login |

Alex Rider: vége az 1. évadnak – írta Kissur

2020. 06. 21. 21:45 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Ahogy a pilotkritikánál kifejtettem, nagyon örültem, amikor hallottam, hogy sorozatként újra megpróbálják adaptálni Anthony Horowitz tini-kémregényeit, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire jól fog elsülni.

Szinte minden egyes résznél úgy éreztem, hogy a könyvet látom megelevedni, és amint a címszereplőt játszó színészt is elfogadtam (nagyon nem ilyennek képzeltem el, pláne a borítón szereplő fiúhoz képest), onnantól kezdve tudtam igazán felhőtlenül élvezni a sorozatot.

Röviden: piszkosul bejött az Alex Rider 1. évadja. De mondom ezt én, a könyvek olvasójaként. Kíváncsi lennék, hogy aki nem ismeri a történetet, az hogy viszonyult ehhez a történethez.

A tovább mögött folytatom komolyabb spoilerek nélkül.

Nem lesz kiemelkedően magas a pontszám, amit adok rá, de ez annak köszönhető, hogy maga a forrás, ami alapján készült, az sem volt a legerősebb könyv. Azért viszont óriási dicséret a készítőknek, és gondolom a regény írójának a keze is benne volt, hogy a könyvben szereplő plot hole-okat nemhogy betömték, de kiegészítettek néhány dolgot, sőt, új szálakat, és szereplőket is behoztak, akik jól illeszkedtek az alaptörténetbe.

Szerencsére a Veszélyes iskola könyv első nagyjából 50 oldalát kihagyták a sorozatból, és inkább az első könyvet vették alapul, mert így jobban indult az évad. Az is igaz, hogy a kiképzés nem sült el olyan jól, ahogy a könyvben, vagy anno a filmben. Sajnos pont emiatt nem működött a feszültség a vallatásos résznél, mert valahogy ordított róla, hogy itt valami nem stimmel. Viszont annak sokkal több értelme van, hogy Ian Rider halálát összefüggésbe hozták a Point Blanc iskolával. Ha már úgyis egy tinédzser fiú a főszereplő, jobb ezzel kezdeni a sorozatot.

Aztán jött a Friend családos beilleszkedés. Ez teljesen olyan volt, mint a könyvben. Habár az erdős üldözés kicsit meg lett változtatva, valamint kihagyták a vonatos részt, de egyrészt logikusabb volt így megoldani, másrészt, felesleges pénzkidobás lett volna egy ilyen mellékszálat grandiózusra kidolgozni.

Sajnos viszont a kémeszközök nagyon hiányoztak nekem. Nem sok mindent kapott Alex, mielőtt bement volna az iskolába, és amit készítettek neki, az sem olyan volt, ami a könyben szerepelt. Arról nem is beszélve, hogy az mp3 lejátszó nem is működött. Elég gyenge volt ez így.

De nézzük most már a jó oldalát a sorozatnak. A Point Blanc iskola szinte tökéletesen olyan lett, mint amilyet elképzeltem a könyv alapján. Dr. Grief és Eva Stellenbosch tökéletesen lettek castingolva, és a többi tanuló is. Valamint behozták Kyra karakterét, aki a könyvben nem jelenik meg, de ő helyettesítette a kémcuccokat, és sokkal jobb volt a kémia közte és Alex között, mint Ayishával a londoni gimiben. Szinte biztos vagyok, hogy az ő karakterével még találkozunk majd.

Ha már új karakterek, akkor említsük meg Tom Harris-t, Alex legjobb barátját, aki a kocky karaktert képviselte. Az elején nagyon nem tudtam vele megbarátkozni, de Jack Starbright annyira szürke figura lett a sorozatban, hogy kellett valaki, aki ellensúlyozza. Ezt pedig tökéletesen teljesítette is. Martin Wilby szála pedig arra volt jó, hogy lássuk milyen háttérmunkát végez a kémszervezet, amíg Alex odaát van. Az pedig, hogy Parker Roscoe-t nem felejtették el, sőt, aktívan ténykedett, és ez majdnem Tom életébe került, szerintem nagyon ötletes húzás volt.

Amin javíthatnának a jövőben, hogy jobban árnyalják Alan Blunt, Mrs. Jones és Jack Starbright karaktereit. Előbbi kettő így is fantasztikusan hozta amit kell, de van bennük még potenciál, utóbbi pedig a könyvben (és a filmben) érdekesebb volt, szóval hajrá!

Ami feltűnt, hogy vagy minimális CGI volt a sorozatban, vagy egyáltalán nem volt észrevehető. A legtöbb dolgot kaszkadőrökkel csináltak meg, sőt, a hegyről való deszkázás egy részét maga a színész csinálta meg. Az akció kivitelezése igényes volt, egyedül talán a torkolattűz ami fura volt, de ez legyen a legnagyobb baj.

Ha végignézitek a választott képeket, lehet látni, hogy mennyire szépen volt fényképezve a sorozat. Változatos színek, jó beállítások. Nagyon kellemes volt a szemnek, és ezáltal könnyebb volt darálni ezt a 8 részt. A zenével már annál több gondom volt. A főcímzenével az utolsó részig sem tudtam megbarátkozni, azt mindig átpörgettem. Valamint sokszor számomra hangulatban oda nem illő számokat választottak. De a végére ez is kiforrta magát, mert a bálos részt nagyon eltalálták.

Apropó bál, és utolsó rész. A könyvnek ez az utolsó fejezetét dolgozta fel, és ott nagyon csalódott voltam, hogy mennyire kevés időt foglalkoztak a klónnal. Sokkal több potenciál lehetett volna benne, és a sorozatban ki is aknázták ezt. Lett értelme Tom karakterének, és sokkal jobb összekavarta a szálakat. Végül pedig nem hagytak úgy lógva minket, hogy ki maradt életben, mint a könyvben.

Szerencsére a 2. évad már berendelve. Hogy az melyik könyvet dolgozza fel, egyelőre még nem tudni. Logikai sorrendben a Mély vízben következik, de egyszer majd talán az Első bevetést is képernyőre viszik. Ha máshogy nem, hát akkor egy másik sztorival karöltve.

Az évadra 7,5/10-et adok, de érdekel, hogy a könyvet nem ismerők mennyire értették, és milyenre értékelik, mert az én pontszámomat feltornássza a tény, hogy ismertem az eredetit, és élveztem, hogy látom képernyőn az olvasottakat. Magyar felirat nincs hozzá, de nagyon könnyű a nyelvezete, úgyhogy az angol felirattal (ami nem mindenhol helyes) simán bevállalható.

Érdekesség: “The book was better.” állt Tom pólóján az utolsó jelenetben, de jelen esetben a sorozat jobban sikerült.

3 hozzászólás Ne habozz!

Imester - 2020. 06. 24. 10:38

Teljesen egyetértek a kritika szerzőjével, a könyvek olvasójaként és rajongójaként – főleg a korábbi film kudarca után – teljesen megdöbbentem, hogy ilyen jól sikerült a sorozat első évadja. A kémeszközök nekem is hiányoztak, valamint én a Point Blanc iskola előtti erdős üldözős részt, illetve a vonatos jelenetet is hiányoltam valamennyire, de persze nem ezen van a hangsúly :) A zeneválasztás nekem nagyon bejött, a főcímdal is, de ez persze szubjektív. Az utolsó rész meg nagyon ütött :O Még hozzátenném a fenti íráshoz, amit máshol is olvastam egyébként: Az, hogy egy kamaszsrácból kém lesz, sosem lesz egy “reálisan” értékelhető gondolat, de ez a sorozat hihetőbbé teszi, mint azt valaha gondoltuk volna. Nagyon jó volt szerintem, hogy a főhős nem karatézott le mindenkit szuperhős módjára :D Pont annyira volt találékony, akcióhős, amennyire ez egy ügyesebb gyerekről még elképzelhető :) Király volt, remélem, hamarosan jön a folytatás. Ja, és a főhős az előzetesben nekem nagyon nagy mellélövésnek tűnt, de hihetetlenül jól hozta a figurát.

Aszusz - 2020. 07. 03. 08:25

Tegnap fejeztem be az évadot, könnyen lecsúszott, tetszett. A könyveket nem olvastam, de most érdekelni kezdett…
A főszereplő srácot elég könnyen megszoktam, a haver (Tom?) kicsit idegesített, de annyira nem volt vészes. Kyra jó karakter lett (olvasom, hogy a könyvben nem szerepel), jól illeszkedett a történetbe. A (működő) kémcuccokat hiányoltam egy kicsit én is…
Második évadra biztos benevezek, és lehet, hogy addig a könyvekbe is belepillantok.

Enzo - 2020. 09. 06. 23:20

Na és akkor ide meg évadzáró- és évadkritika :)

1×08

Az alakváltós (vagyis jelen esetben hasonmásos) történetek mindig jó kis részeket hoznak, és most sem volt ez másképp. Ha már a könyves lezárás elmaradt, azért kihozták a maximumot a helyzetből – az iskolai bál is tetszett, mint helyszín.

– Heh, Kyrától idegennek tűnt ez a viselkedés, hogy megöleli az ügynököt, de akkor ezek szerint nem véletlenül :D
– Készülve a következő évadra, örültem, hogy már belengették a Scorpia-Gregorovics szálat.
– Legjobb rész, amikor Smithers rájön, hogy Alexnek is van klónja és rohan Blunt-ékat figyelmeztetni!

Korrekt kis évad lett: ezt a sztorit majdnem teljesen lezárták, viszont van mire alapozni a 2.évadot, amit ugye már be is rendeltek. Nem bántam meg, hogy elkezdtem, jó szórakozás volt, és Otto Farrant-ot is sikerült megszokni Alex szerepében. Következő évadkezdésnél ottali!

@posztreakció:
– Én nagyon sajnáltam, hogy kihagyták a vonatos részt, nagy kedvencem :'(
– A kémcuccok mérsékelt szerepe tök jogos – valahogy fel se tűnt elsőre, de most hogy említetted, már hiányzik :D
– Kyrát remélem én is, hogy látjuk még, jó kis karakter.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz