login |

Tuca & Bertie: az 1. évad

2020. 06. 28. 16:02 - Írta: Necridus

4 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Miután az év elején ráfüggtem a Bojack Horsemanre és ledaráltam az egészet, muszáj volt belekezdenem a Tuca & Bertie-be, hiszen az egyik készítője a BoJack atyja, Raphael Bob-Waksberg, és ez is egy felnőttes animáció emberi tulajdonságokkal felruházott állatokkal. Gondoltam, remek BoJack-pótlék lehet! (Bár a Netflix a tavalyi szezon után elkaszálta, de a napokban az Adult Swim berendelte a 2. évadját.)

Más kérdés, hogy mégsem azt kaptam, amire vágytam, de ez nem feltétlen baj, hiszen valami egészen más, de szórakoztató műsort találtam. Kevésbé veséz ki olyan komoly témákat, mint a Bojack, és stílusa is könnyedebb. Cserébe viszont ez is kreatív, ahogy winnie is már leírta a pilotnál.

A Tuca és Bertie nem annyira drámai, nem is akar folyamatosan elgondolkodtatni és a karakterek keserű sorsával hatni a nézőre. Mondhatni komolytalanabb. De azért akadtak igenis fontos témák is, a szexuális zaklatás például kétszer is előkerült az első évadban.

Főhőseink a két címszereplő: az átlagos városi életet élő Bertie, aki összeköltözik barátjával, menő állása van, de igazából nem az az álommunkája. Barátnője pedig a hiperaktív Tuca (igen, a tukán), akinek nincs állandó munkahelye és a barátnőjénél lakik –  eleinte. Előbbi inkább csendesebb, kissé félénk, visszafogott, boldog életet szeretne élni, miközben családot alapít. Utóbbi pedig a hangos, naplopó, szabadszájú, folyton bulizó barátnő, aki nem fél kiállni magáért – persze ez csak a kezdet, hiszen mindkettő karaktere sokat fejlődik az évad alatt.

Tuca lazasága mellé csatlakozik több olyan motívum, ami az egész sorozat stílusát egyedibbé alakítja: a környezet és a tárgyak gyakran életre kelnek egy-egy poén kedvéért, a fizika törvényei is megszűnnek olykor-olykor. Az ábrázolt világ is sokszor átalakul egy-egy részen belül. Szerepük a történet szempontjából nem sok, mondhatni, csak giccs, de viccesek, látványosak és a készítők kreativitását remekül átadják.

Emellett pedig folyamatosan pörög, villog, zajong, egy másodpercre sem akar lepihenni. A jelenetek közti átvezetők is színes villogó, hangos zenés snittek, a párbeszédek közt is rengeteg a hangeffekt, a karakterek – leginkább Tuca – pedig mintha energiaitaloztak volna az epizód előtt, úgy pörögnek.

Ezekkel végül egy meglehetősen könnyed, dinamikus animációt alkottak, ami nem ül le egy másodpercre sem, még akkor sem, amikor komolyabb témára kerül sor. Célközönsége pedig egyértelműen a tinédzser és felnőtt korosztály. Ezt már rögtön belőtték, amikor az intróban az egyik háznak lengnek a mellei.

Ami kifejezetten tetszett a Tuca & Bertie-ben a már előbb felsoroltakon kívül, hogy nem esett a tipikus animáció hibájába, ahol ha el is térnek az eredeti környezettől, mintha mi sem történt volna, visszatérnek ugyanoda. Itt nem, mi több, még ki is használják ezt. A plafonba ütött lyuk például megmaradt végig, ráadásul Tuca többször is kihasználta, hogy kommunikáljon az alatta lakó Bertie-vel.

De nem csak e téren konzisztens a széria. Az átívelős szerkezetnek köszönhetően folyamatosan a tudatában lehetünk annak, honnan indították a karakterek életét – például cutscene-ek vagy csak félmondatos utalások segítségével. Jól is állt a sorozatnak, hogy nem epizodikus lett, úgy talán kevésbé tudott volna megfogni, bár tény, hogy a kreatív világ akkor is meglett volna.

Megvan a Don’t Trust The B*** In Apartement 23? Na, a két főhős és kettejük dinamikája egyből az ottani csajpárosra emlékeztetett. A visszafogottra és a vadócra. És azt a sorozatot imádtam. Ez pedig mintha June és Chloe karaktere lenne animált formába öntve – madarakkal ábrázolva. Itt is ez a sorozat lényege, hogy a két teljesen ellentétes figura hogy halad előre életében, hogyan befolyásolja a másikat abban, hogy jobb és sikeresebb személyiség legyen.

Nem a Tuca & Bertie életem legjobb animációs sorozata, de kellemes kikapcsolódást nyújt a rövidebb, könnyed és rettentő kreatív epizódjaival. Részemről jöhet a második évad, reméljük, az Adult Swim nem akarja átszabni.

4 hozzászólás Ne habozz!

Mate4182 - 2020. 06. 28. 19:16

Az iras miatt belevetettem magam a netflix keresobe, de sajnos nem kincsre bukkantam, vagy legalabbis nem szamomra kincs.
Bar ki lett emelve hogy csak nagyon nagyon tavolrol van hasonlosag a Bojackel en megis emiatt neztem bele.
Bojacket imadtam az elso perctol az utolsoig. Egyre jobban raadasul

Ez sajnos elveszitett 5 perc utan pedig allt egy epizod eselyt szoktam adni.
Ez most nem :/

winnie - 2020. 06. 28. 19:19

szerintem egy rêszt érdemes, úgy jönnek le az apró zsenialitások, bár nyilván nekem sem lett nézős, de nem véletlen lett kritikuskedvenc, mãr ha az mérce:)

Mate4182 - 2020. 06. 29. 12:13

Kitapasztaltam az elmult 10en x evben hogy vannak sorozatok amik az aktualis énemnek nem felelnek meg, de ahogy idovel en is valtozom es ezalatt az ido alatt rengeteg sorozat is lecsuszik, az izlesem is valtozik olykor.
Az Archert mioor eloszor lattam, egy 0ra tudtam ertekelni, aztan 6 evvel kesobb bedaraltam az egeszet egy szuszra.

Ranezek erre is par ev mulva szerintem

Florabell - 2021. 06. 15. 22:23

Aranyos nagyon ès a kreatív háttèrötletek nagyon bejöttek. Igazából az egèsz világára kíváncsi vagyok. Remèlem mèg tovább tágítják a következő èvadban. Sztori szempontjából nem kell komoly drámára számítani, bár az èvadzáró azèrt tènyleg komolyabb volt. Az állatos animációk egyèbkènt a kedvenceim ès a madarak mèg nagyobb poènforrást biztosítanak. Minden percèt èlveztem, könnyed kikapcsolódás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz