login |

Pilot-mustra: El Presidente – 1×01

2020. 06. 18. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ejj, pedig régen nagy nézője, ismerője, sőt, tudora voltam a focinak, a hazai megyei szintig követtem az eredményeket, külföldre is utaztam nézni a válogatottat, külföldre merészkedtem, hogy BL-meccset lássak és Franciaországban a 98-as vébé alatt egy hónapon át vonatozgattam és néztem hét helyszínen nyolc meccset (és láttam az egyik legjobbat Nantes-ban – meg Saint Étienne-ben a kedvenc csapatomat a továbbjutás kapujában leolvadni brutális módon).

Azóta (több, mint egy évtizede) teljesen lejöttem a sportról, sem a klubfoci, sem a válogatottak nem izgatnak, legtöbbször az eredmények sem jutnak el hozzám, azonban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség botrányairól és a korrupcióval kapcsolatos ügyekről még én is olvastam, bár közel sem voltam képben a részletekig menően. Már csak ezért is érdekelt az Amazon új sorozata, amely pont a szervezet működése kapcsán indított FBI-nyomozással (is) foglalkozik.

EL PRESIDENTE – 1×01 – 6/10

A chilei Pablo Larraín nevével fémjelzett sorozat (a No és a Jackie rendezője executive producerként dolgozott rajta) a 2015-ös, korrupcióval kapcsolatos FIFA-botrányt dolgozza fel, ami elég komolyt kárt okozott a szervezetnek, hiszen letartóztatásokat és lemondásokat vont maga után – az eseményeket nem részletezném, mert a sorozat kapcsán akár spoileresek is lehetnek, de ahogy a true crime drámáknál, itt is másképp fog nekivágni valaki, aki tudja, hogy mi történt, és az, aki teljesen sötétben tapogatózik.

Bár a jelenben, vagyis 2015-ben kezdünk, előbb 2014-re vágunk vissza, Julio Grondona, argentin focielnök temetésére, majd pedig újabb évtizedet, hogy megismerjük Sergio Jaude-t, aki a korrupciós botrány egyik kulcsszereplője volt a chilei foci első embereként. Ő lesz ugyanis a főszereplőnk, az ő karrierjét ismerhetjük meg, ahogy egy másodosztályú fociklub piti szélhámos elnökeként a legmagasabb körökig vitte – nem feltétlenül a hozzáértésének köszönhetően.

A múltban azt láthatjuk tehát, hogy miképp vitte fel Jaude dolgát az isten, illetve a pozíciójában hogy próbált magának tekintélyt szerezni, a jelenben pedig afféle örökösödési háború zajlik, immáron az FBI figyelő szemei előtt.

A sorozatot ugyan a fent említett Grondona narrálja (a síron túlról), de Jaude a főszereplő (főHŐSnek nem annyira merném nevezni), és az ő története valóban lenyűgözően indul. Azt azért sejtettem, hogy nagyjából inkább történelmi fikció lesz az El Presidente, nem pedig dokdudráma, de gondolom, a chilei focielnök személyisége és tevékenysége nem áll távol attól, amit látunk – és ez nem kicsit ijesztő.

Ugyanis Jaude, ahogy írtam, egy nagyon kisember, már-már szélhámos, aki fűt-fát ígért a játékosainak a másodosztályból való feljutás érdekében (hogy aztán cserben hagyja őket), aki verőemberekkel szerez érvényt az akaratának és tartja tisztán a kezét, akit a felesége simán tud irányítani, és aki tök véletlenül hazája első számú focis tisztségviselőjévé válik annak ellenére, hogy teljesen fogalmatlannak tűnik és a személyisége miatt sem alkalmas rá.

Nem is meglepő, hogy folyamatosan lenézik őt, bábként használják a legkevesebb hatalommal bíró funkcionáriusnak tartják, de az sem véletlen, hogy eredményeket ért el korábban a csapatával, illetve mégiscsak beleülhetett abba a bársonyszékbe, szóval valamit csak tud, ha mást nem, akkor helyezkedni és hízelegni, és pont ez a sorozat fő erőssége, hogy van a középpontjában egy teljesen valószerűtlen, abszolút lenyűgöző karakter.

Ha nem tragédiával végződne a főhős története, akkor komikus személyiségként is lehetne emlegetni, de az mégiscsak komoly dolog, hogy magának és másoknak köszönhetően milyen pozíciókig jutott el, szóval nem begatellizálnám a dolgot, meg aztán, ha távolról nézzük az El Presidente-t, akkor rájövünk, hogy a sorozat nem egy emberről szól, hanem a focis maffiáról, a sportág köré kiépített üzletről, és az attól zsírosan távozó kisgömböcökről.

Elég mocskos világot ábrázolnak ugyanis, s teszi mindezt abszolút szatirikusan, még akkor is, ha olykor a kínunkban röhögünk azon, hogy mi minden folyt a háttérben, és hogy a sáros alanyok meg voltak győződve arról, hogy mindezt simán meg fogják úszni, többek között a mentességüknek köszönhetően. Csak ugye Amerika beleköpött a levesükbe.

A megvalósításról nem sok negatívat lehet mondani, a múlt és a jelen elég jól el van különítve egymástól, a főszereplőt alakító Andrés Parra szuper, de esélytelen eladni ebben a kopaszodó figurában 31 évesnek (cserébe viszont akármennyire is csúszómászó, nehéz nem szimpatizálni vele), vele szemben pedig két fiatal veterán színésznő van – Karla Souza lehet, hogy ezt a sorozatot forgatta a How To Get Away with Murder 6. évadja helyett, a másik kiemelt szereplő pedig Paulina Gaitán, akiről már a Diablo Guardian kritikájában is elismerően beszéltem.

A mellékszereplőkkel sincs semmi gond, de az első részben teljesen esélytelen voltam abban a tekintetben, hogy párosítani tudjam a neveket és országokat a dél-amerikai focielnököket alakító “öregemberekhez”. Persze lehet, hogy idővel megjegyzem, hogy melyikük a brazil Hawilla, és melyikük a kolumbiai Esquivel. Ha még valami negatívat kellene kiemelnem, az az eleinte folyamatosan szóló latin zene lenne, ami nekem nem illet ide (nem Baker and The Beauty ez!), de végülis a szatírásba belefér.

Amint tudatosult bennem, hogy ez a sorozat mi akar lenni (nagyjából harmad- vagy féltávnál?), akkor máris másképp néztem rá, és elkezdtem felszabadultabban élvezni (lehet, hogy az elejét is újra kéne néznem? a folyományok ismeretében a kezdés infóhalmozása is jobban megmaradna bennem). A rész végi csavar pedig egy korábbi, számomra kérdőjeles pillanatot magyarázott meg, és volt annyira figyelemfelkeltő, hogy megtartson az 1×02-re. Ami után viszont mindenképp döntenem kell majd.

1 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2020. 06. 18. 23:36

Haha, én csak Bayern München bajnokira meg edzésre jutottam el, VB-re nem, de a TV-ben kábé minden meccset néztem, amit csak adtak, akkoriban nem volt túl nagy választék:) Aztán gimi után én is lejöttem a fociról és inkább a mozi meg a sorozatok kezdtek foglalkoztatni:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz