login |

Valeria: vége az 1. évadnak

2020. 06. 24. 20:00 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Úgy tűnik, mostanában más irányt vesznek a sorozatok, mint amit előre beléjük képzelek, ami nem feltétlen baj, mert legalább nem érzem túl kiszámíthatónak őket. Na jó, azt nem mondom, hogy ez, a Netflixre is felkerült spanyol széria teljesen új, korszakalkotó pillanatokkal rukkolt elő, mert a történet mondhatni nem túl extra. De azért sikerült egy jól működő drámát összehozni.

A pilot után viszonylag háttérbe szorult az erotika, leginkább Valeria regénye (meg néhány szexjelenet) sorolható ide. Cserébe a romantika felerősödött, hiszen Valeria a férjével is próbálta helyrehozni a dolgokat, miközben más férfi is udvarolt neki. Barátnői is kaptak saját szálakat: volt itt munkahelyi kapcsolat, családi dráma és a önmagunk felvállalása.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Mostanában hasonlítgatok, mi mire emlékeztet. Na, most a Jane The Virgin kapta ezt a szerepet. Félreértés ne essék, a Jane milliószor különlegesebb széria, itt nem volt meg a szappanparódia, nem is adódott ebből annyi csavar. De itt az írónőnk, aki kezd egy jóképű pasival egyre közelebb kerülni. És lásd, össze is jött vele az évad végére, miután elvált a férjétől.

Szóóóóval, az a mondanivalója a sorozatnak, hogy ha nem szeretjük már úgy a párunkat, jöjjünk össze a háta mögött bárkivel, majd hagyjuk, hogy ő kezdeményezze a válást végső soron? Vagy az, hogy ne foglalkozzunk más boldogságával, mert a saját életünkben mi magunk vagyunk a legfontosabbak? Vagy inkább ne keressem a mondanivalót, mert Valeria mindenhogy ellenszenves karakterré alakul?

Tény, hogy nem volt semmi kémia közte és Adri közt, de férje abszolút pozitív karakter volt, egyszerűen csak nem voltak együtt boldogok. Így viszont jobban sajnálhatjuk Adrit, miközben Valeria Victorral chatel folyamatosan. Ráadásul az utolsó, inkább levezetőnek érződő epizódban még flashback-ekkel be is mutatták, hogy ismerkedtek meg, mennyire boldogok voltak a kapcsolatuk elején. De… változnak az idők?

A három barátnő is kapott szerencsére saját szálakat, nem csak Valeria történetének katalizátorai voltak. Emiatt kissé elszigetelték szálaikat, de sokszor összerakták őket egy-egy sörözésre vagy lelkizésre. Lola az anyjával való elhidegült kapcsolatával kellett, hogy megvívjon, miközben a férfifaló énje is kezdett átalakulni. Carmen, aki szégyenlősnek indult, elég hamar rástartolt munkatársára, akivel igen jó csapatot hoztak össze.

Nerea pedig nem csak egy új, LMBT-közegbe került, ahol a beilleszkedés és a romantikus kapcsolat kialakítása okozott neki problémát, de szülei előtt is titkolnia kellett, melyik nemhez vonzódik valójában. Mindhárom figura igen eltérő, és hiába Valeria a központi karakter, bőven lehetett találni rajta kívül is kedvelhető figurákat (pl. a barátnők körében). Sőt, néhányuk még néha jobban is működött – Carmen például sokkal jobb jeleneteket hozott esdekelésével, mint Valeria, miközben félig kisírt szemmel bambult Adrira.

A sorozat tehát inkább egy harmincas éveiben járó nőkből álló baráti társaságról szól, akik közül kiemelik az írónőt, aki végül erotikus könyvet ír. Az uber-taxi szál, amit a pilotnál már felvezettek, úgy ahogy volt, szerencsére eltűnt. Cserébe kaptunk egy keserédes lezárást, ahol Valeria elválik Adritól, végre Victorral lehet, de mégsem ugrik rögtön a karjaiba, mert mélyen összetört, hiába volt boldogtalan a férje mellett.

A regényét pedig csak azzal a feltétellel adják ki, ha nem ő lesz hivatalosan a szerzője. Először nemet mond, majd fontolóra veszi, mire jön a stáblista, ezzel megágyaznak egy esetleges második évadnak. Amit ha van épp időnk, megnézünk, mert miért ne, nem?

Inkább olyan széria a Valeria, amiből napi egy részt megnézek kikapcsolódás gyanánt, de nem azért, mert annyira izgulnék, mi lesz a karakterekkel. Szórakoztató, de nem világmegváltó. De ez nem rossz, inkább egy spanyol nyelvű dráma, ami elveszik a kategóriában, de azért nem bánjuk meg, ha végignézzük.

1 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2020. 06. 24. 20:54

Jelentősebb pénzt mernék rá tenni, hogy több évados lehet. Valamilyen szinten, ezt szánják, Las Chicas Del Cable utódjának. Két széria színésznői találkozásáról, meg lehet találni a videót a neten.
Könnyen lehet találni szimpatikus karaktereket. Baráti sörözgetések tetszettek, illetve bemutatása, hogy milyen apróságokon múlhatnak a dolgok. Nerea, ahogy késve válaszol…
Férj-feleség kínlódása sok volt, de mind a ketten szimpatikusak.
Tetszett a hangulata, üdítő volt. 7/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz