login |

Billions: túl az 5. évad felén – írta Maszat

2020. 06. 17. 21:10 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, ami a hétvégén pár hétre lepihenő Milliárdok nyomában, egy összefoglaló idézet arról, hogy mit is látunk:

A sorozat három főszereplős mutatványa kockázatos és ellentmondásos ugyan, mégis maximálisan kifizetődő. A dramaturgiai túlzások, a felpörgetett, felnagyított hatalmi játszmák ugyanis nagyon is valós jelenségekre hívják fel a figyelmet. Nemcsak a befektetési alapok laikusok számára néha már-már követhetetlen húzásai vagy a pénzpiac reakciói hitelesek, de Axelrod és Rhoades párharcát is valós események és figurák ihlették. A Billions a New York-i hatalmi elit célzottan szórakoztató karikatúrája ugyan, de az itt felsorakoztatott, már Machiavelli által is leírt technikák, stratégiák és magatartásformák a valóságban is működnek. Sőt, sajnos egyértelműen sikeresek”
/Huber Zoltán: Hatalommániák, Filmvilág, 2019/4/ – a cikk a harmadik évad után íródott

A jelen évad nagyjából négy hónappal a negyedik szezon után indul – egy esküvővel.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Emlékeztetőül: az S4 végén Connerty eltűnt a színről, bosszankodtunk néhányan azon, miért kellett ezt ilyen elmeroggyant módon intézni. Wendy és Chuck kapcsolata végképp zátonyra futott, a nő Axe-hez költözik, Chuck borong. Taylor lesz Chuck trójai falova: ügyészünk Axe-et hibáztatja élete legújabb mélypontjaiért, ezért a nem bináris identitású pénzügyér dolga lesz segíteni Bobby-t tönkretenni. Egyértelmű a stratégia: a két férfi kinyírja egymást, Taylor pedig végre önállósíthatja magát.

Tehát kezdésnek Charles papa nősül. A lagzi néhány szereplőnek hol kicsit, hol nem kicsit kínos.

Miközben a karakterek csetlenek-botlanak, mi helyszínt váltunk. A kanadai-alaszkai határvidéken vagyunk, ahol is Axe és hű fegyverhordozója, Wags izzadnak egy indián kunyhóban. (Lesz a végén egy kérdésem majd a tisztelt kommenttársakhoz.) Némi ayahuasca is szerepet játszik még a kalandban az izzadás és a misztikus titkokba való beavatás mellett.

Hőseink bepillantást nyernek az életükbe több dimenzióban is, de Axe-nek nem tetszik a dolog, rútnak látja az életét. Ám mint a viccbeli Mórickának, neki is mindenről ugyanaz jut az eszébe, vagyis az üzlet. Felkerekednek hát, és hazafelé veszik az irányt. Itt indul ennek az évadnak az üzleti kavarásos szála: Mike Prince személyében Axe emberére talál, mivel mindketten a szintetikus ayahuasca-üzletből szeretnének részesedni.

Eközben otthon is áll a bál: a MaseCap integrálása az AxeCapbe nem megy zökkenők nélkül. A két csapat fúj egymásra, úgy viselkednek mint az óvodások, végül az “egyeztetést” Wendy lezárja, és segítséget kér Taylor coachától, Laurentől, aki azt mondja, Mafee szerint az AxeCap bulis hely volt, most meg siralomház. Wendy tehát intézkedik, és a pankrációt ismerő és kedvelő nézők rövid cameónak örülhetnek.

Taylor beszél mindkét “tartótisztjével”: Axe-nek bevallja, hogy Chuck ügynöke. Chuck rájön erre – szóval a nemzetközi helyzet fokozódik. Az egyensúlyozás Taylor számára nem könnyű, bár látszatra vitézül tűr. Lauren viszont úgy gondolja, az extra feszültség extra kezelést kíván, és dühöngeni küldi főnökét. Nem túl környezetkímélő megoldás, de néha szükséges és elég látványos is.

Ami a válást illeti: Wendy és Chuck ügye sem lesz egyszerű, sikerül a feleknek elmérgesíteni a helyzetet.

És hogy pocakos pókunk még elfoglaltabb legyen, Kate Sacker is ott van, mint lelkes tanítvány, aki magasra tör. Ha még emlékszünk, a sorozat elején egy bárban fejtette ki Connerty-nek, hogy elnöki babérokra pályázik. Céltudatos, kellően könyörtelen, okos nő – remekül kiaknázható lehetőség az írók számára.

A mellékszereplők továbbra is otthonosan hozzák a formájukat: Dollár Bill férfiasan szenved (pang az üzlet), Bonnie, a barátnő-kolléganő modora érdes és bugyborékoló, Spyros még mindig idegesítő és mulatságos egyszerre, kávéimádata lankadatlan, továbbá elképesztő arcokat vág (hol találták ezt a színészt?), valamint Wags-nek is van egy-két jópofa pillanata.

Ennyi elég is az évadkezdésről, lássuk, mi volt a folytatásban!

Az említett Mike Prince-szel hol a gyógyszerbizniszben akadnak össze, és az arisztokratikus nevű üzletember valahogy mindig egy lépéssel Axe előtt jár, hol pedig Axe gyerekkorának helyszínén, Yonkersben, ahol mindketten fejleszteni szeretnének.

Hogy ne legyen annyira egyszerű a dolog, Axe megtalálja Kate Sacker apját is befektetőtársnak, aki nem hallgat a lánya figyelmeztetésére, Chuck is akcióba lendül, és az apját küldi oda egy kicsit kavarni, akinek sikerül is egy lekezelő és pocsék beszédet tartania. Axe Yonkers-ben tett látogatása régi emlékeket szabadít fel, megismerkedik egy fiatal sráccal, akiben régi önmagát véli felfedezni, ismét találkozunk az anyjával, egy “villanásra” feltűnik az apja is.

A Mike Prince-szel való acsarkodáson kívül a másik évadon átívelő szál, hogy Axe kissé nyugodtabb életre vágyva, bankot szeretne. Ez a jelenlegi állás, vagyis a hetedik rész szerint nem jön össze, mert Chuck nem nyugszik, és élvezettel tesz keresztbe Bobby-nak.

Államügyészünk élete is zajlik, a kormányzó egy Axe által felbiztatott ügyészt küld a nyakára, pszichológushoz jár, hogy feldolgozza a házassága felbomlását. Ismét előkerül Adam DeGiulio kolléga (vele szokott Chuck fontos dolgokat evés közben megbeszélni), akit Chucknak sikerül elhelyeznie egy később majd hasznos pozícióba, Sacker pedig elmagyarázza a nézőknek a hátteret. Emberünk tanítani kezd a Yale jogi karán, és megismerkedik egy szociológussal, akivel járni kezdenek.

Charles seniornak veseelégtelensége lesz, amit csak egy szervátültetéssel tudna túlélni, és ez remek alkalom, hogy az írók tovább árnyalják a karaktereket, valamint a szervek beszerzése és a bevándorlók kapcsolatáról is ejtsenek néhány szót. Chuck megpróbál minden követ megmozgatni a megoldás érdekében, de nem igazán jár sikerrel. Amikor pedig elszaladna vele a ló, Sacker teszi helyre.

Az évad során előkerülnek bizonyos régi festmények, valamelyik korábbi évadból (Axe-nek adót kellene fizetnie, de persze szó sem lehet róla), és Chuck rá is vetődik a témára, de hiába. Páratlan jelenet Chuck felsülése.

És ha már itt tartunk, kicsit foglalkozik az S5 a pénzemberek és a művészet/művészek kapcsolatával. Axe és Prince egy Tanner nevű festő művein marakodnak, és Axe meg is adja a receptet a bánásmódra: ha nem tudod megvenni a művészetet, vedd meg a művészt. Tanner rááll, hogy fest Axe-nek pár képet, Wendy megy motiválni a pasast, akinek elszáll az ihlete az üzletnek köszönhetően. Wendy persze sikerrel jár és még a fickóval is összejönnek, amit Bobby (ahol tud) rejtett kamerával figyel. Van egy pillanat még korábban, amikor egy alkalommal céges ügyeket beszél meg Axe Wendyvel vacsora mellett, és tesz egy megjegyzést, hogy milyen nyugodt így Chuck nélkül, de a nő inkább hazamegy a gyerekeihez.

Taylor Mason ebben az évadban látványosan (már amennyi látványosságra ő képes) kínlódik. Valahogy elvesztette a fonalat, nem igazán hatékony, bizonyos ügyeket csak segéderővel tud elintézni. Annyira elbizonytalanodik, hogy Mafee-t kérdezi meg, miért őt választotta annak idején a sok gyakornok közül. Megpróbál nyélbe ütni egy üzletet Wendyvel társulva – ennek kifutása érdekes lesz. Vajon Wendy mit gondol/tervez/szeretne valójában?

Ebben a szezonban nagyobb hangsúlyt helyeznek az írók a gyereknevelésre és a következő nemzedékkel való kapcsolatra. Látjuk, hogyan lesznek a mostani ifjakból a jövő Bobby-jai és Chuck-jai, és hogyan veszítik el a gyerekeiket. Wags megpróbálja felvenni a kapcsolatot a gyerekeivel, de az eredmény finoman szólva is ellentmondásos. Elég kiábrándító, ahogy a szülők átörökítik a saját gátlástalan szemléletüket az utódokra, de hát mit várunk így az ötödik évad közepe táján?!

Voltak a harmadik-negyedik évadban olyan fordulatok, hogy azon méláztam: minek nézem ezt? De ahogy a fent idézett cikk is mondja: “a régi és új New York-i hatalmi elit szándékosan túlpörgetett és elrajzolt pozícióharcai pokolian szórakoztatóak és nem mellesleg a kései kapitalizmus rideg logikájáról is lerántják a leplet”.

A bennem lappangó romantikus idealista ezzel együtt berzenkedik a morálisan lezüllött és viszolyogtató főszereplők láttán. Kezdetben csak ketten voltak, de osztódással szaporodnak, mivel már négyen vannak: Axe, Chuck, Wendy és Taylor. Könnyű ebben a mocsaras közegben elmerülni. Még mi, kaján megfigyelők is besározódunk bizonyos értelemben azzal, hogy nézzük ezt az egészet. De maradok tovább, mert még mindig jó a sorozat. A korrumpálódást meg majd túlélem valahogy. :)

És még valami: néhányan kommentekben jelezték, hogy a valós pénzügyi-jogi világot ismerve itt-ott hajmeresztő húzásokat láthatunk. Nekik azt tudnám javasolni – a legnagyobb tisztelettel, természetesen -, hogy ne kérjék számon ezen a sorozaton a The Wire realizmusát és dokumentarista jellegét. Ennyi valóság elég, sőt, néha sok is. Szóval, tartsunk némi érzelmi távolságot (nem kell mindig keresni valakit, akivel nézőként azonosulni tudunk), dőljünk hátra és élvezzük, az alkotók mondanivalója így is átjön.

Végül feltenném az elején belengetett találós kérdést: tud-e valaki olyan amerikai sorozatot (filmet) mondani, amiben nem hánynak? Kis túlzással az amerikaiak úgy vannak a hányással, mint a britek a teával: nincs az a probléma, amit egy jó teával ne lehetne megoldani. Vagy egy jó hányással?

15 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2020. 06. 17. 21:51

Észak-Koreában józanabb döntéseket hoznak mostanában, mint itt, Billion esetében.
Nem lehet, egy oldalra állítani, ilyen komoly ellenfeleket! Killing Eve-ben sem működött, sőt! Sehol, amit eddig láttam, életewm során… Kioltották a legnagyobb tüzet, igazi izgalmakat. Axe is csak téblábol. Új “ellenfele”, még arra sem méltó, hogy utána nézek, alakítója tényleg-e, Shamelees Fiona-nak, béna pasija.
Kevesebb teret kap, irodai csapat, Wags. Pedig, megnéztem volna, ahogy Szent útra tér. Feldobnak jó ötleteket, de nincs leütve, magas labda. Például Spyros,messze, legnagyobb/betegebb karakter. Megnéztem volna, hogy hat rá a tabletta! De, még mindig ez adja, indokom javát, miért szeretem. Oké, Syros-spinoff, már sokkal jobban érdekelne!
Connerty hiánya is erős. Fene gondolta volna. Eltüntetése, még a némafilmes időkben is kínos lett volna, pláne, jó 100 évvel később. Viszont, az igaz: Tovább, már komolytalanná tette volna a sorozatot, ha nincs jelentősebb vesztesége a harcnak.
Leggyengébb (rész)évad, de 7/10, így is.

Maszat - 2020. 06. 17. 22:24

Igen, igazad van. Kezd fáradni a sorozat, ez látszik. De még mindig szórakoztató. Nem kell annyira komolyan venni.
Connerty tényleg jó volt és hiányzik, egyfajta morális ellenpontot képezett, ha jól emlékszem.
Wags gyerekei megmutatják, hová juthatnak Axe fiai, ha nem figyelnek oda a szülők.
Szóval jó ez, csak már nem annyira. A kezdetekhez képest más szemmel nézem már a szériát, de azért nézem.

_Peter - 2020. 06. 18. 13:35

Szerintem sokat esett a színvonal, nem köt le a történet. 3-4 évadot még elnéztem, ezt most kifejezetten unom. Axe hány éve veti a pillantásokat Wendy-re? Mindkettő elvált, nem lép. Helyette creepy megfigyelés? Ha féltékeny, miért is küldte Wendy-t a kigyúrt festőhöz? Wags olyan kispályás lett, csak követi az eseményeket, nem teremti. Az irodai csapatból is mindenki unalmas Taylor, Maffie, Dollar Bill, Spyros fárasztó hülyeségei. Az ellenfél szál is unalmas, semmilyen. Chuck apját írják már ki.

Sacker miatt, Chuck játszmáinál pislákol még valami, abból is azért festményes részt elnyújtották. Axe-nál a Limitless tabletta kínos másolás, szerencsére röviden lezárták. Mindenki kínlódik, kifulladóban a sorozat. Elérték az írók egyik karakter se szimpatikus?

Snoopyzit30 - 2020. 06. 18. 16:18

Most sajnos @_Peter-rel kell egyetértenem. Kb. szóról szóra azt gondolom, amit leírt és ez most nem kicsit fáj, mert imádtam ezt a sorozatot. Most valahogy nagyon kezd esni a színvonal vagy csak a zavarosban halásznak és azt gondolják valami jót ebből ki lehet fogni. Egyelőre sajnos nem úgy néz ki.

Már a párbeszédek sem pörögnek annyira. Nem ülnek olyan jól a poénok, sok az ismétlés.

Én nagyon reménykedem, hogy az évad második felére kitalálnak valamit az írók, mert most vérzik a szívem ezért a sorozatért.
Természetesen nem fogom kaszálni, mert annál jobban szeretem, de most csak úgy elnézem. Brü-hü-hü…

delMaar - 2020. 06. 21. 01:32

mióta nézem a top1 nálam, de most szétestek mint az elhajított Lego.

delMaar - 2020. 06. 23. 01:05

csak a tisztázás végett, merhogy rinyálás ide vagy oda a részemről is, engem hidegzuhanyként ért, hogy ohne 8. epizód itt hétfő este: ez a 7. egyben szezonfelező-záró részként is funkcionált, de nem pár hétre, hanem a bánat tudja meddig, mert a mocsok vírus miatt nem is forgattak tovább. ezt mr.showrunner tweetelte ki. imho, egy darabig ennyi volt.

csak a miheztartás végett.

ps: ha dezinformáltalak titeket, csak korrigáljatok. bár úgy lenne. szerintem ez karma a sok fanyalgás miatt (röhög)

Vödör - 2020. 06. 23. 01:46

Ezt a sorozatot is elérte Hollywood rákfenéje, hogy két-három évad után elvesztik a fókuszt, és minden kicsit is komolyabb, keményebb szálat összecukiskodnak a visszatérő mellékkarakterekkel, akik amikor még feltűntek volt valami közük a valósághoz, de a negyedik évadra már mindegyik csak a saját paródiája. Pl.: Spyros egy genyláda volt, akit jó volt utálni (mostanra egyszerű comic-relief), vagy Wags és Dollar Bill kő kemény tőzsdecápák, ebből is mi maradt?! A nézők feltételezett szimpátiájáért mindegyik szereplőt kiherélték. Chuckot még elnézném bármeddik, de a többi szereplő komolytalanná és ezzel együtt érdektelenné vált.

winnie - 2020. 06. 23. 06:43

delMaar: melyik tweetre gondolsz, mit írnak pontosan? ha a production halted-re, akkor az nem forgatást jelent, hanem csak utómunkát, és akkor reális lehet, ami a sajtóban megjelent az ősz kapcsán.

delMaar - 2020. 06. 23. 23:01

hát h őszinte legyek, így második olvasatra én is elbizonytalanodtam, és a forrásom az ontheflix volt ahol meg elég kontár módon idéztek. ebben simán benne lehet h a forgatás már meg volt, de én még azért nem élném bele magam. ha őszre kész vannak, az már nem rossz, de így is bőven hónapok még, az tuti.

Brian Koppelman
@briankoppelman
jún. 15.
Tonight is the midseason finale of @SHO_Billions. David Costabile, who plays Wags, directed and did terrific work. We all can’t wait to get back to work and finish the season when it’s safe. Hope you dig the show tonight.

delMaar - 2020. 06. 23. 23:07

és hát ez sem jó jel:
“Normally, this would be the part of our article where we tell you what’s coming up next in episode 8, but since it hasn’t been filmed yet, there’s no official press release for it. Not even a title.”

namindegy, majd jön amikor ideér. nézem a tovább a Goliath-ot.

Ani - 2020. 07. 06. 14:12

Imádom ezt a sorozatot. Az elöző 4 évadot is többször megnéztem, viszont ez az 5. évad hát max. egy 10/7-es.
Remélem,h visszatér a régi lendület!
Mikor folytatódik?

winnie - 2020. 07. 06. 14:18
Zezoka - 2020. 10. 01. 13:59

Nagyjából egyetértek az előttem szólókkal, annyi, hogy nekem már az előző évadokban is kicsit az a bajom, hogy egyre kevesebb a biznisz – ami miatt megtetszett az első résztől! Egyre kevésbé szól a pénzügyi dolgokról.

Huess - 2021. 12. 01. 01:14

befelyeződött az 5. évad, érdekesen. De nem találok erről semmit. Hol hibázok???

winnie - 2021. 12. 01. 09:26

ha hírekre gondolsz, arról írtunk, hogy ki száll ki, ki lesz új állandó szereplő. ha kritikára, akkor az lehet, hogy nincs, mert túl sok a sorozat, és nem lehet mindenről írni:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz