login |

Marcella: a 3. évad – írta Emese

2020. 06. 29. 21:40 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A Marcella ízig-vérig skandináv noirként indult Hans Rosenfeldt, a Broen alkotójának tollából Anna Friel főszereplésével. Az északi whodunnit-ok sötéten nyomasztó hangulatát sikerült áttenni London utcáira az első két évadban, a harmadik szezon azonban nem a nyomasztó toronyházak árnyékában játszódik, hanem az észak-írországi Belfastban. És a premierre is most először a Netflixen került sor nemrég, ráadásul előtte a korábbi részek is magyar feliratot kaptak, ha valaki fel akarna zárkózni.

Nem csupán a helyszín változott sokat, hiszen az S3 központi szála nem egy gyilkossági ügy felderítése. A nagy kérdés tehát az, hogy jót tett-e a Marcellának a bevett forma radikális megváltoztatása.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A harmadik évad in medias res kezdéssel indít, Marcellát atomszőke beépült nyomozóként látjuk viszont, aki Keira May Devlin néven tevékenykedik a Maguire klán háza táján. A Maguire-ök tartják kezükben a belfasti alvilágot, érdekeltségeik a drogcsempészettől a prostitúción át a helyi politikáig terjednek. Keira/Marcella feladata, hogy megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokat gyűjtsön a klán gyanús ügyeiről.

Tehát nem kapunk egyetlen – vagy akár több – jól megragadható bűnügyet. Ehelyett a történet a Maguire családra fókuszál, a családtagok vetélkedésére a hatalomért, és arra, ahogyan Marcella lassan, de biztosan egymás ellen fordítja a szereplőket.

Ez lehet az évad egyik gyenge pontja: mindazok számára, akik egy bűnügy felderítését szeretnék végigkövetni a megszokott noiros stíluselemekkel, a történetvezetés csalódást fog okozni. Szerintem azonban nem ezen csúszik el a történet.

Nem a Marcelláról lenne szó, ha a készítők nem mélyedtek volna el a címszereplő karakter pszichéjében. A harmadik évad egy időugrással indít, Marcellának nem csupán a külseje alakult át radikálisan, de úgy tűnik, nem is emlékszik sem a múltjára, sem arra, hogy ki is ő valójában.

Ebben a tudathasadásos állapotban ’nyomoz’, de a nyomozás szála kidolgozatlan: nem világos, hogy Marcella a rendőrség mely egységének dolgozik, mi a megbízatás konkrét célja, kik tudnak a beépüléséről. Rendőrségi kapcsolattartója Frank, mentálisan hasonlóan problémás. Ebben a viszonylag realista sorozatban túlságosan elrugaszkodottnak és elnagyoltnak tűnik a fedett nyomozás szála.

Úgy tűnik, Marcella/Keira akár örökre a Maguire-ök vendégszeretetét élvezhetné, ha nem bukkanna fel londoni exfőnöke, Rav Sangha, aki azért érkezik Belfastba, hogy bizonyítékokat gyűjtsön Bobby, a Maguire klán feketebáránya ellen. Bobby Londonban halálra verte az egyik kormánytag gyerekét. Persze azt is nehéz elképzelni, hogy egy kormánytag családtagjának halálát felderítő főnyomozót nem tájékoztatnak megfelelően a helyi körülményekről és a helyszínen zajló fedett akciókról.

Mindenesetre ez az a lökés, ami felkavarja annyira az állóvizet, hogy Marcella lassan visszatalál régi önmagához, és a Maguire klán is végül önnön dugájába dől.

A színészi alakítások erősek: Anna Friel továbbra is kiemelkedő Marcella szerepében, és a Maguiréket alakító színészek mindegyike hozta a kötelezőt. Kapunk néhány noirosan gyomorforgató jelentet, és a készítők jól oldották meg a fényképezéssel azt is, hogy a nagyvárosból kiszabadulva is megmaradjon a nyomasztó hangulat.

Hogy lesz-e negyedik évad? Még nem tudni. A finálé nyitva hagy egy kérdést azért. Ezzel együtt, az utolsó epizód után az az érzésünk lehet, hogy itt már nem maradt muníció egy újabb szezonra. Legalábbis nehéz elképzelni, hogy Marcella ismét sorozatgyilkosokat üldözzön a rendőrség kötelékében.

16 hozzászólás Ne habozz!

Alamuszi Nyuszi - 2020. 06. 30. 07:24

Sajnos par hete volt itt egy poszt az elozo ket evadrol, aminek alapjan felzarkoztam….nem kellett volna.
Imadom az angol krimiket, a sotet, skandinav hangulatot kevesbe, de ha jo a krimi, akkor elviselem, de sajnos ez a sorozat mar az elozo evadokban is sok sebbol verzett. Ebbol legkevesbe az zavar, amire sokan panaszkodtak, h Marcella egy tajparaszt, mert azert csak megsajnalja az ember mar akkor, amikor meg alig valami derul ki, h miert is ilyen.
De!
A sztorin mar akkor is szekredereknyi lukak vannak, ami komolytalanna teszi az egeszet.
Az elso evadban rogton az, h Marcellat es csapatat hagyjak az ugyon dolgozni, holott a ferje erintett benne (a tettes ugyvedjei ket perc alatt szetkapnak a vadat, ami egy olyan megoldason alapul, amit beraktak*), mi tobb, kesobb a ferj valodi bunet senki nem nyomozza, holott egy hivatali szemely tisztazatlan halala aligha vicc kategoria.
Mindehhez rengeteg filler szal, ami tok felesleges, mert kesobb sem fontosak, de meg a kozepso reszekben us egyre jonnek az uj szereplok, akikrol majd par resz mulva derul ki, hogy mi a kapcsolatuk a sztorival (de semmi mas funkciojuk nincs, mint a sejtelmes massza novelese)
De ezzel egyutt az elso evadnak legalabb volt egy rendes ugye. A masodikban mar az sem igazan volt erdekes ( pedig sokkolo volt a buncselekmeny, de megsem). Itt mar a nyomozas lepesei is viccesek voltak, konkretan pl. mikor a vonat elcsapja az autot a kizabadult sraccal, en felrohogtem) Ennel mar csak a bunteny megoldasa volt esetlegesebb, mintha kisorsoltak volna, mi legyen a tettes, es muszajbol erre irtak egy megoldast…s eztan meg jitt bo negyed ora, ami a 3. evad elokeszitese akart lenni, ami utan biztos voltam benne, hogy nincs az az isten, amiert meg fogom nezni a 3. evadot…

stargatelost - 2020. 06. 30. 10:46

Spoiler:

Ez is ÚGY kezdődött! Miért, miért, miért? Szerencsére annyira nem emlékeztem már a második évadra (kivéve a legvégét), hogy elkönyveltem Marcella flashbacknek. De aztán jött az utolsó rész, megjelent Rav (miért nem erősítéssel jött, mit bóklászott ott?), aztán kapta a golyót, én meg feleszméltem, hogy ezt már elspoilerezték az első percekben. Köszi!

Igazából el lehetett nézni ezt az évadot, nekem tetszett, hogy nem volt ügy, hanem a Maguire család ügyködése és bomlasztása körül zajlottak az események. Bobby, baszki, micsoda egy hatökör karakter volt :D Az Armstrong tesókat eléggé sajnáltam.

A vége is jó lett, ahogy kinyírták egymást. A legvége meg tényleg eléggé lezárós lett, de ha mégis lesz 4. évad, lepjenek csak meg.

emese - 2020. 06. 30. 13:36

“Ez is ÚGY kezdődött! Miért, miért, miért? … De aztán jött az utolsó rész, megjelent Rav”

Igen, ezt nem akartam beleírni a kritikába, de ja, teljesen esetlegesen bebóklászik a képbe… csak hogy ne Marcella kapja a golyót, mert egyéb oka nem volt rá, mint a lusta írói megoldás.

SPOILER!

Marcella még negyed órát bóklászik, gyereket dajkál, mielőtt hívna egy francos mentőt. Most komolyan?
Mondjuk az már lassan a sorozat kötelező tartalmi eleme, hogy az utolsó rész végén Rav a földön végzi – annak ellenére hogy kb az egyetlen férfi szereplő, aki nem egy ótvar nagy f*sz Marcellával. :D

Hellhound - 2020. 06. 30. 15:55

Tökéletesen leírtad, hogy miért nem tetszett ez az évad. Én nyomozósat jöttem nézni, elvileg annak van feltüntetve, nem? Erre kaptuk egy mentális beteg nő/család kórképét – nyomozás meg egyáltalán nem volt. Szép ez, jó ez, törődni kell ezzel, de mostanában minden egyes nyomozós sorozatban idegosszeomlást kapnak a szereplők. Mitagadást jól eljátszották a szenvedést, de nekem már kicsit elegem van a vergődésből, szeretnék egyszer egy normális nyomozást végignézni, ahol az emberek élvezik a munkájukat…
A gazdag család tipikusan gonosz és elmebeteg, Marcella vérprofi főnöke is csak úgy besétál, és az első ember lelövi stb… Amin még felkaptam a vizet az a család hugicája. Egy *tvar p*raszt a férje és bűnöző, és mégis ott nyíg érte egész végig…
A befejezés különösen valószerűtlen. Egy beteg ember nem gyógyul meg attól, hogy ellop egy gyereket és átutal magának pár millió fontot. Tehát Marcella továbbra is veszélyes kellene hogy legyen mindenkire. Szóval elég nagy lyukak vannak itt. Mondjuk legalább annyi jó volt benne, hogy nem lett ilyen tipikus Hollywood happyend, hogy visszamegy a családjához és kibékülnek.

Divide - 2020. 07. 01. 14:56

Engem az első két évad viszonylag könnyedén megtartott (bár azok sem Broen színvonal, nagyon nem), érdekes kísérletnek találtam, hogy annyi alkoholista, katasztrofális magánélettel rendelkező férfi sztárnyomozó után itt egy női antihős, aki rossz anya, rossz feleség, nem kicsit elmebajos, lássuk, mire megy, mint detektív.

A harmadik évadot viszont nem ajánlanám senkinek.
Az egyetlen említésre méltó elem Katherine karaktere lehetett volna, ha kicsit több teret kap, egyébként szinte paródiaszerű volt ez a maffiózó család (a beépülő idegroncs fedett zsaruval karöltve). Az egyik pasas elmeroggyantabb volt, mint a másik, elég nehéz elhinni, hogy annyi éven át ők bonyolították a bizniszt. Plusz se egy testőr, de még egy őrkutya sincs az egész rezidencián, hát…
Eleve az elején megakadt nálam a lemez, hogy a könyvelőjük barátnőjét miért is érzik kötelességüknek beszállásolni magukhoz, plusz Anna Friel ugyan nagyon csinos, de efféle golddigger femme fatale-nak, aki a ház összes, legalább részben heteró pasiját az ujja köré csavarja, kicsit már túlkoros.
A záró epizódban hirtelen felbukkanó ház mögötti dzsungelben lebonyolított “akciójeleneteken” viszont legalább lehetett nevetni…

emese - 2020. 07. 01. 19:42

“rossz anya, rossz feleség, nem kicsit elmebajos, lássuk, mire megy, mint detektív”

Na ezzel tökre nem értek egyet. Szerintem pont arról szól, hogy volt valamikor egy jó nyomozó, aki a remek karrierjét feladta a házasságért. És abban a házasságban rohadtul magára hagyta a karrierista férje (az 1. évadban mondják is Jason-ről, hogy egy “climber”). A flashback-ekből kiderül, hogy kb soha nem volt ott, amikor kellett volna, ezért lett egy idegroncs Marcella a 3. gyerek születésére és ezért halhatott az a kicsi meg úgy ahogy. Majd nem beszélhette ki vele, nem dolgozták fel közösen, nem kapott kezelést (valószínű szülés utáni depi is bejátszott), hanem elő kellett adni a rendes családot. Aztán a pasi nem bírja a depis asszonyt, ezért csalja évekig, végül trükkökkel elszedi tőle a két gyereket. Szóval szerintem nem ő a rossz feleség, ezt valójában nem is tudhatjuk, de az világos, hogy adva volt egy rohadtul nem partnerként viselkedő férj. Hogy mikor és miféle szeretnivalót látott abban a fickóban ez a nő, vagy bármely nő, az nekem magas.
Mondjuk ebben a soriban nagyjából minden férfi egy pondró, a rendőr pasija is a második évadban.

Annak örülök, hogy a golddigger femme fatal-t más jegyezte meg, hogy erőltetett volt. Azért nem írtam bele a kritikába, mert bár nagyon szúrta a szemem, nőként azt gondoltam, hogy én ezt nem tudom a legjobban megítélni. De amikor raw hands-et csábítgatja az emeleten egy olyan miniben, ami 18 év fölött bárkinek ciki, na ott volt nekem arcpálma.

Divide - 2020. 07. 02. 11:18

emese: Abban igazad van, hogy a “rossz feleség” véleményes, mert a férje egy kifejezett baromarc volt, aki nem is érdemelt jobbat, de aki otthonülő asszonykaként (ráadásul a gyerekekkel bentlakásos suliban)nem veszi észre, hogy a férje három éve csalja, az aligha a feleségek gyöngye.

emese - 2020. 07. 02. 13:23

A gyerekek nem csak az utóbbi időben voltak boarding schoolban? A második évados sztoriból az derül ki, hogy többnyire a normál suliba jártak.

Sidenote: szerintem a gyerekei is kifejezetten baromarcok voltak, a 3. évad legnagyobb előnye hogy sem ők, sem a férj nem volt benne :D
Amúgy mindezzel együtt szerintem ez egy kifejezetten szórakoztató sorozat, a jobb fajta nyomozósokból. Csak megjegyzem, mert amúgy sokat kritizálom. :D

winnie - 2020. 07. 02. 13:54

én terveztem, hogy ebbe az évadba is belekezdek (miután az első nem jött be, a másodikban pedig éreztem, hogy nincs esélyem felzárkóznom, túlságosan kívülálló maradtam), de a negatív előjelek miatt inkább hagyom, ha korábban nem lettem rajongó, gondolom, nem most lennék az.

viszont próbáltam magam valamennyire felhoznom sztori kapcsán külföldi leírásokkal, de feladtam, abban viszont hátha segít valaki, hogy leírja, hogy akkor milyen is a főhős, hogy “mi van a rovásán”, milyen “durva” dolgokat tett az első két évadban, és miket most? (valójában ez vonzott az első évadban is, hogy egy ilyen antihős szerepben láthatom anna frielt, ezért sajnálom, hogy nem klappoltunk, de legalább írt formában átélhetném, hogy miképp verte őt a sors, illetve ő miképp rontotta saját sorsát. nem kell hosszan, de tényleg nagyon érdekelne, hogy miképp építették fel a karaktert és az ívét.)

emese - 2020. 07. 03. 00:30

winnie: az első évadban és a másodikban is emlékezet-kiesései vannak. ha stressz alá kerül, tesz dolgokat, többnyire agresszíven, és utána nem emlékszik rá. így merül fel, hogy pl. az első évadban ő ölte meg az egyik áldozatot. később kiderül, hogy nem, de ilyen off-os állapotában elvitte a hullát a helyszínről, ami megnehezítette az ügy megoldását. közben ugye folyton ott van, hogy nem tud szabadulni attól a bánattól, hogy a harmadik gyereke bölcsőhalált halt.

na, a második évadban kb ezek az emlékezetkieséses dolgok folytatódnak, de mivel az ex-férje azzal fenyegeti hogy a világ túlfelére viszi gyerekeit, ezért elkezd terápiára járni. ezt korábban is megpróbálta, de az előző dokija nem tudott sokat tenni. most az új doki beválik, elkezd emlékezni, pl arra, hogy az ex-férjét valójában nem ő verte véresre, hanem az a saját orrát törte be, miközben Marcellát egy kórságnak hordta le, mert úgy sem fog emlékezni – kac-kac. hogy a nő ússzon a bűntudatban. mondom, a fickó ritka pondró. nade végül Marcella arra is emlékszik, hogy a harmadik gyerek egy éjjel rohadtul bőgött, ő egyedül volt vele, felvette, magához szorította, hogy ne sírjon, és a gyerek így megfulladt. tehát tkp ő ölte meg.

emese - 2020. 07. 03. 00:34

winni: mindez oda vezet hogy Marcella előbb a rendőrség tetejéről akar leugrani, onnan még Rav megmenti, de aztán leüti a fickót, a wc-ajtóhoz bilincseli és megszökik.
Levágja a haját, szétvágja a saját arcát és az utcán él… na ebből az állapotból szervezi be a 3. évados kapcsolattartója, aki segít neki egy alternatív személyiséget felépíteni, de ez vezet a tudathasadásához.
A harmadik évadban már emlékezetkiesések eleinte nincsenek, hanem csak tudathasadás van, de aztán lassan elkezd “visszatérni” Marcella, saját magát és a saját fedett akcióját szabotálja, de ezekre Keira-ként nem emlékszik.
Kb ennyi a lelki vonal.

winnie - 2020. 07. 03. 06:49

KÖSZI!

gromit - 2020. 08. 08. 23:28

“A gyerekek nem csak az utóbbi időben voltak boarding schoolban? A második évados sztoriból az derül ki, hogy többnyire a normál suliba jártak.”

az 1×01-ben csak hírből hallunk róluk, igazából semmi nyomuk anyuka életében, az 1×02-ben bentlakásos iskolában vannak. ez olyan szinten zavart, hogy a pilotkritikánál kommentben meg is jegyeztem.

(két rész után otthagytam, és azt hiszem, nem is fogok akarni visszatérni)

Gyuriabator - 2020. 10. 07. 08:38

Nekem tetszett az első két évad, bár egyetértek azzal is, amit előttem leírtatok. Nem a Bron/Broen szintje, de azért a jók köze tartozik. Most leszek bajban, hogy milyen átívelős nyomozósat kezdjek el, mert a 3. évadhoz már a netflix leírásból sem kaptam kedvet, a véleményekből pedig nem csak nekem tűnik testidegennek, úgy látom.:D

winnie - 2020. 10. 07. 11:21

annyi a remek átívelős nyomozós, még a netflixen is, hogy jóformán csak bökni kell, és azt elkezdeni:)

Reea - 2021. 05. 24. 17:55

Most kezdtem el nézni, de maradt pár kérdésem elérve e 3. évadhoz.
Kiderült végül, hogy bűnös-e az exférj menyasszonya?
Pszichopata a fia?
Marcella nem jó ember, már leírták, miért. Az se segít, hogy túszul ejtette és megsebesítette a fia osztálytársnőjét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz