login |

Blood & Water: az 1. évad

2020. 06. 19. 15:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika,

A Queen Sono után újabb afrikai sorozattal rukkolt elő a Netflix (ugyebár ott a Shadow is, de az tévés, vásárolt darab), és azt kell mondanom, hogy nem a(z egyébként magyar szinkronnal ellátott) Vér és víz lesz az első darab a kontinensről, ami ezen a platformon a nézőseim közé lép elő.

Adja magát persze a kérdés, hogy mennyire kell külön kezelnünk egy sorozat származását, de ahogy egy kanadai, ausztrál, brit, skandináv, indiai vagy koreai szériát elég jól be lehet azonosítani, úgy talán közös motívumok révén talán az afrikaiakat is – bár nem mintha túl sok tapasztalatom lenne a földrész filmművészete kapcsán. (Itt egyébként megnézhető a teljes első epizód ingyen és bérmentve.)

Pedig, basszus, a Netflix mindent megtesz azért, hogy a globális közönség (én) is rátaláljon ezekre a sorozatokra. Miután a Queen Sono a kémes, akciós zsánert vállalta be, a Blood & Water afféle átívelős krimit hoz el, olyan alapsztorival, ami mindenféleképp potenciállal bír, ráadásul mindezt elég konkrét, helyenként kifejezetten tetszetős stílusban tálalják. És mégis passzolni kényszerülök.

Annak ellenére döntöttem így, hogy ezek a történetek nem az első részükkel fogják meggyőzni az embert, hiszen alapvetően ilyenkor csak a fő rejtélyt prezentálják, valamint a karaktereket mutatják be. Esetünkben egy családot, melynek egyetlen lánygyereke születésekor elvesztette testvérét, akiről az eltűnése/halála okán minden évben megemlékezik a família, ami eléggé zavarja is hősünket, Puleng-et, aki inkább barátjával lógna és élné a fiatalok életét mindenféle “protokolláris” teendők helyett.

Az egyik ilyen bulizós lógás közben figyel fel egy lányra, egy bizonyos Fikile-re, aki kapcsán azt hallja vissza, hogy eléggé hasonlít rá, amikor pedig az is kiderül, hogy a születésnapja pont akkor van, amikor az ő 17 éve eltűnt testvéréé, akkor elkezd gyanakodni, hogy talán valaminek a nyomára akadt.

A sorozatnak tehát ez a fő rejtélye, hogy vajon Fikile-e Puleng testvére, és az igazság kiderítése érdekébe előbbi drasztikus lépésekre szánja el magát, az életét másik vágányra állítja, de nem csak azért, hogy kíváncsiságát kielégítse, hanem azért is, mert maga az eltűnési ügy is fókuszba kerül ismét annak révén, hogy édesapját megint csak azzal kezdik el gyanúsítani, hogy annak idején eladta újszülött lányát.

Főhősünk tehát elkezd nyomozni (kvázi stalker módba kapcsol), és ahogy sejteni lehet, össze is barátkozik a célpontjával (az okokról persze hallgat). A helyszínként szolgáló egyenruhás magánsuli miatt akár a spanyol Elite is beugorhat egyeseknek a Blood & Water-ről, de nem hiszem, hogy más tekintetben összehasonlítható lenne a két sorozat, az itteni megközelítés valamiért szinte teljesen lekorlátozódik a szappanra és az ostobának tetsző döntésekre, olykor már a Beverly Hills 90210-et idézve fel bennem, de az ugye nem krimi akart lenni.

Sajnáltam, hogy minden mihaszna “írói fogást” bevetettek, amit csak el lehetett tanulni az amerikai sorozatokból: a mesterséges késleltetéseket, az indokolatlan titkolózásokat (az infó meg nem osztását) – engem ezúttal kifejezetten zavartak a fel nem tett kérdések és ki nem mondott válaszok, amiket tényleg csak azért vetettek be, hogy a jelenetek vége a levegőben maradjon, de az hogy az efféle nagyon nem életszerű, nem zavarta a készítőket. (Bosszantó, amikor a néző tud valamit, és a történet előregördítését gátolja az, hogy valaki képtelen valamit kommunikálni.)

Szóval az a helyzet, hogy a (számomra) feleslegesnek ható középiskolás melodráma, meg a sokakat minden bizonnyal elüldöző szerelmi háromszögek nélkül meglettem volna, másképp is be lehetett volna mutatni ezt a világot – és a megvalósításban oda is teszik magukat a filmesek, büszkén mutogatják a helyszíneket, ha valamit, akkor ezt mindenképp elismerés illeti részemről, hiszen láthatjuk, hogy Dél-Afrika sokkal több, mint amennyit felületesen elképzelnénk.

A Blood & Water elég nagy csalódás volt, konstans 3-4/10-es szinten lavírozott, a végén bevetett “cliffhanger” is remekül mutatta, hogy milyen a sorozat, hiszen afféle “nesze semmi, fogd meg jól!”-alapon nem valami infót kaptunk, hanem csak egy fejleményt (elég tipikusat, ráadásul bénán prezentálva…) – nyilván a totális lezáratlanságot enyhíti a 2. évados berendelés, de azért nagyobb payoffokat is lehetett volna adni az alamizsnás morzsáknál.

5 hozzászólás Ne habozz!

irgum76 - 2020. 05. 22. 14:29

tegnap végeztem vele
először csak belenéztem, hogy milyen a dél-afrikai élet
kíváncsi voltam a fehér-fekete viszonyok milyenek
(bár lehet erről inkább egy doku filmet kéne nézni)
fura volt látni, hogy egy vegyes színű bunyóból nem kerekedett “faji” háború
és, hogy a klikkek nem bőrszín alapján tömörülnek
aztán, hogy ebből mennyi az igaz és mennyi a fikció azt nem tudom
viszont azon kaptam magam, hogy két rész után kezdett egyre jobban érdekelni a sztori is
és egyre gorombább de elképzelhető dolgok történnek
nekem összességében jobban tetszett mint a 13 reasons why
csak rövid volt elnéztem volna még pár részt

Cole - 2020. 05. 22. 14:34

Nem volt teljesen kiemelkedő. Főleg a nyomozásos szál nagyon zűrzavaros volt. Kevés életszerű jelent volt ebben is. Plusz a színészi játék is nagyon gyengus. A vége pedig kb nincs, ha nem lesz 2. évad, akkor sok mindenre nem kapunk választ.

A szinkront nem nem értem. Summertime-hoz meg ehhez is készítenek, de pl a white lines-hoz meg nem. (nem gond a felirat, csak furcsa hiszen az napok óta #2-3. helyen van és nagyobb potenciált látok abban, mint ezekben a sorozatokban) De amúgy jobb volt, mint a summertime szinkronja, viszont elképesztő, hogy fiataloknak mennyire nincs megfelelő szinkronhang, aki jól el tudja adni a karaktert. A felnőtteknél, Vass Gábor, Hajdu Steve, Király Attila rendben lehozták a karaktereket.

sil - 2020. 05. 22. 15:14

jó volt, de két dolog zavart. 1; nagyon rövid volt ez a 6 rész. 2; komolyan baszki…. némelyik szinkronhang olyan volt, mint ha az utcáról rángattak volna be random járókelőket, azok közül is a legrátermetlenebbeket. :(

R2rius - 2020. 05. 25. 23:27

nekem kifejezetten tetszik a történet,a középszerű lány belecsöppen a fokvárosi gazdagok zűrös ügyeibe, egy jó forgatókönyv kifejezetten megdobná a folytatást de ha nem lesz season 2 akkor igen csak homály , és csalódás fogja övezni a sorozatot!!!

Florabell - 2020. 06. 17. 22:44

Nagyon ment a középiskolás vonal a tinidrámával és hát nem túl magas szinten.Konkrétan ide-oda sértegették egymást 6 részen keresztül egyszer az egyik lány aztán a másik hozakodott elő valami botránnyal. A szereplők egyébként szimpatikusak voltak,szóval ezért jár a plusz pont.Meg azért is,mert nem húzták sokáig a kínos helyzeteket,voltak lezárási,békülési lehetőségek. A nyomozós szál(amiért eredetileg elkezdtem nézni),viszont nem volt túl érdekfeszítő.Nem is zárták le egyáltalán,bár igazából,nagyon sejtjük,hogy történt az eset és ez már szinte 3 rész után evidens volt. A jó hír,hogy 2 napja hivatalosan is bejelentették,hogy lesz 2.évad!!!

Bár,ha nem hoznak be új témát,akkor kicsit unalmas lesz.Mondjuk a mostani zárás után izgalmas lesz a két főszereplőnk,a nővérek(?) kapcsolatának alakulása és a szerelmi szál nagyon aranyos.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz