login |

War of the Worlds: az 1. évad – írta stargatelost

2020. 06. 28. 21:30 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Tavaly ősszel két Világok harca-sorozat is bemutatásra került: a ’The’-vel kezdődő a brit minisorozat címe, a névelő nélküli pedig a modern korban játszódóé. Tettem próbát mindkettővel, sajnos a korhű BBC-s darab el is vérzett nálam (pedig winnie elég pozitívan nyilatkozott róla), érdektelen volt, és tele volt arcpálmás húzásokkal.

A Fox International európai koprodukciója, ami a mába helyezte az idegeninváziós történetet, azonban minden volt, csak nem érdektelen – sokkal jobban bejött, mint a korábbi pilotkritika értékelése.

Kezdeném azzal, hogy ez nem War of the Worlds. Legalábbis nem az H.G. Wells-i.

Azon kívül, hogy jó pár golyó lehull a földre, semmi másban nem emlékeztetett a névadó műre. És ez egyáltalán nem volt baj! Lehet, hogy csalódnom kellett volna, hogy nem tarolták le a városokat a háromlábú monstrumok, vagy hogy nem menekültek CGI alienek elől az emberek, de mégse volt így.

Helyette mást kaptunk, egy ízig-vérig posztapokaliptikus sorozatot, amiben teljesen el tudtam merülni a támadás után.

Nagyjából egy tucat túlélőt követünk kisebb csoportokba verődve Londonban, valamint Párizsban (illetve az Alpokban). Az utcákat borító autók és hullahegyek, a boltokba, házakba betörés újra és újra megadták a világvége hangulatot, és mivel a legtöbb ember meghalt, káosz sem volt. Csak a kihalt utcák, bizonytalanság és túlélés.

Amikor először feltűnt maga az ellenség, kicsit felhúztam a szemöldököm, hogy mi ez a négylábú robot, de aztán el is tűnt minden kétségem, amikor elkezdték osztani a fejeseket. Bár még mindig bennem van, hogy igazából ezek a Boston Dyamics robotszamarai, de akárhányszor felhangzottak a mechanikus lábak trappolásai, lehetett izgulni, mert mint gyilkológépek, nagyon hatékonyak voltak.

A sorozat pedig brutális.

Nem fordul el a kamera semminél sem, és senki sincsen biztonságban, még a gyerekek sem.

Ezen kívül a fényképezés is nagyon szép, mind az Alpok hófödte hegycsúcsain, erdőiben menetelés, mind pedig a városokban való gyaloglás, vagy éppen menekülés pazarul van felvéve. De összességében sehol sem lóg ki a lóláb, teljesen el lehet hinni, hogy itt bizony az emberiség nagy része ott hever holtan a földön.

A karakterek is jók, emberiek, nem igazán tudnék rosszat mondani senkiről sem (na jó, Ash), és nem töltünk túl sok időt egyiküknél sem ahhoz, hogy unalomba fulladjon. Van rejtély is, amit szépen építenek, bár értelemszerűen nem mennek bele túlságosan, kell a kraft a 2. évadra is (ami már a zsákban!).

A cliffhanger nagyon érdekes volt, és van is tippem, mire akarhatják kihozni a dolgokat, viszont ezt a spoiler miatt csak fehérrel írom le:mivel nagyon, de nagyon emberi kinézete volt a fekvő egyénnek, talán egy előző emberiség jött ide újra, és azért kellhetnek a csecsemők, mert ők már nem tudnak új utódokat nemzeni. Ezért is ismerhetik ennyire a DNS-ünket.

A lényeg a lényeg, nekem piszkosul bejött a War of The Worlds, az egyik legjobb posztapok cucc, amit az utóbbi időben láttam, és bátran merem ajánlani a műfaj rajongóinak. 8/10

16 hozzászólás Ne habozz!

emese - 2020. 06. 29. 02:31

Arcpálma???? Komolyan?! :)
Ha már, akkor arctenyér (a palm tenyér jelentésével szerepel a facepalmban).
De nem kell szerintem mindent lefordítani. ;)

winnie - 2020. 06. 29. 03:36

emese: de… ebben épp ez a lényeg, ez a csavar. hogy nem lefordítva van, vagyis rosszul van fordítva. most hirtelen nem jut eszembe hasonló, de én is használok anglicizmusnak, félig ironikusan olyat, ami vagy tök értelmetlen magyarul, vagy ki van fordítva.

amasa - 2020. 06. 29. 06:28

hogyne kéne. és ha nyomorultnak tartjuk a magyar szinkronszakmát pont az ilyenek miatt akkor a mi kurva anyánkat.

maga a sorozat középszerü szerintem, nekem nem jött be annyira, főleg h nem feliratozták alapból a francia részeket

stargatelost - 2020. 06. 29. 07:21

Így van, ahogy winnie mondja, az arcpálma egy elterjedt netes szleng, még direkt dőlt betűvel is írtam :D

A francia részekhez azóta már lett felirat. (De érdekes módon csak azokhoz, angollal nem találkoztam az angol részekhez)

winnie - 2020. 06. 29. 07:41

(igen, a franciáknál volt anno a premier, így nem volt felirat addig, míg 1-2 hónappal később máshol is be nem mutatták a sorozatot.)

emese - 2020. 06. 29. 08:29

Hát én még az életben nem találkoztam az ‘arcpálmával’. Másrészt, tényleg nem kell mindent lefordítani. Ha kéne, akkor nem lenne a magyar nyelvben több ezer jövevényszó. ;)
Ne triggereljetek ilyenekkel :D

Btw az írás jó, meg is jött a kedvem a bepróbálásra. Csak ezen fennakadtam, bocs.

Nimand - 2020. 06. 29. 08:57

emese és amasa vitája (thumbsup)

köszi az írást, simán felkeltette az érdeklődésem!

gromit - 2020. 06. 29. 11:03

Az arcpálma egy cúnya leiterjakab, mint a “Leiter Jakab” volt eredetileg, és ahhoz hasonlóan önálló életre kelt szlengként, ironikus-szarkasztikus használatban :)

Mate4182 - 2020. 06. 29. 12:02

Emese csak annyit mondok: jo8

Ez mindent megmagyaraz :D

Batawanga - 2020. 06. 29. 16:06

Ha már nyelvészkedünk, nekem a kedvenc kifordított anglicizmusom a “realizáltam”, ami egyébként tök mást jelent magyarul mint az angolban (létrehoztam, alkottam vmit), de mégis egy csavarral lehet úgy értelmezni, hogy létrejött egy megvilágosodás a fejemben, és akkor már megvan az angol “rájöttem” megfelelője. :D
A sorozat jónak tűnik, kár hogy nem lehet megnézni sehol hivatalosan. Kezd elegem lenni, hogy havi szinten immár egész szép pénzeket húznak tőlem különböző cégek tartalomszolgáltatás címen, aztán ha valami tényleg érdekelne, sosem találom egyiknél sem.

winnie - 2020. 06. 29. 18:33

(ez talán lesz majd fox+on. de az a a baj, hogy egyre több a streamingszolgáltató, így egyre több az exkluzív cucc, még akkor is, ha nem globálisak.)

Batawanga - 2020. 06. 29. 21:46

Ez a Fox+ is nagyon komoly szolgáltatás, gyakorlatilag egy könyvtár a TvGo-ban, ezért nem fogok Telekomra váltani (pláne Digiről). Remélem, hogy idővel lesz több minőségi szolgáltató, mert jelenleg a Netflix teljesen más ligában játszik, mint a többiek (mármint hang- és képminőségben). A 4k Dolby Vision és az Atmos hang még úgy is eladná a szolgáltatást, ha csak Our Planetet és Night on Earth-öt néznél rajta egész hónapban.

n4nom4n - 2020. 11. 04. 18:17

Nekem bejött!
Nagyon dark és ráadásul Nick Cave-is hallható benne!
10/8 nálam
Végre egy fain sci-fi sorozat!
:D

Atyaég - 2020. 11. 17. 23:06

Ez valami borzasztó sorozat volt, Jézusom. Kiszámítható és mégis bosszantóan értelmetlen, unalmas kliségyár dialógusok, vontatott történetvezetés, zéró hangulat. Uh basszus, minek néztem végig? Mert szerettem az eredeti sztorit, és gondoltam csavarnak rajta egyet a jó irányba. De azt nem hittem, hogy ennyire szar lesz a megvalósítás. És még 1 évad!? Ebből?? Atyaég…

winnie - 2020. 11. 18. 05:07

nem azért lesz még egy évad, mert szerették a nézők (bár, mint látod, akadtak ilyenek), hanem azért, mert sokan végignézték a szezont, ld. te is. és ennyi kell egy berendeléshez, az már másodlagos, hogy kinek hogy tetszett, mert abból indulnak ki (nyilván tévesen), hogy a végignézők vissza fognak térni.

winnie - 2022. 07. 11. 05:31

ú, végre folytattam, és nagyon bejön. nem egy leányálom, nagyon lehúzós, de épp ez a legjobb benne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz