login |

Betty: vége az 1. évadnak

2020. 06. 18. 19:50 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Nehéz bármi tényleg értelmeset összehozni az HBO-s Betty-ről, legalábbis olyasmit, amit a kezdésnél nem említettem. Deszkás lányok élik az életüket. Ennyi. Mindezt a High Maintenance remek utódjaként teszik nagyjából 1 film hosszúságban.

A Betty konkrét története tényleg nem több, pár deszkás csaj összebarátkozik, és közösen lógnak. Persze mögötte ott van, hogy a férfiak (fiúk) által dominált terepen teszik ezt, lefektetve a többi hasonló lány számára is az utat, a szabad gördeszkázást.

A sorozat szerencsére egyáltalán nem a nemek szembeállására koncentrál, szinte minden szereplő normális, sokkal inkább arról van itt szó, hogy leginkább csak egymásra számíthatnak, nem pedig egy fehér lovas megmentőre, nem kéne mindenen összekapniuk és széthúzni. Amikor baj van, akkor a barátaikhoz fordulhatnak. Micsoda megfejtés? Viszont most olyanoknak is mesélnek ezzel, akiknek eddig nem.

Maga a Betty leginkább a hangulatról szól. Az együtt lógásról, a mosolygásról, a gurulásról és flipről. Bár előkerülnek komoly témák, leginkább a #metoo kérdést tenném oda, de ez sem szájbarágósan történik, hanem önvizsgálat szerűen.

Ahogy a kezdésnél említettem, a párbeszédekben teljesen a realizmusra törekednek, ezért néha a történetet is beáldozzák, ha épp rögtönöztek egy valóságszagú beszélgetést, helyzetet. Emiatt kicsit szétesettnek tűnhet a sorozat, de valójában mégsem az, hiszen a hangulat összetartja.

Valahogy így kell girl power filmet sorozatot csinálni? Ha több rész lett volna, akkor talán más lenne a véleményem, de így 6 epizód alatt remek szórakozás volt.

10 hozzászólás Ne habozz!

fregattfőhadnagy - 2020. 06. 18. 20:07

Egyetértek, nagyon jó hangulatú 6 rész volt (én még kettőt hozzácsaptam volna ;)) Bár már nem az én korosztályomról szól, de anno én is sokat deszkáztam a haverokkal, remek guilty pleasure volt számomra. Viszont itt a nyár (vagy valami olyasmi), és se High Maintenance, se Betty… Lesz vagy van ezekhez hasonló sorozat amíg nem jönnek a folytatások?

Thomas - 2020. 06. 19. 00:31

Elképesztő ez a sorozat, komolyan, olyan hangulata van, mintha ott lennél velük az utcán, szinte érezni az illatokat, a szelet, valahogy olyan megnyugtató többnyire az egész:) Van esély vajon a folytatásra? Ha nem lesz, ezt tuti, hogy időnként újra fogom nézni, annyira jól eltalálták. Ehhez képest a film a fasorban sem volt.

Thomas - 2020. 06. 19. 00:34

Jaj, Human, pont miattad, mert annyit emlegeted, elkezdtem a High Maintenance-t, de kb. 10 perc alatt majdnem elaludtam rajta, csak annyi maradt meg, hogy valami szobában beszélgettek hosszú percekig, és valahogy teljesen érdektelen volt az egész. Érdemes azzal még kísérletezni, ha még a pilotot sem sikerült elsőre végignézni?

human - 2020. 06. 19. 02:50

2. évadtól javul High, első gyenge. Ezt amúgy még a készítő is elismeri, legalábbis hallottam tőle interjúban.

human - 2020. 06. 19. 03:38

“Van esély vajon a folytatásra?”

berendelték pont ma!

winnie - 2020. 06. 19. 05:36

“Érdemes azzal még kísérletezni, ha még a pilotot sem sikerült elsőre végignézni?”

előkapva a régi kritikámat: “HIGH MAINTENANCE – 1×01 – 4/10 (8/10 vs 2/10)”

pedig az első fele milyen jó volt!:) a második fele más történet, de szerintem nem úgy hasonlít a betty-re, ahogy te várnád. a hangulatot kell beszippantani.

Thomas - 2020. 06. 19. 11:37

Hú, a Betty berendelésnek nagyon örülök, ebből egyértelműen kellett még több, bár még van 3 részem ebből az évadból is:)

A High Maintenance-t meg nem is tudom, egy olyan éjszakán iktattam be, amikor random pilotokat néztem az HBO GO-n, így a Killing Eve meg a Mr. Robot között valahogy egyáltalán nem tűnt érdekesnek. Mondanám, hogy még egy esélyt megér, de van ez a kategória, ami annyira nem köt le, hogy az agyam fel sem hajlandó fogni, hogy mi történik. És az sem szimpatikus, ha ilyen rövid szkeccsekből áll, mindig más szereplőkkel. De talán akkor a 2×01-be még belenézek.

human - 2020. 06. 19. 16:13

sztem a high maintenance egyike azoknak amik nagyon nagyot ugranak az első évad után, de hát ott van a kritikámban, a harmadik meg nagyjából zseniális, a legerősebb fináléja van amit láttam az utóbbi években.

https://www.sorozatjunkie.hu/2018/04/06/high-maintenance-veget-ert-a-2-evad/

enamasik - 2020. 06. 19. 23:48

High Maintenance. Érdekes, hogy Ben Sinclair is jelen van a Betty sorozatzárójának utolsó pillanataiban.

szepi06 - 2020. 06. 23. 22:40

Az utolsó jelent a kislánnyal olyan cuki volt… 🤗

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz