login |

Pilot: Perry Mason

2020. 06. 22. 21:28 - Írta: human

31 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Bevallom, nekem Perry Mason karaktere egyáltalán semmit sem jelent, szóval a könyv-ismeretes kritikához meg kell várnotok a jövő hetet.

Ellenben az akkor ponyva, mostanra már klasszikus detektív történeteket bírom nagyon, Raymond Chandlertől minden megvolt, és a Szigorúan bizalmast a legjobb filmek egyikének tartom. Az HBO új sorozata pedig ezek közé igyekszik besorolni, méghozzá elég jól!

A főhős Perry Mason, aki 1931-ben még magánnyomozó, de nyilván később ügyvéd lesz, bár erre csak enyhén utalnak egyelőre. A pilot elején mi mást csinálna, mint kompromittáló, mocskos fotókat az egyik hollywoodi stúdió fejes számára.

Mindeközben egy durva gyerekrablás végét is láthatjuk, ahol hiába fizet a család, mégis megöli valaki az alig 1 éves gyereket, méghozzá elég durván kezelik utána a tetemet. Szóval olyan 10 perc alatt eljutunk oda, ahova a karakter a rész végére: mindenki hazudik, titkol valamit, és csak a saját érdeket nézni. Na meg mocskos a fejbúbjáig, akármit is mond.

A fentieket úgy kell elképzelni, hogy klasszikus noir utakon, a gyerekrablás fő ügyön át kiderül majd a rendszer mocskossága, és hát a nyomozó szürke morálja is próbára tétetik közben. Meg végzet asszonyát is kapunk, egy vörös démont. Már a pilot is elég gyorsan kiszélesíti az ügyet, nem kell sokat várni rá, nem az lesz a nagy felfedezés, amit az elején sejtünk, gyorsan ellövik ezt a részét a sztorinak.

Mindezt viszont tényleg úgy kell elképzelni, ahogy fent szóba hoztam. Az HBO új presztízs sorozatáról van szó, és tényleg az L.A. Confidential-höz hasonlít, meg a Big Sleephez. Vagy nyilván a Broadwalk Empire-t kéne emlegetnem még.

A lényeg, hogy gyönyörű a régi Los Angeles, sokat játszanak a kontraszttal, és olyan… régies a sorozat, de ezt pozitívan értve, mert azért a vágás nem teleportált oda vissza, igyekeznek a modern ritmusnak megfelelni.

A szereplőgárda pedig hatalmas. Vagyis megszokott HBO-minőség. Matthew Rhys hihetetlen jó választás a padlón levő, háborús veterán kiégett magánnyomozónak, amikor meglátja a tetemet a hullaházban abban minden benne van. De John Lithgow is baromi jó volt, sőt, Nate Corddry is ütött.

Bővebben majd az évad végén? Vagyis a jövő héten winnie a könyvek ismeretével, de mondom, az ilyen detektívtörténetek kedvelőjeként ez a kezdés engem 8/10-re győzött meg, hiába volt 53 perces, elrepült.

31 hozzászólás Ne habozz!

lutherfan - 2020. 06. 22. 21:31

Lithgow miatt mindenképpen megnézem. A Visszakézből óta lájkolom az öreget. hátha itt is valami hasonló őrültet nyom :)

human - 2020. 06. 22. 21:36

nagyon visszafogott a karaktere

Shannen - 2020. 06. 22. 21:47

Jó volt a pilot, de nekem valami hiányzott, hogy igazán mély nyomot hagyjon. Persze simán marad nézős, szépek a képek, jó a hangulat, érdekes a sztori, na és persze Rhys szuper (a hullaházas rész nekem is kiemelkedett). Jó, hogy ilyen noir-os sorozat is felkerült a heti nézőseim közé.

bvr - 2020. 06. 22. 23:23

Én is amiatt vártam amit a kritika is ír, tehát hogy az előzetes alapján majd valami jó kis magánnyomozós noir (valamint pont Perry Mason könyveket sem olvastam régen (és amúgy filmeket sem néztem), így nem a konkrét karakter számított csak hogy jó legyen) És ahogy délután írtam sajnos nekem vannak bajaim. Egyrészt kicsit általánosságban a casting is (nem azt mondom hogy rossz, csak pechemre a legtöbb ismert színészt azt pont nem igazán kedvelem, szerencsére legalább pont a címszereplő castingjával nincs problémám, de majd a többieket is megszokom remélem) Ami a nagyobb bajom, hogy a hangulat az nekem már több mint noir, az kimondottan lehúzós. Mondok példát, nekem közben többször a pár évvel ezelőtti The Witness for the Prosecution adaptáció ugrott be sajnos (ha valaki nem is kezdett bele, érdemes visszaolvasni a kommenteket hogy miken akadtak ki a nézők, szerintem eléggé jogosan), ahelyett hogy a kritikában is említett Szigorúan bizalmas vagy éppen egy Visszavágó. De nyilván ez még csak egy rész volt (és pl. Tatiana Maslany sem tűnt fel), szóval nyilván kitartok még.

(PS, zárójelben, valahogy én nem arra számítanék hogy aki a pilotban volt vörös színésznő (mármint karakter szerint is színésznő, Velma Fuller) lenne itt a femme fatale, hiszen nem épp olyan felvezetést kapott. Arra viszont kíváncsi leszek Tatiana Maslany miféle “sister Alice” lesz majd)

spamdog - 2020. 06. 22. 23:54

@bvr Velmát Madeline Zima játsz a ki maga a femme fatale.

bvr - 2020. 06. 23. 00:20

@spamdog: persze, emlékszem rá én is a californicationből, de a femme fatale egy noirban az nem annyi hogy jól néz ki hanem az egy elég jól körülírható szerep (a szépsége mellett elbűvölő és titokzatos. Itt meg rögtön úgy tűnik fel hogy egy kövér f*szi vihorászás közben a combjai közül eszik ki a kaját :D Kösszépen :D
Nyilván most még nem zárhatom persze ki hogy később úgy alakul hogy ártatlanul (vagy annak látszó módon) bajba kerül és a főhőssel együtt találgatjuk majd hogy őszinték-e az érzelmei vagy manipulál, stb, én annyit írtam hogy már csak a felvezetésből következően is, én nem rá számítanék. De persze majd meglátjuk.

human - 2020. 06. 23. 01:34

vagy lehet direkt felrúgnak pár noir szabályt.

Kingston - 2020. 06. 23. 11:16

Azért amikor hősünket “betornássza” a hölgy az ágy és a fal közé… :):)

bvr - 2020. 06. 23. 11:37

@human: Természetesen nem kizárt, még csak egy rész ment le, ezért is írtam hogy majd meglátjuk. Csak én egyelőre nem  erre számítanék.
@Kingston. Hát igen. Na ez volt konkrétan az egyik jelenet amire gondoltam hogy nem épp ilyen hangulatra számítottam ami miatt vártam ezt a sorozatot :)

Python - 2020. 06. 23. 13:51

Egy rész alapján tetszik, maradok! Egyenlőre adok rá egy 8/10 én is. Erre a világra és stílusra akart hajazni a City of Angels is a maga módján, de itt jóval konkrétabban ráéreztek a noir irányzatra! ;) :)

szk - 2020. 06. 23. 19:05

Előrebocsátom Perry Mason könyvet nem olvastam, a régi sorozatból sem láttam semmit. Nem vagyok igazán elájulva az első résztől. Az fent említett Broadwalk jobb ettől. Elvileg a pilotnak kellene berántania az embert, nálam az nem igazán jött össze. Nem vagyok Matthew Rhys nagy rajongója egyébként (pedig szerettem az Americans-t), egydimenziós színésznek tartom, Shea Whigham jobb lett volna főszereplőnek. A másik jó alakítás Juliet Rylance-é volt. Meglátjuk majd hogy folytatódik, de eddig egy egyszernézős kategória.

heidfeld - 2020. 06. 24. 17:25

Egy 7/10, részemről.
Hangulat, L.A. remek. É sem vagyok, Rhys nagy rajongója, és egyet is értek, előttem szólóval. Hullaházas jelenet, tényleg csúcspont. Perry hihetetlenül le van csúszva, bár ez nem olyan nehéz. Sajnos, való életben is látok párat.
Kényes tárgyalásra sem egyedül megyek, ismerve a közeget.. Mindegy. Hetinek teljesen jó.

abba - 2020. 06. 24. 19:03

Hmm, hát nem is tudom. Az egy dolog, hogy én botor a sorozatról semmit sem tudtam, csak mint a könyvek ismerője ültem le a tv elé, és eléggé meglepett, hogy ennyire nincs még köszönőviszonyban sem a könyvekkel – nyilván nem elvárás a szolgai adaptálás, de minek nevezzük Perry Masonnak, ha ravasz ügyvéd helyett csak egy újabb magánnyomozót kapunk? Valahogy pont az volt a pláne a könyvekben, hogy Mason mint dörzsölt ügyvéd bármiből kidumálta magát a részletesen leírt tárgyalásokon.
Na mindegy. Hangulata volt neki, csak kicsit túlságosan LA Confidentialre sikerült, azt a filmet pedig már láttuk. Azért még adok neki esélyt.

winnie - 2020. 06. 24. 19:20

abba: végülis előzménysztori, még ha a könyvben nem is ilyen az előzménye, de ha valahol, itt bővel be lehet hozni a kreatív szabadságot, nem? meg aztán nem is a könyveknek kell megfelelni, hanem inkább annak a karakternek a könyvekben.

de azzal egyetértek, hogy ha a karakter másmilyen lesz, akkor ez a tévés perry mason, az meg a könyves. viszont tippre ki fog derülni, hogy mi a cél vele. egy biztos, hogy jobb a világ perry mason sorozattal, mint anélkül.

cherockee - 2020. 06. 25. 00:46

Hát ez nekem borzalmas volt.

A főszereplőt játszó színész nagyon jó, csak a karaktert volt rossz nézni. Nem az én műfajom, úgy látszik.

winnie - 2020. 06. 25. 08:41

abba: egy interjúból a főszereplővel – reményre adhat okot:

Mit szólna vajon Erle Stanley Gardner ahhoz a Masonhöz, amit a sorozat megmutat?

Szerintem nem értené, hogy mi történik, és kicsit fel is háborodna rajta. Vicc volt, ne vegyék komolyan. Végig szorosan együttműködtünk Gardner hagyatékának kezelőivel, és ugyan addig, míg a sorozat csak papíron létezett, nagyon sok kérdésük – főleg aggályuk – volt, a forgatás alatt remek munkakapcsolatot alakítottunk ki velük, és nagyon sokat segítettek, a végére pedig pont olyan elégedettek voltak ezzel a másik Perry Masonnel, mint ahogy reméltük. Szóval, ha Gardnernek kifogásai lennének, a hagyatékának kezelőivel kellene megvitatnia.

abba - 2020. 06. 25. 10:07

@winnie
Köszi, ez talán tényleg jó jel, meg valószínűleg nem fair egy pilot alapján megítélni egy szereplőt, akiről sokszor in medias res módon, mindenfajta kronológiai előzmény nélkül olvastam. Nyilván itt nem lesz ugyanaz az alapszituáció. Annak örülök, hogy Della Streetünk van.

Bandi - 2020. 06. 29. 14:52

Hm… Szerintem a 2. rész még jobb lett.
Eddig nagyon bejön. Maradok.

abba - 2020. 06. 29. 18:04

A 2.rész brutális volt, de még mindig nem tudom eldönteni, jó-e. Perry Masonnel kevés időt töltünk eddig, ez nyilván változhat, de Tatiana Maslany nagyjelenete(i) azt éreztették velem, hogy az 1930-as évek miliője sokkal fontosabb a készítők szemében, mint bármelyik karakter, ami nem baj, mert az atmoszférához nagyon is ügyesen nyúlnak. Nagy ereje van ezeknek a drámai jeleneteknek.

Azt nem annyira látom, hova fog kifutni mindez, de hülyeség is ilyen hamar ezen töprengenem csak azért, mert ismerem az eredeti Perry Masont.

heidfeld - 2020. 06. 29. 21:45

Brutálisan jó volt a második rész!
Hihetetlen látvány, remek színészek, történet alakulása is érdekes, és a drámai jelenetek.
Elképesztően sok a statiszta. Penny Dreadful is rendben volt, de ez külön liga… Bele sem merek gondolni, mennyi pénzből jön ez ki, de pazar a látvány.

Shannen - 2020. 07. 01. 17:21

A 2. rész is jól sikerült, csak bár ne lennének ennyire hosszúak a részek… Kicsit elfáradtam, hogy mostanában szinte minden nézős sorozatom 55+ perces részekkel jön. Ráadásul míg mondjuk a Dark-nál nem éreztem, hogy egy órás volt egy rész, itt azért bőven érződik.

Aszusz - 2020. 07. 03. 08:31

Féltem előzetesen ettől a sorozattól (imádom a könyveket), de eddig nem okozott csalódást…
2 rész után még nyilván nem lehet előre véleményt alkotni, de azért vannak bennem kérdőjelek, hogy hogyan lesz ebből a figurából sztárügyvéd (ha már előzménysztori, akkor valahogyan ide kellene kilyukadni). Főleg, hogy itt lépten-nyomon mindenki a szennyesét dörgöli az orra alá.
Della rendben van, és Drake is felbukkant a második részben – itt vannak fenntartásaim, de meglátjuk, mit hoznak ki belőle.

Python - 2020. 07. 04. 19:35

A második epizód…! :) Erőteljesen felépítették a PTSD alapjait Mason -nél. Lassú folyású, de nekem tetszik!
Tatiana Maslany mekkorát alakított már, te jó ég. Nálam továbbra is 8/10.

speranza - 2020. 07. 04. 20:53

Végre sikerült megnéznem az első két részt.
A könyvek tárgyalótermi virtuózához egyelőre nem sok köze van ennek a Perry Mason-nek, de azért nem okozott gondot, hogy elvonatkoztassak a könyvektől. A hangulata azonnal beszippantott, bejön Rhys játéka, és a többiekben sem találtam kivetnivalót. Tatiana Maslany a második részben mindenkit lejátszott a képernyőről. Én biztosan kitartok az évad végéig. :)

Adam9456 - 2020. 07. 07. 11:37

3 rész után- Én előzetesen nem ismertem a karaktert, talán hallottam már megemlítve a nevét.
Sötét, kissé depressziós, de tetszik a hangulata. Lassú tempójú és a elég hosszú részekkel operál, de mégis hamar eltelnek számomra, fenn tudjak tartani az érdeklődést. A karakterek érdekesek, és a nyomozás is.

Kicsit olyan az érzésem, mintha több sorozatból összekevertek volna hozzávalókat és összeadták volna.
Emlékeztet kicsit a Boardwalk Empire-re, a True Detective-re, meg az The Alienist-re is.

A szereplők meg szinten más sorozatokból csupa ismerős arcok. Matthew Rhys szerintem nagyon is jó színesz, The Americansben ezt már bizonyította, itt is szerintem jó valasztás volt főszereplőnek. Tatiana az Orphan Blackben legalább 8 karaktert játszott el, de itt is nagyon érdekes mint Sister Alice.
Több mellékszereplő a Boardwalkból, köztük a minden második sorozatban állandó mellékszereplő Shea Whigham.
Jó kis nyári sorozat eddig.

Python - 2020. 07. 13. 16:42

A 4. rész vége…! :(
Most már azt hiszem erőteljesen sejthető, hogyan is lett később ügyvéd Parry Masonből. Eddig ez volt a legmelankolikusabb és legszomorúbb hangulatú epizód az évadban.

speranza - 2020. 07. 15. 22:55

Hát, ez tényleg szomorú epizód volt, de még mindig nagyon erős a sorozat.
Az elején az a “meglepetés a dobozban” jelenet annyira hatásos volt, és olyan váratlanul ért, hogy félrenyeltem a teámat. :D

speranza - 2020. 07. 20. 16:32

Ahogy az 5. epizód végén behozták Hamilton Burger figuráját, az zseniális húzás volt!! :D
Értem, hogy miért okozott csalódást sokaknak, de a noir ilyen, sötét hangulatú, lassú kibontakozású, és az ördög a mindig részletekben rejlik. A sorozatnak egyébként sokkal mélyebb rétegei vannak, mint a könyveknek voltak.

Python - 2020. 07. 20. 17:06

Az utolsó 10 perc…! :) Most már tudjuk, hogyan is lett egy magánnyomozóból ügyvéd. ;)
Tetszik, még utólag és menet közben is megtudunk bizonyos karakterekről dolgokat, nem féltétlenül pozitív értelemben. Nálam továbbra is 8/10, de az operatőri munka és a látvány az szerintem az idei év legjobbja eddig sorozatos fronton.

speranza - 2020. 08. 04. 20:34

Egyszerre néztem meg a 6-7. részt, és egyre jobban tetszik a sorozat. Nagyon örülök, hogy lesz második évad és titkon remélem, hogy előveszik valamelyik Gardner kötetet hozzá, mert az utóbbi két rész már sokat közeledett a könyvekhez. Rhys és Maslany is iszonyúan jó a szerepében! A tárgyalótermi jelenetek, a bordélyház, meg a “feltámasztás” is emlékezetes marad. :)

bvr - 2020. 08. 10. 22:15

Egyelőre nem lesz a kedvencem, de azért nem volt rossz. Főleg amikor két-három rész után azt is realizáltam hogy nem egyszerűen nem kérdés hogy semmiféle femme fataleról nincs szó Velma személyében, hanem hogy egyáltalán film noirként kell-e erre a sorozatra tekinteni (már a pilotnál írtam hogy ahhoz képet elég furcsa volt a hangulata) Szerinem nem (ami esetemben ugye azért volt gond, mert ezt vártam, és emiatt azért az első pár részben húztam is a számat), aztán megbarátkoztam és elengedtem ezt a dolgot. A karaktereket alapvetően megkedveltem, de sajnos annyira azért nem hogy nagyon lekössön a mindenkinek van egy (vagy több) három mondattal leírható dráma az életében. Közben az ügy se volt azért olyan hű de izgalmas, a hangulat meg mind az ügyben, de mind úgy általánosságban elég nyomorúságos volt… Sajnos amit igazán vártam volna (volt pár nyomozós meg agyalós jelenet), azok bár nagyon jól meg voltak csinálva, csak hát sajnos azokból kevés volt (a bírósági részben is volt pár nagyon jó pillanat, de arányaiban kevés) Szóval ebből a 8 részből mindig tudtam nagyon jó dolgokat mazsolázni, viszont a nagy része meg annyira nem nyűgözött le (és nem csak azért mert az elejeén mást vártam, hanem egyébként sem) Azért nem bántam hogy megnéztem, de remélem a második évad már akkor egy igazi vérbeli jogi dráma lesz. Ha viszont az az aspektus megmarad kb. a körítés meg csali szintjén, akkor viszont egyáltalán nem várom és hamar abba fogom hagyni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz