login |

Bad Banks: a 2. évad

2020. 06. 20. 14:50 - Írta: gromit

2 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

A magyarul A pénz hálójában címen futó, a tévében ma folytatódó német pénzügyi thriller 2. évadának középpontjában is a fiatal bankár, Jana áll, de az összes fontos szereplő visszatért. Hogy ez mennyire jó, az már más kérdés.

A történet szerint fél év telt el az 1. szezon fináléja óta. A német állam közbelépett, a bankok segítségére sietett, de az újabb válság megelőzésére hozott sokkal szigorúbb pénzügyi szabályozás mellett nehézzé vált a befektetési bankárok élete. A sorozat fókusza, illetve hát a karakterek figyelme egy másik területre fog irányulni.

In Berlin bauen sie diesen geilen Inkubator auf, und wir warten hier auf den Untergang.
(Inkubátort építenek Berlinben, és csak az összeomlásra várunk.)

A nagy német bankok a hagyományokra építenek, technikai téren eléggé le vannak maradva. Lassan kezdenek ráébredni, hogy a modern világ kihívásaira pénzügyi területen is leginkább startupok keresnek megoldást. Saját fejlesztés helyett egyszerűbb felkarolni valami ígéretes startupot – erre lesz az a bizonyos inkubátor a sorozatbeli óriásbank, a Deutsche Global Invest berlini székhelyén.

Az 1. évad végén kíváncsi voltam, mire viszik Janáék a folytatásban. Nos, felismerik a modern technológiák jelentőségét, ki is néznek maguknak egy fintech startupot Berlinben. Ezzel kapunk egy kis betekintést ebbe az új világba, de sajnos nem ez lesz a lényeg. A szakmai dolgokat továbbra se vágom, de nem is nagyon fontosak, mindez ugyanis csak háttérként szolgál a mindenféle hatalmi harcokhoz.

Wir sind eine Bank, kein Drogenkartell.
(Ez egy bank, nem drogkartell.)

Az állandóan változó felállást és erőviszonyokat nem is tudnám elspoilerezni, elég nehezen követhető a játszma, hogy ki mikor kivel vagy ki ellen van Jana és társai (Adam és Thao), a mindenféle vezetőségi tagok, a pénzfelügyelet embere, a miniszter közül. És még Fenger is előkerül, és persze ott van a luxemburgi ficsúr Luc is, akivel sajnos nem nagyon tudtak mit kezdeni az új évadban, egy, vagy talán két jelenetében élt csak igazán. (A vezetőségi tagok, hátha segít: Leblanc a nő, Jacoby Luc apja az iPaddel, Khano az angolul beszélő kopasz, Sydow pedig a Rex felügyelős Moretti.)

Az a helyzet, hogy a 2. évad már nem tudott úgy elkapni, mint az első. Nem igazán volt íve a történetnek. Szinte végig csak a hatalmi játszmát láttuk, amihez a startupokat csak díszletként használták (a karakterek is, és a sorozat maga is). A 3. rész közben pihenőre is küldtem a sorozatot, és csak hónapokkal később tértem vissza hozzá. Akkor aztán már hamar ledaráltam a maradékot, mert mégis érdekelt, hogy mi fog kisülni belőle, de eléggé eldurvult, és továbbra se tudtam megkedvelni.

Most sokkal jobban kijött, hogy alig akad szimpatikus karakter a Bad Banks-ben, meg ugye nézőként már eleve jobban is ismertük őket, úgyhogy eleve távolságtartóan figyeltem őket. És nem is csak simán ellenszenves figurák, hanem megannyi gyakorló és wannabe pszichopata – a színészeket dicséret illeti, hogy mennyire félelmetesen tudták őket megjeleníteni. A néhány új szereplő közül a startupot vezető Ben volt szerethető, bár azért ő se problémamentes. (Ben vagyok én, konstatáltam magamban, aki kívülről próbálja megérteni és kezelni a pénzügyi világot.)

Most nem a mindenféle főnök, hanem én tettem fel párszor a kérdést: miért, Jana? Persze leginkább a készítőknek címezve, ahogy nyúltam a péklapátért. A sorozat továbbra is jól néz ki, a tartalommal viszont már több bajom volt.

2 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2020. 06. 21. 22:02

Az első évad tetszett, viszont várni nem vártam 2. évadot. Olvasva az ismertetőt pedig még annyira sem.

zlee - 2020. 10. 14. 21:42

Ezt a primitív kritikát! Cselekményszál és szereplők szerethetősége?! Tényleg csak ez a két szempont létezik?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz