login |

The West Wing: az 1. évad

2020. 06. 26. 21:50 - Írta: human

26 hozzászólás | kategória: kritika,

Igen, kis nosztalgia posztról lesz szó. Bár magamtól lehet, nem ültem volna újra elé, már kétszer láttam a jó évadokat amikor még jobban ráértem, de a párom nem tudta, mit nézzen, már ami érdekli is, és végül Az elnök embereit kezdte el. Én meg ott ragadtam, mert egyrészt jó közösen sorozatozni nyilván, másrészt pedig érdekelt is, hogy mennyire tartja magát ez a régi klasszikus. És tartja.

A Fehér Ház és az elnöki stáb működéséről szóló sorozatot Aaron Sorkin készítette, méghozzá nem csak úgy volt a sorozat készítője, hogy a nagyját az írószobára bízta, hanem tényleg rengeteg részt ő írt, vagy közösen írt velük, de a legenda nyilván az, hogy amíg az ő kezében volt a sorozat (4 éven át), addig mindent ő csinált, akármi is a credit. A Wiki szerint ez nagyjából igaz, de azért nem teljesen, viszont erősen észrevenni a kezét tényleg.

Viszont ami a Studio 60 és a Newsroom után már főleg negatívumként volt emlegetve Sorkin stílusából, az itt még teljesen pozitívan csapódik le. És valljuk be, a Fehér Házhoz, a politikához jobban illik ez az idealizmus és “fontosat teszünk” érzés, mint egy újságírókról szóló darabhoz, vagy egy éjszakai szórakoztató műsorhoz. De azokról majd máskor, vagy soha, mert lehet nem jutunk addig a nézésben.

A lényeg, hogy az első évad (is) bemutatja, hogy milyen is Amerikát irányítani. Vagyis egy fikciós demokrata elnök és a stábja miképp tenné ezt, tele idealizmussal, és jó akarással, morális hófehérséggel. És az az igazság, hogy az irónia és cinizmus nem is hiányzik ebből a sorozatból. Az itteni emberek jót akarnak tenni, és nem alakoskodnak közben.

Minden részben van valami komolyabb téma, amit elővesz Sorkin és az íróstábja, amiről ki akarja okosítani a nézőt. Mondhatnám, hogy oktatni, néha tényleg olyan érzés, mintha magyarázna, viszont a jó szándékot érezni mögötte, nem hülyének tartja a nézőt (még), hanem maximum alulinformáltnak, aki új tudásra szert téve képes változni, változtatni a véleményén, ahogy a karakterek is teszik néha.

Ami miatt viszont nagyon szomorú nézni a sorozatot manapság, hogy milyen problémák voltak már akkor is emlegetve, amik azóta csak rosszabbak lettek. Nem is csak arra gondolok, hogy Amerika rosszabbodott, bár világhatalom révén ennek is hatása van ránk nyilván, de például az egyik részben a privacy a téma. 1999-ben. A Facebook és a többi előtt arról beszélgetnek a szereplők, hogy ez lesz a legfontosabb dolog az embereknek, kéne valami törvény rá.

Erre itt vagyunk 2020-ban, amikor az EU iszonyat átgondolatlan, mondhatni maradi törvényeket hozott a sütikről és adatokról, miközben mindenki okézza le popupokat és ugyanúgy eladják az összes adatát. Már meg sem lepődik, ha Instagramon olyan hirdetést lát, amilyen termékre még csak rá sem keresett, de szüksége van rá valamiért. És ez csak egy rész, de nyilván az emberi szabadság, és az állam szerepe ebben visszatérő téma az évad során, hiszen mindennel összefügg.

Nyilván nem tudok elmenni a negatívumok mellett sem. Bár nekem a walk and talk, avagy a sétálva beszélgetés nagyon kedvelt húzásom, viszont kicsit sokszor érezni, hogy mennyire egy hullámhosszon vannak a karakterek. Az egyik felhozza, hogy “hallottad?” erre a másik már nyilván hallotta, és hozzáteszi a sajátját. Nehéz ezt szavakba önteni, de túl simán gördül előre minden társalgás.

Ami miatt mégis működik, hogy valahogy hihetőek a karakterek, és eléggé eltérőek. CJ mindig CJ, tudod mire, számíthatsz ha feltűnik, és még amikor a párbeszéd labdát dobálják egymás között, akkor is sikerül megtartania a saját karakterét. És mindenki ilyen. Szóval pont eléggé egyformák, hogy hihető legyen amikor a párbeszéd közben “elvesznek”, de mégis elég különbözőek. Ez azért eléggé vékony határvonal, de bejött, és így kevés az erőltetettnek érződő konfliktus a karakterek között. Bár nyilván az is segít, hogy a részek maguk rendelkeznek fő témákkal, és konfliktussal, nem kell mindent a karakterek dinamikájára tolni.

Amit nem tudok hova tenni, szóval ide szúrom, hogy a humor néha eszméletlen a sorozatban. Nem tipikus poénokkal oldják a feszültséget, sőt, sosem használja rossz helyen Sorkin és a stábja a húzást, nem minden a poénkodáshoz vezet, de amikor elcsattan valami, azon eszméletlenül lehet mosolyogni. Néha tényleg elég csak annyi az elnöktől, hogy “softballt fogok nézni”, és ahogy ezt lereagálja a stáb.

De a legkonkrétabb példa a humorra a Celestial Navigation. Nyilván ismerni kell a karaktereket hozzá, random megnézést nem tudok javasolni, de többet nevettem rajta, mint az utóbbi országos szitkomok bármelyikének pilotján.

Mint ahogy nekem az idealizmus, a jobb világban való hit is jól esett kicsit. Bírom a cinikus sorozatokat, a House of Cards-okat, igen, kell a romlott politikát is ábrázolni, viszont néha jó ebből pihenni, álmodozni milyen is lehetne a világ, ha sokan nem éjfekete morállal jobbá akarnák tenni.

Úristen, mennyivel jobb lenne minden már csak akkor, ha a viták valahova vezetnének, ha azokkal meg lehetne tényleg győzni embereket (érdekes nézni winnie szélmalomharcát néha a kommentekben, vagy az enyémet, de azt nyilván nem tudom kívülről szemlélni), és nem csak arról, hogy vonuljanak vissza a buborékukba, amit a privacy ellenes Facebook, vagy Reddit, vagy akármi csinált nekik. Bár alapból is igyekszem komolyan venni a velem szembeni nézőpontokat, még ha nem is érzitek úgy sokszor, de a sorozat emlékeztetett, hogy még jobban igyekezzek.

26 hozzászólás Ne habozz!

Uatu - 2020. 06. 26. 22:13

Pont mi is ezt nézzük esténként. Megúnhatatlan.

toxigen - 2020. 06. 26. 22:23

Az én listámon top 5-ben van.

Nimand - 2020. 06. 26. 22:24

Köszi az emlékeztetőt, marha rég óta ott van a megnézendők-listán.
Hol lehet ma erőlködés nélkül, legálisan megnézni eredeti nyelven? HBO? Netflix?

Neoprimtiv - 2020. 06. 26. 22:47

Sorkin karaktereit a pozíciójukkal járó felelősség irányítja, a House of Cards (meg sajnos a valóság) politika csinálóit pedig a vele kihasználható lehetőségek. A WW már a születésekor is mese volt, ma már teljesen tündérmesének tűnik. De ha leülök elé, öt perc után én is azt érzem, hogy épeszű ember pártállástól függetlenül Sorkin Fehér Házát választaná.

Turbo - 2020. 06. 26. 22:50

3. kedvenc sorozatom a Band Of Brothers és a Chernobyl után. Sorin zseni.

Turbo - 2020. 06. 26. 22:54

Sorkin* természetesen.

winnie - 2020. 06. 26. 23:04

nimand: itthon az amazon prime-on volt fent sokáig, de már nincs.

Platschu - 2020. 06. 27. 00:32

Sose felejtem el, amikor az RTL Klub egyre későbbre pakolta, majd levette a műsorról, mert szerintük ez “túl intelligens” a magyar nézők számára. Nyilván egy Mónika show izgalmasabb a reklámozók miatt. Bevallom én csak elvétve kaptam el részeket. Én éppen ezt szerettem benne, hogy jók a karakterek, érdekesek a történetek és a beépített információk, de nagyon-nagyon pihentnek kell lenni, hogy minden kis sziporkát és az ultragyors beszélgetések minden rezdülését be tudjam fogadni. Tehát ez nem az a sorozat, amit munka után fáradtan vagy angolul javasolnék, de a dr. Househoz hasonlóan itt a szinkronos változat is rendkívüli élmény.

winnie - 2020. 06. 27. 00:44

Platschu: egy kicsit a logikát helyrebillentve: azért pakolták egyre későbbre, mert egyre kevesebben nézték, és az okokat keresve gondolhatták úgy, hogy túl intelligens. a kérdés az, hogy 1. ez nem igaz?, 2. mondott-e ilyet bármikor az rtl, vagy csak úgy gondoljuk, hogy mondott?:)

az indok kapcsán: nyilván nem lett intelligensebb, mint korábban, a nézettsége amerikában is csökkent az évek során, így nem meglepő, ha itthon is.

vbalazs91 - 2020. 06. 27. 01:44

“És valljuk be, a Fehér Házhoz, a politikához jobban illik ez az idealizmus és “fontosat teszünk” érzés, mint egy újságírókról szóló darabhoz”

Ezzel nem értek egyet, szerintem a Newsroomnak is nagyon jól állt, mert nem kevésbé fontos az, amit ők tesznek, és jól bemutatta a dolgokat.

Kukabúvár - 2020. 06. 27. 03:18

10/10. Mármint a sorozat.

Ancsa - 2020. 06. 27. 06:20

Akkor én vagyok az ellenpélda. Mindenki az egekbe dicsére, nekiálltam. A második rész kb. 10. percénél lőttem le, amikor valami nő percek óta fejhangon visított.

Intelligens párbeszédek oké, de néha rohadtul túl van húzva. Ezután még egy Sorkin filmet láttam, amiről nem tudtam, hogy az övé, csak időnként azt éreztem, hogy a szereplők kussoljanak már, mert falnak megyek (mondom ezt úgy, hogy nem vagyok egy hülyegyerek, és kifejezetten előnyben részesítem az intelligens társalgást, de ez nekem sok). Tőle semmit, soha többé, ha ez a védjegye, nekem nem kell.

Platschu - 2020. 06. 27. 08:02

Winnie : Úgy emlékszem Kolosi Péter nyilatkozott erről, amikor a csatorna műsorkínálatáról volt szó. Nyilván megértem a döntést, hiszen ha nem nézik, akkor nincs reklámbevétel sem. S nem akarok beképzeltnek hangzani, de azért értelmiségiként leülve még engem is lesokkolt itt-ott az, amit Ancsa mondott. Tehát remek sorozat, de tényleg nyugodtan kell követni, mert annyira megy a séta közbeni beszélgetés darálás, hogy itt nincs olyan, hogy kimegyek kajáért a konyhába aztán csak távolról fél füllel hallgatom, hanem tényleg rá kell koncentrálni, hogy befogadható legyen. Ma már lehet másképpen valósulna meg egy ilyen sorozat, ha egy streaming szolgáltatónál nagyobb az epizód időkeret, de itt úgy éreztem, hogy néha 50-55 perc beszélgetést kellett belesűríteni a szokásos 42 percbe.

Energiavampir - 2020. 06. 27. 12:43

Nálam még mindig a Number one, erős versenyben a Band Of Brothers-el, és a Spartacus, Vér és homokkal :)
Idealista? az
Túl optimista? naná
Kicsit túl szép hogy igaz legyen? hát sokszor :)
De nem így akarnánk? Ilyen vezetést, ilyen háttéremberekkel? Akik tényleg hisznek a munkájukban, és tisztességesen akarják csinálni? Akiknek a demokrácia meg jogrend igenis alap dolgok?
Persze hogy tele hibákkal, és vannak gyengébb részek, de összességében, a remek párbeszédek, komoly problémákat feszegető részek, és igen a szereplők hiteles jó ábrázolása, a karakterek hihetők, szerethetők,
és a kedvenc még mindig az 1 évad utsó rész, meg a 2 évad első két része.
10/10
Bár lenne még ilyen sorozat..

Venusz - 2020. 06. 27. 13:43

Örök kedvenc. Az első pár évadot többször végignéztem. Volt, amit csak akkor sikerült teljesen megérteni, de ügyesen vezetett be az amerikai politikai eljárásrend finomságaiba.
Intelligens, humoros, időnként ironikus (általában magukkal szemben), idealista, de pont ezért jó nézni. Nekem kell, hogy ne nyomasztó, kiábrándult, rossz hangulatban álljak fel időnként egy komolyabb sorozat mellől.
Jó arányban vegyíti a drámát, humort, okítást, izgalmat, a színfalak mögé való betekintést, a karakterek pedig zseniálisak. Olyan csapat, ami az egyéniségekből áll össze kerek egésszé.

horka - 2020. 06. 27. 14:31

Egyszerűen a legkötelezőbb kötelező darab.
(És a számomra például nagyon jó szűrő: ha valaki nem érti/nem szereti, azonnali jelzést küld felém a személyiségével & világlátásával kapcsolatban.)

Lényegtelen, hogy ideális világot ábrázol – persze, a valóság nem ilyen. A fontos az, ahogy elgondolkodtat, és ahogy megmutatja, miket kellene tennünk, miért és hogyan.
(Ráadásul mindezt egyedülállóan humánus, humoros és intelligens módon.)

zero - 2020. 06. 27. 15:38

Most nézem újra ötödjére a sorozatot, de most elöször full screenes változtban, nem abban a kocka formában amiben a különböző változatok vannak.

És ami még fontos: kiváló a szinkronja, talán az egyik legjobb!

Lengabor - 2020. 06. 27. 16:20

Platschunak tökéletesen igaza van.
https://www.origo.hu/teve/20070319azeldugott.html?pIdx=2

winnie - 2020. 06. 27. 16:37

(Lengabor: köszi, és nem akarom félrevinni a topikot, de a lényeg akkor, hogy nem a néző lett minősítve negatívan, hanem a sorozat pozitívan, én meglepődtem volna, ha konkrétan azt mondják, hogy hülye az átlagnéző hozzá – én azért írtam, amit, mert azt hittem, hogy ment korábban, és későbbre került. nyilván, ha később ment mindig is, az más, akkor tévedtem. vagy más csatornán volt korábban? nem is emlékszem én hogy és mikor néztem, hmm.)

Alterego9 - 2020. 06. 27. 17:44

Neoprimitiv: “épeszű ember pártállástól függetlenül Sorkin Fehér Házát választaná.”

Energiavampir: “Kicsit túl szép hogy igaz legyen? hát sokszor :)
De nem így akarnánk? Ilyen vezetést, ilyen háttéremberekkel? Akik tényleg hisznek a munkájukban, és tisztességesen akarják csinálni? Akiknek a demokrácia meg jogrend igenis alap dolgok?”

Jelentkezem ellenvéleménnyel:

A sorozat remekül ábrázolja az amerikai balközép erényeit, de a hátrányait is.

Rengeteg epizód arra fut ki, hogy a főhősök tettek egy lépést előre, kettőt hátra, egy olyan harcban ami a választóik érdekeit szolgálná.

Bartlet aláírja a melegházasság országos tilalmát (Bill Clintonhoz hasonlóan), Toby megfúrja a Social Security-t, ultrakonzervatív bírát kell jelölniük a legfelsőbb bíróságba, hogy mellé a sajátjukat is engedje a kongresszus.

De közben szól a fanfárzene, mint amikor egy sport filmben veszít a csapat egy méltó ellenféllel szemben, mert legalább mindenki a szabályokat követték, él a jogrend és a demokrácia.

Ezt nevezhetjük “idealistának” egy olyan amerikai kormányhoz képest mint a mai, (vagy a sorozattal szemben álló 2000-es évek eleji), ami egyszerre gátlástalanul csaló antidemokratikus, és egyébként egy káros ideológiát is képvisel.

De a sorozat idealizmusa megreked azon a szinten, hogy a kettő közül az előbbit kritizálja. A másodikhoz nem mer hozzányúlni. Mert ha bármiféle kiállást merne tenni amellett hogy a főhősök ideológiája eredendően jobb mint az ellenfeleiké, akkor a következő kérdés az lenne, hogy meddig szentesíti a cél az ezközt hogy győzzenek.

Az “idealista” válasz pedig erre csak az lehet hogy “semennyire”, mert az egyetlen politikai érték ami igazán számít, az a semleges szabálykövetés, és a vak hit abban hogy a demokrácia majd idővel mindent magától a helyes útra terel, ami végső soron inkább cinikus, mintsem idealista.

human - 2020. 06. 27. 18:38

“Bartlet aláírja a melegházasság országos tilalmát (Bill Clintonhoz hasonlóan), Toby megfúrja a Social Security-t, ultrakonzervatív bírát kell jelölniük a legfelsőbb bíróságba, hogy mellé a sajátjukat is engedje a kongresszus.”

ezek nem első évados cuccok, itt egy felsőbírát jelölnek és ezért nem adnak fel semmit. a problémájuk, hogy minden más irányban nyomatják a “mindenkinek megfelelést”, és az évad ugye arra van kivezetve, hogy nem kell mindenkinek megfelelni (középen tengődni?).

Energiavampir - 2020. 06. 27. 18:43

Alterego9:

jó, de azért ne feledd, ezekkel a példákkal amiket felhoztál a sorozatból, pont arra utalnak, hogy a való világ már csak ilyen, néha csúnya kompromisszumok kellenek, és ennyi. Hiába az idealizálás, a valóság visszaránt..a világunk kicsit se tökéletes, és nem is lesz az. De törekedni kell rá :)

Platschu - 2020. 06. 27. 20:08

Lengabor: köszi a linket.

“Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója szerint nem arról van szó főképp, hogy az erőszak vagy a folyamatos káromkodás miatt kerülnek későre egyes sorozatok. “Itt a közönségméret számít. Szó nincs arról, hogy ezek a sorozatok rosszabbak lennének, mint a Vészhelyzet vagy A szökés, de nekünk az a dolgunk, hogy minden műsornak megtaláljuk azt az idősávot, mikor a legtöbb nézőt eléri. Az elnök emberei kifejezetten rétegsorozat, magasan pozícionált darab, nem is véletlenül jön a XXI. század után, ez teljesen tudatos döntés. Magasan kvalifikált rétegnek szól elsősorban, és a mérések bizonyítják, hogy késő este közülük sokan néznek tévét – előtte sokuknak nincs is idejük erre. Hozzánk is eljutnak kesergések, hogy miért kerül egy-egy sorozat éjjel fél háromra: nos, ezek mind ismétlések” – mondta.”

Winnie : Végülis mindegy, hogy a sorozatot fel- vagy ezzel a nézőket leminősíti. A “magasan kvalifikált réteggel” azért árulkodó. Aki akarta, azóta úgyis megvette DVD kiadásban is és bepótolta a részeket.

Gordon - 2020. 06. 27. 22:32

Nekem ez a csúcs. Nem találtam jobbat (jót sokat) nála azóta sem. Sosem felejtem el amikor először néztem, este 8-kor kezdtem el, egyedül voltam otthon és azt vettem észre, hogy hajnali 4 óra van, de még két részt megnéztem és inkább délelőtt aludtam…:-D

tulipán - 2020. 06. 28. 20:46

mi is elővettük a dvd-szettet :) a karantén alatt! nagyon jó a TWW weekly podcast is, hallgassátok ha van kedvetek a belsős infókat megtudni, bár nem annyira szakmázós mint a scrubs rewatch, inkább a politikát és ideológiát ill. a forgatókönyvet boncolgatják.

rocambole520 - 2020. 07. 04. 20:33

Sajnos most egy pár hétig nem olvastam a Junkit olyan rendszerességgel mint szoktam, így visszanézve szembesültem jelen visszatekintővel, és nagyon nagy örömmel olvastam.

Anno én is rendszeresen néztem az rtl-en , amikor odaértem, már akkor is nagyon csíptem (most 52 múltam). Persze akkor még nem voltak olyan lehetőségek, mint manapság, a videómagnó volt a csúcs.

Így most márciusban, amikor keményebben beütött a covid itthon és nem dolgoztam, nekiláttam a TWW-nek. Pótlás és dara. 720p. Az első szezonokban 2-3-4 rész naponta, az uccsó szezonoknál már 5-6-7 is lement.
A végére nálam az All Time Top 3-ba jutott, a 24 és a Friday Night Lights mellé (nem rangsor, mert számomra nem összehasonlíthatóak).

Eszembe jutott utána megnézni az IMDB Top 250 tv-show ranglistát, azon hol van most a TWW. (Tudom sokak számára nem ügy az imdb, de azért mégis…)
A 73. helyen van. Viszont az előtte levők közül kihúztam:
– a természeti és egyéb dokusorozatokat,
– a komédiákat/sitcomokat,
– az animációs sorozatokat.
A maradék a 3. Band of Brothers-től a 71. Rómá-ig ível. Vannak híres sorozatok 5-10-12 résznyi hosszúsággal, aztán a 30 rész körüliek, és a leghosszabbak: 62 (Braking Bad), 60 (The Wire), 67 (GoT), végül a leghosszabb a The Sopranos (86).
(Van egy kakukktojás is, az 1959-64 között futott The Twilight Zone (156).)
A TWW egyedülálló e listán a maga 155 részével. Egyedülálló a kiváló főszereplők mellet, az azóta többé-kevésbé ismert mellékszereplő és vendégszínészek garmadája. (Itt esett le, a First Lady fiatalon a Grease-ben volt Rizzo!)
Minden évadban vannak persze picit gyengébb részek, abban az időben még 22 (23-24) rész töltött ki egy szezont. De mennyi rész zseniális! (Az egyik kedvencem a S02 szezonzáró (E22) az utolsó percekben a trópusi viharral és alatta a Dire Straits egyik legjobb nótájával 1985-ből. Aki kitalálta, hogy az kell oda, az korszakos zseni…)

Persze befektetést és figyelmet kér. De amit ad, azt én más sorozattól ilyen hosszban és ilyen egyenletes szinten még nem kaptam meg. A S01E12-ben van az első komoly csavar, amit végig is visznek a legvégéig. Meg szokták jegyezni, Sorkin első 4 szezonja után, az uccsó 3 (amit a szintén profi John Wells vezényelt le,) már nem az a minőség. Én nem így éreztem. Nem érzem rajta a korát sem, azt, hogy 1999 és 2006 között készült. Friss, csak nincs mindenkinek mobilja és nem azt bűvölik folyamatosan. A legérdekesebb számomra, már régen az rtl-es időkben is észrevettem magamon és most is ezt tapasztaltam: nemcsak remekül szórakozom, hanem minden rész észrevétlenül valamit tanít és több leszek tőle.

A legvégén szintén tanítani valóan lezárják a szálakat: a másfél szezonon át mesélt főszál az S07E18-ban felodódik (ki lesz az új elnök), és marad tisztes, 4 résznyi idő a könnyes és megható befejezésre.

Amikor a dara végére értem, jó szokás szerint, behájpoltam három jóbarátomnak. Tudták ők, hogy létezik a TWW, sorozatfanok ők is, de nem látták. Mondtam magamnak: a kedvükért belelesek már az elejébe, milyen így, hogy láttam az egészet és tudom a végét. Milyenek az arcok fiatalabban…
Na, jelenleg a S02E18-nál tartok, szinte jobban élvezem a dialógokat, nagyobbakat rötyögök, mint elsőre. (Még másodjára is jönnek időnként könnyek…)
Max. 1-2 rész, 1-2 naponta. Mikor hogy.
Eddig kétszer mondtam magamnak: na, nézzünk már valami mást, valami újat, amit még nem láttam. Mind a kétszer, fél óra után már a TWW-et néztem. Én még így nem jártam egy sorival sem…
(Elnézést a terjedelemért.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz