login |

Home Before Dark: az 1. évad – írta Diapolo

2020. 06. 29. 15:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Időnek kellett eltelnie, hogy bizalmat szavazzak az Apple Tv+-nak, hiszen mégiscsak a nulláról indultak el, és időbe telik presztízst kialakítani. De esélyt adtam neki. Ezek után nem kicsit meglepődtem azon, hogy az ingyenes időszakban először bepróbált Servant című thriller az utóbbi idők egyik legjobb sorozatos élménye lett számomra. A See, bár láttam benne a munkát és fantáziát nem tudott végig megtartani, de rossznak semmiképp se mondanám, a Trying pedig az egyik kedvenc idei újoncom lett.

Ezt követően érkezett a listán a Home Before Dark, ami a trailer alapján kétesélyes volt nálam: vagy túlságosan gyerekekre célzott tartalom lesz, vagy ki tud törni belőle és a felnőtteket is képes megragadni.

Mindenképp az utóbbi kategóriába sorolnám az első évad után. Aki szereti a gyerekközpontú sorozatokat, vagy ahol gyerekek nyomoznak, az tuti kedvelni fogja már az elejétől. A folytatás is adott (premier előtt be is lett rendelve), legalábbis az első évad csak részben törekszik a lezárásra, valójában egy kérdőjel az egész sorozat alatt lebegett, mégpedig Richie Fife sorsa. Ki ő és mi történt valójában?

Ismerjük már azt a történetet, amikor a felnőtt családtag visszatér gyerekkori lakóhelyére és ott a múlt kísérteni kezdi. Ha ezzel akarnám ajánlani a Home Before Dark-ot, nem biztos hogy túl nagy érdeklődést tudnék kiváltani. A sorozat azonban nem Matt Lisko, hanem lánya, Hilde Lisko, valós alapokra építkező történetére alapoz. Hilde nem akármilyen pedigrével bír, hiszen 9 éves gyerek létére teljesen profi újságíróként viselkedik.

Miután apja elveszti újságírói munkáját, visszaköltöznek Washington államba. Pontosan ezután baleset történik a szomszédban, amit Hilde kiszimatol, és rájön, hogy el akarják tussolni az ügyet, ahogy azt már egyszer egy korábbi esetnél sikerült megtennie a helyi seriffnek. A tovább után spoileresen folytatom.

Hilde személyében egy kitartó, agyafúrt kislányt ismerhetünk meg, akit bár sokszor nézőként is nagyon nehéz kiállni, mégis titokban bízol benne, hogy képes lesz a dolgok végére járni. Azt hiszem – bár a valódi Hilde Lysiak történetét nem ismerem teljesen – a sorozatbeli Hildét teljesen tudatosan szabták olyanra, hogy a nézőből tudjon kiváltani negatív érzéseket is, illetve az újságírói rámenősség a legtöbb ember szemét a való életben is bántja.

Azt hiszem a mellékszereplőkbe se igazán lehet belekötni, talán Izzyt éreztem sokszor a levegőben, de annyi játékidőt az ő karaktere nem kapott, hogy ez látványos legyen. Briggs seriff korrupt és lekezelő viselkedése pedig szerintem szemet gyönyörködtető volt, tisztában volt vele, hogy úgy, ahogy korábban ez az ügy a seriff poszt megszerzését jelentette, úgy az igazság felfedésével az egész tekintélyét a kútba vetnék.

Richie Fife története pedig sejthető volt, hogy milyen irányba tart, hiszen soha nem utaltak egyértelműen arra, hogy meghalt volna. Így, amikor a vízből felhúzták a furgont két legyet ütöttek egy csapásra: lezárták Briggs seriff szálát, illetve jelképesen a múltat, és elindulhatnak a jelenben, ahol Richie megkeresése lenne a feladat.

Az évad szerintem végig érdekes volt, nem nyújtották túl, nem is csapták össze, az egyedüli negatívum, ami azért nagyon szembeötlő volt, az a tempó hirtelen megváltozása az utolsó két részben, de főleg az utolsóban, ilyen léptékben nem haladt korábban a sorozat. Ettől eltekintve azonban végig szórakoztató és kellően rejtélyes volt, így azért bízom a folytatásban.

Az Apple Tv+ pedig jelenleg ott tart nálam, hogy bár szűkebb a kínálata, mint az HBO GO-nak, a jelenlegi felhozatala az újoncok szempontjából sokkal jobb és minőségibb.

2 hozzászólás Ne habozz!

serra - 2020. 06. 29. 19:10

Épp tegnap fejeztük be az asszonnyal. Neki nagyon bejött, nekem vegyes érzéseim vannak. Hilde sokkal jobban volt idegesítő (számomra)mint aranyos.
Kicsit a girl power is túl lett tolva, a férfiak csak statisztáltak az erős női karaktereknek.
Ettől eltekintve nem bántam meg hogy végignéztem mert a rejtély része végig lekötött. A színészekre sincs panaszom, mindegyik rendben volt. Szóval gyerekeknek, hölgyeknek kiváló sorozat, csak ajánlani tudom.

Reea - 2020. 06. 30. 09:16

Nagyon tetszett ez a sorozat, nagyon céltudatos a kislány. Utána is néztem az igazi Hildének, aki még mindig csak 13 éves. :O Szerethető, vagány karaktert kapott.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz