login |

FBI: vége a 2. évadnak

2020. 06. 19. 17:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

Egy nem karakterizáló, azaz szappanos sztorival nem rendelkező epizodikus krimi esetében, amikor nekikezdek egy kritikának, mindig eszembe jut, hogy leszek képes kettőnél több bekezdést írni. Egy finálénál ugyan akár a 3 is összejöhet, de egy random résszel záruló szezon esetében mindig kételkedek. A végeredmény pedig…, nem egyszer, mint az FBI: Most Wanted-finálé esetében 14 bekezdés lesz. És sosem értem, hogyan.

Persze úgy könnyű, ha az ember hosszan mélázik arról, hogy miről is lehetne írni, és ezzel tölti ki a helyet. De nem célom ezt tenni, bár utólag vissza fogom nézni, hogy mit írtam a tavalyi finálénál és utána az évadkezdésnél, mert van egy sanda gyanúm, hogy az FBI esetében a kritikáim zöme ugyanazt fogja mondani, pedig nem célom ismételni magamat.

El is dugom inkább a tovább mögé a mondandómat, bár a fenti képre azért rámutatok, miszerint egy elég ritka, csatornaközi karakter-crossoverrel ért véget a szezon. A kényszerű évadzáróként funkcionáló 2×19-ben ugyanis az NBC-ből a CBS-re átruccanó Chicago PD-s Hailey is feltűnt. A Chicago PD-nézőknek semmi esszenciális nem volt a részben, a lány az FBI főszereplőjének a helyét vette át, hogy nyomozzon egy random ügyben.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Szóval Tracy Spiridakos karaktere szinte észrevétlenül simult bele a nyomozásba, és bár megemlítették Maggie-t, és beleírtak a sztoriba némi FBI kontra rendőrök-ellentétet, azért valljuk meg, a rész arra mutatott rá, hogy mennyire csereszabatos a sorozat, nem sokkal lett volna más a végeredmény akkor sem, ha az eredeti páros nyomoz.

És mindez nem is lenne probléma, ha alapvetően megmaradna a kétszereplős felállás, de ugye az évad elején behoztak egy új karaktert (évad közepén, bár még nem állandónak, egy újabbat, így ágyazva meg a 2*2-es felosztásnak), hogy ott legyen a terepen (erre tényleg inkább csak a színészek miatt lehetett szükség), az meg, hogy kik és hányan vannak az irányító központban (oda is érkezett valaki), tényleg irreleváns.

Maga a rész egyébként nem volt rossz. Nem lehúzós volt, mint egy SVU, nem is meglepő vagy whodunit, egyszerűen csak az volt a kérdés, hogy mi a kapcsolat, de ismét csak összetett volt, nem olyan, amit egy mondatban le lehet írni, mint egy karakterizálós nyomozós esetében, szóval vitt magával és abszolút korrekt néznivaló volt, de nem kihagyhatatlan, s tippre az átnéző Chicago PD-sek sem lesznek elégedetlenek, de marasztalni sem fogja őket az FBI. (És mivel Hailey kapott némi karakterizálós marakodást, még hiányérzetük sem nagyon lesz.)

Az FBI a második évadjában nem okozott csalódást, dickwolfiánus monolit maradt, amitől pontosan azt kapja az ember, amire számít, minden részben egy kvázi filmet, valami új szörnyűséget, aminek a végére a rosszak meglakolnak, a jók győznek, és közben, ha szerencsénk van, akkor érzelmileg sem maradunk érintetlenek.

Kérdés, hogy ki mennyire akar az IRL világ mocskával foglalkozni, miközben otthon lazít.

2 hozzászólás Ne habozz!

Florabell - 2020. 06. 19. 20:30

Továbbra is szépen tartja magát,akárcsak az 1.évadban. Az évadzáró sajnos tényleg teljesen semleges,viszont az évad egészét tekintve jól szórakoztam. Maggie és OA párosa egyszerűen jó és kész. Nekem speciel nagyon hiányzott Maggie a finálénál.Dick Wolf persze könyörtelenül levagdossa a nyomozáson kívüleső részeket,de azért így is jól átjönnek a karakterek,szerethetőek,lehet őket hiányolni, a komolyabb nyomozást pedig kifejezetten díjazom.

zagloba - 2020. 06. 19. 22:18

Nagyon jó kis sorozat ez.
Az 1. évad is remek volt, de a 2. talán még jobb lett.
Jellemző, hogy számomra a két évad során egyetlen szereplő volt idegesítő, épp az említett Chicago PD-s vendég.

A karakterek (és a szereplők) jók, az esetek változatosak aktuálisak, és egyáltalán nem érezhető, hogy a készítők ismételnék magukat.

Hálát adok az alkotóknak, hogy meg merik lépni az átívelés és a magánéleti szál (szappan) tejes kihagyását.
Végre! Nagyon sok sorozat vérzik el azon, hogy kötelezően behozzák a családi bajokat és a szintén kötelező(nek gondolt) átívelő szálat, ami a legtöbb esetben erőltetett és a heti esetek rovására megy (vagy fordítva).

Itt tényleg nincs más, csak az ügy és a nyomozás. Ennyi. És nem is kell több.

Bátran merem ajánlani a nyomozós sorozatokat kedvelőknek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz