login |

Doom Patrol: kezdett a 2. évad

2020. 06. 25. 21:30 - Írta: Necridus

23 hozzászólás | kategória: kritika,

A tavalyi év egyik nagy meglepetése, a Doom Patrol közel egy év után tért vissza a képernyőkre, de most már az HBO Max szállítja az elborult, formabontó szuperhősös szériát. Rögtön három epizódot kaptunk (jövő héttől már csak egy-egy rész érkezik), amivel talán azt akarták elérni, hogy a kissé lassan beinduló premier után is maradjunk?

Nem hiszem, hogy a költözés az oka, de mintha komorabb hangulatot adtak volna a nyitánynak, nem annyira könnyed és hasfogós nevetést kényszerítő epizód lett, mint korábban voltak. Igaz, akkor is volt tétje a dolgoknak, akkor is megjelent a kemény múlt feltárása, de nagyobb hangsúly volt a megbotránkoztatáson, a szuperhősös sorozatok íratlan szabályaitól való eltérésen.

Persze én ennek csak örülök, mert a túlbolondított, céltalan butáskodást nem igazán szeretem, cserébe ha vegyítik az akciódús, nem súlytalan jelenetekkel és ízlésesen, humorosan lesz kattant az egész, az nagyon bejön. Legyenek esetlen, béna hősök, legyen vicces, de azért a tavalyi patkány-csótány csókcsata már annak a bizonyos lónak a túloldalán volt.

Folytassuk is rögtön a tovább mögött spoileresen.

Tavaly ugye miniatűr változatban köszöntek le a karakterek, amint Mr. Nobody-t csapdába ejtették és Dorothy-t megmentették. Rögtön az utóbbi múltjával kezdünk, majd Cliff előző életének pillanataiba is betekinthetünk, ahogy Larry-ébe is. Előbbi megmutatta, milyen szenvedéseken ment keresztül, amíg nem találkozott Niles-szal, utóbbi kettő jelenetei viszont nem igazán értem, mi célból kerültek be a premierbe.

Közben pedig Jane és Vic PTSD-jével is foglalkoztunk. Az őrült lány a drogok világába menekül, teljesen reménytelen és depressziós, Cyborgot pedig folyamatosan rémálmok gyötrik, ráadásul a festményt meglátva még le is fagy, mert azt hiszi, Mr. Nobody visszatért. De nem, bár volt egy olyan töltete a jelenetnek, hogy a csapda csak átmenetileg tartja fogva az első évad gonoszát.

Lekicsinyített hőseink egy játékvároskában élnek a sok műanyag közt, akiket az egyedül normális méretű Larry gondoz. Minipalacsintát, mini pattogatott kukoricát ad nekik, filmet vetít nekik. Amikor pedig nem közös programjuk van, Cliff a patkányokat írtja, Rita próbál képességein fejleszteni, mert mocorgál a fejében a szuperhősség.

Dorothy közben bele-bele szalad a többiek privát pillanataiba. Ezen jelenetekkel mutatják meg, miért illik a félresikerült szupererővel rendelkezők csapatába: ha szomorú, fél vagy boldog, megjelennek hús-vér formában a képzeletbeli barátai, hogy segítsenek rajta. Valószínű, ez lesz az évad legnagyobb probléma, amivel nincs is baj, mert rendesen felborítja az eddigi körülményeket, és erős érzelmi bombákat lehet dobálni azzal, hogy hogyan iktassák ki a szörnyeket Dorothy bántása nélkül.

Niles pedig csapatáért képes feláldozni önmagát is, így a Mark Sheppard által alakított Willoughby Kipling is visszatért, hogy visszaadja a hősöknek csapattagoknak eredeti magasságukat. Szóval nem csak a PTSD, a kislány védelmezése, de Niles haldoklása is játszadozni fog az érzelmeinkkel idén. Király!

Közben persze jöhettek viccesebb jelenetek, beszólások és bénázások, de elég erős volt az elveszettség, a borúlátás, a nyomottságérzet az epizódban, ami tökéletesen illett a karakterekhez abból a szempontból, amiken eddig keresztül mentek. Cliff meg nem felejtette el a szokásos Fuck-kvótát betartani…

Igaz, kicsit döcögősen indult, mert az 50+ percnek több mint a fele alapozott, karakterizált (amit ugye nem bánunk, tavaly is ez volt az egyik erőssége a sorozatnak, csak kicsit lassacskán tette ezt), és csak azután dobta be a valódi fenyegetést, azután mutatta meg, merre is fog tartani a szezon, ami igen ígéretes. Lesz itt bőven érzelmi hullámvasutazás.

23 hozzászólás Ne habozz!

Caligvla - 2020. 06. 25. 22:16

Elképesztően jó ez a sorozat. Véleményem szerint a legjobb képregény-adaptáció ami valaha készült. És idén úgy tűnik, Timothy Dalton is elég sok játékidőt kap, ami külön plusz.

Shyllard - 2020. 06. 26. 01:45

Nagyon vártam és nem csalódtam. Tényleg volt egy hangulatváltás, de közben már az első három részben is nagyon dilemmás dolgokat vetettek fel. Niles sztoriját kifejezetten nehéz is volt nézni emiatt most sokszor, de csak felcsigázott hova is fog vezetni mindez. De már most reménykedek egy harmadik évadban, és Mr. Nobody visszatérésében. Gonosz teszi a szuperhősöket, de ő nekem kicsit már csapattagnak is számított a végére.

walaki - 2020. 06. 26. 08:34

Hát nem tudom. Érdemes nekikezdeni? Én az első évadot kaszáltam. Rettenetesen jól indult, nagyon tetszett, kifejezetten jó volt a hangulata, meg a főgonosz is telilalálat volt. Aztán valahogy úgy a harmadik résztől elkezdett a színvonal és a minőség erőteljesen hanyatlani (mármint forgatókönyvileg). Amikor már a szerepelők is azzal poénkodtak, hogy szarabb a sztori, mintha Hubbard írta volna, na, ott végleg feladtam.

Mit gondoltok, jobb a második, mint az első évad volt?

Crow - 2020. 06. 26. 13:16

walaki: nem, ha az első évadot nem bírtad végig ezt sem fogod.
Nekem eddig kicsit kapkodó, mr. tyme, ripper, prögnek az uj karik, remélem azért kezd majd összeállni kinek mi is a szerepe..

JKJ - 2020. 06. 27. 20:20

Jó az új évad. Külön kiemelném Timothy Daltont. Zseniálisan játszik.

heidfeld - 2020. 06. 28. 22:04

Teljesen egyet kell értenem, előttem szólóval.

Caligvla - 2020. 07. 02. 16:40

Szerintem a negyedik rész volt, ahol elgondolkodtak az alkotók, hogy sok eszementséget írtak már bele a sorozatba, és hogy vajon tudják e ezt még fokozni. És tudták. Ez (spoiler) a Nepálban ücsörgő periszkópfejű szexdémon dolog, ami szexuális energiát elnyelve ad életet egy csecsemőnek, aki ha elkezd sírni akkor az összes gyerek eltűnik, és a világ elpusztul egy szexapokalipszisben, valószínűleg az egyik legelszálltabb dolog, amit valaha filmre vittek. A szex kísértetek csak a ráadás volt. És a dumák! “I have no idea what is going on and I truly mean that right now”, vagy a kedvencem: “ Can we talk about the fact that Rita’s G-spot almost ended the world?”

DarkEagle - 2020. 07. 03. 19:22

Ez a sori még mindig zseniális. Egy kis korrekció ha nem bánja senki. Ez még mindig DC Universe sorozat nem pedig HBO MAX. Az HBO MAX csak ugyan úgy megvette a vetítési jogokat mint itthon az HBO GO vagy a CW pl a Stargirl vagy a Swamp Thingét. Nyilván a DCU-nak hamarosan vége. Legalábbis a mostani formája szerintem hamar meg fog szűnni ás átalakul képregény streaminggé pláne hogy most már a Harley Quinn sorit is megvette az HBO MAX, lehet itthon is képernyőre kerül?! Szóval az egyetlen ami maradt elvileg az a Young Justice.

De visszatérve a Doom-ra. Nyilván azok akik olvasták a képregényt jobban értékelik amiket az írók művelnek mert az első 4 részt látva tényleg nem fukarkodtak, tele tömték igazi DP-s ellenségekkel és új szereplőkkel. Dorothy-t nagyon jól alapozzák, kíváncsi vagyok meddig mennek el vele idén. Úgy fest hogy Jane-nél is komoly változások lesznek.

Cliff és Larry pedig apai gondokkal küszködnek szokás szerint. Larry sztorija amúgy továbbra is bejön így hogy látta a másik fia nyilván többet fognak kezdeni majd a múltjával. Ami pedig Cliff-et illeti szerintem biztos hogy a lányát és az unokáját is látjuk még párszor. Meglepne ha a végén nem lenne valami boldogabb kifejlete a dolognak. Plusz úgy tűnik idén lehet megkapjuk Cliff igazi külsejét hiszen Niles elkezdte tervezni. És ha már Niles akkor lehet hogy elbúcsúzunk tőle? Kétlem hiszen komoly tagja a csapatnak szóval kíváncsi vagyok hogyan oldják meg hogy életben maradjon. Persze az is lehet hogy a leépülése nem pár hónap alatt történik meg hanem leél mondjuk még 20 évet is akár.

Ami Vic-et illeti nála történt némi változás hiszen a csaj akivel elkezdett kavarni kapott egy gender swap-ot akit érdekel ki is ő keressen rá nem spoilerezem el de nagyon érdekel mit hoznak ki ebből a románcból mert az eredeti sztori nagyon jó.

Végére hagytam Ritát mert idén eddig egyértelműen ő a kedvencem. A 4. rész egyértelműen az övé volt bár ugye Danny visszahozása volt az alap de azért nem semmi hová fejlődött egy szimpla orgazmus. :D Sosem gondoltam hogy valaha látni fogom képernyőn a Sex-Men-t. És hát nem csalódtam, a sírógörcsök kerülgettek. :D Az írók tényleg mindent bevetnek és még csak az évad fele körül járunk mert ha jól láttam akkor az idei évad már csak 9 vagy 10 részes lesz.

heidfeld - 2020. 07. 04. 09:28

Könnyesre nevettük szemeinket, tegnap este. Simán Top 3-ba került, televízióban valaha látott ELMEBETEGSÉGEK listáján. Már-már megközelítették, Wrecked kannibál-szellem diszkurzusát, történetük megfilmesítésének részleteiről:D:D
Sex Men.. Még az Istenek is félbe hagyhatták a lakomát, mert ez mindent vitt! Amúgy, nem fognak perelni?
Komoly-humoros témák vegyítése kiválóan működik. Ilyen remekül eltalálva, különböző dolgok arányait, csak The Boys, Project Blue Book első évadaiban láttam, utóbbi években. Tényleg, csak gratulálni tudok.
Sajnálatos dolog, hogy így rövidülnek az évadok. Reméltem, 13 epizódot
Egyébként, Cliff a kedvencem, sok káromkodás ellenére. Brandon Fraiser hangja, sokat tesz hozzá.

andus - 2020. 07. 09. 07:54

Hát mi volt ez a 4. rész te jó ég!! Azt hittem valami kis unalmas Danny-feltámasztós rész lesz, bár már gyanús lett Rita ötleténél, hogy ez itt most nagyon el fog szállni. Alapvetően imádom, ha egy sorozat ennyire őrült és random de ez a rész mindent vitt, csak kapkodtam a fejem, hogy mi a franc történik?? Imádtam, hogy mindenki tök komolyan vette a Sex Ment és a periszkópos fejű szexdémont, de azért a becuccozott Cliff bemutatta azt, hogy érezhették magukat a nézők :D
“Can we talk about the fact that Rita’s G-spot almost ended the world?” Imádtam :D

DarkEagle - 2020. 07. 10. 19:36

5. rész:

TE JÓ ISTEN! És akkor le is írtam mindent szerintem. Ez a sorozat eddig is nagyon jó volt abban hogy kvázi megsimogat majd utána ad két erős gyomrost de ebben a részben durván fájó volt. Először is, akarok egy Steele and Stone spinoff sorozatot. Sírógörcsöm volt tőlük, zseniálisak az írók. :D

Aztán jött a gyomros szerencsétlen Larry-vel. Egyáltalán nem vártam, azt hittem csak vitáznak majd erre ráhívta az apjára a Normalitás hivatalát vagy mi a magyar nevük. WTF? Aztán emiatt megölte a fiát, Larry unokáját ugye. Nem semmi.

És a végén a Jane (Baby Doll) Dorothy dolog valami eszméletlen durva volt. Itt most meglátszott hogy Baby Doll egyáltalán nem egy kisgyerek csak elvégre van ereje plusz eléggé durva tud lenni ha nem kedveli valaki. Nagyon brutál volt hogy élve akarta elégetni Dorothy-t aztán szegény szőrmókot gyorsan elintézte ami megint csak meglepett. Aztán jött a másik gyomros, szinte már a Carrie-t idézte Dorothy mikor elfújta a gyertyát majd felnyársalta Baby Doll-t és lehet hogy Napocskának is annyi. Egyelőre nem tudom mi lesz hisz ki tudja mennyire változtatnak az írók meg ugye alapból kitalált személyiségekről van szó szóval akár vissza is jöhetnek de így vagy úgy nagyon durva volt. Szerencsétlen lányok jól elintézték egymást.

Kíváncsi vagyok hogy a többiek pláne az öreg mit fog erre reagálni.

humorpalanta - 2020. 07. 12. 17:50

Azt a … mocskos… 5. rész. Jesszus.
Okay. This is dark. Steele and Stone spinoffot kérek, az nem ilyen dark :D

humorpalanta - 2020. 07. 16. 23:29

1 hetet vártam, hogy 1 hetet várhassak, megint. Ne máááár…

JKJ - 2020. 07. 17. 13:21

Rengeteg emberség sugárzódik a sorozatból és azt hiszem erre nagyon is szükség van.

heidfeld - 2020. 07. 20. 18:00

Steele and Stone spinoff a népnek! Sírtam:D.. Ez lehetne +1, ráadás kívánságom, Tood – Wrecked, Dave, Jo, Sue – Mythic Quest, És Emily Shellstrop – The Good Place spinoff-ok mellé!
Hálózatban akadtak problémák.

JKJ - 2020. 07. 24. 08:21

A hetedik rész sem okozott csalódást. Egyszerűen zseniális a sorozat.

Caligvla - 2020. 07. 24. 16:30

– Hey, where’s Mr. Nobody?
– Yeah, well, you know, he got a gig on some animated bullcrap. So, haven’t seen him since.

:D Végem van…

JKJ - 2020. 07. 30. 10:36

Jól látom, hogy dupla résszel lesz vége? Alig várom!

Necridus - 2020. 07. 30. 21:08

JKJ:

Őőő, még nem láttam a mai részt, szóval lehet, hogy tartalmilag gondolod, de 9 részt kapott a második évad, abból már lement 8, szóval ilyen szempontból nem dupla lesz. (sőt, HBOGO szerint a mai/holnapi rész 52 perce után “csak” 45 perces lesz a finálé)

JKJ - 2020. 07. 31. 08:41

Necridus: Valóban. Köszönöm az infót. A sorozatnyilvántartó tévedett én meg nem néztem utána.

DarkEagle - 2020. 07. 31. 19:10

Hát igen még mindig imádom ezt a sorozatot. Kíváncsi vagyok mi lesz a vége. Dorothy és Jane szála eléggé elcseszett, azt hittem nem lehet fokozni Jane vagyis Kay múltját de most még durvább lett.

Megint kaptunk egy érdekes spinoff ötletet Vic-el és Ritával. :D

És hát végre Cliff is kapott némi happy ending félét. Remélem sikerül neki eljutni az esküvőre, mert előre félek hogy valami közbejön.

Ami nagyon érdekelne hogy mi lesz most Niles-szal mert az alku miatt odaadta a nyakláncot de Dorothy közben felnőtt és nem lehet kivonni a forgalomból meg nyilván nem is fogják megölni. Lehet hogy tényleg Niles-t ölik meg? Remélem nem. Nem lenne ugyan az a sori Timothy Dalton nélkül.

Egyébként lesz pár elvarratlan szál szerintem itt mert jövőhéten finálé az meg elmegy Dorothy-ra nyilván. Szóval marad Jane, Cliff, Vic és Larry sztorija is. Persze lehet gyorsan lerendezik aztán mindenki megy az esküvőre de nem így ismerjük a sorozatot.

JKJ - 2020. 08. 06. 12:30

Baaszus. Azt hittem lezárják az évadot.

DarkEagle - 2020. 08. 07. 14:47

Igazából én is ezt hittem, kicsit “csalódtam” is. Persze érthető mert ha jól tudom már be van rendelve az új évad lehet tévedek, majd Winnie kijavít, most nincs erőm utánanézni.

Ettől függetlenül zseniális finálé volt. A Jézusos résznél szakadtam. :D Nem is vártam kevesebbet Clifftől.

Ami nagyon tetszett még hogy Dorothy végre a kezébe veszi az irányítást. Kíváncsi vagyok a kövi évadban mennyire lesz OP mert tippre ott már irányítani fogja az erejét.

DE amiért jár a HATALMAS pacsi az Jane vagyis Kay sztorija! Azt most hagyjuk hogy mennyire beteg volt az a gruppen jelenet. DE basszus, az idejét se tudom mikor lepett meg képregény sorozat. A büdös életben sem jutott volna eszembe hogy az apja vette fel Miranda alakját. Pedig elég sok logika van benne hiszen sosem ölte meg azt a személyiséget, mert az is egy személyiség ugye akit az 1. évadban láttunk.

Viszont az hogy az “igazi” Miranda halott remélem nem azt jelenti hogy a másik kettő akiket bedobott a kútba szintén halottak. Bár eléggé úgy fest.

Szóval összességében egy újabb remek évadot láthattunk szerintem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz