 16. 22:14

Az első évad végén megnéztem az eredeti promo fotót, és spoiler nélkül mondhatom, hogy egy kezemen több ujjam van, mint ahány túlélő volt. Eszetlen, mert még így sem leszel felkészülve arra, hogy milyen tempóval halad néha a sorozat.

A kezdés tetszett, remélem lesz sok-sok folytatás.

Gedeon74 - 2020. 06. 16. 22:36

Hú, de rég volt már az az első.
Nem is emlékszem már nagyon sok mindenre, de arra igen, hogy még nekem is sok fejfogós blődség volt benne, de ennek ellenére is szerettem, szóval előbb-utóbb biztos nekiülök majd ennek az évadnak is.

Budapest meg tiszta kémfőváros lett. I spy, Treadstone, Condor. :)

(A családi kalamajkák fő prototípusa Kim Bauer. Azóta sok sorozat DNS-ébe bekerült ez a génhiba. :P )

cherockee - 2020. 06. 16. 22:46

Volt itt homeland is Budapesten, csak akkor épp ha jól emlékszem Mockba voltunk :) . (Leírtam, és rájöttem, hogy lesz valaki aki nem tudja, vagy azt hiszi én nem tudom, hogy az Moszkva.)

De egyébként milyen blődségek voltak benne? Nekem nem ez maradt meg.

(Egyébként a Counterpart óta hiányzott valami kémes, jó lenne több ilyen.)

Gedeon74 - 2020. 06. 16. 23:16

Hát ahhoz tényleg újra kéne nézni, hogy konkrét dolgokat tudjak mondani. Olyan tipikus filmes marhaságok, amikre általában legyintek vagy fel se tűnnek, de itt valahogy zavaróak voltak nekem. Olyasmik például, mint hogy pont akkor fogyott ki a tár, pont akkor ért oda, pont csak őt nem találta el, pont fél méterről a golyóálló mellénybe lőtt. Csupa olyan szerencsefaktoros dolog, ami nekem már sok volt ahhoz, hogy bizonyos szinten komolyan vegyem, pedig ezeknél a témáknál én ezt pont igényelném. Illetve ez sem igaz minden esetben, szóval pontosítok: ennél a sorozatnál igényeltem volna.

(Igen, a Counterpart hiányzik. Nemcsak a kémessége, hanem J. K. Simmons miatt is. És ha már kémes, régebbi darab, de mindig promóznom kell: The Game (2014). És ugyan nem sorozat, de nekem friss élmény és szintén kémvilág, szóval idekívánkozik: The Operative)

Wanheda - 2020. 06. 17. 06:15

Nah. Köszönöm, hogy beleírtad az ajánlóba, hogy “akinek máris hiányzik a Homeland”, meg vagyok ezzel szólítva, úgyhogy máris töltöm az első évadot és megnézem. Remélem, legalább töredékileg hasonló élménybebn lesz részem, a Homeland ugyanis benne van az én legjobb ötömben.

Kissur - 2020. 06. 17. 07:33

Van hatása az Audience Network megszűnésének arra, hogy esetleg emiatt nem lesz több évad? Az 1.évadot kezdtem el nézni, de elakadtam, mert túl sokat nézek párhuzamosan. Pedig nekem való sorozat.

winnie - 2020. 06. 17. 08:03

persze, de teljesen sötétben tapogatózunk. lehet, hogy tovább akarják adni, és akkor bármi lehet. ott nem folytatódik, ez biztos, de nem tudom, hogy ez például hol ment le, hogy ők adták-e le, vagy máshol.

Adam9456 - 2020. 06. 17. 14:11

Az első részben vicces volt Max Irons magyarja :D A volt középiskolás amerikai angoltanáromra emlékeztetett, ő beszélt így magyarul. Amúgy korrekt volt a kezdés, azt hittem őszintén már nem is jön ez a második évad.

Sherlock20 - 2020. 07. 22. 15:10

amilyen jó volt az első évad, ez a második (2×07-ig) cserébe egészen gyenge, érdektelen, unalmas…

carlos - 2020. 07. 23. 14:04

Ezekben az ínséges időkben örömmel nézem,de be kell lássuk,h az első évad szintjét nem tudja megközelíteni. (Örülnék én is több ilyen sorozatnak.) Kicsit lassabb a tempo, kevesebb a csavar, neha kifejezetten egy helyben topog és még az építkezés számlájára se tudom írni. Nyitórész pesti kameramunkaja nagyon ott volt.
Nézem, mert imádom ez a feelinget meg,mert eléggé kikoptak ezek a sorozatok.

winnie - 2020. 07. 23. 14:23

kikoptak, sajnos, vagy inkább ez a műfaj sosem volt gazdag, de az ínséggel szerencsére nem kell egyetértenem, hisz megbígy is rengeteg a néznivaló, folyton lemaradok a nézőseimmel az újabb újoncok miatt.

carlos - 2020. 08. 05. 17:11

Spoileres:

Hát nagy nehezen lepörgött az az évad is.Nem vártam ekkora visszaesést az első szezonhoz képest. Joe karaktere is mintha visszafejlődött volna, kevésbé építettek az eszére,sőt kifezetten lebutították. Ez az elrablás is a végén,erre hegyezték ki az egészet… Jobb karakterekre,történetre és csavarokra vágynék. Joe a zárójelenetkben legalább annyit fejlődött,h fegyvert használ és visszaül a nyeregbe,erre lehetne építeni a harmadik évadban az orosz csajjal meg a bergyilkossal. A ket nagy oreg halalert kar,az elso evadban jo jeleneteik voltak. Orulnek egy harmadik evadnak,h javitsanak.Nem tudom mi valtozott az alkotoknal,h ekkora volt a lejtmenet,de remelem orvosoljak.

Adam9456 - 2020. 08. 07. 11:40

SPOILER
Végignéztem az évadot én is. Sajnos tényleg nem volt olyan izgalmas és pörgős mint az első. Gyakorlatilag erről az orosz tégláról és annak a kereséséről szólt az egész évad. Egy idő után már igen túlnyújtott volt ez a sztori. Joe pedig tényleg hozott nem túl okos döntéseket.
Az egész Mae-Rule Abott sztori meg annyira nem izgatott, túl sok időt vesztegettek velük.
A terminátor bérgyilkosnő eléggé hiányzott nekem ebből az évadból. (A fináléban azért jó volt látni kb. 10 másodperce)
Az utolsó részben azért igencsak felgyorsultak az események és megint csak úgy hullottak itt az emberek!
Ha jól számoltam öten haltak meg az utolsó részben!
2 dolog jutott eszembe:
A végén amikor Joe végre rájött hogy Tracy a tégla és megölte, előtte megkérdezhette volna hogy mit tett Robin testével, így már valószínű sose találják meg.
A másik meg hogy miért nem lehetett a végén Gordon nevét tisztázni és nyilvánosság hozni az igazi árulót? Ezt nem értettem, de mindegy. Gordont sajnáltam.
Ja ami még zavart, hogy ellentétben a The Americans-el ebben a sorozatban nem voltak képesek az orosz részekhez alapból feliratot biztosítani, mindig le kellett töltenem, de ez egyéni szocprobléma :D
Ha lesz harmadik évad remélem a terminátor csaj visszatér nagyobb szerepben és együtt dolgozik majd Joe-val egy új ügyön.

carlos - 2020. 08. 13. 17:12

Inkabb ide irom,mert frissebb. Nem neztem meg eddig a Deep Statet,mert felemas velemenyek voltak,de most megneztem az elso evadot,hianyerzetem volt a Condor gyengebb evad utan. Aki ketelkedett es hasonlot keres,szerintem vallalja be,boven nezheto nyari dara,Condor 2. evadhoz kepest plane.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz